
Door de extreem lage hypotheekrente is volgens Arnoud Boot het moment ideaal om de fiscale aftrekbaarheid van die rente te schrappen. De hoogleraar is bepaald geen roepende in de woestijn, want het IMF zit op een vergelijkbaar spoor, ziet Peter Hendriks.
Wie dacht dat Arnoud Boot het dossier hypotheekrenteaftrek ondertussen terug in de la had gestopt, heeft het verkeerd. De hoogleraar bedrijfsfinanciering en financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam hamerde er in het televisieprogramma Buitenhof van 14 februari 2014 weer eens op, dat we zo snel mogelijk af moeten van deze verstorende aftrekpost. Het subsidiëren van schuld is in de denkwereld van Boot volledig taboe. Het besluit van het kabinet om de aftrek met een half procent per jaar af te bouwen en aflossingsvrije hypotheken te verbieden, heeft de econoom niet tot zwijgen gebracht.
Historisch laag
Boot betoogt dat op het moment aan de belangrijkste voorwaarde wordt voldaan voor een vrij pijnloze afschaffing van de renteaftrek voor nieuw af te sluiten hypotheken: hij stelt vast dat de hypotheekrente is gedaald tot historisch lage waarden. Een 10-jarige hypotheek voor 100 procent van de koopsom kun je na een beetje rondkijken op internet vinden met een rente van 2,15 procent. Het financiële voordeel van hypotheekrenteaftrek is bij zulke lage rentestanden voor een koper nog maar zeer beperkt.
Dat laatste betekent ook dat de invloed op het prijsniveau in de woningmarkt op het moment zeer beperkt is. Mensen beoordelen de haalbaarheid om een bepaald huis te kopen niet zozeer aan de hand van de prijs, maar op basis van de begrote maandlasten inclusief renteaftrek. Als de maandlasten met of zonder aftrek nauwelijks van elkaar verschillen, zal ook het (theoretische) verschil in prijs tussen een woning in een markt zonder of een markt met hypotheekrenteaftrek zeer klein zijn. Je kunt ervan uitgaan dat bij het oplopen van de hypotheekrente door de renteaftrek direct weer nieuwe lucht in de huizenprijzen wordt gepompt.
Opgaande markt
Voor het afschaffen van de aftrek is het ook zeer gunstig als je, zoals nu, in een opgaande woningmarkt zit. Als de regering zo’n besluit zou nemen in een dalende of stagnerende woningmarkt, dan zou het vertrouwen in die markt alleen maar verder afnemen. Dalende huizenprijzen kunnen op hun beurt de economie nadelig beïnvloeden. Een ingezakte woningmarkt is immers funest voor het vertrouwen en de koopbereidheid van de consument.
Een opgaande woningmarkt heeft als voordeel, dat de pijn van het afschaffen van de renteaftrek, snel wordt verzacht. Iemand die door zo’n besluit opeens een huis heeft dat te weinig waard is om de hypotheek (bij verkoop) in een keer af te lossen, kan in een oplopende markt sneller uit die val klimmen. Niemand wil overigens dat zijn huis minder waard wordt en als dat toch gebeurt, dan is het fijn om te merken dat het verlies door de kracht (van de woningmarkt) weer snel wegsmelt.
Veel oude gevallen zullen best huiverig zijn om hun comfortabele aflossingsvrije hypotheek op te geven
Driedeling
Het lastige van Boots voorstel is dat je een driedeling in de markt krijgt. Je hebt mensen die onder het oorspronkelijke regime vallen, die hebben vaak aflossingsvrije hypotheken met aftrek. Dan heb je de woningbezitters van het huidige regime, met lineaire en annuïteitenhypotheken met aftrek. Bij het door Boot beoogde systeem krijgt je te maken met een derde groep: mensen met hypotheken waarop moet worden afgelost, maar waarvan de rente niet fiscaal aftrekbaar is.
Veel Nederlanders zullen dat niet goed begrijpen. Het ziet er erg onrechtvaardig uit, maar de twee groepen die wel aftrek hebben, hadden bij aankoop van hun huis te maken met prijzen die serieus waren opgepompt door diezelfde aftrekregeling. Wel zullen de groepen met aftrek meer demping hebben voor de effecten van een oplopende hypotheekrente. De groep zonder aftrek zal zich daartegen waarschijnlijk gaan wapenen met lange rentevaste periodes. Die kunnen dan wel weer ongunstig uitwerken bij een daling van de rente.
Huiverig
Veel oude gevallen zullen best huiverig zijn om hun comfortabele aflossingsvrije hypotheek op te geven. Dat kan tot gevolg hebben dat een grote groep alleen in het uiterste geval wil verhuizen en dat gaat dan ten koste van de dynamiek in de markt. Die neiging zou best begrijpelijk zijn. Mogelijk krijgen die mensen niet alleen een lagere prijs voor hun huis dan waarop ze in het verleden rekenden, maar daarbij moeten ze voor een nieuw huis een qua maandlast duurdere lineaire of annuïteitenhypotheek afsluiten en verliezen ze de demping voor renteschommelingen die aftrek biedt.
De voordelen van afschaffing van renteaftrek zijn evident
De voordelen van afschaffing van renteaftrek zijn evident. De overheid besteedt per jaar zo’n 14 miljard euro aan hypotheekrenteaftrek. Dat geld wordt in wezen verspild. Het enige effect is dat er nodeloos lucht in de woningmarkt wordt geblazen en dat de banken veel hogere hypotheken kunnen afsluiten dan in een wereld zonder aftrek. De overheid spaart met iedere maatregel ter beperking van de aftrek meteen veel geld uit.
Politieke lef
Boot is in goed gezelschap. Ook hetIMF maakt in zijn landenrapport over Nederland van februari 2016 gehakt van de regeling. De internationale economische onderzoeksorganisatie spreekt van een ‘exorbitante subsidie’. De schrijvers van het rapport zeggen onder meer: ‘de aftrekbaarheid van hypotheekrente kan sneller worden afgeschaft dan in de nu geldende overeenkomst is afgesproken. Mocht dit een forse daling van de huizenprijzen tot gevolg hebben, dan zou een deel van de door de afschaffing vrijgekomen middelen kunnen worden ingezet om de huiseigenaren die ver onder water staan een injectie van eigen vermogen te geven.’
Ook hetIMF maakt in zijn landenrapport over Nederland van februari 2016 gehakt van de regeling
Het IMF denkt al in oplossingen, maar het is zeer de vraag of de partijen die uiteindelijk gaan onderhandelen over een regeerakkoord, genoeg politieke lef hebben om bij de volgende formatie de hypotheekrenteaftrek weer op tafel te leggen. Het blijft een hypergevoelig dossier. Maar dit is wel een uniek moment om in te grijpen. Veel gunstiger zal het met de rente niet meer worden. De andere keuze is om nog tientallen jaren door te modderen.
73 Bijdragen
Krisp 2
Alternatief is natuurlijk om de afbouw van de HRA te versnellen. Niet met 0,5% per jaar, maar met 2-5% per jaar. Zo zijn we in 10 jaar van de HRA af, wat gezien de gebruikelijke rentevaste periode geen gekke termijn is.
Wladimir Beekmans 2
KrispJan Smid 8
Is dat zo? We zagen juist dat toen de prijzen in gingen zakken mensen weer gingen kopen. Kortom, als een zeepbel leegloopt is dat prima.
Maar daarnaast is er nog iets anders wat ook afgeschaft moet worden: de garanties voor de woningmarkt. Wanneer we dat afschaffen zorgt dat voor realistische prijzen in de woningmarkt en wanneer je voldoende bouwt in alle segmenten ben je ook van de 'scheefwoners' af.
En nee, niet alleen de HRA en garanties moeten verdwijnen maar ook de fiscale aftrek, en niet alleen voor de huishoudens maar voor het gehele bedrijfsleven want ook die leeft op veel te grote voet!
goof 4
Jan SmidDie laatste zin begrijp ik niet van je Jan .
Leg eens uit , gaan er zoveel MKBérs failliet omdat ze op te grote voet hebben geleefd?
Dat ze alle vormen van subsidies ( marktmanipulatie noem ik het ) moeten afschaffen beginnen steeds meer mensen te snappen en alleen nog de linkse rakkers denken dat ze dmv subsidies een economie kunnen sturen .
Alle subsidies moeten weg en daarmee voorkom je veel fraude en kunnen de belastingen op arbeid met 50 % naar beneden , daardoor hebben de mensen weer wat te besteden en komt er weer groei.
Een paard voor de wagen trekt beter als een paard achter de wagen.
Er is voor een goede economie maar een ding nodig en dat is een normaal besteedbaar inkomen voor de jannen met de korte achternaam en zolang men dat niet snapt in Den Haag vechten ze tegen windmolens en die windmolens gaan steeds harder draaien is gebleken door hun wanbeleid.
Ik zeg het vaker hier , een economie begint met , wat kost een manuur .
En van daaruit moet je beleid voeren.
Jan Smid 8
goofgoof 4
Jan SmidEen ondernemer gaat geen machines kopen als hij ze niet nodig heeft .
Het zijn geen overheidsinstanties die van alles aanschaffen om hun budget op te krijgen om daarvoor machines te kopen die ongebruikt onderin de kelders staan .
Weet u wie er wel veel van geleerd hebben van de crisis , dat zijn de MKBérs die door de bank na de crisis het mes op de keel zijn gezet en toen in de gaten kregen dat ze niet langer van de grappen en grollen van bankenmaffia afhankelijk moeten zijn.
Veel gezonde MKB bedrijven zijn door de bank onnodig naar de kloten geholpen en veel bedrijven die het net hebben overleefd hebben maar een doel voor ogen en dat is zsm proberen uit de klauwen van de bankenmaffia te komen en pas investeren als ze het zelf hebben verdiend .
Dat is de reden waarom het gehele MKB een pas op de plaats hebben gemaakt en er zo in kosten is gesneden met gevolg dat de werkeloosheid zo is opgelopen en de economie zo stagneert.
Gilles Wattel 1 3
Jan SmidEen fictie.
Jan Smid 8
Gilles Wattel 1Paul Van Straaten 1
Jan SmidDie linkse praat vertroebelt je hersenen; "fiscale aftrek voor bedrijfsleven afschaffen"?
Denk eens na! Kosten, geen uitgaven, en opbrengsten bepalen het bedrijfsresultaat. Als kosten niet meer aftrekbaar zijn dan wordt de omzet ook de winst. En die wil je dan belasten?
Jan Smid 8
Paul Van StraatenPaul Van Straaten 1
Jan SmidRentekosten zijn kosten van Vreemdvermogen. Als die niet afgetrokken kunnen worden.......moet ik het uittekenen?
Jan Smid 8
Paul Van StraatenPaul Van Straaten 1
Jan SmidBubbel Onia
Paul Van Straatenpeter ftm 4
Paul Van StraatenPaul Van Straaten 1
peter ftmpeter ftm 4
Paul Van StraatenPaul Van Straaten 1
peter ftmpeter ftm 4
Paul Van Straaten1) Banken willen het beschouwen als eigen vermogen vanwege het risicodragende karakter
2) Banken willen het beschouwen als vreemd vermogen omdat men de rentelasten dan kan aftrekken.
Hier zit geen enkele logica in. Zowel eigen vermogen als vreemd vermogen staat bloot aan risico (onderscheid is slechts gebaseerd op preferente positie afwikkeling verlies) en over beide kapitaalsvormen wordt een vergoeding betaald (coupon of dividend).
Jij redeneert als iemand die iets te snel reageert door te stellen dat rentelasten net als andere kosten moeten worden behandeld, en het dus logisch is dat die onbelastbaar zijn, want je belast de winst. Maar datzelfde kan je ook zeggen over het uitkeren van dividend.
Je ziet de materie zoals economie op school is onderwezen: "het is zoals het is, en zo werkt het", en dat wil jij ons gaan uitleggen.
Maar daarmee onderschat je de kennis van veel lezers denk ik, want de meesten weten dat wel. Het vraagstuk is juist of hoe we het hebben geleerd wel logisch is, en wat is de impact daarvan op ons economisch stelsel. Daarvan zeggen economen dus nu ook dat de fiscale behandelingsverschillen tussen EV en VV mede oorzaak daarvan zijn dat er teveel met VV is gefinancierd en te weinig met EV.
peter ftm 4
Paul Van Straatenhttp://fd.nl/economie-politiek/1141662/rente-aftrek-voor-vreemd-vermogen-gaat-op-de-helling
Wladimir Beekmans 2
Jan SmidJan Smid 8
Wladimir BeekmansWladimir Beekmans 2
Jan SmidJan Smid 8
Wladimir BeekmansJoost Visser 5
goof 4
"De Franse president Francois Hollande ziet dat hij in de peilingen steeds verder achterop raakt bij Marine Le Pen van het Front National, en wil nu op Europees niveau aan de noodrem trekken door landen waar rechtse vrijheidspartijen die anti-Brussel en anti-islam zijn in de regering komen, desnoods uit de EU te gooien. Daarmee onderstreept de socialist de aloude arrogantie en hypocrisie van ‘links’: iedereen die hun plannen dreigt te dwarsbomen wordt extremistisch of fascistisch genoemd en moet worden verboden, terwijl ze zelf van de meest anti-democratische maatregelen gebruikt maken om dat te bereiken en aan de macht te blijven."
Tuurlijk zal dat niet gebeuren maar alleen al het idee om het te opperen zegt genoeg over het IQ van de linkse rakkers in de politiek.
Dave Tuinstra
Bovendien kleven er allerlei marktvoordelen aan dit bezit die niet tegen de genoemde 14 mld subsidiekosten worden geplaatst. Denk hierbij aan verbetering onderhoud dat zelf ter hand wordt genomen. Dit wordt vaak beter en grondiger gedaan dan als de woning via een corporatie wordt verhuurd. Vooral kleinere onderhoudsbedrijven en doe het zelf zaken profiteren hier denk ik van. Om van het woongenot van het hebben van een eigen huis maar te zwijgen.
Wladimir Beekmans 2
Dave TuinstraWat mij betreft wordt HRA afgeschaft. Wordt maximaal 90% van de marktwaarde gefinancierd (50% aflossingsvrij), maar wordt onder NHG ouderwets 106% van de marktwaarde gefinancierd met verplicht 100% aflossen.
De rentes blijven alleen maar dalen. Dat zou toch sowieso al een significante overheidsbesparing moeten zijn?
Jan Smid 8
Wladimir BeekmansDe NHG is marktverstorend en erger, het drijft de prijzen omhoog omdat banken bereid zijn méér te lenen daar het risico van wanbetaling als gevolg van werkloosheid is verminderd. Waarom moet de overheid iets verzekeren als de markt het laat afweten? Daar wil ik graag een antwoord op horen.
Wladimir Beekmans 2
Jan SmidBij Argenta krijg je 0,25% korting op je hypotheekrente (1,95% - 0,25% = 1,70% voor 10 jaar) wanneer je 50.000,- op een spaarrekening deponeert. Dankzij onze HRA is dit interessant. Argenta = bank laat haar klanten geld uit het niets creëren. Voor zichzelf en voor de bank.
Welk alternatief is beter?
Jan Smid 8
Wladimir Beekmansgoof 4
Jan SmidProductieschulden en consumptie schulden.
De een is gezond en de ander is ongezond .
Met productie schulden verdien je iets en draag je bij aan een economie .
Met consumptie schulden geef je alleen uit en leef je op de pof .
Verder hoef ik dit niet uit te leggen toch ?
Paul Van Straaten 1
goofGilles Wattel 1 3
Dave TuinstraBernard Weiss 2
Contramine 1
A. Nu de rente zo laag staat, heeft de aftrek veel minder betekenis. Maar de aftrek is ook een gedeeltelijke verzekering tegen verhoging van de rente. Mocht die weer aantrekken, dan neemt het belastingvoordeel fors toe.
B. Al die mensen met een hoge aflossingsvrije hypotheek kunnen straks goed in de problemen komen, als na dertig jaar de aftrek eindigt. Zeker als de inflatie zo ongekend laag blijft, wordt dit een enorme overgang. Dat feest begint in 2031, omdat de regeling van maximaal dertig jaar aftrek in in 2001 is ingevoerd.
goof 4
ContramineMaar die gaat niet stijgen want dan pas komen we echt in de shit.
Normale rentes gaan we ooit wel weer een keer krijgen maar pas na een complete reset van dit failliete systeem en wereldwijde schuldsaneringen en tot die tijd is het ieder voor zich en god voor ons allen.
Jan Smid 8
goofHilterman 4
Jan SmidWat te denken van de gigantische staatsschulden van EU lidstaten.
Die lidstaten kunnen een renteverhoging van 2% niet eens aan.
Daarom blijft de rente mooi laag. Daar zorgen de nationale banken en de ECB wel voor.
Wladimir Beekmans 2
HiltermanJan Smid 8
Hiltermanhttp://www.filosofie.nl/nl/artikel/26507/wie-schept-er-nog-waarde.html
goof 4
Jan SmidMaar of jij dit stuk wel goed gelezen hebt betwijfel ik .
Jan Smid 8
ContramineBubbel Onia
ContramineMensen die in de toekomst een huis gaan kopen in Nederland (dat zijn misschien wel miljarden mensen, want de toekomst is een lange tijd) missen deze "rentedemping" inderdaad. Maar, dat is juist goed: Dan kan de huizenmarkt eindelijk eens ongestoord(er) reageren op de fundamentals. Met andere woorden: Dan zakken de huizenprijzen gewoon, met lagere schulden als gevolg. Dat is voor die miljarden toekomstige Nederlanders alleen maar goed nieuws. Voor de huidige kopers is een daling van de huizenprijzen ook niet rampzalig, want zij zijn toch al gedwongen af te lossen. Speculeren op eeuwig stijgende huizenprijzen is voorbij.
goof 4
Het gaat van kwaad naar erger bij Britse grootbank HSBC. Deze week blijkt dat de bank in Q4 van 2015 een verlies van 858 miljoen dollar boekte. Dat nieuws kwam als een donderslag bij heldere hemel, daar HSBC in 2014 nog een mooie winst boekte, ondanks de schandalenstorm die het bedrijf al sinds 2012 teisteren.
Maar onze Jeroen Dijsselbloem zegt ,
no problem hoor alles onder controle en de banken staan er een stuk beter voor als in 2008, jaja Jeroen wie hou je nu eigenlijk voor de gek.
Paul Van Straaten 1
Na het afschaffen van het Nibud kan wat mij betreft die renteaftrek verdwijnen. On the long run is dat toch onvermijdelijk.
ph4ge 3
Paul Van StraatenJa, de Nibud zn adviezen zijn gericht op de massa, maar dat is een noodzakelijk kwaad. We hebben een markt gecreëerd waar een eerste levensbehoefte zeer schaars en kostbaar is. We hebben een hypotheeksysteem gebouwd wat enorm wordt gesubsidieerd door de overheid en waar vrijwel alle risico's liggen bij de overheid en de koper, en niet bij de bank (en waar ze wel bij de bank liggen... een bank wordt altijd gered door de samenleving). Herhaaldelijk is aangetoond dat banken altijd het maximum opzoeken wat de regels toestaan (en het liefst nog wat meer), immers de risico's zijn klein en voor een ander terwijl hoe groter de schuld hoe meer winst ze maken. In deze wereld is geen plaats voor maatwerk, omdat zodra de mogelijkheid bestaat om een bepaald geval iets meer te laten lenen de banken de regels zullen buigen om elke koper meer te laten lenen.
Als gewone consument moet je dus enorm blij zijn met het Nibud, ondanks al zn gebreken. Ik ben het wel met je eens dat het onvermijdelijk is dat ze vroeg of laat verdwijnen onder druk van de lobby, daar is al regelmatig naar gehint.
Paul Van Straaten 1
ph4geRichard Ran 4
Is dat een aanbeveling? Moet het IMF doorgaan voor "goed gezelschap". Serieus?
M. van Deelen 11
http://www.z24.nl/ondernemerenfiscus/belastingtip-let-op-het-eigenwoningforfait-620115
Jan Smid 8
M. van DeelenHilterman 4
Jan SmidTwee ton vrijstelling lijkt veel maar de gemiddelde huizenprijs is al hoger.
Het is voortdurend eenrichtingsverkeer, halen bij degenen die wat hebben ongeacht de grond voor dat halen.
Jan Smid 8
HiltermanContramine 1
M. van DeelenM. van Deelen 11
ContramineM. van Deelen 11
https://www.afm.nl/nl-nl/professionals/onderwerpen/hypothecair-krediet-fp
peter ftm 4
M. van DeelenM. van Deelen 11
peter ftmVerbazingwekkend vind ik dat de UFR voor pensioenfondsen de enige UFR is die DNB in Nederland zélf mag bepalen. En nu wil de EU ook nog kapitaaleisen aan pensioenfondsen opleggen. http://www.volkskrant.nl/opinie/brexit-kan-ramp-zijn-voor-uw-pensioen~a4250251/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_content=free&utm_campaign=shared+content&hash=b791fbf22a534c3b42d39010c21ed01e122d6c76
goof 4
2 eekhoorntjes kosten ons 150K om de weg over te steken!
35 reeen minder doodgereden in Overijssel door een wildviaduct dat 4 miljoen heeft gekost !
Moeten circa 1500 reeen worden afgeschoten omdat er teveel reeen zijn.!
Er worden reeen doodgereden die ook zogen en de jonge reekalfjes soms verhongeren en dat is heel zielig .
In de Oostvaarders plassen verhongeren elke winter honderden przewalski paarden en wilde hek runderen omdat we niet mogen ingrijpen in de natuur
Snapt u het nog , nou ik niet en ik kan alleen maar zeggen dat we hier knettergek geworden zijn en alles is doorgeslagen door onze linkse geitenwollensokken dierenvrienden die compleet de weg kwijt zijn.
De ecologische hoogstructuur heeft ons al miljarden gekost en wat is het resultaat , een mega overschot aan wilde zwijnen en herten die nu moeten worden afgeschoten.
Ze bouwen een wildviaducten van 5 miljoen zodat de zwijnen en de herten aan de andere kant van het viaduct moeten ze worden afgeschoten!
Wij zijn knettergek of had ik dat al gezegd.
Jan Smid 8
goofgoof 4
Jan Smidgoof 4
Kijk de beurzen weer eens lekker gaan dalen samen olie en zie het goud weer lekker stijgen, we hoeven helemaal geen adviezen van al die beursgoeroes en bank anaalisten want een beurs doet toch wat de grote jongens willen en nu hup naar de 350 nu we de 420 hebben aangetikt
Krijg bijna medelijden met de pensioen fondsen die hun spaarpotten richting grote spelers zien verkassen.
Nu vannacht Japan en China eens goed in de min en de dag van -10% op een dag komt eraan wat ik hier al eens melden en dat is dan kunnen nieuwe bodems worden gezet .
Hilterman 4
Nu is de rente laag en kun je overwegen de HRA af te schaffen. Wat gebeurt er wanneer de rente ooit weer gaat stijgen. Wordt de HRA dan weer ingevoerd?
Worden de IB tarieven verlaagd bij het afschaffen van de HRA?
Op die vragen geeft Boot geen antwoord.
Wladimir Beekmans 2
HiltermanDeposito garantiestelsel, staatsobligaties en hypotheekrecht is een dingetje wat beleggers zekerheid geeft en tevens de risicobereidheid van consumenten vergroot. Ik vraag me oprecht af of we het met z'n allen beter gaan krijgen wanneer deze subsidies worden afgeschaft.
Jan Smid 8
Wladimir BeekmansBart Bartelds 4
En natuurlijk normaal aflossen in 25 of 30 jaar, heb ik ook gedaan en al 10 jaar hypotheek vrij bevalt uitstekend.
peter ftm 4
Maar het voorstel van dhr Boot is juist gebaseerd op het in stand houden van verworven rechten waardoor het voor veel mensen pijnloos is. Want de heer Boot wil alle Nederlanders met hypotheken ontzien, behalve de nieuwkomers.
Ja dit soort pijnloze hervormingen krijgt altijd sympathie, want het raakt de meeste mensen niet. Het raakt alleen de mensen die nog een huis moeten kopen, en de groep die weet dit te gaan doen is nog niet met die belangrijke beslissing bezig in haar leven of is in de minderheid om wezenlijk bezwaar te kunnen maken tegen dit voorstel.
Ik ben voorstander van afschaffen van HRA, maar dan wel gebaseerd op rechtvaardigheid, en die is niet pijnloos, maar wel betaalbaar.
1) Niet nieuwkomers genieten slechts van de lage rente. De gemiddelde Nederlander geniet van de lage rente. Nederlanders herzien de rente regelmatig en profiteren van de dalende rente. De gemiddelde rente die Nederlanders betalen ligt ongeveer 1% boven de huidige marktrentes.
2) Waar dhr Boot suggereert dat nieuwkomers profiteren van de lage rente, betekent dit niet dat dit zal gelden voor de hele looptijd. De rente kan ook weer stijgen
3) We moeten niet alleen de bestaande huizenbezitters met hypotheken de rechten laten behouden. We moeten een systeem op basis van rechtvaardigheid waarin huurders ook worden betrokken. Schaf HRA af, en gebruik de opbrengst voor het verlagen van de tarieven inkomstenbelasting en/of voor het goed inrichten van onze huizenmarkt met evenwicht tussen koop en huurmarkt.
peter ftm 4
Ja, en de jongeren zonder HRA kopen dan nog steeds in een markt tegen prijzen die gebaseerd zijn op HRA. Je maakt het slechts moeilijker voor ze door ongelijke behandeling. De gemiddelde hypotheekrente is dusdanig laag (ligt gewoon onder de toetsrente) dat HRA voor iedereen kan worden afgeschaft en het betaalbaar is. Opbrengsten gebruiken voor verlaging inkomstenbelasting en het probleem is opgelost. Zelfs dhr Boot kan dat sommetje maken, maar zieltjes wint hij er niet mee.
Gilles Wattel 1 3
Iets lijkt waar te worden door het steeds te herhalen, Göbbels wist dat al heel goed.
Waar ontvangen rente wordt bijgeteld, zelfs fictief ontvangen rente, lijkt het toch logisch dat betaalde rente een aftrekpost is.
Het enige 'argument' lijkt dan te zijn dat andere EU landen die aftrek niet hebben.
Het doet denken aan de Brusselse poging ons pensioensysteem de nek om te draaien, behalve Denemarken heeft geen land zo'n goed systeem, voor zo ver ik weet.
Het diep trieste is dat professoren, die hebben nog steeds een zeker aanzien, hun politieke opvattingen verpakken in objectief aandoende verhalen.
Bij VK Opinie kun je een pensioenprofessor aantreffen, die hel en verdoemenis voorspelt voor Nederlandse pensioenen bij een Brexit.
Dat kan heel goed gebeuren, als er één Brussels doel is is dat het afbreken van collectieve en sociale voorzieningen, die zijn te duur, en de commercie verdient er niet aan.
Het is verheugend dat de pensioen professor bij VK de wind goed van voren krijgt.
Gelukkig zijn er ondertussen redelijk wat mensen die kritisch kunnen denken.
M. van Deelen 11
Gilles Wattel 1James Nathalia
M. van Deelen 11
James Nathalia"Hypotheekrenteaftrek alleen bij volledige aflossing
U krijgt sinds 1 januari 2013 alleen hypotheekrenteaftrek als u uw hypotheek in een looptijd van 30 jaar volledig en tenminste annuïtair aflost. Dat betekent dat u elke maand een vast bedrag aflost dat bestaat uit rente en aflossing. De regel geldt alleen voor nieuwe hypotheken en dus niet voor bestaande (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheken."
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/koopwoning/inhoud/nieuwe-regels-hypotheek
[Verwijderd]
U zult begrijpen dat ik overtuigd huurder ben (vrije sector).....