
Wie betaalt? En wie bepaalt? FTM zoekt uit hoe de politieke worst écht gedraaid wordt. Lees meer
Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt gezien als een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen van die wereld komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt de lobbywereld in om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.
Omstreden bestuurder Bonaire ‘weggepromoveerd’ naar diplomatieke topfunctie
Podcast | Vrijwillige diplomaten maken het bont
Nederlandse diplomaten verdacht van fraude, witwassen en afpersing
Boeren blokkeren via het waterschap opnieuw een belasting op vervuiling met mest en landbouwgif
Ondanks bedrijfsschandalen is Heineken-directeur nu voorzitter van anti-corruptiewaakhond
Prominente Eurocommissaris maakt dankbaar gebruik van gratis verwennerij in de Emiraten
Dry January? Niet nodig, volgens de alcoholindustrie
EU-parlementslid combineert aandelen Apple met meeschrijven aan techwet (en vindt dat geen probleem)
Cash uit Qatar: hoe kon dit gebeuren in het Europees Parlement?
Strafrechtelijk onderzoek naar hotelstrand richt zich ook op de bestuurders van Bonaire
Khadija Arib, voorzitter Tweede Kamer © Rebke Klokke / Wikimedia (CC BY 2.0)
Krijgt de controlerende macht van onze democratie (eindelijk) haar eigen toezichthouder?
De Tweede Kamer kampt al jaren met integriteitskwesties. De regels over integriteit zijn vaag en naleving ervan berust op een gentlemen’s agreement tussen Kamerleden. Ook internationaal klinkt er kritiek. Donderdag debatteerde de Kamer over het voorstel om een toezichthouder in het leven te roepen: het college van onderzoek en integriteit. Zal de controlerende macht van onze democratie instemmen met een eigen controleur?
Niet opgegeven privévluchten, een geschonken appartement en onrechtmatige vergoedingen: een greep uit de integriteitskwesties waar Tweede Kamerleden de afgelopen jaren in verzeild raakten. Tot nu toe waren daar geen consequenties aan verbonden, afgezien van ophef in de media. Daar komt verandering in als het aan het Presidium ligt, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer. Dat diende een voorstel in voor een orgaan dat controleert of Kamerleden over de schreef gaan: het college van onderzoek integriteit.
Het college, mocht het er komen, zal erop toezien dat politici de gedragscode van de Tweede Kamer naleven. Iedereen kan een klacht indienen bij het vermoeden van een overtreding. Het college onderzoekt vervolgens of die klacht gegrond is en kan eventueel een sanctie voorstellen. Het parlement bepaalt of die ook echt wordt opgelegd.
Het college zal onder andere toezien op de naleving van de regels inzake het geschenkenregister, waar Kamerleden alle ontvangen cadeaus moeten opgeven. Het register is bedoeld als een check on power, opdat politici niet verstrengeld raken in andermans belangen.
Het doel van het college is toe te zien op de gedragscode van de Tweede Kamer. Ook kan het voorstellen doen om de gedragsregels aan te scherpen. In die gedragsregels staat onder andere dat Kamerleden zich niet mogen laten omkopen, hun ambt niet voor persoonlijk voordeel mogen gebruiken, en aan alle registratieplichten van de Kamer moeten voldoen (waaronder die van het geschenkenregister).
Het college bestaat uit drie leden, aangesteld door de Tweede Kamer. Ze mogen hun functie maximaal zes jaar bekleden. Het Presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, draagt kandidaten voor en de Kamer benoemt ze. Wie vermoedt dat een Kamerlid de gedragsregels overtreedt, kan een klacht indienen. Ook buitenstaanders krijgen dat recht. Het college doet dan onderzoek en stuurt een rapport naar de Kamer.
Het college kan zelf geen straffen opleggen, het mag alleen advies uitbrengen. De Tweede Kamer beslist of een Kamerlid een maatregel krijgt opgelegd. Er zijn drie soorten sancties:
- Herstelmaatregel: het Kamerlid moet de overtreding terugdraaien. In het geval van het geschenkenregister zou dat betekenen dat een politicus een ontvangen gift alsnog moet opgeven.
- Berisping: een officiële waarschuwingsbrief aan het Kamerlid, waarin diens overtreding wordt afgekeurd.
- Schorsing: het Kamerlid mag voor maximaal een maand geen vergaderingen bijwonen, behalve stemmingen. (Een Kamerlid het stemrecht ontnemen, zou botsen met het staatsrecht.)
Het geschenkenregister: een papieren tijger
De afgelopen jaren ging het een paar keer goed mis met de opgave van giften, zoals bij het appartement van Pechtold, of de privévluchten van Baudet. Een analyse van FTM eerder dit jaar toonde aan dat het register zeer wisselend wordt gebruikt; sommige Kamerleden geven elke frutsel op, terwijl anderen niets melden.
De naleving ervan berust op een gentlemen's agreement tussen Kamerleden. Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, verklaarde eerder tegenover FTM: ‘Het systeem is afhankelijk van de goede wil van Kamerleden. Zo’n systeem is kwetsbaar als een paar Kamerleden hun taak niet zo nauw nemen.’
Europese waakhond trok aan de bel
Integriteit is een heikel punt in politiek Den Haag. GRECO, de Europese anti-corruptiewaakhond, waarschuwt al sinds 2013 voor gebrekkig toezicht op Kamerleden. Jan Kleijssen, onderzoeker bij GRECO, zei daarover in mei tegen FTM: ‘Er heerst te veel een sfeertje van ach, we hebben het hier toch goed voor elkaar... Op de meeste internationale lijstjes doet Nederland het fantastisch, zeker. Maar ook de beste leerling van de klas moet huiswerk maken.’
Een jaar geleden begon Nederland aan een inhaalslag. In november 2019 kwam er een nieuwe gedragscode voor de Tweede Kamer en sinds januari 2020 is er een onafhankelijk adviseur integriteit die politici kunnen raadplegen. Als kers op de taart kwam het Presidium op 25 mei met een voorstel voor een onafhankelijk toezichthouder integriteitszaken. Daar zou eigenlijk op 23 juni al over worden gestemd, maar de VVD en de SGP vroegen toen om uitstel en een plenair debat omdat ‘er nog een paar vragen over leefden’.
Tobias van Gent – lid van ’s lands law and order partij bij uitstek, de VVD – pleitte voor coulance
Dat debat was dus donderdag. De aanwezige partijen vonden dat er een toezichthouder moest komen, behalve de PVV. Gidi Markuszower (PVV) vreesde dat Kamerleden de mond gesnoerd zou worden door zo’n ‘college met de macht om Kamerleden te sanctioneren’. Joost Sneller (D66) wees hem erop dat het college sancties alleen kan adviseren, niet opleggen.
De VVD en de SGP zijn in principe voor een toezichthouder, maar vinden het voorstel te ver gaan. Daarom dienden zij gezamenlijk twee amendementen in. Het eerste amendement betreft de strafhoogte. In het uiterste geval kan een Kamerlid voor maximaal een maand worden geschorst van deelname aan vergaderingen, stemmingen uitgezonderd. Tobias van Gent – lid van ’s lands law and order partij bij uitstek, de VVD – pleitte voor coulance. Hij noemde het ‘niet grondwettelijk’ om een Kamerlid ‘een maand lang monddood te maken’.
Dossier
Dossier: de #Lobbycratie
De lobbywereld is een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen ervan komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt in de achterkamertjes om te zien hoe de worst écht wordt gedraaid.
Het tweede amendement behandelt wie een klacht mag indienen. De SGP en de VVD willen dat recht voorbehouden aan Kamerleden. Zij zeggen te vrezen voor een stroom aan valse beschuldigingen. Kamerleden zouden daarmee ‘vogelvrij’ verklaard zijn.
Voermans erkent de zorgen over valse beschuldigingen. Hij vindt het daarom goed dat het voorstel duidelijke regels bevat om te waarborgen dat het college klachten discreet behandelt. Daarnaast kan een Kamerlid in beroep gaan tegen een oordeel. De bevindingen van het college worden pas openbaar nadat het oordeel definitief is.
‘Echt winst’
Of het nieuwe controleorgaan tanden krijgt, is nog te bezien. Aan het voorstel zitten een paar haken en ogen. De Tweede Kamer kiest bijvoorbeeld zelf de leden van het college. Dat is geen recept voor een strenge waakhond. Bovendien mag de hele Kamer – inclusief de politicus in kwestie – stemmen over het al dan niet opleggen van een sanctie.
Als een Kamerlid zegt een bepaald bonnetje niet meer te hebben, houdt het op. Het college kan geen beslag leggen op de administratie
Voermans verwacht niettemin dat het college goed zal functioneren: ‘De procedure zit goed in elkaar. Deze regeling is echt winst.’ Dat de Tweede Kamer zelf haar eigen waakhond aanstelt, is volgens hem geen ongebruikelijke gang van zaken. Bovendien heeft hij vertrouwen in het vermogen van de Kamer om de juiste mensen aan te stellen: ‘Neem nu de integriteitsadviseur die de Kamer heeft aangesteld, Jacqueline Biesheuvel; een goede beslissing. Als ik iemand had mogen kiezen voor die positie, was zij het.’
Hij maakt zich alleen zorgen over de beperkte bevoegdheid om informatie op tafel te krijgen. ‘Dat is een veelvoorkomend probleem met adviescommissies. Kamerleden moeten meewerken wanneer het college onderzoek doet, maar als een Kamerlid zegt een bepaald bonnetje niet meer te hebben, houdt het op. Het college kan geen beslag leggen op de administratie.’
Op 22 september stemt de Kamer over haar eigen toezichthouder. Dan zal blijken of de Tweede Kamer het advies van GRECO uit 2013 – zeven jaar, een appartement en een stel privévluchten later – alsnog opvolgt.
12 Bijdragen
Frans Annaars
Hartelijke groet,
Frans. (Absolute fan en abonnee)
Gerarda Margaritha 1
Paul Sporken 10
“Het college kan zelf geen straffen opleggen, het mag alleen advies uitbrengen. De Tweede Kamer beslist of een Kamerlid een maatregel krijgt opgelegd.“
Goh, en ik maar denken dat omkoping en corruptie strafbaar zijn volgens de wet...
Elisabeth de Rosa
Jeroen Wijnen 1
Elisabeth de Rosairene De Rijk 3
Jeroen WijnenAlbert van Esveld
Jeroen WijnenDe regels moeten wél worden aangescherpt. Geschenkenregister? Geen geschenken! Iedere regel die achteraf tot onduidelijkheid kan leiden, moet vooraf maximaal worden aangescherpt (bijvoorbeeld: achteraf geen bonnetje (?)? Zonder bonnetje geen declaratie!)
Ononderhandelbaar: overtreding: exit Kamer, uiteraard blijft de plek leeg.
Nieuwe parlementsgebouw: 150 appartementen betaald door de staat; wie hier niet wil verblijven, eigen keuze, eigen kosten. Vrij openbaar vervoer, vrij taxi van en naar openbaar vervoer. Als het niet van belang is dat openbaar vervoer op orde is, komt, blijft: 150 auto's met chauffeur. Enz. enz.
Minder, duidelijker regels. We kunnen het zonder de EU.
Niek Jansen 9
En daarbij komt dat opsporing van niet integer gedrag van politici niets oplevert vergeleken met de misdadige politiek van de regering mbt het toelaten van grootschalige ontduiking van belastinggeld via 14.000 brievenbusfirma’s.
Volgens de Stichting Economisch Onderzoek werd in 2016 €4.500 miljard ondergebracht door buitenlandse ondernemingen in Nederlandse brievenbusfirma’s.
De wereld zou daardoor €22 miljard mislopen aan belasting ontvangsten.
De EU probeert maatregelen te nemen tegen deze mondiale diefstal maar Nederland ligt met Ierland bij elk EU voorstel dwars.
Bovendien blijkt volgens onderzoek van Investico ism Trouw en de Groene Amsterdammer dat de door de EU genomen maatregelen tegen belastingontwijking gemakkelijk te ontduiken zijn.
En deze Nederlandse fiscale uitbuiting gaat dan ook nog samen met zijn vrekkigheid geen subsidie maar wel, terug te betalen, leningen te geven tbv het steunpakket voor enkele zuidelijke EU landen in het kader van de Coronacrisis.
En dan is Nederland, dat toch bij de rijkste landen in de wereld hoort, nu schoorvoetend overeengekomen 100 vluchtelingen waarvan 50 kinderen toe te laten van de 13.000 vluchtelingen, die zonder iets zijn komen te staan nu het kamp Moria op Lesbos is uitgebrand.
Maar het is waar, de EU incl.Nederland is goed voor het bedrijfsleven en de banken, maar humanitaire solidariteit ontbreekt en niet alleen bij landen als Hongarije en Polen, die vaak als zondebok worden nagewezen in de EU.
Nederland heeft een historie van 3 eeuwen narcostaat ( opium), maar qua uitbuiting is er nog weinig veranderd in de Nederlandse politiek.
En het in de wereld beruchte Nederland gaat de integriteit van zijn parlementariërs controleren!?
jan Meurs 2
Niek JansenGeen hond die daar doorheen prikt. Volledig afgeschermd met juridische regelgeving. Middeleeuwse arrogantie met Grapperhaus aan de top. Wat een schertsfiguur. Reisjes naar Thailand om een veroordeelde drugscrimineel en belastingontduiker/witwasser vrij te krijgen en dan zijn volgende eigen evangelie met voeten treden. Maak 'm prins carnaval of cliniclown. Weg met die gerechtelijke farizeeërs. Arrogantie en zelfoverschatting horen niet thuis in een moderne democratie.
Roland Horvath 7
Controle van de Tweede Kamerleden kan beter niet door een comité bestaande uit leden van de Tweede Kamer maar door lieden van buiten de Tweede Kamer bijvoorbeeld door rechters, die bij overtredingen rapporteren aan de Tweede Kamer.
Niet door magistraten van het Openbaar Ministerie want die zijn verbonden met de uitvoerende macht, de regering, ze zijn niet voldoende onafhankelijk.
- Een tweede controleur: De Derde Kamer: Het gehele NL volk.
De macht en de zeggenschap van alle burgers moet met alle mogelijk middelen groter worden in de politiek en in de economie, in de ondernemingen.
De burgers moet hoe dan ook een Derde Kamer worden met overleg en met beslissingen analoog met de Eerste - en met de Tweede Kamer.
In elk geval zouden ze moeten kunnen deelnemen aan bindende referenda om de 3, 6 of 12 maanden over om het even welk onderwerp. Zoals in Zwitserland CH sedert 1848.
Bovendien moet er ook een vertrouwensstemming zijn. Als er geen vertrouwen is in het beleid dan moeten er nieuwe verkiezingen zijn voor de Eerste - en de Tweede Kamer.
De Derde Kamer moet niet opnieuw verkozen worden. Alhoewel de bestuurders zoals de regering Rutte3, dat van tijd tot tijd wel zouden willen namelijk een ander volk, dat meer volgzaam is.
De rol in de besluitvorming / wetgeving van de MSM is cruciaal. De MSM zijn in hoofdzaak de eigendom van het grootkapitaal. In het kader van de informatie verschaffing aan de leden van de Derde Kamer is daarom voor de hand liggend een deel van de MSM te nationaliseren / te collectiviseren.
2- De EU Raad kan beter niet meer stemmen met unanimiteit tenzij in grote uitzonderingen, maar met een gekwalificeerde meerderheid zoals 75% van de stemmen dat is 21 op 27 stemmen voor of 80% dat is 22 stemmen voor of 90% dat is 25 stemmen voor.
Ferry de Boer 7
Heeft een sterk wij van WC eend gehalte in mijn optiek. Je zou kunnen zeggen iets is beter dan niets. Maar wordt het op deze manier niet vooral geldverspilling en/of juist een politiek pressiemiddel voor de coalitie.
Jan Ooms 10
Mocht deze toezichthouder er daadwerkelijk komen, voorspel ik u dat er de komende 5 jaar geen énkel kamerlid gesanctioneerd gaat worden.
Men mag er vanuit gaan dat een kamerlid integer is, maar de praktijk heeft meermaals bewezen dat we dat dus niet zomaar kunnen. Daarom kwam er een geschenkenregister, een gedragscode en een integriteitsadviseur. Nog steeds niet voldoende om integriteit 'af te dwingen'. En dan zal een toezichthouder door de kamer voorgedragen en benoemd dat wel wél kunnen bereiken? Nog afgezien van het feit dat de kamer zélf beslist óf er gesanctioneerd gaat/moet worden?
Droom maar lekker verder....