
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
En alweer maakt de minister een draai over Van Lienden en de mondkapjesdeal
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Hoe het gerucht over de vermeende corruptie van Jaap van Dissel de wereld werd ingeholpen
Sywert van Lienden maakte veel meer winst op mondkapjes dan hij het ministerie vertelde
Blijvende Q-koorts krijgt nog minder aandacht dan post-covid
Van zwarte lijst naar chief security: de onwaarschijnlijke carrièreswitch van een ict-criticus
© Matthias Leuhof
Het deurbeleid van LinkedIn (en andere sociale-mediaplatforms)
Overheden vinden dat de sociale-mediaplatforms sneller en harder moeten optreden tegen desinformatie. Maar nu de sociale media de teugels aantrekken, en (sommige) gebruikers eraf gooien, steekt een ander debat de kop op. Kunnen platforms zelf bepalen waar de grens ligt, wie ze dulden en wie ze weren? Hoe voorkom je willekeur en politieke censuur?
Begin december plaatste internist en medisch ondernemer Sabine Pinedo op LinkedIn een kritisch bericht over de PCR-test, die wordt gebruikt om de aanwezigheid van het coronavirus aan te tonen. ‘Commentaar van 23 wetenschappers op de kwaliteit van de testmethodiek,’ schrijft ze onder meer. Het bericht slaat aan en er wordt druk op gereageerd. Twee uur later is het plotseling verdwenen.
Pinedo is niet zomaar een arts. In november 2020 werd ze door Tedros Ghebreyesus, directeur-generaal van de World Health Organization, geroemd vanwege haar inzet voor een gezonde leefomgeving. Op haar LinkedIn-account deelt ze geen samenzweringstheorieën maar artikelen over duurzame zorg en het belang van een gezonde leefstijl. Ze staat kritisch tegenover het Nederlandse coronabeleid, stelt vragen en zoekt voor haar posts onderbouwing in wetenschappelijke stukken.
Er zijn vaker berichten verwijderd op LinkedIn, een zakelijk platform met wereldwijd meer dan 700 miljoen gebruikers (waarvan ongeveer de helft vermoedelijk daadwerkelijk actief is). Meestal gaat het om berichten waarin mensen de discussie over PCR-testen aansnijden – of meer in het algemeen: uiterst kritisch zijn over de grondslagen van het coronabeleid.
Dit weekend namen vrijwel alle grote sociale-mediaplatforms een ingrijpende beslissing: ze verwijderden de accounts van de president van Amerika
Afgelopen weekend namen vrijwel alle grote sociale-mediaplatforms een ingrijpende beslissing: ze verwijderden de accounts van de Amerikaanse president Donald Trump. De verwijdering was niet corona-gerelateerd: hoewel Trump eerder valse informatie over corona verspreidde, was de directe aanleiding voor zijn ban de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers – en de angst voor nieuwe, opruiende berichten die tot chaos konden leiden. De techbedrijven mengden zich daarmee nadrukkelijk in de politieke onrust.
LinkedIn grijpt in op grond van de ‘ beleidslijn voor de professionele community ’ waarin afgelopen voorjaar een nieuwe passage is opgenomen: ‘Deel geen content die volledig ingaat tegen richtlijnen van toonaangevende, mondiale gezondheidsorganisaties en overheidsinstellingen voor volksgezondheid.’ Doe je dat wel, dan heeft LinkedIn volgens de gebruikersovereenkomst het recht je account te ‘beperken’.
Het bedrijf zegt dat misleidende of onjuiste content altijd verboden is geweest en dit nu slechts in de gebruiksvoorwaarden is gespecificeerd. Volgens LinkedIn nam naast het aantal berichten in de eerste helft van 2020 ook de hoeveelheid misinformatie toe. In die periode werden ruim 22.000 berichten verwijderd omdat ze onjuist of misleidend zouden zijn – overigens niet uitsluitend corona-gerelateerd. Een vergelijking met voorgaande jaren is niet beschikbaar: toen was misinformatie nog geen aparte categorie om berichten te rapporteren.
Ook in Nederland zijn LinkedIn-accounts opgeschort of verwijderd; opiniepeiler Maurice de Hond is het bekendste voorbeeld. Soms herriep het platform die beslissing na kort gesteggel, anderen zijn al weken bezig hun account terug te krijgen.
Infodemie
Een pandemie bestrijd je niet alleen op medisch en wetenschappelijk vlak, stelde de WHO al ruim voor het uitbreken van corona. In beleidsstukken uit 2018 spreekt de organisatie van het gevaar van een ‘infodemie’: de snelle verspreiding van informatie over de ziekte, waaronder ook ongefundeerde berichten. WHO-voorman Ghebreyesus wees tijdens een conferentie op 15 februari 2020, kort voordat Covid-19 officieel als pandemie werd bestempeld, nogmaals op het gevaar van misinformatie.
De platforms passen half maart hun gebruiksvoorwaarden aan. Ze zullen strenger optreden tegen misleidende informatie over Covid-19
Valse berichtgeving over het neerhalen van vlucht MH17 en pogingen verkiezingen te beïnvloeden laten zien dat desinformatie onrust zaait en wantrouwen aanwakkert, en daardoor de democratie kan ondermijnen. Vanuit de Europese Unie werd daarom al ruim voor de pandemie druk op sociale-mediaplatforms uitgeoefend om verspreiding van desinformatie tegen te gaan. ‘We willen geen Ministry of Truth instellen,’ zegt Eurocommissaris Věra Jourová (Transparantie en Waarden) eind 2020 bij de presentatie van het European Democracy Action Plan. ‘De vrijheid van meningsuiting is essentieel. Maar we kunnen ook niet toestaan dat onze samenleving wordt gemanipuleerd.’
Al in 2016 ging de Europese Commissie om de tafel met de ‘Big Four’ – Microsoft (eigenaar van LinkedIn), Facebook, Twitter en YouTube – om het verspreiden van bepaalde content tegen te gaan. Dat leidde tot een gedragscode die hate speech, het aanvallen van individuen of groepen op basis van zaken als ras, geslacht of religie, op de platforms moet tegengaan.
Dossier
Dossier: Coronacrisis
De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen zijn ongekend; de uitwerking ervan nog grotendeels onbekend. Welke oplossingen dienen welke belangen?
Maar die gedragscode dekt andere kwesties niet. Daarom ging de Europese Commissie opnieuw in gesprek met techbedrijven; in 2018 werd een nieuwe gedragscode opgesteld inzake desinformatie. De gedragscodes gaan uit van zelfregulatie – de platforms bepalen zelf de invulling ervan en voeren de regels zelf uit. Maar, zoals de Commissie in een evaluatie schrijft: de precieze impact is lastig te meten omdat de Commissie afhankelijk blijft van door de platforms aangeleverde data.
Aan het begin van de coronacrisis voert de Europese Commissie de druk daarom verder op. Inmiddels onderscheidt de Commissie verschillende categorieën : desinformatie (met kwade bedoelingen verspreid) en foutieve informatie (verspreid uit onwetendheid).
Eurocommissaris Jourová gaat met enige regelmaat met platforms in gesprek. Dat heeft succes: half maart, kort na het uitbreken van de pandemie, passen LinkedIn, YouTube, Facebook en Twitter hun gebruiksvoorwaarden aan. Ze beloven strenger op te treden tegen misleidende informatie over Covid-19. Zo zal Facebook niet alleen posts labelen (of verwijderen) die als desinformatie worden bestempeld, maar krijgen gebruikers die erop hebben gereageerd voortaan een notificatie waarom de informatie misleidend is . Daarnaast wordt een speciale pagina gecreëerd met informatie van solide gezondheidsdiensten. Ook YouTube en Twitter zijn scherper op het labelen en verwijderen van content.
Voorts kwam de Europese Commissie in december 2020, als onderdeel van een langer lopend plan, met de Digital Service Act: een wetsvoorstel om de rechten en plichten van techbedrijven vast te leggen. Het voorstel moet nog worden besproken en goedgekeurd door het Europees Parlement, maar de toon is gezet. De Digital Service Act is bedoeld om gebruikers te beschermen; zo moeten platforms bijvoorbeeld duidelijk maken hoe hun algoritmes bepaalde content voorschotelt. Het voorstel bevat ook bepalingen over desinformatie. Ze bekrachtigen in feite de eerder vastgelegde gedragscodes.
Big Brother en het Ministry of Truth
Critici van het nieuwe beleid van sociale-mediaplatforms nemen graag de term ‘Orwelliaans’ in de mond, verwijzend naar George Orwells roman Nineteen Eighty-Four. Dat boek beschrijft het totalitaire regime van de staat Oceanië, inclusief dictator ‘Big Brother’, een gedachtenpolitie en een ‘Ministry of Truth’. Wie in opstand komt wordt opgepakt en gehersenspoeld. Oceanië is dystopisch en heeft, zo betogen de critici van coronabeleid, verdacht veel overeenkomsten met de huidige praktijken in het vrije westen.
De overheid moet de vrijheid van meningsuiting waarborgen, maar dat betekent niet dat zij moet ingrijpen in conflicten tussen burgers en bedrijven
Anderen noemen die vergelijking gechargeerd: ondanks de druk van overheden om desinformatie tegen te gaan, mogen commerciële platforms als LinkedIn zelf de spelregels van hun speelveld bepalen. Als consument kun je kiezen. Ben je het niet met de regels van een platform eens? Dan zoek je maar een ander, is het weerwoord. Vrijheid van meningsuiting betekent immers niet dat elk forum jouw mening moet verspreiden. De overheid heeft de verplichting om de vrijheid van meningsuiting te waarborgen, maar dat betekent niet dat zij moet ingrijpen in conflicten tussen burgers onderling, noch in die tussen burgers en bedrijven.
Dat bedrijven hun eigen spelregels mogen bepalen, blijkt ook uit onlangs gevoerde rechtszaken. Café Weltschmerz, een platform dat ruimschoots toegang biedt aan complotdenkers, klaagde YouTube aan vanwege het verwijderen van video’s waarin hydroxychloroquine wordt aangeprezen als middel tegen corona. Actiegroep Viruswaarheid begon een zaak tegen Facebook omdat het bedrijf een pagina tegen de anderhalvemeter-regel had verwijderd. Beide keren wonnen de techbedrijven.
Zoals de rechter oordeelde in de zaak tegen Facebook : ‘Het recht op vrijheid van meningsuiting gaat blijkens rechtspraak van het EHRM in ieder geval niet zo ver dat een private partij kan worden verplicht een andere private partij toe te staan zijn mening te ventileren met gebruikmaking van de eigendommen van de eerste partij.’
Maar die opvatting is te formeel in de huidige tijd, vindt advocaat en specialist internetrecht Christiaan Alberdingk Thijm (Bureau Brandeis). ‘Als je kijkt naar de omvang van sociale-mediabedrijven en de rol die ze spelen in de vrije communicatie, is dat niet meer houdbaar.’ Volgens Alberdingk Thijm kan de huidige praktijk leiden tot zelfcensuur.
Sociale-mediaplatforms zijn inmiddels zo alomtegenwoordig en onmisbaar, dat ze eigenlijk als common carriers moeten worden beschouwd
‘In Nederland hebben we niet zo’n sterke overheid als het aankomt op grondrechten. Het vrije woord is kwetsbaar. Sociale media hebben een dominante rol, die aan belang wint nu we allemaal binnen zitten. Het verwijderen van zo’n account heeft een repressief effect. Dat betekent dat wie lid wil blijven van LinkedIn – wat toch echt belangrijk is in de zakelijke markt – zelfcensuur kan gaan toepassen. Dat is echt onwenselijk. Onze wetgever moet beter nadenken over de consequenties van het beleid van sociale mediabedrijven.’
Alberdingk Thijms argument wordt ook door anderen aangevoerd: sociale-mediaplatforms zijn inmiddels zo alomtegenwoordig en onmisbaar geworden, dat ze eigenlijk als common carriers moeten worden beschouwd. Zulke bedrijven moeten – net als nutsbedrijven – iedereen bedienen. Onderscheid maken en mensen weren mag niet, tenzij aan een serie strikte voorwaarden is voldaan. In ruil voor die plicht krijgen common carriers een extra recht; ze worden zelf niet afgerekend op het gedrag van hun gebruikers.
In de zaak tegen YouTube concludeerde de voorzieningenrechter dat het te beperkend is om alleen content toe te staan die in lijn is met de visie van de WHO en het RIVM. Dat zou het vrije debat belemmeren, en bovendien: ook het RIVM en de WHO stellen hun beleid steeds bij. Waar de rechter wel duidelijk over was: debatteren is prima, opzettelijk schadelijke informatie verspreiden mag niet. De rechter schaarde zich daarmee achter de eerder door de Europese Commissie opgestelde definitie van desinformatie.
Transparantie
Covid-19 wordt verspreid via 5G, Bill Gates wil via vaccins bij iedereen een chip implanteren en mensen tot slaaf van Microsoft maken, en de coronapandemie is niets meer dan een griep. Het is desinformatie die bewust onrust zaait, beleid ondergraaft en daarom mogelijk gevaarlijk is.
Maar onderscheid maken tussen bewust verspreide valse informatie en kritiek die bijdraagt aan het debat is soms lastig. Bas Filippini, (mede-)oprichter van de stichting Privacy First en de politieke partij Vrij en Sociaal Nederland, kwam in december 2020 in conflict met LinkedIn nadat hij de PCR-test bekritiseerde. Zijn bericht wordt verwijderd en zijn account geblokkeerd.
Filippini maakt bezwaar, stuurt stukken die het standpunt in zijn oorspronkelijke bericht ondersteunen, wordt in het gelijk gesteld door LinkedIn en krijgt uiteindelijk zijn account terug. Daarmee zuivert hij zijn naam. En Filippini kreeg ten minste duidelijk te horen welke post wordt afgekeurd en waarom. Lang niet iedereen wordt ingelicht waarom ze van LinkedIn worden geband, laat staan een melding wanneer een enkel bericht wordt gewist.
Dat brengt een ander probleem aan het licht: de ondoorzichtige besluitvorming van LinkedIn en andere sociale-mediaplatforms, die zich lijkt te kenmerken door willekeur. Zoals de Russische oppositieleider Aleksej Navalny naar aanleiding van Trumps ban in een Twitter-draadje schreef : ‘Don’t tell me he was banned for violating Twitter rules. I get death threats here every day for many years, and Twitter doesn’t ban anyone.’
‘Als platforms bepalen wat de grenzen zijn, kan dat leiden tot onterechte inperkingen van de vrijheid van meningsuiting’
Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging en Digitale Economie) deed, voorafgaand het indienen van de Digital Service Act, verscheidene keren de oproep aan platforms om transparant te zijn over hun motief om berichten te verwijderen. Daarnaast vindt ze dat platforms het voor gebruikers eenvoudiger moet maken een klacht in te dienen over het verwijderen van hun berichten.
Dat belang van transparantie komt ook tot uiting in de nieuwe Digital Service Act, die de publieke functie van sociale-mediaplatforms benadrukt en de macht van platforms enigszins aan banden probeert te leggen. Ze krijgen de status van common carrier, op voorwaarde dat ze zich neutraal opstellen. Wil een platform een bericht verwijderen, dan moet de gebruiker een melding krijgen waarom dat is gedaan en om welk bericht het gaat. Platforms moeten daarnaast een interne, gebruiksvriendelijke klachtenprocedure optuigen waar gebruikers terecht kunnen als ze het niet eens zijn met de ingreep.
Daarmee wordt het probleem van de ondoorzichtige besluitvorming deels opgelost. Maar de vraag blijft: is LinkedIn – of Twitter, YouTube of Facebook – de juiste partij om te bepalen wat burgers mogen zien en lezen? Volgens Stefan Kulk, die zich als docent en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht heeft toegelegd op online dienstverleners, zijn platforms door de jaren heen een meer regulerende rol op zich gaan nemen en duikt de discussie over de vrijheid van meningsuiting daarom steeds vaker op.
‘Waar het om gaat is: hoe zorgvuldig is die besluitvorming en wat mogen we van zulke platforms verlangen. We willen enerzijds dat ze, om excessen te voorkomen, steeds meer bepalen wat er op het internet verschijnt, maar anderzijds wordt daarmee hun rol bij de beoordeling van content ook steeds groter. Als platforms gaan bepalen wat de grenzen zijn, kan dat leiden tot onterechte inperkingen van de vrijheid van meningsuiting.’
Bedrijven gaan voor rechter spelen. Dat moet als de content onrechtmatig is, maar in andere situaties brengt dat willekeur met zich mee
LinkedIn zegt te werken met algoritmes die de eerste selectie doen. De beoordeling van aangevoerde bezwaren is echter mensenwerk en wordt gedaan door een intern contentteam of externe factcheckers, in afstemming met het LinkedIn-nieuwsteam en ‘officiële informatiebronnen’.
Maar er is geen onafhankelijke toezichthouder die controleert wat er achter de schermen van de platforms gebeurt en of berichten (on)terecht wordt verwijderd. De roep om een onafhankelijk toezichthouder wordt daarom steeds sterker. Volgens Alberdingk Thijm is het zelfs noodzakelijk. ‘Bedrijven gaan voor rechter spelen. Dat moet als de content onrechtmatig is, maar nu ze dat ook in andere situaties doen brengt dat willekeur met zich mee.’
Vorige week pleitte ook Marietje Schaake, oud-Europarlementariër en tegenwoordig onderzoeker aan de Stanford University voor beteugeling van sociale-mediaplatforms en goed toezicht. Zij is nog scherper, en benadrukt dat veel platforms, terwijl ze soms ingrijpen als het te bont wordt, de ophef over berichten van hun gebruikers vaak verwelkomen. Immers: hoe meer clicks, hoe meer advertenties er verkocht worden. Schaake: ‘We laten op dit moment de regels van het spel over aan reclamebedrijven.’
156 Bijdragen
N F 1
1. Excerpt: "Als consument kun je kiezen. Ben je het niet met de regels van een platform eens? Dan zoek je maar een ander, is het weerwoord."
Dat is dus een non-argument, want de grootste (nog steeds zeer kleine) platforms, zoals bijvoorbeeld Gab en Parler, worden momenteel de hoofd ingedrukt. Ze worden massaal gencensureerd, zwart gemaakt en van Apple en Googles play store verwijderd... Daarnaast lopen er een aantal rechtzaken tegen hun, omtrent, je verwacht het niet!, het verspreiden van: "misinformatie"!!!
2. Nancy Pelosi (democrat speaker of the house) tweette in begin 2017 dat de verkiezingen niet geldig waren, dat er gesjoemeld was, dat er een ordinaire coup was gepleegd, dat hij afgezet moet worden, bla bla bla. Retoriek die je nu van Trump en aanhang ziet. Toen mocht dat allemaal, geen probleem! Nobody bat an eye. Maar nu is het opeens een probleem. Willekeur van big tech met censuur?: DUIDELIJK.
3. In 2019 was er een rechtzaak tegen Trump, hij had namelijk twitteraars geblokkeerd van het reageren op zijn tweets. Dat was volgens de aanklagers niet ok want dat was publiek domein. Rara wat de uitspraak van de rechter was... Inderdaad, publiek domein.
En nu even mijn oncensureerde mening. Alles behalve het letterlijk oproepen tot fysiek geweld zou toegestaan moeten zijn, zoals het eigenlijk al decennialang was. De huidige exponentiele toename in censuur (die ik trouwens twee jaar geleden al voorspelde) is een enorm gevaar voor het volk, want niemand behalve wij als individuen kunnen bepalen wat waar is.
"The first casualty of War is Truth"
Karin Spaink 5
N FCees Davids
Karin SpainkN F 1
Cees DavidsMartien van Dongen 4
N FN F 1
Martien van DongenMartien van Dongen 4
N FAloysius 1
Martien van DongenKarin Spaink 5
Cees DavidsTheo van Beuningen 4
Karin SpainkN F 1
Karin SpainkJe kan nog beter YouTube filmpjes kijken dan de krant openslaan. De framing momenteel is beangstigend. Mocht je je nog steeds afvragen hoe nazi Duitsland ooit had kunnen gebeuren? Kijk even goed om je heen.
Veel mensen denken dat ze geïnformeerd zijn, zonder ooit de moeite te hebben genomen om het zelf te onderzoeken, laat staan 1 zoekopdracht in een zoekmachine in te typen. Als je me niet gelooft, dan ben je nog niet echt op onderzoek geweest.
Wietze van der Meulen 6
Karin SpainkOnderstaand wel een aardige discussie/interview tussen Ad Verbrugge en Kees de Kort.
https://www.youtube.com/watch?v=VEP3yts4q2g
Kees de Kort heeft, in mijn ogen, wel een goed beeld van hoe diverse macro-krachten (en niet alleen in de economie) veranderingen teweeg brengen (als de rol die wetenschap, overheid, maatschappelijke krachten (als de media) hebben gespeeld - en nog steeds spelen - binnen de aanpak van de corona-problematiek).
Helaas zijn we in wezen nog weinig opgeschoten t.o.v. de situatie 10 maanden geleden (een herziening van strategie lijkt mij derhalve wel op zijn plaats).
Op BNR heeft dhr. De Kort ook altijd een boeiend verhaal over de diverse economische macro-ontwikkelingen. Dat zie ik andere media niet doen (incl. FTM).
Wat het onderhavig onderwerp betreft, het weg-censureren van onwelgevallige berichten (zeker als die goed zijn onderbouwd als in het voorbeeld dat je in het begin aanhaalt; Sabine Pinedo) lijkt mij erg onverstandig. In mijn ogen leidt het ertoe dat de polarisatie alleen maar wordt verstrekt (en iedereen nog meer dan thans zijn "eigen media" gaat volgen en de onderlinge discussie min of meer tot stilstand kom).
En als een deel van de samenleving dan, financieel economisch, alleen maar meer onder druk komt te staan door de diverse maatregelen, dan is het de vraag waar die weg eindigt. Ik verwacht er weinig goed van.
Hopelijk keert het tij en wordt er meer o.b.v. argumenten en minder op basis van emotie gediscussieerd.
Groet,
Wietze
A 1
Karin SpainkNiek Jansen 9
N FN F 1
Niek JansenWietze van der Meulen 6
Niek Jansenhttps://www.welt.de/politik/ausland/article224319182/EU-Gelder-Streit-um-Corona-Hilfspaket-stuerzt-Italien-in-die-Krise.html
En de emotie is hoog opgelopen....
Uit het document:
Anti-Duits sentiment, Die Fakten zählen nichts mehr etc.....
Dat wordt weer een heel probleem om te handlen voor mevr. Merkel.....
Tim De Heer 4
N FEen onderzoeksteam heeft voordat het platform op zwart ging 80 tb aan informatie getrokken van Parler.
Er wordt nu al gespeculeerd hoeveel procent illegale content bevat.
Ik zeg expliciet illegale content, want het oproepen tot haat (het doden van Mike Pence) en het gewelddadig tegenhouden van inauguration day, is gewoon illegaal.
Ik vind daarom Parler een slecht voorbeeld in deze discussie omdat niemand dit platform zou moeten verdedigen.
Daarnaast zou niet 'alles behalve het oproepen van geweld toegestaan mogen zijn'. Er zijn altijd gedragsregels en spelregels. Bijvoorbeeld naakt, laster en smaad, kindvriendelijk of niet etc etc.
Je kan als platform zeker wel aangeven ook voor minderheden een platform te zijn, zonder dat die overspoeld worden met haat.
Iedereen is uiteindelijk een individu en een minderheid, de tirannie van de meerderheid schaadt ons allemaal.
Gerben Gerrits 7
Tim De HeerTim De Heer 4
Gerben GerritsDe hakenkruizen veranderen langzaam naar subtielere tekens, die zie je nog wel veel op Twitter.
Ze verdienen het echt niet om verdedigd te worden, ik had een Parler account, ik kan het weten.
Atie Scheelings 1
N FTheo van Beuningen 4
Atie ScheelingsN F 1
Atie ScheelingsDenkt u dat censuur ervoor zal zorgen dat die problemen worden opgelost, dat die ideeën verdwijnen? Ik denk namelijk dat het eerder zal leiden tot radicalisering. Als je hen het niet mogelijkheid maakt hun mening te injecteren in het publieke gesprek dan hoopt het enkel op tot het explodeert. Bovendien is het in recente historie duidelijk dat censuur een maatregel was van fascisme, en we weten allemaal hoe dat afloopt.
“History doesn’t repeat itself, but it often rhymes.” – Mark Twain
Walter Bril 3
Er is nog iets dat niet wordt benoemd en in mijn optiek ook gevaarlijk. We gaan namelijk uit van de veronderstelling dat er altijd 2 kanten zijn: Informatie en desinformatie, waarbij die laatste categorie meestal wordt toegeschreven aan democratie verzwakkende krachten, soms zelfs bewust gestuurd door? Ja, door wie eigenlijk?
We hebben het vervolgens over officiële informatiebronnen, maar wat is de waarde van deze bronnen tegenwoordig nog? Recentelijk deponeerde ik de, wat extreme, stelling dat in principe *alle* online informatie onbetrouwbaar is. Dit heeft simpelweg te maken met het feit dat er altijd gebruik gemaak wordt van 1) centrale opslag van data en, belangrijker, 2) er altijd menselijke belangen meespelen.
De vraag die ik dus altijd stel bij het lezen van officïële informatie of bij het kijken van een kritisch interview (op een complot site?), is: Wat is uw of jullie belang? Je geeft bijvoorbeeld in je artikel aan dat het YouTube kanaal Weltschmertz ruimte biedt voor complotzaken. Maar waarom worden bepaalde mensen dan structureel geweerd bij de reguliere media, wat dat dan tegenwoordig ook nog mag wezen? Het mes snijdt dus aan twee kanten.
Atie Scheelings 1
Walter BrilWalter Bril 3
Atie ScheelingsPaul te Stroete 2
Atie ScheelingsAnton Weenink 2
Tim De Heer 4
Anton WeeninkWaarschijnlijk is het antwoord 'deels' en blijven alsnog alle kanttekeningen en ideeën van het artikel overeind.
Theo van Beuningen 4
Anton WeeninkSara Bouter
Anton WeeninkNiek Jansen 9
Sara BouterEigenlijk kan die beslissing bij geen enkele instantie liggen . Vr ijheid van meningsuiting en opinies mag niet beperkt worden door geen enkele instantie, uitgezonderd in geval van extreme opinies zoals het oproepen tot geweld edm.
Theo van Beuningen 4
Sara BouterHetty Litjens 6
Het was duidelijk in de vorige verkiezingen in de VS dat er iets niet klopte en dat hertelling noodzakelijk was. Dat is door de bende van Trump onmogelijk gemaakt. Hij kreeg nu in deze verkiezingen wel dat voorrecht en nog was hij niet tevreden en zette aan tot rebellie. Daarom was het goed dat Twitter zijn account stop zette.
'Sociale media' zijn in veel gevallen asociale media, omdat elke neanderthaler kan en mag schrijven wat hij/zij wil. Ook hier bestaat nauwelijks of geen controle. The medium is the massage. En vooral, er wordt geld mee verdiend. Alleen wie kennis heeft van allerlei zaken en een oordelend vermogen heeft is in staat om te bepalen wat waar is. De overgrote meerderheid van de wereldbevolking is daar jammer genoeg niet toe in staat.
De macht is overgenomen door de onderste lagen van de maatschappij en de techniek geeft hen daarvoor de middelen.
We hebben een probleem, want wie moet of mag bepalen wat de waarheid is en wat gezegd mag worden? Objectief gezien: onze beschaving bereikt zijn einde, want er is geen zinnige regie meer mogelijk. Elke vorm van regie zal als totalitair beschouwd worden. De postmoderne maatschappij is uitgeboerd. Zeker als types als Trump de passie preken.
erik de lange 3
Hetty LitjensAtie Scheelings 1
Hetty LitjensTheo van Beuningen 4
Hetty LitjensHans van Swoll 5
Hetty LitjensMarco Fredriks 4
Walter van Dijk 3
Marco FredriksWillem Pranger 1
Ik beweer zeker niet dat het opheffen van censuur de oorzaak was voor dat extreme gedrag, hoogstens een factor. Maar we moeten niet denken dat de discussie over platforms en vrijheid van meningsuiting iets nieuws is, of dat de gevolgen (capitool bestorming) nieuw zijn. Vrijheid van meningsuiting en stabiliteit van de samenleving bijten elkaar al een stuk langer
Erik Zillig 1
Willem PrangerGerard van Dijk 6
Zou het mogelijk zijn om hier rechercheurs in te zetten en net als bij moord de (financiële) motieven te onderzoeken?
Wellicht moet het strafrecht aangepast worden om indien er bewijsbare motieven achter zitten deze flink te kunnen bestraffen.
Henrik Kroon 2
Gerard van DijkWietze van der Meulen 6
Henrik KroonDieles Stolk 3
Gerard van Dijkhttps://www.groene.nl/artikel/ridders-van-de-waarheid
Maar ook zeker iets voor FTM om eens verder in te duiken.
Sara Bouter
Gerard van DijkAtie Scheelings 1
Gerard van DijkWalter Boer 3
Jos Ouwehand 1
Walter BoerIn dit stuk is het netwerk veel zichtbaarder maar blijft een interessant lijntje buiten schot:
Linkedin- Microsoft-Bill Gates Foundation-WHO-vaccins.
Daar ligt toch een mogelijke belangenverstrengeling op de loer die het blokkeren van account in de hand zou kunnen werken.
FTM is altijd bekwaam in het oplichten van tegeltjes dan anderen liever laten liggen. Waarom wordt dit lijntje niet eens goed uitgezocht?
Marin Langestraat
Jos OuwehandNet als de onontwarbare belangenverstrengelingen tussen bijvoorbeeld politici en farmagiganten.
Maar zolang FTM mensen die kritisch staan tegenover het coronabeleid consequent complottheoristen blijft noemen zie ik dat laatste niet snel gebeuren.
Thomas Bollen 7
Jos OuwehandJe suggereert dat Bill Gates, die de WHO adviseert, zich als Microsoft-founder heeft hardgemaakt voor de nieuwe kritiek op gezondheidsorganisaties/ covid-passage in de linked-inn gebruikersvoorwaarden. Dat zou kunnen, maar ik acht het zeer onwaarschijnlijk. Maar nog belangrijker: dat is erg lastig/zo niet onmogelijk om goed te onderzoeken. Linked inn geeft op zo’n vraag ook geen antwoord.
Het zou wel interessant zijn om het netwerk rondom de WHO/Gavi/Gates Foundation en farmaceutische bedrijven in kaart te brengen. Als je dat netwerk bekijkt zie je dat belangenverstrengeling op de loer ligt. Dat is op zichzelf de moeite waard. Maar ook hier is het van belang voorzichtig te zijn en niet in de valkuil van Pointer (en sommige complotdenkers) te stappen. Als mensen elkaar kennen en betrokken zijn in dezelfde projecten betekent dat nog niet dat er sprake is van kwade opzet.
[Verwijderd]
Thomas BollenIn mijn ogen is het probleem dat een heleboel organisaties/personen hun invloed op de maatschappij uitoefenen op niet-democratische wijze, door middel van lobbyactiviteiten, en het min of meer rechtstreeks kopen van invloed. In de VS is de term "revolving door" (draaideur) een begrip op zichzelf, voor politici die van/naar het bedrijfsleven gaan/komen.
De gewone burger kan zich niet organiseren of invloed uitoefenen op deze manier, en wanneer men ziet wat voor beleid, wat vaak volledig tegen het belang van de gemiddelde burger ingaat, er wordt doorgevoerd, dan gaan mensen zich daar tegen afzetten. En zich afvragen waar het vandaan komt, en wie er belang bij heeft. Wanneer je daar überhaupt geen kritiek op mag hebben, dan duw je mensen alleen maar richting de extremere kant.
Thomas Bollen 7
[Verwijderd]Pieter Jongejan 7
Jammer dat nog niet aangegeven kan wofden wat de argumenten waren van Linkedln om het artikel met kritiek op de PCR test te verwijderen. KLM vraagt 150 euro voor een verplichte PCR test. De kostprijs bedraagt minder dan 40 euro in Duitse laboratoria. Wie verdienen daaraan is dan de vraag. en wie hebben er geklaagd en op grond waarvan?
De klacht tegen het gebruik van hydroxychloroquine is door de rechter terecht afgewezen. Niet genoemd wordt dat een belastend artikel in The Lancet volgens welk het middel levensbedreiged zou zijn later door The Lancet is ingetrokken. Ook hier is de vraag wie hadden er financieel belang bij het verbieden van hydroxychloroquine?
Waarom stelt niemand de vraag waarom China zo weinig coronadoden telt? Komt dat doo hun dictatoriale beleid of door het gebruik van een middel dat wij niet willen of mogen gebruiken?
erik de lange 3
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
erik de langeDe Chinese economie draait als een tierelier na drie maanden van stilstand. Dit maakt je complot onwaarschijnlijk. Er zijn 1,3 miljard (1300 miljen) Chinezen tegen 17,3 miljoen Nederlanders. Het aantal corona doden in Nederland ligt nu op een hoger absoluut niveau (12.666) dan in heel China (4.793). Dit vraagt toch om een verklaring?
Wat weten of doen ze in China wat wij in Nederland niet weten of niet doen? Waarom komt deze vraag niet aan de orde in de Nederlandse media? Dit lijkt me een uiterst interessante vraag.
Dieles Stolk 3
Pieter Jongejanhttps://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31958-9/fulltext
En wat er daarop volgde: Retraction and republication: cardiac toxicity of hydroxychloroquine in COVID-19
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31528-2/fulltext
Pieter Jongejan 7
Dieles StolkDieles Stolk 3
Pieter Jongejanhttps://www.radboudumc.nl/nieuws/2020/nieuw-inzicht-in-werking-hydroxychloroquine-ondergraaft-het-gebruik-ervan-bij-corona
Voor het volledige onderzoek waar naar gerefereerd wordt, de publicatie in Cell: https://www.cell.com/cell-reports-medicine/fulltext/S2666-3791(20)30190-7#
Om HCQ in een breder perspectief te plaatsen, en daarnaast ook iets over de geschiedenis van dit middel te delen, is het wellicht interessant om op dit punt ook het artikel "The Strange and Twisted Tale of Hydroxychloroquine" uit Wired te lezen (mogelijk voor niet-abonnees achter een pay-wall):
https://www.wired.com/story/hydroxychloroquine-covid-19-strange-twisted-tale/
Henk Zoer 7
Dieles StolkDieles Stolk 3
Henk ZoerAls er in de toekomst nog wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd zouden worden waaruit iets anders blijkt mbt de werkzaamheid van HCQ ten opzichte van Covid-19 patiënten, dan stel ik mijn mening weer bij.
Henk Zoer 7
Dieles StolkPieter Jongejan 7
Dieles StolkZink kan ook het virus binnengesmokkeld worden via vitamine B3. Weet je of dit betere resultaten oplevert?
Dieles Stolk 3
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Dieles StolkWel kan ik me herinneren dat de schrijver deskundig moet zijn geweest omdat hij wist aan te geven hoe zink de vermengvuldiging van het virus wist tegen te houden. Dit gebeurt volgeswn de schrijver door het messenger RNA van het virus aan te tasten.
Dieles Stolk 3
Pieter JongejanEveline Bernard 6
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Eveline BernardVolgens het Canisius Wilhelmina ziekenhuis in Maastricht zou een tekort aan zink tot reuk en smaakverlies leiden. Dit maakt een relatie tussen zink en corona een stuk waarschijnlijker. Het wegvallen van reuk en smaak is een kenmerk van coronapatienten.
Het geeft te denken als onze verantwoordelijke minister De Jonge van het CDA hydroxychloroquine zonder bewijs bestempelt als kwakzalverij. Hij zou toch moeten weten dat de katholieke jezuiten kinine (een natuurlijke variant van hydroxychloroquine) met succes als jezuitenpoeder toepasten.
Onderzoek naar de relatie tussen glyfosaat, zink en corona lijkt me veelbelovend, mits uitgevoerd door onafhankelijke wetenschappelijke onderzoekers en niet door het relatienetwerk van het CDA of een andere aseetbezitterspärtij.
Niek Jansen 9
uit onwetendheid)', citeer ik uit het artikel van Sara Bouter.
Geen beter bewijs dat de Europese Cie. censuur als een Koude Oorlog wapen is blijven gebruiken is de site
https://euvsdisinfo.eu/
Het valt onmiddellijk op dat de site voor een belangrijk deel zijn aanvallen richt op Rusland en op wat er gebeurt in de regio O.Europa, hoewel soms ook daarbuiten zoals in Venezuela en steeds wordt het officiële politieke narratief over conflicten daar als het enige ware uitgangspunt genomen.
Het is allang bekend dat dat officiële narratief politieke misleiding is van zowel de VS als de EU en dat dus die politici de schuldigen zijn van misleiding en dus een gevaar voor de democratie, wat daarvan een gevolg zou zijn volgens het artikel van Sara Bouter, zoals zij dat althans vooronderstelt mbt het verspreiden van z.g.valse info over het neerhalen van de MH-17. Argumentering hiervan zou nu te ver voeren en teveel ruimte vereisen.
Maar niet de vrije meningsuiting is een bedreiging van de democratie maar die bedreiging is er als politici met hun eigen belangen, agenda's en doelstellingen met sociale media gaan bepalen wat misleidend is en gevaarlijk voor de democratie.
De Maidan opstand in Kiev in 2014 was een coup van de VS ism de EU om de democratisch gekozen pro-Russische president met geweld te verdrijven en geen opstand van het Oekraïense volk, zoals het officiële narratief is; de coup wordt dus als nepnieuws weggezet. Dit is slechts een voorbeeld van hoe politiek wordt bedreven met het vaststellen wat al of niet misleidend nieuws is.
Wat sociale media zelf beslissen is hun goed recht. Maar de overheid moet zich daar niet mee bemoeien.
Stein Engelen 2
https://youtu.be/xFntHpk1uok
Tim De Heer 4
Stein EngelenEn ze maken het tegenwoordig ook veel explicieter, zo wordt er gezegd (en ik parafraseren even), als er veel besmettingen zijn, dat dit ook samenhangt met een toename van afgenomen tests.
Het is zeker niet zo dat de MSM deze informatie achterhoudt wat mij betreft.
Ik heb wel het idee dat dit een soort stokpaardje is wat steeds terugkomt als kritiek, terwijl in principe elke test de kans heeft op false positives. Dit is niet vreemd en beleid wordt altijd gemaakt met een errormarge in het achterhoofd.
Atie Scheelings 1
Tim De HeerTon Terlouw 1
Wat moet het antwoord dan zijn? Geen censuur, maar wel de effecten het marktmechanisme dusdanig beperken dat het niet meer winstgevend is om bubbels van onwaarheden te creëren. Dat staat haaks op de verdienmodellen van big maar ook small tech.
De mensheid de vrijheid bieden om uiting te geven aan zijn gedachte, hoe onzinnig ook, is de grondslag van wetgeving in democratieën. Wetgeving laat zo veel haat en stigmatisering toe in de westerse samenleving dat in eerste instantie daar minder genuanceerd over besloten moet worden.
Je kunt wetten hebben die dit alles regelen, maar als ontwrichting en polarisatie zo ver mogen gaan dat mensen als Wilders en Baudet gewoon haat mogen zaaien en complottheorieën als waarheden kunnen verkopen, gaan we de zelfde kant uit als de VS, waar dit alles is uitgevonden.
Dit alles overpeinzend moeten we misschien toch maar iets sterker gaan reguleren voor de “common good”
Jean-Marc de Waart
René A. van Trigt 3
Walter van Dijk 3
René A. van TrigtWietze van der Meulen 6
Walter van DijkOverigens als Trump de codes zou retweeten, weet iemand anders ze wel.....
Dat zou dan toch ook wel wat zorgelijk zijn.......
[Verwijderd]
René A. van TrigtTrump is het symbool van het falen van de politiek, niet het probleem. De reguliere politici in de VS hebben gefaald, en daarom gooiden stemmers een handgranaat in het politieke bestel. Onder Obama zijn veel mensen er op achteruit gegaan, en zijn ze zelfs hun huis kwijtgeraakt, terwijl de banken werden gered. Dat genereerde een sentiment, waar Trump op in heeft gespeeld.
Frank Luntz, een verkiezingsstrateeg voor de Republikeinen, gaf dit aan in een interview. Hij zag in gesprekken met kiezers terugkomen, dat ze zeer kwaad waren over wat hen was aangedaan. Waarom zou je de politiek nog vertrouwen, als ze niets om je geven? Dat was de voedingsbodem voor de Trump overwinning.
Ik verwacht over 4 jaar een gevaarlijker variant van de incompetente en lompe Trump, wanneer Biden/Harris dezelfde fouten maken als Obama. Die kans is zeer groot, wanneer ik kijk naar de benoemingen en uitspraken die uit het Democratische kamp komen.
Merk trouwens op dat de Amerikaanse politieke instituten, zoals de Senaat en het Congres, een goedkeuringspercentage (approval rate) hebben van tussen de 10 en 20%. En dat is iets wat al lange tijd het geval is. Het politieke systeem in de VS is domweg door en door rot.
Erik Zillig 1
Wietze van der Meulen 6
Erik ZilligZo’n 13% van bevraagde wetenschappers aan universiteiten geeft aan weleens ongewenste invloed te hebben ervaren vanuit de overheid.
Het is zelfs nog maar de vraag of iedere wetenschapper deze vraag naar eer en geweten heeft beantwoord. Het zou dus best wel meer kunnen zijn.....
Erik Zillig 1
Wietze van der MeulenDaniël Blok 2
Dit is onzin. Beseft deze vrouw niet dat er altijd, overal manipulatie plaatsvindt? Overheidsinformatie is vaak ook manipulatief.
In het boek van Orwell was geen ruimte voor tegengeluiden, in onze samenleving moet die ruimte er wel zijn. Als een overheid meent dat bepaalde kritische geluiden haar onwelgevallig zijn, dan moet die overheid zorgen daar een goed, overtuigend en transparant verhaal tegenover te zetten. Idem voor de diverse media, MSM of anderszins. We hebben allemaal belang bij pluriformiteit.
Tim De Heer 4
Daniël BlokDe vraag is, hoeveel tegengeluid sta je toe? Op een gegeven moment moet er ook wat worden besloten (zoals bij Corona) of bijvoorbeeld in het klimaatdebat. Niks doen is ook een keuze, en tegengeluid kan worden gebruikt om effectief beleid te stoppen en te hinderen.
Het is dus lastiger dan jij hier omschrijft.
Ik ben het wel eens dat de overheid moet proberen een goed en transparant verhaal neer te zetten om zoveel mogelijk pluriform te zijn.
Daniël Blok 2
Tim De HeerTim De Heer 4
Daniël BlokHet is zoveel makkelijker om echt troep te verspreiden zodat je het niet allemaal kan 'debunken'. Een beetje de Rusland tactiek met de mh17:
Het was een straaljager die de mh17 had neergehaald, mh17 vloog express in de buurt van een straaljager, de buk raket was van Oekraïne etc etc.
Het kost je een veelvoud aan tekst om dit alles te 'debunken' en nog steeds hoor je deze theorieën zelfs op dit platform nog terugkomen. Het is een goede manier om de aandacht af te leiden en de status quo te handhaven zonder repercussies.
Niek Jansen 9
Tim De HeerBovendien waren er veel getuigen die Oekraïnse straaljagers in de buurt van de MH-17 hebben gezien op het moment van de aanslag.
Tim De Heer 4
Niek JansenJe moet maar eens uitzoeken wie die zogenaamde getuigen waren.
Ik pas bij dit soort theorieën altijd occam's razor toe. Oekraïne had geen zorgen in de lucht, dus BUK installaties die op scherp stonden, of straaljagers die klaar stonden om te schieten op vliegtuigen is wat mij betreft te ingewikkeld.
Of je moet geloven in false flag, maar die zie ik niet terug komen in je redenaties. En als false flag een optie is, dan kunnen we Amerika ook wel de schuld geven.
Sporenonderzoek heeft duidelijk aangetoond dat het een BUK was (wat mij betreft) en als je ook maar een beetje bekend bent met de informatie van Bellingcat dan kan je erg goed terug vinden welke BUK installatie het waarschijnlijk was. Maar nogmaals, ik weet niet welke kant je op gaat redeneren en dit is daarom een erg goed voorbeeld waarom desinformatie zo effectief is.
Rusland heeft namelijk nog meer theorieën de lucht in geslingerd en er is altijd wel iets wat bij ieder blijft plakken.
Niek Jansen 9
Tim De Heerhttps://williamblum.org/chapters/rogue-state/trojan-horse-the-national-endowment-for-democracy
B. heeft dus ook sterke banden met de Britse inlichtingendienst MI6. Over de White Helmets in Syrië en eveneens over de z.g. chemische aanval van Assad heeft Bellingcat de wereld zeer misleid.
Lees hier een site met kritische artikelen over Bellingcat waarvan ik er een uitlicht over MH-17:
https://thegrayzone.com/2021/01/02/bellingcat-disrupts-mh17-trial-netherlands/
en dit is geen Russische site maar een westers forum voor onderzoekjournalistiek met een gedegen internationale reputatie.
Begrijpelijk dus dat Bellingcat zo populair en 'geloofwaardig' is in de westerse msm.
Tim De Heer 4
Niek JansenIk vind de analyse namelijk haarscherp, waarbij je alle bronnen en openbare data gewoon kan inzien.
Niek Jansen 9
Tim De HeerTim De Heer 4
Niek JansenDe inhoud doet ook wat. Het is in ieder geval veel plausibeler dan de 'mock ups' die schaamteloos door Rusland zijn gefabriceerd.
Niek Jansen 9
Tim De HeerTim De Heer 4
Niek Jansen'De Amerikanen waren het', 'het was een Oekraïense BUK', 'het was een Russische BUK, maar de Oekraïense hebben die ook!' 'Het waren Russen, maar mh17 vloog in de buurt van een Oekraïens straaljager etc etc.'
Komop man, de Shell van de BUK is gevonden met Russische tekens erop. Nou hebben de Oekraïners die spullen ook, maar jij ontkent nu weer (subtiel) de oorzaak van BUK. En dat komt wat mij betreft puur door de stapelende misinformatie van de Russen. Gewoon erg veel roepen en er blijft altijd wel iets plakken. Zie ook het artikel, die haalt ook weer het in de buurt vliegen van de MH17 bij Oekraïense straaljagers aan. Terwijl de Russen zelf notabene radar hebben gepubliceerd zonder straaljagers erop (een enkele straaljager), maar dat was een gefabriceerde mock-up.
Niek Jansen 9
Tim De Heerhttps://www.ad.nl/buitenland/radarbeelden-mh17-kwelling-voor-oekraine-en-nederland~ade06009/
Tim De Heer 4
Niek Jansenhttps://www.om.nl/onderwerpen/mh17-vliegramp/vervolging-en-rechtszaak/zittingen-juni-2020/onderzoek-naar-radargegevens
Niek Jansen 9
Tim De HeerReg Tan
Niek Jansen 9
Reg TanDe overheid mag nooit om de tafel gaan zitten met sociale media om te beslissen wat waar en niet waar is, hoewel dat volop gebeurt zoals ook in de EU.
Wat de sociale media zelf daarom beslissen is hun zaak, hoewel je daar ook over mag discussiëren. Zo is het bij bepaalde sociale media in Nederland, die juist vrijheid van meningsuiting hoog in hun vaandel hebben , gebruikelijk om accounts af te sluiten van leden die politieke meningen verkondigen die de redactie verdacht vindt.
Zo is Francisco van Jole, hoofdredacteur van joop.nl, nog een relict uit de Koude Oorlog die alles wat van Russia Today komt des duivels vindt en schrikt de Correspondent zich een hoedje als je te negatief bent over het beleid van Israël mbt de Palestijnen en krijg je een permaban.
Wat dat betreft is FTM veel toleranter, waarvoor de redactie een pluim verdient in deze Orwelliaanse tijden.
Tim De Heer 4
Reg TanAchteraf gezien was de Irak oorlog onder valse voorwendselen begonnen en is de theorie dat Saddam mvw had misinformatie van de hoogste orde geweest.
Maar mensen die spreken over traditionele waarde en normen vinden homo's misschien wel het gevaar, en de nazi sympathisanten hebben vast ook hun idee over wat opruiend is en wat nou eenmaal noodzakelijk is om onze orde te handhaven.
Tegelijkertijd kan je anti-vaxxers en de klimaatsceptici ook bestempelen als een gevaar of juist bevrijder.
Dus zelfs Feenstra biedt geen houvast wat mij betreft.
Niek Jansen 9
Tim De HeerDe toeslagenaffaire in ons land is ook een voorbeeld hoe wij belazerd worden tot grote schade en ellende van veel van onze medeburgers.
Hans van Swoll 5
Reg TanSociale media doen zodoende hetzelfde terwijl ze moord en brand schreeuwen als totalitaire staten hen in de ban doen.
Peter Wieberneit 1
De vraag zou nog kunnen zijn welke (overheids of andere) functionarissen er in de regie kamers van de Social Media in de nekken hijgen van de moderators of eventueel zelf al op de stoelen zijn gaan zitten.
Fred Horbeek
Sara Bouter
Fred HorbeekNiek Jansen 9
Sara BouterDie Digital Service Act kan ook eenvoudig misbruikt worden als een alternatieve vorm van EUvsDisinfo oftewel een inperking van de vrijheid van meningsuiting.
Medewerking van Sara Bouter is al verzekerd.
https://www.considerati.com/nl/kennisbank/digital-service-act-eu-probeert-grip-op-platforms-te-krijgen.html
Het doel van de DSA is platforms te dwingen meer te doen tegen ‘illegale content’, zo staat o.m. te lezen in deze link, maar dan komt al weer de vraag op wat is illegaal en wie bepaalt dat.
Kortom, Orwell wordt steeds actueler in onze maatschappij.
R. Eman 8
Sara BouterDuidelijk het laatste. Wij krijgen te zien waar het meeste voor betaald wordt. Of het nu om ongevraagde advertenties gaat of (misschien nog duidelijker) Cambridge Analitica.......
Marianne Donker 2
Maar eerst: het zou fijn zijn als de platforms - om te beginnen - eens echt gaan handhaven tegen haatzaaien, discriminatie, laster, oproepen tot geweld. Dat is gewoon in de wet verboden, ook internationaal. Zie deze prachtige samenvatting van de kampioen van het vrije woord, Amnesty International: https://www.amnesty.nl/encyclopedie/vrijheid-van-meningsuiting
Vrijheid van meningsuiting heeft zijn beperkingen, en die zijn behoorlijk duidelijk, dus begin daar maar mee.
En dan desinformatie. Waarom kiezen de platforms er niet voor om bij iedere post waarvan ze vinden dat deze echt ver bezijden de waarheid is, een waarschuwing te zetten met een link naar de juiste informatie? Voordat een platform iemand eraf gooit, moeten ze dat zelf duidelijk op een rijtje hebben, dus dit lijkt me een kleine moeite. Dat bevordert de discussie en voorkomt ingrijpen in het grote grijze gebied tussen evidente feiten en evidente onzin. Mensen van een platform afgooien omdat ze niet de officiële leer verkondigen, lijkt me een gevaarlijke weg.
Niek Jansen 9
Marianne DonkerHans van Swoll 5
Marianne DonkerMichel Fleur 6
We moeten kijken waarom het ontbreken van censuur tot problemen leidt en vervolgens die oorzaak wegnemen.
Mijns inziens is de wijze waarop de sociale media werken de reden dat het ontbreken van censuur een probleem is. Het verdienmodel vereist een eentonige bubbel waarin vooral de eigen mening wordt bevestigd: lekker makkelijk, niet denken en meer van hetzelfde.
Het filteren van content is vechten tegen de bierkaai. Je kunt wel de dataverzameling en de algoritmes verbieden, uiteraard te handhaven naar de GEEST van de wet.
Ten eerste wijst steeds meer onderzoek uit dat het doelgericht advertenties tonen erg slecht werkt. En als het werkt, blijkt uit veel ander onderzoek, is het niet veel effectiever dan willekeurige advertenties op basis van veel simpelere informatie als "dit is een site voor spelletjes nerds". Data verzamelen om deze redenen is dus slecht te verdedigen.
De andere reden, ten tweede, is dat je met data verzameling en analyse mensen kunt binden en verslaafd maken aan je platform. Ook al zijn de advertenties zelf niet veel effectiever: hoe meer tijd mensen op je platform doorbrengen; hoe vaker ze klikken! En data verzamelen om mensen verslaafd te maken lijkt me een goede reden om dat te verbieden.
Stel dat iemand nepnieuws publiceert. Iemand die niet beter weet en de conclusies van het nepnieuws deelt, zal het slikken als koek. Iemand die er anders over denkt krijgt het nepnieuws niet eens te zien! Dat maakt het ook moeilijker om een goede dialoog te hebben. En met slecht onderwijs en symboolpolitiek die achter het "echte" nieuws aanloopt, hebben mensen nog een goede reden om het nepnieuws te geloven ook.
[1]
Er geldt letterlijk hetzelfde als in een normaal gesprek. Daar zijn, ook grondwettelijk, nog steeds dingen die niet kunnen.
R. Eman 8
Michel FleurMichel Fleur 6
R. Emanrob groen 1
Michel FleurMichel Fleur 6
rob groenJ.W.A. Renssen 1
Wouter Rozema 1
J.W.A. Renssenrob groen 1
Wouter Rozemahttps://www.naturalnews.com/2021-01-13-blm-posed-trump-supporter-capitol-false-flag.html
Wietze van der Meulen 6
rob groenDe demonstratie “an sich” te Washington DC was overigens reeds dagen van te voren aangekondigd.
Tedje van Asseldonk, IEZ 9
rob groenEn https://www.vice.com/en/article/epdmva/a-proud-boy-in-disguise-helped-lead-the-insurrection-at-the-capitol
Atie Scheelings 1
Op Twitter kun je iemand met haatzaaiende teksten rapporteren. Maar als óók Thierry Baudet zijn volgelingen oproept naar de wat meer duistere msm te gaan?! En dat heeft hij al gedaan. Wie heeft daar nog zicht op?
rob groen 1
Atie Scheelingsrob groen 1
Wietze van der Meulen 6
rob groenWat ik niet helemaal begrijp, is waar die content dan staat. Ik neem aan dat die dan niet op een vaste server staat maar volgens een bepaalde systematiek op een plek wordt weggeschreven die wisselend is?
Even gekeken
https://lbry.com/faq/what-is-lbry
Ik begrijp het (geloof ik) een beetje. Zet je dan ook bij elkaar horende content op meerdere servers?
Tja, dan wordt het wel lastig voor de techbedrijven.
Het zou me ook niet verbazen dat we meer van die ontwikkelingen gaan zien. Als partijen protocollen gaan ontwikkelingen die gebruikers erg aan zich gaan binden, is het een kwestie van tijd voordat derden methoden gaan ontwikkelen om daar omheen te manoeuvreren. Dan komt het verdienmodel dus ook onder druk te staan.
rob groen 1
Wietze van der Meulenrob groen 1
Wietze van der Meulenhttps://lbry.tv/%E2%80%9CMassa-mRNA-Vaccinatie-Roekeloos-en-onnodig%E2%80%9D,-zegt-Prof.-Dr.-Theo-Schetters:f
Mocht youtube die video verwijderen, die video via LBRY is niet te verwijderen en blijft toegankelijk.
Wietze van der Meulen 6
rob groenSara Bouter
rob groen