'Tijdelijke' opleving woningmarkt

2 Connecties

Onderwerpen

Transacties

Werkvelden

Woningmarkt

De maand mei was een goede voor de woningmarkt, maar het herstel is tijdelijk.

De laatste cijfers van het Kadaster laten zien dat er sprake was van een opleving van het aantal woningtransacties in de maand mei.  In mei is er door seizoensinvloeden vaak sprake van een opleving, maar ook jaar op jaar steeg het aantal woningtransacties. Met name de provincies Noord-Holland en Flevoland deden het goed.

De opleving hangt voor een groot deel samen met het aflopen van de verlaging van de overdrachtsbelasting per 1 juli 2012. Pas op 25 mei besloot de staatssecretaris om de verlaging permanent te maken. "Veel mensen hebben het zekere voor het onzekere genomen. De overdrachtsbelasting was tijdelijk 2 procent, en die zou misschien weer naar 6 procent gaan," zegt Roeland Kimman, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De NVM kan het weten, want zij registreren verkopen eerder dan het Kadaster.

Ondanks de opleving blijft de situatie op de woningmarkt nijpend. Zelfs in deze goede maand bleef het woningaanbod toenemen.  Voor een houdbaar herstel is minimaal een afname van het woningaanbod nodig. Dit heeft zich nog niet voorgedaan. Het zou bij het huidige transactievolume nog 840 dagen duren voordat het hele woningaanbod op Funda verkocht is.

Grafiek 1: Aantal dagen woningaanbod op Funda en Huizenzoeker (Bron: Funda, Huizenzoeker en Kadaster)


 

Jesse Frederik
Jesse Frederik
In de zomer van 2011 ontvingen we per email een open sollicitatie van de 22-jarige Jesse Frederik uit Nijmegen die zichzelf o...
Gevolgd door 57 leden