Tientallen criminelen onder 'belastingvluchtelingen'

Uit de gelekte bestanden van de twee trustbedrijven zijn nu al ruim 4 duizend namen gerold met daaronder tientallen criminelen.

Sinds donderdagnamiddag wordt er wereldwijd in vermogende kringen weer flink gezweet. Niet door het verrichten van noeste arbeid of door intensieve personal training sessies, maar door angst. Sinds het International Consortium of Investigative Journalists bekend maakte dat het met de hulp van 86 onderzoeksjournalisten inzicht heeft gekregen in de details van honderden offshore-bedrijven, stromen de namen van rijke zakenmensen en politici naar buiten.
Het ICIJ wist de hand te leggen op de databestanden van de trustbedrijven Portcullis Trustnet uit Singapore en Commonwealth Trust Limited (CTL) dat vanaf de Britse Maagdeneilanden opereert. De bestanden bevatten miljoenen documenten - waaronder emails - van ongeveer 120 duizend offshore-bedrijven.

Nederlandse banden

Uiteraard zijn er ook banden met het belastingparadijs in de polder. ICIJ-partner Trouw, beschreef vorige week een grote Russische fraude-zaak via Commonwealth Trust Limited dat eigendom is van de in Amsterdam gevestigde Equity Trust, onderdeel van de TMF Group. TMF liet vrijdag weten dat het de 'hoogste standaarden' voor compliance en governance hanteert.
Nadat eerder de naam van Imee Marcos - de dochter van de Filipijnse dictator Ferdinand Marcos opdook, werden afgelopen zondag ook de namen van 4 duizend Amerikanen bekend. Daaronder zitten volgens ICIJ de nodige namen van mensen - voornamelijk heren - die betrokken zijn bij financiële schandalen, misdaden en anderssoortige financiële misdragingen. Daaronder de miljardair/hedge fund-manager Raj Rajaratnam die in Amerika voor handel met voorkennis werd veroordeeld. Ook de naam van Paul A. Bilzerian een zeer bekende corporate raider uit de jaren tachtig, komt op de lijst voor.
Het is geen geheim dat fraudeurs en criminelen uit de haute finance graag gebruik maken van off shore-constructies. In de Verenigde Staten maakte ponzi-fraudeur Allen Stanford - goed voor een piramide van 7 miljard dollar - gebruik van een route via Antigua. Bernard Madoff, de grootste ponzi-fraudeur uit de Amerikaanse geschiedenis, zoog via zogenoemde feeder funds op de British Virgin Islands (BVI) vele miljarden op. In Nederland zijn we bekend met heren als de veroordeelde afperser Jan-Dirk Paarlberg die groots offshore-netwerk in gebruik had, dat ook vertakkingen op de Britse Maagdeneiland had. Ook zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen, die op dit moment voor fraude terecht staat, is zeer goed bekend met tropische vluchtroutes, met name via Aruba en Curaçao.

Gretige Frans

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers liet vorige week merken dat hij zeer benieuwd is of er ook Nederlandse namen op de lijsten staan waar het ICIJ zijn handen op wist te leggen. Een verzoek om de lijst in te kijken werd door ICIJ-partner Trouw afgewezen waarna Weekers afgelopen zaterdag liet weten het daar niet bij te laten zitten en desnoods via tussenkomst van een rechter inzage wil afdwingen. Trouw meldde zaterdag ook dat de Nederlandse banken ING en ABN Amro in de gelekte bestanden voorkomen. Ook de namen van 21 ING-bestuurders blijken in de database van Portcullis te zitten, waaronder die van voormalig ING-bestuurder en oud-SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan. Rinnooy Kan liet aan Trouw weten 'geen flauw idee' te hebben waarom zijn naam in de database voorkomt.
Wordt vervolgd.