Toekomst van The Sun in gevaar

The Sun verkeert in een crisis. Vijf topjournalisten van de Britse tabloid zijn opgepakt wegens het omkopen van ambtenaren.

Het gaat niet om de minste figuren. Volgens de Britse kwaliteitskranten zijn een adjunct-hoofdredacteur, een beeldredacteur, een sterverslaggever en een belangrijke buitenlandcorrespondent aangehouden. De medewerkers van The Sun zouden betrokken zijn bij het betalen van steekpenningen aan overheidsfunctionarissen in ruil voor informatie. Verder zijn er ook nog een politieagent, een militair en iemand van het Britse ministerie van Defensie gearresteerd. In totaal dus acht mensen. 

Shocked
Dominic Mohan, de hoofdredacteur van het rioolblad, zegt: “I'm as shocked as anyone by today's arrests but am determined to lead the Sun through these difficult times. I have a brilliant staff and we have a duty to serve our readers and will continue to do that. Our focus is on putting out Monday's newspaper."

Een bron bij News International, de uitgever van The Sun, laat weten dat de hoofdredacteur "niet zijn ontslag zal aanvragen". Daar voegde hij aan toe dat het “duidelijk wel een dramatische dag voor hem is.” Mediamagnaat Rupert Murdoch is onmiddellijk naar Londen gevlogen om er voor te zorgen dat de boulevardkrant niet de persen stopt, zo meldt de zender Sky News. Murdoch is de oprichter en CEO van News Corp – het moederbedrijf van News International.

Operation Elveden
De arrestaties van vandaag (zaterdag 11 februari) maken onderdeel uit van Operation Elveden, een breder politieonderzoek naar omkopingen in het Britse journaille. Detectives hebben naast de aanhoudingen, ook het redactiebureau van The Sun in Oost-Londen en de huizen van de acht gearresteerden doorzocht. Ook was er twee weken geleden op FTM te lezen dat er al vier redacteuren van The Sun waren opgepakt. In totaal zijn er nu 24 mensen aangehouden. Tot dusver is nog niemand aangeklaagd. 

News of the World
Met de reeks arrestaties nemen de zorg toe over het voortbestaan van de grootste krant van het Verenigd Koninkrijk, zoals de kop van The Daily Telegraph luidt. Het zou niet de eerste keer zijn dat er een krant van Murdoch opdoekt na een journalistiek schandaal. Afgelopen zomer werd bekend dat honderden, zo niet duizenden, bekende en minder bekende mensen waren afgeluisterd door journalisten van News of the World, welke overigens de zondagseditie was van The Sun. Bedrijven trokken hun advertenties in waardoor de zondagskrant ophield met bestaan. Dit afluisterschandaal heeft News Corp al €44 miljoen gekost.

Rioolpers
Het Verenigd Koninkrijk staat bekend om zijn sterk ontwikkelde rioolpers. In deze journalistiek draait het vooral om sport, roddels over beroemdheden en (seks-)schandalen. Niet onverdienstelijk want de boulevardbladen worden zeer goed gelezen. Enkele grote jongens zijn Daily Mail, The Daily Mirror en The Sun, waarvan de laatste zelfs de meest gelezen krant in Groot-Brittannië is. De persmuskieten van deze kranten gaan erg ver in hun zoektocht naar sensatie en schuwen het niet om mensen aan de schandpaal te nagelen. Hoe nodeloos of politiek irrelevant het bericht ook kan zijn; er wordt vaak weinig rekening gehouden met de privacy van mensen of journalistieke integriteit.

Kiss and tell
Iets wat bijvoorbeeld in de Britse krantencultuur gebruikelijk is, is het kopen van verhalen. Dit fenomeen wordt Kiss and Tell genoemd. Er zijn zelfs bureaus zijn die burgers - tegen betaling - helpen om een verhaal tegen een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. Twee maanden geleden werd bekend dat de Nederlander Rebecca Loos in 2004 bijna een miljoen pond heeft ontvangen van News of the World in ruil voor haar verhaal over haar erotische avontuurtje met voetballer David Beckham.

The Sun
Hoewel de Britse krantenlezers wel wat gewend zijn, is er over de journalistieke schandalen van The Sun en het overleden News of the World veel maatschappelijke ophef ontstaan. Hoe gaat de krant eigenlijk zelf om met het nieuws waarin zij de hoofdrolspeler zijn? Op de website  is nog niks te zien over de arrestaties. Wel kunt u een artikel lezen over of Harry Redknapp de nieuwe bondscoach moet worden van het Engelse voetbalelftal. En niet te vergeten: de eerste foto’s van het babytje zangeres Beyoncé en rapper Jay-z.