
Annette van Soest en Harm Ede Botje spreken sleutelfiguren uit verschillende FTM-dossiers. Van ondernemers tot toezichthouders en van wetenschappers tot politici: FTM interviewt ze.
Fraude-hoogleraar Bob Hoogenboom: ‘Informatie onthouden aan een democratische rechtsstaat is ook misdaad’
Minister Christianne van der Wal: ‘Agro-industrie, ga mee in verandering naar duurzame landbouw’
Journalist David de Jong: ‘In Duitsland heeft nooit een denazificatie plaatsgevonden’
Industrieel ecoloog Benjamin Sprecher: ‘Zeldzame metalen zijn voor China een geopolitiek machtsmiddel’
Kinderrechter Peter Björn Martens: ‘Kinderen kunnen niet wachten’
Ellen ’t Hoen: ‘De monsterprijzen voor medicijnen slurpen de zorg leeg’
Hoogleraar Wim Voermans: ‘Gelukkig maken we in dit land geen wetten met moties’
Europarlementariër Lara Wolters over haar anti-wegkijkwet: ‘De lobby op dit onderwerp is extreem’
Sinologe Ingrid d’Hooghe: ‘Samenwerking met China moet, het biedt ook voordelen’
Hoogleraar Bart Schermer: ‘Met de huidige aanpak van cybercrime lossen we de problemen uit 2017 op’
Ellen ’t Hoen: ‘De monsterprijzen voor medicijnen slurpen de zorg leeg’
Farmaceut AbbVie onttrok 1,2 miljard euro aan het Nederlands zorgsysteem met de excessieve winst op Humira, een medicijn dat onder meer tegen reuma en psoriasis wordt gebruikt. En daarmee schaadt het bedrijf de toegang tot zorg van Nederlanders. Dat is de kern van de rechtszaak die de stichting Farma ter Verantwoording tegen farmaceut AbbVie aanspande. Ellen ’t Hoen is lid van de adviesraad van de stichting. Ze is patentjurist en zet zich al veertig jaar in voor een betere toegang tot medicatie.
‘t Hoen had nooit het plan om juist van dit thema haar levenswerk te maken. Dat veranderde toen ze erachter kwam dat haar moeder het DES-hormoon (Di-ethylstilbestrol) had geslikt.
DES werd in Nederland tussen 1949 en 1975 op grote schaal voorgeschreven aan zwangere vrouwen, om miskramen te voorkomen. ‘Maar dat deed het niet,’ zegt ’t Hoen in deze aflevering van Follow the Money interviewt. ‘En dat wist de farmaceutische industrie eigenlijk ook wel. Wat DES wél deed, was schade veroorzaken aan de vrucht, met name de dochters, en bij de moeders zelf.’
Ellen ’t Hoen
Werkt al 40 jaar aan farmaceutisch beleid en patentbeleid.
In 2021 kreeg ze een koninklijke onderscheiding voor haar werk. Ze Introduceerde de term pharma fraud, die inmiddels een eigen Wikipedia-pagina heeft.
Voert via de stichting Farma ter Verantwoording een rechtszaak tegen farmaceut AbbVie. Het doel: de megawinst van de farmaceut beperken en dat geld voor de zorg behouden.
Zowel ’t Hoen als haar moeder ondervonden de schadelijke gevolgen van het middel. Omdat ze vond dat meer mensen hierover moesten worden ingelicht, zette ze samen met Anita Direcks een actiegroep op. ‘Vanaf dat moment nam het mijn leven over. Duizenden vrouwen meldden zich met vragen en klachten. Het bleek echt een verborgen drama dat wij boven tafel haalden,’ vertelt ’t Hoen.
Direcks en ’t Hoen wendden zich tot de farmaceutische industrie, artsen en de overheid.
‘Je gaat je afvragen hoe de overheid dit heeft kunnen laten gebeuren. Het is allemaal onder het tapijt geveegd.’ Haar ontdekking dat DES in de jaren ’80 in zich zich ontwikkelende landen nog altijd werd voorgeschreven, werd het startschot van ’t Hoens internationale carrière. Ze kwam in contact met Health Action International en Artsen zonder Grenzen. Ze werd een luis in de pels van de farmaceutische industrie.
Hoewel sommige aspecten van ons farmaceutisch beleid zijn verbeterd – zo is het inmiddels een stuk moeilijker om een nieuw medicijn op de markt te brengen – heeft ’t Hoen haar handen er vol aan. Met name de langdurige octrooien, de toegankelijkheid en de exorbitante prijzen zijn problematisch.
‘Corona liet zien hoeveel innovatie mogelijk is wanneer de overheid sturend optreedt. Vanaf dag één werden er miljarden ingepompt om vaccins te ontwikkelen. Er werd beloofd dat die een global public good zou worden, voor iedereen beschikbaar. Maar zodra de vaccins er waren, werden ze toch eigendom van de farmaceutische industrie, die er inmiddels miljarden aan heeft verdiend.’
Waarom neemt de overheid geen maatregelen tegen de monsterprijzen voor medicatie? ‘Dat vraag ik mezelf ook vaak af,’ zegt ’t Hoen. ‘Er is angst om bij de farmaceutische industrie in te grijpen. Ik noem dat ook wel het farmaceutische Stockholm-syndroom.’
Zal de rechtszaak die Farma ter Verantwoording tegen AbbVie heeft aangespannen, een keerpunt zijn in de winsten van de farmacie? ‘Laten we het hopen. Als de rechter ons in het gelijk stelt, schept dat een belangrijke nieuwe norm voor de farmaceutische industrie: je kan dan voor een medicijn niet langer vragen wat je wilt, zuiver omdat je het monopolie erop hebt.’
33 Bijdragen
Roland Horvath 7
We moeten af van veel van die scheikundige producten in de geneeskunde, in de landbouw en de veeteelt.
Geleidelijk overschakelen op bio producten en methodes in al de genoemde sectoren.
Bio is beter dan chemo.
Auke De Vries 1
Roland HorvathJohn Janssen 4
Grote pharma, groot geld, grote lobby vooral in Brussel. vdL weet er alles van!
Willem Timmer 4
Een aantal farma bedrijven had de techniek al klaar. bv Janssen Vaccins (Onderdeel J&J) Astra en Moderna.
Enige dat moest gebeuren is juiste insert maken en testen op veiligheid. Opschalen productie was ook niet eenvoudig.
Ook de prijsstelling wordt onjuist weergegeven
Janssen (J&J) heeft afgesproken tegen kostprijs te leveren voor een lange periode omdat de aanvullende kosten voor het Vaccin specifiek tegen Corona voor een deel uit subsidies betaald werden.
Pfizer dat met technologie van BionTech werkte heeft al die subsidies niet gekregen en heeft er flink aan verdiend maar bij miljarden doses is dat ook niet gek. Het enorme volume maakt de getallen zo groot. Komt nog bij dat die prijzen door overheden op verschillende niveaus zijn onderhandeld. DIt waren de prijzen die de Belgische overheid op een bepaald moment heeft laten zien.
https://www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/content/images/2020/12/17/prijzen.png?itok=HHKr5RVX&offsetX=24&offsetY=0&cropWidth=533&cropHeight=300&width=2048&height=1152&impolicy=dynamic
AZ heeft Oxford technology gebruikt en dat is een afsplitsing van university of Oxford. die wilde er niet aan verdienen is t verhaal.
Moderna heeft zijn eigen technology voor mRNA gebruikt waar al 10 jaar aangewerkt werd.
Die prijzen zijn niet exorbitant maar de volumes zijn heel hoog.
Ik denk dat mevr t Hoen geen idee heeft van kostprijzen voor aseptisch uitvullen van vaccins.
Ook de stelling over innovatie door zogenaamd sturing van de overheid is een rare kronkel.
De overheid heeft wel geholpen absoluut waar maar het vaccin van J&J was er als techniek al lang, meer dan 10 jaar.
Moderna: idem.
de innovatie was er al.
Ik zie 3 frames over vaccines die uiteraard (daarom vind ik het frames) in mijn optiek onjuist zijn en die ook niets te maken hebben met de winsten van AbbVie, die zijn inderdaad erg hoog.
zijn dit statements van de geinterviewde of van de aute
HH Manders 4
Willem TimmerBionTech heeft de techniek grotendeels ontwikkeld op kosten van de Duitse belastingbetaler (met subsidies direct, of in samenwerking met universiteiten (die de subsidies binnenhalen).
Dat Oxford niet er aan wilde verdienen, lachwekkend natuurlijk. Wederom, publiek betaalt.
Vrijwel al het fundamenteel onderzoek wordt (in)direct grotendeels gefaciliteerd met publiek geld. Directe subsidies, of door samenwerking met gesubsidieerde instellingen. Sterker nog, hier misbruik van maken is al decennia een geaccepteerd verdienmodel binnen de farmaceutische industrie; kleine bedrijven doen met subsidie het onderzoek, en als ze het patent hebben, dan verkopen ze de tent aan één van de grote jongens (die de aankoopkosten dan opvoeren als 'onderzoekskosten').
Dus ja, de ontwikkeling van de technieken van Moderna, J&J en BionTech is voor een heel belangrijk deel met publiek geld gefinancierd.
De farmaceutische industrie behoort al decennia tot de meest winstgevende categorie bedrijven, incidenteel voorbijgestreefd door olie-industrie (als de prijzen omhoog schieten), of de banken (zoals net voor de crisis in 2008, in de hoogtijdagen van rommelhypotheken en andere frauduleuze producten).
Men spendeert al jaren meer aan reclame en lobbyen / omkopen dan aan medicijnontwikkeling.
En wat betreft het feit dat prijzen niet exorbitant zijn? Waar baseert u dat op? Want de farmaceutische industrie geeft geen enkel inzicht in de daadwerkelijk gemaakte kosten (want 'bedrijfsgeheim'); verschillende onderzoekers die wel een poging hebben gewaagd om te reconstrueren wat de onderzoekskosten zijn, komen uit op minimaal 40% (en vaak vele malen meer dan dat) te hoog voorgestelde onderzoekskosten door de industrie; eigenlijk dus gewoon boekhoudfraude.
Willem Timmer 4
HH MandersIk zeg nergens dat farma industrie weinig verdient - ze verdienen heel veel geld. En dat geldt ook voor de mode industrie en zo zijn er meer, software, en de overheid zelf verdient ook heel veel als ik naar mijn belastingbiljet kijk - die harkt >50% binnen over mijn inkomen waar zij weinig voor doen ;-)
Inderdaad zijn er subsidies gebruikt bij de een veel bij de ander nagenoeg niets. Sommige subsidies zijn volgens mij bestaande regelingen voor onderzoekswerk in t algemeen en omdat er in NL iets van 700 subsidies bestaan zou ik t niet exact weten.
Ik zie ook ruimte voor verbeteringen: de budgetten voor reclame kunnen aanzienlijk minder. Anderzijds als u financiële informatie nagaat over farma bedrijven is volstrekt transparant wat ze verdienen.
Wat mij betreft worden ALLE subsidies afgeschaft dus ook op kunst, zonnecellen, electrische auto's, etc omdat het altijd tot gedoe leidt en gekonkel.
mijn reactie heeft als kern dat ik in het oorspronkelijke artikel 3 frames zie en die heb ik toegelicht. Een algemene discussie over hoe slecht de farma industrie wel zou zijn lijkt me hier niet zinvol. U heeft een vertrek punt en ik het mijne.
Politiek zou hier meer aan moeten doen al zijn er al een aantal regels verscherpt. omkoping is domweg verboden en ik zie t niet gebeuren. (en zo zijn er nog wat open dossiers bij de overheid dus gaat lang duren)
Vooralsnog zijn er regelmatig nieuwe medicijnen die belangrijk zijn voor genezing en gezondheid.
HH Manders 4
Willem Timmer"Ik zie ook ruimte voor verbeteringen: de budgetten voor reclame kunnen aanzienlijk minder. Anderzijds als u financiële informatie nagaat over farma bedrijven is volstrekt transparant wat ze verdienen."
Farma is absoluut NIET transparant over wat ze verdienen; ze geven totaal geen inzicht in kosten die ze maken, anders dan dat we ze moeten vertrouwen op hun 'blauwe ogen'.
Voorzover daadwerkelijk gemaakte kosten voor het ontwikkelen van medicijnen door de farmaceutische industrie te reconstrueren zijn, blijkt dat de farmaceutische industrie structureel veel te hoge bedragen opvoert. Natuurlijk spreekt de industrie dat tegen, met argumenten als "maar we moeten ook mislukt onderzoek bekostigen", etc. etc. etc., maar wederom, die claims zijn NIET te controleren.
We hebben het hier over een industrie die zich schuldig gemaakt heeft aan omkoping, het willens en wetens tot de dood aan toe mensen verslaafd maken aan medicijnen (pijnstillers), op de markt houden van medicijnen met dodelijke bijwerkingen, liegen over voorraden en wie ze krijgt, dubbel opvoeren van ontwikkelingskosten (zeer populair als nieuw gebruik van bestaand medicijn wordt ontdekt) waarbij de tweede keer natuurlijk nieuwe hogere prijzen worden gerekend, medicijnen terugtrekken van de markt kort voordat patent verloopt (om zo generieke productie te voorkomen), overduidelijk beïnvloeden van resultaten van onderzoek (vrijwel alle medische tijdschriften zijn voor financiering van de industrie afhankelijk), en zo kunnen we wel even doorgaan.
Mag een industrie winstgevend zijn? Ja. Maar wanneer iets wat in vele opzichten een publiek goed / recht is en mensen en maatschappij extreem chantabel / afpersingsgevoelig is, gaan de regels van een vrije markt niet meer op (tenzij je het begrip vrije markt corrumpeert); en in dat soort gevallen mag er wat mij betreft ook paal en perk gesteld worden aan winsten en winstgevendheid.
Willem Timmer 4
HH MandersAls ik u was zou ik het bij kruidendrankjes houden. zelf plukken en extraheren lijkt me ook nog t beste maar wel bronwater gebruiken!
HH Manders 4
Willem TimmerIk genoeg gegoogled en artikelen hierover gelezen, variërend van FTM, naar Newsweek, naar The Economist. Naast vele nieuwsartikelen de afgelopen decennia in verschillende media.
Lijkt me een aardig spectrum van bronnen.
Misschien tijd om uw ogen te openen voor de werkelijkheid, en dat bij veel farmabedrijven winst ver boven moraal verheven is in de bestuurskamers en bij de aandeelhouders?
De excessen zijn zo structureel en industrie-breed, dat je bewust je ogen sluit voor wat er gaande is als je dit nog steeds als excessen wil betitelen.
Nog maar even gegoogled, en een van de eerste berichten:
Citaat uit artikel:
"From 2000 to 2018, the profitability of large pharmaceutical companies was significantly greater than other large, public companies, but the difference was less pronounced when considering company size, year, or research and development expense. Data on the profitability of large pharmaceutical companies may be relevant to formulating evidence-based policies to make medicines more affordable."
Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7054843/
Artikel uit: JAMA. 2020 Mar 3; 323(9): 834–843.
Lijkt me redelijk betrouwbare bron (Journal of the American Medical Association).
Dit gaat over een periode van bijna 20 jaar, VOOR corona.
Lijkt me duidelijk waar het probleem zit. Misschien eens iets kritischer zijn op de berichten afkomstig van de industrie zelf over kosten, winsten etc. etc.? Er is een reden waarom de farmaceutische industrie als geheel veel meer besteed aan marketing en lobbyen dan aan Onderzoek en Ontwikkeling.
Aardig nieuwsbericht van vandaag: veel (vaak erg dure) nieuwe kankermedicijnen werken lang niet zo goed als door de industrie voorgespiegeld in onderzoek (wat gebruikt wordt voor verkrijgen van goedkeuring, toegang tot de markt, vergoeding van verzekeraars en om artsen het te laten voorschrijven.
Willem Timmer 4
HH Mandershet recente artikel over nieuwe medicijnen: mag je ook wel even noemen dat voor een aantal gevallen de overlevingstermijn aanzienlijk vergroot is.
dat R&D budget vaak kleiner is dan marketing budget ben ik ook met u eens maar de negatieve toonzetting naar de gezamelijke farma industrie gaat mij te ver.
mensen zijn nou een keer ook bereid om veel te betalen om hun leven te redden. tegelijkertijd geven ze bakken met geld uit aan ongezond eten en leven.
Die winstpercentages zijn voor pensioenfondsen overigens een reden om veel geld in die sector te investeren....
HH Manders 4
Willem TimmerDie transparantie in de financiële verslagen is grotendeels schijn - die transparantie zou er zijn als er daadwerkelijk inzicht wordt gegeven in de kosten voor een ontwikkeling van een medicijn gemaakt door het bedrijf (dus minus eventuele subsidies, direct en indirect), en kosten gemaakt voor mislukte medicijnen - want terecht dat die op de een of andere wijze worden gecompenseerd. Dat inzicht wordt structureel NIET gegeven - (want bedrijfsgevoelige / concurrentiegevoelige informatie), er wordt gewoon een bedrag geponeerd.
Die enkele keren wanneer men er in is geslaagd om die kosten wel te reconstrueren, blijken ze telkens van te hoog tot obsceen te hoog in de jaarverslagen te worden gezet (en als claim te worden ingediend om medicijn-prijzen te verdedigen tegenover overheden). Enige jaren geleden een artikel gelezen (ik meen in Newsweek of The Economist), van iemand die hier onderzoek naar had gedaan - het laagste percentage 'overrepresentatie' wat hij tegen kwam was 40%. De meerderheid zat ver boven de 100%.
Robin Schaap 1
Willem TimmerWillem Timmer 4
Robin SchaapIk beweer niet dat 9 maanden normaal is maar als je normaliter met een team van 100 man aan iets werkt en nu met meer dan 1000 gaan de ontwikkelingen wel sneller. En dat kon (en moest) omdat andere vaccinonderzoeken toch op hold gingen. Je hele verhaal is een anti-vaxxer verhaal dat niet op feiten gebaseerd is.
Robin Schaap 1
Willem TimmerWillem Timmer 4
Robin SchaapREINIER VAN DRIEL 7
Overheden sorteren daar op voor ( zie vergoedingen voor de NAM) in andere gevallen.
De burger is de flappentapper voor Multinationals en Overheid.
Overigens heeft NL daar destijds,,democratisch " mee ingestemd.
Christel Terwiel
Cor Broeders 4
Er werd wel geld in covid-19 gepompt, maar de problemen wilde de industrie niet erbij hebben. dus negatieve gevolgen zijn voor de ziektekostenverzekeraar.
HH Manders 4
Cor BroedersOp dat laatste moment stappen farmaceuten in en bedingen ze dat zij vooral de rechten krijgen. Op het moment dat een ziekenhuis er achter komt dat een medicijn ook voor een andere ziekte gebruikt kan worden, dan is het helemaal kassa voor de farmaceut. Die heeft al het patentrecht, kan dan roepen 'nieuw medicijn / nieuw gebruik', krijgt exclusief NIEUW langdurig patent en kan dan de prijs weer omhoog gooien. Ook dat is inmiddels meermaals gebeurd.
Indien een ziekenhuis wel met iets komt, en dat voor een grotere groep wil produceren, heeft de farmaceutische industrie er vaak alles voor over om dat te dwarsbomen met juridische procedures (die het ziekenhuis niet kan betalen) of een omweg - bijvoorbeeld de autoriteiten er toe bewegen om geen importvergunningen te verstrekken voor grondstoffen (argument: onzuiver, niet de juiste certificaten, etc. etc.), en zo te zorgen dat ziekenhuizen NIET over de materialen beschikken om de medicijnen goedkoop te maken.
Op deels vergelijkbare wijze is er een einde gemaakt aan 'magistraal bereide' (= door de apotheek op maat gemaakte) medicijnen (met volledige medewerking van de zorgverzekeraars, overigens).
Het patentrecht voor medicijnen, ooit met een goed doel bedacht en ingevoerd, is inmiddels zo geperverteerd dat het aan alle kanten door de farmaceutische industrie wordt misbruikt (in combinatie met de rechtsbescherming mbt 'bedrijfsgeheim / concurrentiegevoelige informatie') - ten koste van de maatschappij.
Petrus Harts 3
Cor BroedersHerbert Kuipers 4
Cor BroedersPetrus Harts 3
Die enorme risico's brengen - soms, maar zeker niet altijd - megawinsten met zich mee.
Da's niet mooi, en niet fraai, want het gaat om het helpen van zieke mensen en 'winst' past niet in de plaatje.
Maar het is 'winst' wat ons ook ontelbaar veel medicijnen heeft gebracht die in volle concurrentie op de markt worden geproduceerd. En streven naar een monopolie-positie is iets wat elke ondernemer doet (ik ook).
En dat is waarom de kop: "De monsterprijzen voor medicijnen slurpen de zorg leeg’" mij stoort. Want ik heb ervaring in de zorg, en echt: de volkomen onnodige bureaucratie en de oneindige controle van de controleurs kost heel veel meer dan wat we betalen aan de farmacie. Zeker het voorportaal van de zorg kan gemakkelijk 30% goedkoper.
En...ik hou sowieso niet van artikelen waarin 'de overheid' weer iets moet. Benoem tenminste het verantwoordelijke ministerie.
[ Off topic: het 'Stockholm syndroom' is bedacht door een misogyne psycholoog die in z'n hemd stond na de goede afloop van een gijzeling en heeft geen enkele wetenschappelijke basis. ]
HH Manders 4
Petrus HartsCitaat uit artikel:
"From 2000 to 2018, the profitability of large pharmaceutical companies was significantly greater than other large, public companies, but the difference was less pronounced when considering company size, year, or research and development expense. Data on the profitability of large pharmaceutical companies may be relevant to formulating evidence-based policies to make medicines more affordable."
Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7054843/
Artikel uit: JAMA. 2020 Mar 3; 323(9): 834–843.
Lijkt me redelijk betrouwbare bron (Journal of the American Medical Association).
Dit gaat over een periode van bijna 20 jaar, VOOR corona.
De grote farmaceutische bedrijven zijn dus (zelfs wanneer voor verschillende factoren gecorrigeerd wordt), meer winstgevend dan enig ander groot bedrijf op de beurs - structureel. En dat ONDANKS alle risico's.
Winst maken mag, maar let wel, we hebben het hier over iets wat niet is als een televisie, of ander niet essentieel goed. We hebben het hier over een mensenrecht, en iets wat de klant volledig afhankelijk en zeer chantabel maakt.
Ben trouwens benieuwd hoe je er bij komt dat 'het voorportaal van de zorg' makkelijk 30% goedkoper kan. Ook daar kan worden bezuinigd (ben ik geheel met u eens). Maar dat neemt niet weg dat van de farmaceutische industrie ook wat kan worden verwacht.
Voor alle duidelijkheid, ook ik heb enige ervaring in/met bureaucratische organisaties, en in mijn omgeving heb ik genoeg mensen met directe ervaring in verschillende zorggebieden.
Zoals eerder gezegd:
De gedachte achter het medisch patentrecht was goed, maar inmiddels wordt het aan alle kanten misbruikt door de farmaceutische industrie voor haar eigen winstgevendheid, ten koste van de maatschappij.
Petrus Harts 3
HH MandersIk heb langs de zijlijn naar een mislukte investering van ettelijke miljarden mogen kijken, en denk dan: wie gaat deze risico's nog nemen? De banken in elk geval niet.
Overigens dank voor de link van vóór corona.
En omdat de wereld zo ellendig kapitalistisch is, weten we ook wat er gebeurt met branches waar 'overwinsten' worden gedraaid, nietwaar?
- Juist, dat trekt concurrenten aan.
Dat 'mensenrecht' is onzinnig om er met de haren bij te slepen. Het ging in het artikel over dure medicijnen. Niet over unieke medicijnen op leven en dood of zo.
Tenslotte: we zijn het meer eens dan je denkt. Ja, het medisch patentrecht moet echt op de schop, maar het is duivels ingewikkeld om de weg waarlangs aan te wijzen.
[ Off topic: mijn stelling dat ik het 30% goedkoper kan aan de voorzijde, was off topic en laten we dan zou houden ]
Petrus Harts 3
HH MandersHier in de emiraten zie ik hetzelfde. Bij heel veel ziekenhuizen loop je zonder afspraak naar binnen. Dat geldt sowieso voor de GP's hier (zeg maar, de huisartsen) maar ook voor veel specialisten. Er is een wachtruimte en soms heb je geluk, en soms niet.
Nogmaals: off topic, maar dit is slechts een van de voorbeelden waarmee 'morgen' heel veel ziekenhuizen in Nederland veel goedkoper zouden kunnen werken.
Herbert Kuipers 4
Petrus HartsPetrus Harts 3
Herbert KuipersNico Janssen 7
Petrus HartsDaar hadden ze alle onderzoeken naar Corona-medicijnen in de hele wereld in hun eentje mee kunnen financieren.
Petrus Harts 3
Nico Janssen(en je reguliere kasstroom is niet vrij besteedbaar).
Tenslotte: als het dan allemaal zo super-winstgevend en risicoloos is als je suggereert, dan koop je toch zelf aandelen?
Nico Janssen 7
Petrus HartsEn zoals ik al schreef is bij deze partijen meer dan genoeg vrije kasstroom beschikbaar om elk onderzoek / ontwikkelproject (binnen de capaciteit van de organisatie) te organiseren. Geen toeval dat deze bedrijven uit (financiële) gekkigheid regelmatig eigen aandelen inkopen, om hun overtollige middelen kwijt te raken.
Petrus Harts 3
Nico JanssenLaatste vraag: als het allemaal zo super risicoloos is; waarom trekt deze branch dan niet meer concurrentie aan?
Nico Janssen 7
Petrus Hartsjef van ierland