Titanic in de ramsj door recessie

2 Connecties

Onderwerpen

Kunst Guernsey

Ter veiling aangeboden en graag in zijn geheel ophalen: de Titanic. Voor 190 miljoen dollar is het strijkijzer van vertier _ of dat wat er van over is _ van u.

Precies een eeuw geleden zonk ‘s werelds meest beroemde oceaanstomer de Titanic. Het Amerikaanse veilinghuis Guernsey’s grijpt de honderdste verjaardag van het Britse scheepswrak aan door een heuse veiling te organiseren. Binnenkort gaan gevonden spullen en andere onderdelen van het prestigieuze passagiersschip onder de hamer.

 

Twee decennia geleden werd de locatie van het zeemansgraf van de Titanic ontdekt voor de Canadese kust van Nova Scotia. Sindsdien konden vele “artefacten” worden geborgen en in sommige gevallen gerestaureerd.

 

Guernsey’s wil deze 5500 kunstwerken verkopen evenals andere objecten in combinatie met de rechten van de verschillende delen van het scheepswrak. Kopers die een afzonderlijk pronkstuk willen scoren, hoeven niet aan te kloppen. De collectie wordt namelijk niet stuk voor stuk verkocht. Geschatte totale taxatiewaarde: 190 miljoen dollar.

Micro-organismen breken langzaamaan de restanten van de gezonken schip af. Maar de al van de zeebodem gelichte onderdelen kwalificeert John Joslyn, eigenaar van Titanic musea in Missouri en Tennessee, als "zeer spectaculair". Sommige stukken zijn een levendige herinnering aan de 882 meter lange "onzinkbare" schatkist. Zoals een 17 ton wegend stuk van de romp, die nog steeds de dikke klinknagels en de patrijspoorten bevat van de derde klas hutten. Andere, meer persoonlijke stukken, zijn een met de hand geslepen kristallen schaal en een bruine bolhoed.


Een van de meest waardevolle stukken is een 15-karaat gouden armband met de naam "Amy", nader uitgewerkt in 26 kleine diamanten. Volgens Arlan Ettinger, president van veilinghuis Guernsey’s, zijn er tenminste twee personen met deze naam die deel uitmaakten van de 1.514 dodelijke slachtoffers. Andere blikvangers zijn witte keramische schalen, voorzien van het rode "White Star Line"-logo van het schip en lederen handtassen, die sommige van de pursers van het schip gevuld hadden met geld uit de kluis.??Dalende kaartverkoop Titanic-shows
De verkoper van de collectie is het in Atlanta gevestigde bedrijf Premier Exhibition. Dit bedrijf heeft vooral internationale naamsbekendheid verworven met de kunsttentoonstelling "Bodies", een rondreizende kunstcollectie van geprepareerde mensenlichamen. De afgelopen jaren is Premier betrokken geweest bij acht onderzoeksexpedities. In 1994 oordeelde een Amerikaanse rechtbank dat het bedrijf de bergingsrechten van het schip toegewezen kreeg. Premier heeft verschillende tentoonstellingen georganiseerd onder de Titanic-thema. Maar de aandeelhouders, vertegenwoordigd door Brian Wainger, zijn het erover eens dat “de tijd rijp is om het scheepswrak te verkopen." Volgens recente financiële verslagen is er sprake van dalende kaartverkoop voor de Titanic-shows van Premier als gevolg van de recessie.? Anders gezegd: de crisis heeft Wainger en de andere aandeelhouders ertoe gezet om alles wat in huis is van het meest memorabele maritieme graf ter wereld in de ramsj te doen.


Relieken van de dood anno 1912
De aan de Titanic gerelateerde objecten hebben lange tijd bovenaan het verlanglijstje van menig verzamelaar gestaan.  De verkoopprijs varieerde van 200 dollar voor een ansichtkaart tot 100 duizend dollar voor een origineel menu. Sommigen hiervan zijn afkomstig van overlevenden, die de objecten zelf van het schip haalden of destijds verzamelden uit de reddingsboten. Andere artefacten zijn later opgedoken waardoor ze direct in handen kwamen van de huidige eigenaar. Deze zijn dan ook nooit eerder op de markt aangeboden. Naast de Titanic artefacten brengt Premier ook haar uitgebreide video-archief van alle expedities onder de hamer.

 

Titanic-museumdirecteur Joslyn kent genoeg verzamelaars, die bereid zijn veel geld neer te leggen voor deze relieken van de dood anno 1912. Alleen denkt hij niet dat een van hen aan de vraagprijs van 190 miljoen dollar kan voldoen. Het veilinghuis richt zich bij de verkoop dan ook op miljardairs van over de hele wereld. Maar dat de veiling uniek zal zijn, staat vast volgens Joslyn. ‘Het is niet zoals het kopen van een Monet. Er is een groot magazijn en een hoop personeel nodig om ervoor te zorgen.’?

 

Tot vrijdag hebben potentiële bieders hebben tot vrijdag om een bod te plaatsen. Rond 11 april maakt Guernsey’s de heuglijke winnaar bekend.