Toezichthouder Benjamin Lawsky maakt nieuw 'slachtoffer'

Benjamin Lawsky, de financiële toezichthouder van New York, maakt mogelijk een nieuw 'slachtoffer' in de miljardenboete-oorlog in de bankensector. Baudouin Prot, de bestuursvoorzitter van BNP Paribas legt volgens ingewijden binnenkort zijn functie neer vanwege de megaboete.

Steeds meer bankdirecteuren stappen op vanwege de problemen bij hun bank. Rabo-voorzitter Piet Moerland stapte vorig jaar op vanwege een boete van 774 miljoen euro. Hij zal mogelijk zijn meerdere moeten erkennen in Baudouin Prot, de bestuursvoorzitter van BNP Paribas. De Franse krant Le Journal du Dimanche wist afgelopen weekend te melden dat Prot binnenkort opstapt vanwege de megaboete van 9 miljard dollar die de bank in juli trof met Amerikaanse toezichthouders annex aanklagers. De bank kreeg deze megaboete vanwege het overtreden van economische sancties tegen Soedan, Iran en Cuba in de periode 2004-2012. De 63-jarige Prot was van 2003 tot 2011 ceo van BNP Paribas om daarna als bestuursvoorzitter door te gaan. Hij was ook de dealmaker bij de overname van de Belgische onderdelen van Fortis bank, die BNP Parisbas in 2008 overnam.

Op de wip

Als onderdeel van de megaschikking moest BNP Paribas onder meer schuld bekennen, een jaar lang geen dollar-clearings mag uitvoeren voor de petrochemische industrie én dat 13 mensen uit het hoger management de bank zouden verlaten,  waaronder de COO Georges Chodron de Courcel en een aantal andere beleidsbepalers die compliance en ethiek in hun portefeuille hadden. Volgens de Franse krant zit nu dus ook de bestuursvoorzitter van BNP Paribas op de wip, een niet geheel onlogische gedachte gezien de strafbare feiten en de miljardenboete. Hij zal volgens een anonieme bron van de zondagskrant ‘binnen enkele maanden’ zijn vertrek aankondigen.
Amerikaanse aanklagers hebben nog meer miljarden in de pijpleiding zitten
Als Prot daadwerkelijk opstapt dan kan de hyper-ambitieuze Benjamin Lawsky, hoofd van de New Yorkse toezichthouder Department of Financial Services, weer een nieuwe ‘body count’ bijschrijven. Lawsky, die in Frankrijk beter bekend staat als ‘La Terreur de Wall Street’, wist in het verleden al eerder met vrij onorthodoxe middelen grootbanken zoals Standard Chartered (overtreden sancties tegen Iran) en Credit Suisse (Amerikaanse zwartspaarders binnenhengelen) op de knieën te krijgen en honderden miljoenen afhandig te maken. En Amerikaanse aanklagers hebben nog meer miljarden in de pijpleiding zitten. Vorige week lekte al uit dat de Bank of America een deal maakt van 16 miljard dollar voor het bewust verkopen van rommelhypotheken. Een economisch delict waarvoor JPMorgan Chase eerder al voor 13 miljard dollar schikte.