Tinypay-jongens naar Silicon Valley

3 Connecties

Anderhalf jaar geleden begonnen drie Delftse studenten het bedrijf Tinypay. Nu vertrekken ze met een miljoen euro op zak naar de VS. "Dit is geen werk, dit is onze way of life."

Het idee lijkt bijna te simpel voor woorden: een online marktplaats bouwen waar iedereen binnen een minuut zijn of haar spullen te koop kan aanbieden. Zonder eerst een eigen account te hoeven aanmaken, en mét de garantie dat de aangeboden producten zoveel mogelijk onder de ogen van eventueel geïnteresseerde kopers zullen komen. 
 
De vrienden Melvin Tercan, Valentin Smirnoff en Richard Straver, toen nog studenten aan de TU Delft, ontwikkelden hun platform Tinypay.me begin 2010. Aanvankelijk 'puur als hobby', vertelt Straver. “We hadden samen al een web development-bedrijfje, om wat bij te verdienen naast onze studies. We deden klussen voor anderen, maar hadden ook zelf veel ideeën. In een weekend begonnen we met Tinypay, daarna ging het ineens vrij snel.”
 
PayPal
Wat heet: binnen een paar weken kregen Straver en consorten in Amsterdam een prijs voor meest veelbelovende start-up. In de maanden daarna trokken ze duizenden klanten van over de hele wereld. Hun geheim: het online aanbieden van producten zo gemakkelijk mogelijk maken.
 
Door Tinypay te laten aansluiten bij betalingssysteem PayPal hebben verkopers geen eigen account meer nodig. En via Twitter, Facebook en bepaalde websites komen de producten vrijwel alleen terecht bij mensen die er interesse voor kunnen hebben. “Daarvoor gebruiken we sociale netwerken en indexeren we de producten in alle zoekmachines.”
 
Op één lijn
Vorige week maakte Tinypay bekend Nederland officieel ontgroeid te zijn. De heren vertrekken naar Silicon Valley om met hun speeltje ook de Amerikaanse markt te veroveren. “Voor ons is dit geen werk, maar een way of life”, aldus Straver. “In Silicon Valley is iedereen van 's ochtends vroeg tot 's nachts bezig, niemand zit daar stil. Daar wil je tussen zitten.”
 
Ze vertrekken niet met lege handen: de Turkse investeerder Aksoy Internet Ventures stak onlangs 1 miljoen euro in Tinypay. Dat bedrijf zit ook achter het Turkse Sahibinden.com, een van de grootste online marktplaatsen van Europa. “We dachten eerst: wat willen die met ons? Maar na een paar gesprekken was duidelijk dat we echt op één lijn zitten”, zegt Straver. “Maar we zijn nog nergens hoor. We werken hard aan de 1001 dingen die we nog aan Tinypay kunnen verbeteren.”

Dit artikel verscheen eerder in dagblad De Pers.
 
Stefan Vermeulen
Ervaren allround onderzoeksjournalist die zich namens FTM verdiept in de macht van het grote geld.
Gevolgd door 1006 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren