
Minister van Financien Wouter Bos, ING-topman Michel Tilmant en DNB-president Nout Wellink zondagavond tijdens een persconferentie in Amsterdam, na de bekendmaking van de miljardeninjectie. © ANP / Evert Elzinga
Tien jaar na de tien miljard voor ING
Eind deze week is het precies tien jaar geleden dat de Nederlandse staat de ING redde met een kapitaalinjectie van tien miljard euro. Gastauteur Simon Lelieveldt, voormalig hoofd toezicht en financiële markten van de Nederlandse Vereniging van Banken, doet een gedachtenexperiment om te onderzoeken waar de maatschappelijke en politieke verontwaardiging over de ING vandaan komt.
In het weekend van 18 en 19 oktober 2008 werd er druk gewerkt op het ministerie van Financiën. Samen met ING werkte Financiën aan een formele overeenkomst, die op 20 oktober bekend werd gemaakt. De staat injecteerde namens de belastingbetalers 10 miljard in het kernkapitaal van de bank om het vertrouwen van de financiële markten in de ING te stutten. In november 2014 had de ING alles weer terugbetaald, plus nog een bedrag van 3,5 miljard (hoofdzakelijk rente). Nu zijn we tien jaar verder en kunnen we ons afvragen: was dat een goede deal?
Financieel gezien is het antwoord eenvoudig. Er kwam uiteindelijk 13,5 miljard terug, dus per Nederlander hebben we 606 euro uitgeleend aan de ING en daar kregen we 818 euro voor terug. Dat betekent een rendement over zes jaar van iets meer dan 5 procent. Gevolgd door vier jaar lage rente komt het totaal uit op iets meer dan 3 procent per jaar in tien jaar. Bij de lage rentestanden van het afgelopen decennium is dat niet slecht.
Maar er is meer dan geld alleen. Geld rendabel investeren is aardig, maar als je er veel gedoe van hebt, de investering je veel tijd kost en kopzorgen geeft, dan zou je dat geld wellicht liever anders hebben besteed. Laten we daarom eens een denkexperiment uitvoeren met de geschiedenis.
Hoe zou een postscriptum bij de afspraken over de kapitaalinjectie hebben geluid?
De afspraak met ING was niet louter financieel van aard. Door het ministerie werden ook eisen gesteld aan de organisatie en de beloning. Er kwamen twee overheidscommissarissen, de bonussen over 2008 moesten worden ingeleverd en de vertrekpremie voor bestuurders werd maximaal één jaarsalaris. Dit betekende een direkte en indirekte interventie in het beloningsbeleid van de ING. De Staat vond het namelijk weinig gepast dat bestuurders van een systeembank privaat genieten van de opbrengst van hoge risico’s, om bij een crisis vervolgens bij de Staat de hand op te houden om gered te worden.
Welke aanvullende afspraken had het ministerie destijds van ING wél of niet geaccepteerd? Laten we, met de kennis van nu, een PS’je schrijven bij de kapitaalinjectie van tien miljard, waarin het latere gedrag van de ING is verdisconteerd. Denk daarbij onder meer aan:
- de voorgestelde (maar daarna ingetrokken) salarisverhoging voor ING-bestuurders in 2010;
- de vaste salarisverhoging voor een topman in 2015, na aflossing van staatssteun, die wel doorging maar voor veel ophef zorgde;
- de voorgenomen (maar ingetrokken) vast-variabele salarisverhoging voor een topman in 2018;
- de in die periode onvoldoende invulling van de wettelijke plichten rond integriteit;
- de onwil van de topman om zich publiekelijk te verantwoorden over zijn salarisverhoging.
Volgens mij zou dat postscriptum bij de kapitaalinjectie van oktober 2008 dan als volgt kunnen luiden:
“Voor alle duidelijkheid: de ING behoudt zich het recht voor nog tijdens de looptijd van deze overeenkomst te komen met nieuwe variabele beloningsvoorstellen voor de bestuurders, om vervolgens binnen vier jaar na afloop van deze overeenkomst het vaste salaris van de topman te verhogen c.q. te willen verhogen, zowel in cash als in aandelen. Daarnaast wijzen wij erop dat de ING zich gedurende tien jaar na afsluiten van deze overeenkomst niet hoeft te houden aan de basale wettelijke verplichtingen rond controle van identiteit en mogelijk verdachte transacties en terzake de betreffende topman zich ook niet eindverantwoordelijk zal achten.”
Zou de ING in 2008 zo’n postscriptum hebben durven schrijven? Zou het ministerie van Financiën zo’n toelichting in 2008 hebben geaccepteerd? Zou de politiek dit PS in 2008 hebben geaccepteerd? Dat lijkt me niet.
De ING als ondankbare en vergeetachtige jubilaris
Met het tienjarig jubileum van hun kapitaalinjectie voor de boeg, kregen we deze maand een verongelijkte maar zeer boeiende uitspraak van de heer Breukink, lid van de Raad van Commissarissen van de ING, over onze volksvertegenwoordigers:
“De toon van kritiek vanuit onder meer de politiek is onnodig en geeft de samenleving onterecht minder vertrouwen. Hier is een ‘industrie’ gaande die op volle toeren werkt.”
Laat ik vooropstellen dat ik denk te begrijpen waar deze bancaire verontwaardiging vandaan komt. Wie op een rij zet wat de banken in het verlengde van de crisis, ook financieel, te verstouwen hebben gekregen, ziet een flinke lijst: bankenbelasting, bijdrage aan depositogarantiestelsel, verhoging van kapitaaleisen, het moeten nemen van de volledige kosten van toezicht en een stevige inperking van de vrijheid van beloning. Telkens weer wordt onder verwijzing naar de crisis een last bij de banken gelegd.
Wat het ING-bestuur lijkt te zijn vergeten, is dat de kapitaalinjectie voortvloeit uit een maatschappelijk contract
Die politieke verwijten jegens de sector vallen soms inderdaad te makkelijk, maar dat verschijnsel doet zich veel breder voor; denk bijvoorbeeld aan parlementaire hoorzittingen over blaadjes op de rails in de herfst. Het is inmiddels een gegeven dat onze democratie sterk wordt beïnvloedt door kortetermijntrends. Media, politiek en democratiserende digitalisering versterken een concurrentie om incidenten en dat leidt tot gedrag dat het vertrouwen in de politiek aantast. Dat is echter een heel ander soort debat, waarvoor de ING zich gewoon kan vervoegen bij de staatscommissie parlementair stelsel die dit thema in beraad heeft.
Wat het ING-bestuur desalniettemin in tien jaar lijkt te zijn vergeten, is dat de kapitaalinjectie voortvloeit uit een maatschappelijk contract tussen systeembank en samenleving. Dat contract is aanwezig, onvermijdelijk en niet opzegbaar, of je dat nu wilt of niet. Het luidt dat de maatschappij de systeembank altijd zal redden, omdat het omvallen van zo’n bank een te groot deel van de bevolking raakt. Maar de andere kant van dat maatschappelijke contract hoort dan vervolgens een systeembank te staan die zich van haar rol bewust is, en die niet probeert in goede tijden de winsten af te romen door middel van ongepaste beloningsstructuren en crimineel gedrag. Dat is de andere kant van de maatschappelijke bereidheid om diezelfde bank in slechte tijden met een geldinjectie uit de brand te helpen.
Dit ongeschreven sociaal contract materialiseerde zich met de kapitaalinjectie van 10 miljard in een daadwerkelijk contract. Destijds was de ING nog deemoedig, zich bewust van de ernst van de situatie en de verplichtingen die bij een systeembank horen. Ik vermoed echter dat het opschudden van de bank richting een agile, hippe, fintech-achtige onderneming tot gevolg heeft gehad dat in tien jaar tijd ook het eigen geheugen een tik heeft gekregen.
De ING stelt zich nu in de publieke arena op als een ondankbare jubilaris die boos is op het publiek aan wie hij zijn voortbestaan te danken heeft. De ING verwijt de politiek een hetze te voeren die het vertrouwen in de bank en de financiële sector ondermijnt. Maar de jubilaris vergeet intussen het postscriptum dat hij zelf in de afgelopen jaren aan het contract van de kapitaalinjectie heeft toegevoegd.
Waar komt die publieke verontwaardiging toch vandaan?
Het postscriptum uit ons gedachtenexperiment hierboven is natuurlijk niet alleen in 2008 onacceptabel; het is dat ook in 2018. Wie de publieke verontwaardiging over het eigen wangedrag desondanks toeschrijft aan een ‘industrie’ die gemobiliseerd wordt en vertrouwen te schande maakt, heeft weinig begrepen van simpel contractrecht.
Het Nederlandse publiek voelt zich door het gedrag van de ING na de kapitaalinjectie bekocht en bedonderd
Wat we als samenleving hadden mogen verwachten in 2008 – nadat we per persoon 606 euro staken in de redding van de ING als systeembank – is hetzelfde als we zouden verwachten indien we van dat bedrag een wasmachine hadden gekocht. Die wasmachine moet gewoon zijn werk doen, volgens de regels, niet gek doen, geen kuren vertonen en je moet er geen omkijken naar hebben. Een beetje wasmachine voldoet moeiteloos tien jaar lang aan die verwachting.
In het geval van de ING werd het Nederlandse publiek echter keer op keer geconfronteerd met een ‘product’ dat onderhoudsgevoelig is, herhaaldelijk disfunctioneert en niet doet wat je ervan mag verwachten. En het Nederlandse publiek en de politiek voelen zich door het gedrag van de ING na de kapitaalinjectie van tien miljard gewoon bekocht en bedonderd. Dáárom is die publieke verontwaardiging zo groot.
De verontwaardiging zal onverminderd groot blijven, totdat de ING zich in haar gedrag wél bewust toont van het sociaal contract dat ze met de samenleving heeft. ING-bestuurders die dat niet begrijpen en die de oorzaak van de verontwaardiging onverminderd buiten zichzelf leggen, betonen vooral zichzelf een onbetrouwbare contractpartner.
De top van de ING bewijst met zijn eigen gedrag eens te meer dat ze zowel een maatschappelijke antenne missen als een moreel kompas. Helaas is dat geen nieuws.
Simon Lelieveldt sloot zijn studie als bedrijfskundig ingenieur aan de Technische Hogeschool Twente in 1989 af met de publicatie van zijn scriptie in boekvorm. Met dit boek, Electronisch Betalen Goed Geregeld?, won hij dat jaar de Equity & Law Financial Services Award. Hij werkte vervolgens zes jaren als organisatie- en beleidsadviseur bij de Postbank. In 1995 stapte hij over naar De Nederlandsche Bank, waar hij zeer nauw betrokken was bij het toezicht op elektronisch geld (Chipper/Chipknip) en nationale internationale onderzoeken op dat gebied.
In 2001 startte hij een zelfstandig adviesbureau om marktpartijen en overheden als onafhankelijk strategisch adviseur bij te staan op ontwikkelingen rond toezicht, betalingsverkeer en elektronisch geld. In die periode was hij één van de eerste webloggers met zijn blog Retail Betaal Gedachten en zette hij een aparte branchevereniging op voor uitgevers van elektronisch geld.
Vanaf medio 2004 werkte hij voor de Nederlandse Vereniging van Banken, waar hij onder andere verantwoordelijk was voor de strategievorming rond de overgang naar Europees betalen (SEPA) en de formulering/invoering van Europese regelgeving (Payment Services Directive). Hij was in die rol ook lid van de European Commission Banking Account Expert Group on User Mobility.
In 2007 werd hij als hoofd van de afdeling Toezicht en Financiële Markten verantwoordelijk voor de interbancaire beleidsontwikkeling rond onderwerpen als toezicht, depositogarantie, Basel 2/3, code Banken en Covered Bonds. In die rol maakte hij van nabij de financiële crisis mee en alle discussies die daarop volgden, zoals in Nederland bijvoorbeeld de invoering van de Code Banken.
Sinds 2011 is hij zelfstandig gevestigd als regelgevend adviseur voor onder toezicht staande instellingen en branche-organisaties. Hij assisteert bij impact assessments, consultaties, position papers en is als compliance expert voor onder toezicht staande instellingen actief in het innovatief betalingsverkeer/toezicht. Hij verzorgt daarnaast maatwerkopleidingen, workshops, lezingen, presentaties over het bankwezen, betalingsverkeer en elektronisch geld.
Ook lanceerde hij in 2012 het initiatief Financieel Erfgoed waarmee de financiële geschiedenis dichter bij het publiek wordt gebracht. Vanuit een historisch-bedrijfskundige benadering belicht hij de actuele thema’s en vraagstukken in het bankwezen en laat hij zijn publiek zien wat de geschiedenis ons kan leren.
41 Bijdragen
[Verwijderd]
Taco Eijzenbach
Mijn verontwaardiging blijft zolang de bank de maatstaf is en blijft om de redding te beoordelen (ook in dit artikel). Hoeveel burgers, hoeveel huishoudens hebben nog dagelijks te maken met de gevolgen van het onethisch handelen van de banken die met hun belastingcenten zijn gered?
Puffbunny
De staat injecteerde in het kernkapitaal van de bank; vergelijkbaar met de positie van aandeelhouders. Daar hoort een ander (hoger) risicoprofiel bij, ik zou de vergelijking met de rentestanden dan ook niet zo snel trekken.
Pieter Jongejan 7
De totale schulden van Nederland zijn volgens de OECD Financial Statistics opgelopen van 1110% van het BBP in 2008 tot 1252% van het BBP in 2017.
Deze aanhoudende stijging komt voor het grootste deel voor rekening van een schuldengroei bij de financiële instellingen. Hun schulden zijn volgens de OECD gestegen van 770% van het BBP in 2008 naar 860% van het BBP.in 2017.
De indruk bestaat dat de Nederlandse financiële instellingen onbeperkt geld kunnen lenen bij de ECB tegen onderpand van staatsobligaties van Eurolanden en vervolgens dit geld weer uitlenen aan ontwikkelingslanden zoals Turkije, Brazilië, Argentinië, Zuid-Afrika etc.
De risico's die hieraan verbonden zijn zijn enorm gelet op het geringe eigen vermogen van de Europese banken. Dus welke gegijzelde partij zal straks de rekening moeten betalen van het noodgedwongenafschrijven op de leningen aan ontwikkelingslanden en de staatsleningen aan Frankrijk, Italié, Spanje, Portugal etc.??
DE tronie van Wellink had de schrijver beter weg kunnen laten. Wie herinnert zich niet het schandalige optreden van deze DNBer dat al het geld uitgeleend aan Griekenland met rente terugkomt.
De Nederlandse Bank heef hier een heel slechte reputatie aan overgehouden.. Wie gelooft nu DNB nog?
Co Pater 7
Pieter JongejanEn wat risico's betreft: risico's kun je nemen of je kunt ze beperken of zelfs wegnemen. Wie echter risico's neemt, waar anderen mogelijk de dupe van kunnen worden is onverantwoord bezig en stelt de samenleving in de waagschaal, zonder daar ooit voor bestraft te kunnen worden, want dat is wat we steeds weer zien gebeuren.
Rik Jungmann 2
[Verwijderd]
Die rentemarge moet worden overgeheveld, van particuliere zakken der aandeelhouders, naar de schatkist, aldus de geldaanmaak in handen geven van een entiteit, exclusief in handen van de Nederlandse Staat / Europese burgers.
Wat nog meer verontrustend is, is dat ondanks de criminele streken van de afgelopen 50 jaar, de particuliere banken gewoon door gaan op de ingeslagen weg.
j.a. karman 5
[Verwijderd]De volle overtuiging dat het winst maken als doel inclusief de van systeemfunctie betalingsverkeer daardoor veel goedkoper en betrouwbaarder zou worden.
Die reflectie als denkfout mogen politici zonder historisch besef zich moeten aantrekken.
Annemiek van Moorst 11
j.a. karmanDiensten waren gratis. Het is na de fusie met de NMB en de privatisering tot ING-bank alleen maar slechter geworden. De ABN AMRO was al nooit in staat tot goedlopend betalingverkeer en bediening particulieren vanwege de toelegging op grootzakelijk. En toch werden zij door de bankenval het staatsbedrijf.
Er moet een staatsbank komen voor particulieren. Dat blijf ik van mening. Men had toentertijd de Postbank ook weer los moeten maken van ING als straf en als inzicht dat privatisering roekeloos is en altijd ten koste van de klant gaat.
Arjan 7
Hij zegt dat hij begrijpt dat de bevolking kwaad is, maar dat hij moeite heeft met de toonzetting van volksvertegenwoordigers. De toon is altijd bestraffend, en nooit oplossingsgericht. Hij denkt dat veel politici dat bewust doen om slechts kiezers te paaien, en dat politici ook wel eens mogen gaan nadenken over hun eigen rol.
Desondanks willen veel mensen daar kennelijk in lezen dat hij niet begrijpt dat de bevolking kwaad is. Maar dat is niet wat hij zegt.
En heeft de heer Breukink een punt? Ik denk wel degelijk.
ING heeft gefaald in het nakomen van haar verplichting die voortvloeien vanuit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Daar wordt ze voor gestraft. Maar diezelfde overheid werd ook deze maand na onderzoek van het tv programma Nieuwsuur er van beticht terrorisme in Syrie te financieren. ING had op basis van de Wwft de overheid als klant de deur moeten wijzen. Is het dan niet vreemd dat onze overheid de ING verwijt niet goed haar klanten te monitoren, terwijl zij zelf die klant is die terrorisme financiert?
Daarnaast verwijten politici de ING dat zij deze monitoring slechts als een kostenpost ziet en de winstgevendheid van ING kennelijk belangrijker vindt dan regelgeving. Terwijl ook deze maand blijkt dat het UWV amper controle uitvoert bij de verstrekking van uitkeringen en daar op grote schaal misbruik van wordt gemaakt. Oorzaak? De overheid die bezuinigt op het UWV waardoor zij niet de capaciteit heeft die controle taak goed uit te voeren.
Als je je organisatie zelf niet goed op orde hebt, dan kan ik me voorstellen dat er irritaties ontstaan als je wel steeds op die bestraffende toon anderen wil corrigeren.
Peter Urbanus 5
ArjanCo Pater 7
Peter UrbanusToegeven dat er iets fout zit, of dat je fouten maakt is altijd nog beter, dan je eigen fouten bagatelliseren door te verwijzen naar de fouten die ook anderen maken. Op die wijze komt er überhaupt geen sociale verbetering en komen we ook nergens.
Wie niet leren wil van zijn eigen fouten, is dom bezig.
Jan-Marten Spit 9
ArjanAls de overheid zelf ook de wet overtreedt, verandert dat niets aan het feit dat ING de wet overtreedt.
Dat argument zou alleen op gaan als ING bestraft werd voor het weigeren van de overheid als klant -omdat- de overheid terrorisme financiert - maar dan zou ING de wet niet overtreden maar juist volgen. Daar is precies geen sprake van.
Ook je vergelijking met UWV gaat op dezelfde wijze mank. De overheid is niet hetzelfde als de belastingbetaler cq burgerij. Die heeft volste recht iets te vinden van hoe ING -en- UWV zich gedragen. Hetzelfde geld voor Kamerleden.
De bestraffende toon is die van de wet, en die heeft geen behoefte aan een brutale mond terug. Temeer zoals je zegt niemand een boete heeft gekregen, en niemand een straf - terwijl er evident medewerkers zijn van ING die verantwoordelijkheid dragen voor wat er wel en niet bij ING gebeurd. De enige die een boete heeft gekregen, zijn de aandeelhouders en de klanten van ING.
Waar je wel een belangrijk punt aanstipt is dit. Als de overheid terrorisme financiert dan overtreed zij de wet. Kabinetsleden zijn weliswaar niet vervolgbaar zonder dat de kamer daartoe besluit, maar er is geen ambtenaar, geen medewerker AIVD noch een militair die gehoor mag geven aan zo'n illegaal bevel - dat zou immers in de categorie landverraad vallen. Desondanks is het gebeurd.
Erger nog, ambtenaren zijn verplicht aangifte te doen van ambtsmisdrijven zoals het financieren van terroristische organisaties, ook als de opdracht van de Keizer uit Washington komt. Ik durf te wedden dat er geen ambtenaar is die ook maar heeft overwogen zijn of haar eed gestalte te geven nadat dit bekend werd.
Arjan 7
Jan-Marten SpitHet gaat om de toonzetting van politici die elke keer weer met het vingertje wijzen naar de fin.sector en het verhaal houden dat er niks is geleerd. Bij die toon past ook een kritische zelfreflectie. Wat iets anders is dan dat je geen kritiek mag leveren.
Jan-Marten Spit 9
ArjanJe stelt wel dat politici niet even kritisch mogen zijn als 'zij die zonder zonde zijn' - dat is immers de kern van je verhaal.
Bovendien, wie een stelling uit die klopt, heeft gelijk, ongeacht wat men precies aan de uiter kan plakken (UWV,ISIS, gebrek aan kritische zelfreflectie) met het oogmerk de essentie van de kritiek te ondermijnen met andere dan inhoudelijke argumenten.
Co Pater 7
Jan-Marten SpitInderdaad Jan-Marten: wie gelijk heeft, heeft gelijk. dat staat los van het kijven zelf.
Arjan 7
Jan-Marten SpitVervolgens wordt vlak daarna bekend dat zijn eigen overheid (klant van ING) zelf terrorisme financiert.
Ik mag toch hopen dat deze politicus aanvoelt dat hij daarmee de vraag aan ING stelt waarom zij de overheid als klant heeft geaccepteerd? Volgens de Wet mag je geen klanten accepteren die terrorisme financieren. ING moet dus van deze politicus de relatie met de overheid beeindigen ivm financiering terrorisme.
Je bent politicus die de ING verwijt onvoldoende controle uit te oefenen op transacties.
Vervolgens wordt vlak daarna bekend dat het UWV nagenoeg geen controle uitoefent op rechtmatige uitbetalingen van uitkeringen en dat er op grote schaal wordt gefraudeerd.
Dan moet je het schaamrood toch op de lippen staan als je politicus bent?
De heer Breukink geeft aan dat ING de fout is ingegaan, en begrijpt volledig dat de bevolking kwaad op ze is. Hij stelt niet dat ING zich niet aan de wet hoeft te houden omdat de overheid dat ook niet doet. Hij stelt ook niet dat politici geen kritiek mogen leveren, maar hij stoort zich wel aan de populistische toon die door politici wordt gebruikt waardoor het beeld moet ontstaan dat de overheid zich keurig aan de wet houdt en dat banken helemaal niks hebben geleerd van de crisis.
Laat Breukink toch vooral die mening hebben, ik begrijp niet waarom daar zoveel aandacht voor is. Als hij had gezegd dat de bevolking niet zo moet zeuren, dan was het een ander verhaal. De man is kritisch genoeg op optreden ING.
Jan-Marten Spit 9
Arjan"waardoor het beeld moet ontstaan dat de overheid zich keurig aan de wet houdt en dat banken helemaal niks hebben geleerd van de crisis."
Waarin je het ING gedoe positioneert als gedoe tussen overheid en ING. Maar het is gedoe tussen ING en de hele samenleving, en daarom is zowel de relatie met steun aan IS van de Nederlandse overheid noch het falen van UWV in fraudebestrijding een gezocht en invalide verband.
Je stelt dat Breukink volledig begrijpt dat de bevolking kwaad op ze is. Ik stel vast dat hij dat wel zegt, maar precies niet begrijpt.
Dhr Breukink zou zichzelf beter kunnen afvragen of zijn wettelijk taak om toezicht te houden (sinds 2007!) op ING geslaagd genoemd kan worden gezien de boete van krap 800 miljoen euro ten laste van de aandeelhouders wiens belangen hij behoort te behartigen, om nog maar te zwijgen over het feit dat ING failliet was geweest als de burgerij en die verfoeide politici niet hadden ingegrepen - en Breukink continuering van zijn commissariaat louter daar aan heeft te danken.
Wie dan nog een salarisverhoging voor de falende topman durft voor te stellen omdat die in het buitenland meer zou kunnen 'verdienen' heeft en geen leiderschapskwaliteiten , geen functionerende sociale antenne, en jaagt klanten weg.
Breukink schaadde ING met dat interview.
Arjan 7
Jan-Marten SpitUWV heeft gefaald in controle waardoor grootschalige fraude plaatsvindt.
Lodewijk Asscher verwijt ING dat ze heeft gefaald in controle en heeft daar hele grote woorden over (om natuurlijk kiezers terug te winnen).
Vind je dan dat Breukink, die net als iedereen het recht heeft op een mening, niet mag vinden dat die toon van Asscher anders kan gezien zijn eigen optreden? De beste man mag toch reageren als zijn organisatie door politici wordt aangesproken? Deze politici nemen ook niet het standpunt in dat het iets is tussen ING en het OM om zich vervolgens stil houden.
ING is bestraft, onderkent haar eigen falen, en Breukink mag wat mij betreft ook politici bedienen van een kritische noot. Zoals iedereen dat mag doen in dit land.
Waar het mij vooral om gaat is dat Breukink niet het optreden van ING bagatelliseert. En dat lees ik dus niet in het interview, waar velen dat kennelijk er wel in willen lezen. Ik zie een man die de fouten van ING erkent, maar ook kritisch is richting politici die wel iets meer over zelfreflectie mogen beschikken.
Jan-Marten Spit 9
ArjanJe switched nu van 'politici' in het algemeen naar een 1 politicus die bovendien bestuurlijke macht heeft gehad. Noemde Breukink in dat FD interview man en paard?
Breukink erkent fouten in woorden, niet in daden.
"Breukink mag wat mij betreft ook politici bedienen van een kritische noot. Zoals iedereen dat mag doen in dit land."
Mijn buurman heeft ook wat te melden, werkt hard, en verstaat bovendien zijn vak. Maar het FD komt hem niet vragen wat hij vindt van falende commissarissen EN falende politici.
Arjan 7
Jan-Marten SpitMaar het gaat Breukink om de toon.
Er zitten nogal wat financiële woordvoerders bij politieke partijen die vooral de mond napraten van burgers om daarmee kiezers te trekken.
Maar als via regelgeving bv wordt vereist dat banken percentage X eigen vermogen moeten aanhouden, dan moeten die politici niet gaan roepen dat banken nog steeds te weinig eigen vermogen hebben, terwijl ze voldoen aan de gestelde vereisten. Het zijn de politici die deze vereisten vaststellen.
Ik krijg sterk de indruk dat mensen zoals Nijboer van de PvdA, Leijten van de SP, Omtzigt van het CDA en Ewald Engelen van de PvdD denken dat banken slechts voldoen aan gestelde eisen zoals zij diezelf graag zien. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Zij bepalen dat niet zelfstandig als politici, maar tezamen met collega politici.
Zelfde verhaal bij salarisverhoging Hamers. Via regelgeving is bonus gemaximaliseerd tot 20%, maar vaste salaris niet. Wie kan niet voorspellen dat het vaste salaris dan fors gaat worden verhoogd? Als ik dat kan, dan kunnen politici dat ook. Maar politici hebben uiteindelijk besloten geen max te zetten op het vaste salaris. Vervolgens gaat dat vaste salaris fors omhoog, de bevolking is woedend, en daar spelen die politici weer handig op in om mee te gaan in die woede. Maar mijn vraag is dan aan deze mensen waarom ze geen max op dat vaste salaris hebben gezet en slechts op de bonus.
Ik kan me goed voorstellen dat bankiers daar moeite mee hebben. Ze moeten voldoen aan regelgeving, voldoen daar aan, en vervolgens zijn daar weer die politici die de toon aanslaan dat banken niks hebben geleerd.
En ik herhaal nogmaals, Breukink stelt dat ING zeer nalatig is geweest en terecht is beboet. Hij heeft niet namens ING gesproken, maar op persoonlijke titel. Je kan het met hem eens zijn of niet, maar ik vind dat de man het recht heeft om zijn mening te uiten en een goed punt heeft.
Jan-Marten Spit 9
Arjan#1 zie onder.
"Er zitten nogal wat financiële woordvoerders bij politieke partijen die vooral de mond napraten van burgers om daarmee kiezers te trekken."
ING maakt reclame om klanten te trekken. Voor misleiding is zij diverse malen op de vingers getikt door de reclame code commissie. Klanten-trekkend populisme?
Waarom is er iets mis met burgers die correct observeren en politici die dat oppikken - zoals dat hoort in een democratie?
"Maar politici hebben uiteindelijk besloten geen max te zetten op het vaste salaris. "
Niet Leijten, niet Omtzigt en niet Engelen voor zover ik weet.
"de bevolking is woedend, en daar spelen die politici weer handig op in om mee te gaan in die woede."
Je stelt het alsof daar iets mis gaat in plaats van precies goed.
"En ik herhaal nogmaals, Breukink stelt dat ING zeer nalatig is geweest en terecht is beboet. "
Ja, wauw, hoe groots. ING heeft geschikt met justitie en schuld moeten bekennen om een nog-ergere rechtszaak te voorkomen. Breukink was toezichthouder. Hamers directeur. Falende Breukink stemde in met een salarisverhoging voor falende Hamers en de boete ging naar geen van beide.
"Hij heeft niet namens ING gesproken, maar op persoonlijke titel."
@ #1.
Dus het FD kwam toevallig Breukink tegen en dacht - wat deze tot nu toe onbekende burger op persoonlijke titel te melden heeft is behoorlijk interessant? Persoonlijke titel? Kul.
Ik ben ook blij hoor, dat Breukink tot dat interview besloot. Het droeg bij aan dieper inzicht in de problematiek.
Arjan 7
Jan-Marten SpitDat ze dat oppikken is natuurlijk goed. Maar de toon dat bankiers niks hebben geleerd is niet goed. Er bestaat geen regelgeving dat beperkingen stelt aan het vaste salaris, maar wel voor de bonus. Banken houden zich dan aan regelgeving die door politici worden bepaald.
Als je wilt dat we invloed hebben op het vaste salaris van bankiers, dan moet je dat omzetten naar regelgeving. En als je dat niet doet, dan kan je niet de hele tijd obv het oordeel van de bevolking dat gaan veroordelen.
Wat Engelen, Nijboer, Leijten en Omtzigt eigenlijk zeggen is dat zij uiteindelijk bepalen wat de norm is waar banken zich aan moeten houden. En zo werkt democratie dus niet. Zij moeten hun collega politici overtuigen van hun gelijk, en lukt dat niet dan moet je bestaande regelgeving accepteren.
En zo geldt dat voor vele punten. Op een democratische wijze wordt bepaald wat de norm is voor de banken, maar telkens zijn er politici die de indruk wekken dat zij bepalen wat de norm is, en dat banken daarmee in overtreding zijn. Het is echter slechts hun mening en niet de norm.
Jan-Marten Spit 9
Arjanbovendien is niet alles wat niet verboden is daarom ook iets wat je 'moet' doen.
Arjan 7
Jan-Marten SpitEn banken moeten regelgeving natuurlijk niet slechts zien als minimale vereisten. Je moet ook een moreel kompas hebben. Onder maatschappelijke druk kun je dus prima bestaande regelgeving aanpassen als je vindt dat de norm niet voldoende is. Aan politici de taak elkaar onderling daarvan te overtuigen.
j.a. karman 5
Jan-Marten Spitj.a. karman 5
ArjanEr is een duidelijke breuk met die insteek.
Peter Urbanus 5
Net als bij de NS met z'n blaadjes op de rails, wat toen het nog een degelijk staatsbedrijf was volgens mij geen probleem was. En in andere Europese landen evenmin (ok, Groot-Brittannie misschien, want daar was de privatisering van het spoor nog een grotere ramp).
606 euro per Nederlander. Zonder bedankje. Alsof ze daar een hele dikke snelle auto van hebben gekocht en dan laten weten dat ze je daar ook nog op elk moment van de weg kunnen rijden.
Co Pater 7
En het is ook nog zo dat als je ergens verantwoordelijk voor bent, je ook die verandwoordelijkheid moet kunnen waar maken. Kunnen banken dat ? Ik heb daar zeer sterke twijfels over.
Het is veel te veel vrijheid / Blijheid in dit soort maatschappelijke omgevingen. Het is echter simpel te veranderen, via het publiek maken van de geldschepping zoals stichting ons geld voorstelt.
Juist mensen die dan nog bij een leenbank werken, kunnen gewoon hun werk doen en hoeven zich niet schuldig te voelen, zoals nu, omdat het systeem nu eenmaal niet deugd.
Met een geldstelsel op sociale basis, zullen problemen die zich dan aandienen ook op sociale wijze benaderd worden. het is een win-win situatie voor iedereen ook voor bankmedewerkers.
Pieter Ahsmann 5
Jan Ooms 10
Zolang hier niets tegen gedaan wordt, zullen crises zich doorlopend aandienen en lezen Breukink, Hamer en cs. de commentaren op FTM gelijk een dictator een verzoek om vrijheid; 'Ach, kijk de proleten eens tekeer gaan'.
R. Eman 8
Elmar Otter 6
Het probleem zit hem denk ik in twee zaken:
A. het zijn kapitalistische bedrijven met door aandeelhouders vergaard kapitaal die kasstroommaximalisatie nastreven;
B. het zijn systeembanken die niet mogen omvallen zonder de samenleving te beschadigen.
ad A:
Als je van een bedrijf die als doel heeft haar kasstromen te maximaliseren vraagt maatregelen te nemen die deze verlagen dan zul je dit wettelijk moeten vastleggen en moeten handhaven. Elke vorm van moreel appel is zinloos. Immers dat bedrijf heeft te maken met aandeelhouders die rendement willen en concurrenten die hun uit de markt prijzen als dit bedrijf zich hier wel aan houdt en de concurrent niet. Het is alsof je een leeuw vraagt geen prooi te vangen.
ad B:
Het probleem is nu juist dat het systeembanken zijn. Je kunt dan zeggen dat omdat het systeembanken zijn er een contract is met de samenleving, maar die is er niet. Die liefde is eenzijdig. Als het goed gaat zullen de systeembanken van de winsten profiteren, als het slecht gaat betaalt de belastingbetaler. Waarom? Zie ad A. Omdat de eisen niet wettelijk verankerd zijn en omdat de bank maximale kasstromen nastreeft omdat haar aandeelhouders rendement willen behalen.
Nu ben ik absoluut niet voor het feit dat het is zoals het is, laat dat duidelijk zijn, maar een moreel appel doen is zinloos zolang ad A en B. gelden.
Wat de banken (en vele andere te grote bedrijven) nodig hebben is een goede marktmeester die strenge minimale kapitaaleisen stelt en die concurrentie afdwingt. En die elke systeembank opknipt tot deze geen systeembank meer is. Die marktmeester dient wat mij betreft in minstens op EU niveau te opereren (liever nog op wereldschaal, maar dat is wel erg ambitieus).
Zo'n bank kan dan zonder probleem omvallen. Wel dient het garantiestelsel te blijven bestaan die er nu is, het liefst gefinancierd door de dan in omvang kleinere banken zelf.
Jan-Marten Spit 9
Elmar OtterPrecies. De samenleving schept de condities waaronder ontsporing een kwestie is van wachten, en als het gebeurt hebben louter de daders het gedaan. Dat reageert wel lekker af, maar helpen doet het niet.
Pieter Jongejan 7
Jan-Marten SpitKun je de mensen die destijds op de PvdA hebben gestemd verwijten dat ze op een partij hebben gestemd die bereid was de Postbank te privatiseren?
Kun je vandaag de mensen die op D66, GL of zelfs SP stemmen verwijten dat ze op een partij stemmen die de euro steunt en zo de koopkracht van hun pensioenen (pensioenaanspraken) laten ondermijnen?
Hoe kun je ergens voor of tegen zijn als je de te verwachten gevolgen niet kunt overzien?
Kok wist of had kunnen weten dat Nederlandse banken bij witwassen betrokken waren. Hij had beter moeten weten.
Jan-Marten Spit 9
Pieter JongejanDe concepten 'eerlijk', 'terecht' of 'moeilijk' doen daar in het geheel niets aan af. Wat is het nut van het gelijk aan je zijde als het tot niets meer leidt dan dat?
Schets eens een oplossing - hoe moeilijk en onhaalbaar zij ook moge zijn?
Marla Singer 7
Ze zullen dan niet de bak ingaan want klassenjustitie maar dat persoonlijke faillissement wens ik ze dan van harte toe.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerMarla Singer 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Marla SingerWill 14 2