
Hoe een kleine schuld een enorm probleem wordt. Lees meer
Rond het innen van schulden is een volledige industrie ontstaan van schuldopkopers, dreigende incassobureau's en op hol geslagen deurwaarders. En vergeet niet de rol van de overheid: de grootste aanjager van schulden en armoede.
De Belastingdienst jaagt mensen met schulden willens en wetens de armoede in
PvdA-prominent verzwijgt belang in armoede-app bij promopraatjes
Minister Dekker trekt zich niets aan van de pandemie: meer schulden is meer betalen
Van Arkel Gerechtsdeurwaarders vraagt faillissement aan
Van minister Dekker moeten schuldenaren nog meer deurwaarderskosten betalen
Toezichthouder maakt gehakt van advies over marktwerking deurwaarders
Invorderen zonder verdoving: het grote verdienmodel achter kleine tandartsfacturen
Waarom de schuldenindustrie blijft bestaan, ondanks de misère die ze veroorzaakt
Ministerie talmt met rekentool, legt schuld bij gemeenten, en laat schuldenaars in de steek
De cash cow van Justitie: mensen met schulden
Toezichthouder gaat perverse prijsafspraken van deurwaarders aanpakken
Veel deurwaarderskantoren maken onwettige prijsafspraken met hun opdrachtgevers. Omdat de beroepsgroep zelf geen schoon schip maakt, zal waakhond Bureau Financieel Toezicht (BFT) binnenkort ingrijpen. Dat zegt Marijke Kaptein, directeur van het BFT, in een gesprek met Follow The Money. ‘De contracten zijn niet integer.’
-
Deurwaarders maken voor het innen van schulden prijsafspraken met hun opdrachtgevers. Het komt daarbij regelmatig voor dat deurwaarders in contracten afspreken dat ze een deel van de administratieve kosten die de schuldenaar aan de deurwaarder moet betalen, doorsluizen naar de opdrachtgever. Die verdient dan aan de ambtshandelingen van de deurwaarder.
-
Deze werkwijze is in strijd met de wet, stelt Marijke Kaptein, directeur van het Bureau Financieel Toezicht, dat toezicht houdt op deurwaarders. Dit kwartaal gaat het BFT handhaven door tuchtprocedures te starten.
-
De contracten kunnen deurwaarders een perverse prikkel geven om meer ambtshandelingen te verrichten dan noodzakelijk of maatschappelijk gewenst, wat ten koste gaat van de schuldenaar – die zijn schulden erdoor ziet oplopen. Dit strookt niet met hun taak om ‘sociaal verantwoord [te] incasseren’. Ze zouden juist zo min mogelijk dwangmaatregelen horen opleggen, zodat mensen niet nog verder in de schulden komen.
-
De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) verzet zich tegen handhaving en wil dat het BFT een nieuwe verordening van de KBvG afwacht, waarin zulke prijsafspraken worden gereguleerd. Dat is op zijn vroegst in 2020.
There’s a new boss in town. Ze heet Marijke Kaptein.
Kaptein was drie jaar plaatsvervangend directeur van de FIOD. Sinds de herfst van 2016 heeft ze de leiding over het Bureau Financieel Toezicht, dat in de gaten houdt of gerechtsdeurwaarders zich netjes aan de wet houden. Wat Kaptein heeft aangetroffen in lopende onderzoeken, is voldoende reden om law and order te willen herstellen. Voor het eerst treedt ze naar buiten met haar bevindingen.
Wat haar het meest verbaast, is dat deurwaarderskantoren onwettige prijsafspraken maken met hun opdrachtgevers, en dat de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KbvG) die praktijk al jarenlang gedoogt. Sterker nog, de KBvG dringt er bij Kaptein op aan vooral niet in te grijpen. ‘Ik krijg veel tegendruk van de KBvG die zegt: toezichthouder, maak pas op de plaats.’
Maar haar geduld is op. ‘De contracten die we aantreffen, zijn niet in lijn met hoe een goed deurwaarder zich moet gedragen, maar dan ook helemaal niet. Dit is niet integer.’ Dit kwartaal verwacht ze haar onderzoek naar de prijsafspraken af te ronden en vervolgens te handhaven, door tuchtprocedures te starten bij de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders bij de rechtbank.
Soms wordt zelfs een deel van de opbrengst van ambtshandelingen teruggesluisd naar de opdrachtgever
Waar gaat het om?
Deurwaarders hengelen grote opdrachtgevers zoals energiebedrijven en overheden binnen door hen een worst voor te houden. De meest ernstige variant is volgens Kaptein de afspraak een deel van de opbrengst van elke zogeheten ambtshandeling terug te sluizen naar de opdrachtgever – ook wel retourprovisie of kickback fee genoemd. ‘We komen dat tegen in allerlei vormen en maten,’ zegt Kaptein. ‘We zien percentages van 20 procent, soms ook 40 procent en één geval zelfs hoger.’
Ambtshandelingen als verdienmodel voor de opdrachtgever
Een voorbeeld om dit te verduidelijken. Iemand heeft een openstaande rekening van 100 euro bij een energieleverancier, en betaalt ook na aanmaningen niet. Namens de leverancier legt een deurwaarder vervolgens loonbeslag bij de werkgever – dat is een zogeheten ambtshandeling. Daarvoor mag de deurwaarder circa 120 euro kosten in rekening brengen bij de schuldenaar, dat is wettelijk vastgelegd in het Besluit tarieven ambtshandelingen gerechtsdeurwaarders. Voor de schuldenaar is de totale rekening nu opgelopen tot 220 euro. Daarna keert de deurwaarder niet slechts de geïnde schuld van 100 euro aan de schuldeiser uit, maar ook 24 euro extra, als gevolg van een kickback van 20 procent op de ambtshandeling (ter waarde van 120 euro) die ze onderling hebben afgesproken. Opgeteld is de opbrengst voor de schuldeiser nu niet 100, maar 124 euro. Kassa!
Een gerechtsdeurwaarder is een ambtenaar in openbare dienst, benoemd door de Kroon. De deurwaarder heeft bijzondere wettelijke bevoegdheden om namens de schuldeiser schulden te innen na een vonnis van de rechter of een dwangbevel. Zo mag een deurwaarder beslag leggen op bijvoorbeeld het loon, de uitkering, het huis of de inboedel. Ook mag een deurwaarder overgaan tot executoriale verkoop van bijvoorbeeld huisraad. Dit zijn ‘ambtshandelingen’. De kosten voor deze ambtshandelingen brengt de deurwaarder in rekening bij de schuldenaar; de hoogte daarvan is wettelijk vastgesteld. In 2001 is marktwerking geïntroduceerd, waardoor vrije tariefafspraken tussen opdrachtgever en deurwaarder mogelijk zijn.
Een deurwaarder dient vanwege zijn bijzondere positie onafhankelijk te zijn. Hij moet niet alleen de belangen dienen van zijn opdrachtgever, maar ook die van de schuldenaar. Een deurwaarder die zijn werk op een maatschappelijk verantwoorde manier wil uitvoeren, zal waar mogelijk maatwerk toepassen. Dat betekent bijvoorbeeld een betalingsregeling treffen, in plaats van loonbeslag leggen.
Critici, waaronder veel deurwaarders, stellen dat de marktwerking voor uitwassen heeft gezorgd, die ten koste gaan van de schuldenaar. Bulkopdrachtgevers (zoals overheden) zouden de deurwaarders effectief tegen elkaar uitspelen, met als gevolg dat veel deurwaarders onder de kostprijs werken. Er zou zeker bij de grote kantoren daarom geen ruimte meer zijn voor maatwerk.
Bovendien staat de onafhankelijke en onpartijdige positie van de gerechtsdeurwaarder onder druk door de doorgeslagen resultaatafhankelijke prijsafspraken, zo constateerde de ledenraad van de KBvG eind 2017. ‘Deze tariefmodellen brengen ernstige schade toe aan de geloofwaardigheid van de gerechtsdeurwaarder. Hieruit volgt dat een goede beroepsuitoefening beschadigd kan raken.’
Op deze manier zijn ambtshandelingen een verdienmodel geworden voor de opdrachtgever. Maar dat is helemaal niet de bedoeling van de wet, stelt Kaptein. ‘Dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn: de vergoeding voor de ambtshandeling is veel te hoog, of twee: de deurwaarder holt zijn eigen bedrijf uit.’
Kaptein doelt op het laatste, nu het geen geheim meer is dat veel deurwaarders het financieel moeilijk hebben dankzij de in 2001 ingevoerde marktwerking. ‘Deurwaarders lijden vaak verlies op hun dienstverlening. Helaas zien veel deurwaarderskantoren zich genoodzaakt dit soort contracten te accepteren om zo deze belangrijke klanten te behouden,’ schrijft deurwaarderskantoor GGN op zijn website.
Onder deze omstandigheden zou een grote opdrachtgever kunnen aansturen op het verrichten van zoveel mogelijk ambtshandelingen. Daar heeft hij immers direct financieel voordeel bij. ‘De deurwaarder die het moeilijk heeft, zal er alles aan doen om zijn opdrachtgever te behagen,’ zegt een deurwaarder die niet met naam genoemd wil worden. ‘Dat is een perverse prikkel.’
Verlies compenseren met een extra beslagje
Deurwaarders dienen volgens de wet juist onafhankelijk te zijn; dat waarborgt dat ze bij hun beslissingen rekening houden met de belangen van de schuldenaar. Het zogenoemde ‘sociaal verantwoord incasseren (een heus keurmerk) betekent dat je als deurwaarder met zo min mogelijk dwangmaatregelen schulden int.
Maar onder druk van uitgeholde tarieven kan de deurwaarder nauwelijks tijd besteden aan een dossier en is hij geneigd een verlies in het ene dossier te compenseren met een extra bankbeslag in het andere. Zo kan een schuld van 100 euro nodeloos oplopen tot een veelvoud daarvan.
Met sociaal verantwoord incasseren heeft dit weinig te maken
Dezelfde dynamiek kan ontstaan als de opdrachtgever (de schuldeiser) een laag vast tarief per dossier betaalt aan de deurwaarder, of zelfs niets: no cure no pay. Ook dat ziet het BFT vaak terug in zijn onderzoek. Het gevolg is wederom dat deurwaarders hun verliezen op de ‘kale kippen’ – schuldenaren die geen verhaal bieden – ergens moeten goedmaken. Omdat de opdrachtgever weinig tot niets betaalt, blijft er maar één partij over om de gaten te vullen: de schuldenaar waar wel wat te halen valt. Met sociaal verantwoord incasseren heeft dit weinig te maken.
Op ramkoers met de toezichthouder
Kaptein heeft getracht afspraken te maken met de KBvG, die als publiekrechtelijke beroepsorganisatie de wettelijke plicht heeft toe te zien op het goed functioneren van haar leden. Maar dat is haar naar eigen zeggen niet gelukt. De beroepsorganisatie vindt dat ze maar moet wachten tot de nieuwe Verordening Grenzen Tariefmodellen (regels van de KBvG omtrent prijsafspraken, red.) er is. ‘De KBvG dringt er bij het BFT op aan om niet over de grenzen van haar toezichthoudende bevoegdheden heen te stappen en zelfstandig normen in te kleuren,’ laat voorzitter Wilbert van de Donk weten.
Een juridische strijd is aanstaande, nu de beroepsorganisatie en de grote deurwaarderskantoren op ramkoers liggen met de toezichthouder. Volgens de KBvG zijn de controversiële contracten niet in strijd met de huidige regelgeving: ‘Als het BFT nu stelt dat sprake is van een ongeoorloofde manier van contracteren, dan tast de KBvG in het duister op grond van welke normen het BFT dit meent. Vanzelfsprekend staat het het BFT vrij er een bepaalde mening op na te houden, maar norm- of regelgeving is er op dit moment daarvoor niet.’
De grote kantoren LAVG, Van Arkel en Flanderijn ontkennen niet kickbacks (retourprovisie) te betalen, maar stellen net als de KBvG dat zulke afspraken door de beugel kunnen. Syncasso en GGN, de andere twee grote spelers, reageerden niet op vragen.
‘Als nu bekend wordt dat kickbacks echt niet mogen, dan moet er met stoom en kokend water van alles gebeuren’
Voor zulke reacties kan Kaptein weinig begrip opbrengen. ‘Meermalen is met het bestuur van de KBvG gedeeld dat het BFT in de huidige wet- en regelgeving voldoende aanknopingspunten ziet om ook in de hier bedoelde situaties handhavend op te treden.’ Saillant in dit verband is dat het toezicht op kwaliteit en integriteit van deurwaarders pas einde 2016 in handen is gekomen van de BFT. Voordien zag alleen de KBvG zelf daarop toe. De minister had kennelijk reden om dat te veranderen.
De vraag is waarom de grote kantoren, die deels vertegenwoordigd zijn in het bestuur van de KBvG, de hakken in het zand zetten. Grote commerciële belangen verklaren een boel, vermoedt Kaptein: ‘Als nu bekend wordt dat de contracten met kickbacks echt niet mogen, dan moet er met stoom en kokend water van alles gebeuren. Dan is je onderhandelingspositie ten opzichte van je opdrachtgevers tamelijk belabberd.’
‘Deurwaarderskorps graaft zijn eigen graf’
Deurwaardersbelangen Nu – waarin veel kleinere kantoren zijn verenigd – juicht het getrokken pistool van het BFT juist toe. ‘Met de huidige marktwerking graaft het deurwaarderskorps zijn eigen graf,’ zegt voorzitter Hans Groenewegen. ‘De grote volume-opdrachtgevers hebben het stelsel zodanig beïnvloed dat het kantoren financieel niet goed gaat. Het moet veranderen.’ Dat de KBvG er bij de toezichthouder op aandringt vooral niets te doen, verrast Groenewegen niet. ‘Handhaving raakt vooral de grote kantoren, en die hebben veel invloed binnen de KBvG.’
Niet alleen het BFT zet vraagtekens bij de uitwassen van de marktwerking, die werd ingevoerd via de Gerechtsdeurwaarderswet. In haar rapport Noblesse Oblige (2009) schreef de commissie die in opdracht van Justitie eerder de KBvG onder de loep nam: ‘De marktwerking dwingt ertoe om het de opdrachtgever naar de zin te maken, maar kent nauwelijks een prikkel om het belang van de schuldenaar zorgvuldig in het oog te houden. Concurrentie vindt plaats op de opdrachtgever en op de recovery rate, en niet op de debiteur of op de behoorlijkheid en zorgvuldigheid van het handelen. Maatwerk bij met name de grote kantoren is nauwelijks meer mogelijk.’
Met andere woorden: bij Justitie zijn de problemen al tien jaar bekend, maar er is kennelijk gerekend op het zelfreinigend vermogen van de sector. Toen twee jaar geleden de discussie over armoede en schuldenproblematiek weer oplaaide, onder meer dankzij de docuserie Schuldig, greep Justitie in 2017 opnieuw naar het middel van de adviescommissie. ‘Zo kunnen er vraagtekens worden gezet bij de proportionaliteit van bij schuldenaren in rekening gebrachte kosten gelet op de hoogte van de onderliggende vordering, als ook bij de verdeling van de kosten van ambtshandelingen tussen schuldenaar en schuldeiser,’ schreef de verantwoordelijke ministers bij de instelling van Commissie-Oskam.
Vragen over de contracten en handhaving door het BFT wil Justitie niet beantwoorden, met verwijzing naar het rapport: ‘Dit wordt aangeboden aan de minister die daarna zal reageren met een beleidsreactie waar we nu niet op vooruitlopen,’ laat de woordvoerder weten. Het rapport wordt ergens in het voorjaar verwacht.
Kaptein wil er niet op wachten, evenmin als op het gedraal van de KBvG. ‘Als er nu iets gebeurt dat echt niet integer is en overduidelijk in strijd met huidige regels, hebben wij als toezichthouder de plicht daarop te reageren.’
Waarom heeft de KBvG niet gehandhaafd en een einde gemaakt aan deze volgens het BFT onwettige wijze van contracteren?
‘De rolverdeling tussen KBvG en BFT is aldus dat de KBvG de norm stelt en dat het BFT toezicht houdt op basis van die normen. Als BFT nu stelt dat sprake is van een ongeoorloofde manier van contracteren, dan tast de KBvG in het duister op grond van welke normen het BFT dit meent. Vanzelfsprekend staat het het BFT vrij er een bepaalde mening op na te houden, maar norm- of regelgeving is er op dit moment daarvoor niet. Wellicht wil het BFT vooruit lopen op de nieuwe KBvG verordening die grenzen stelt aan de afspraken die deurwaarders met hun opdrachtgevers kunnen maken. Maar die verordening is nog niet vastgesteld. Sterker nog, wij hebben BFT om een mening gevraagd over het concept ervan en hebben hun reactie nog niet eens kunnen verwerken.’
Waarom dringt de KBvG er bij het BFT op aan om niet te handhaven?
‘Het past de KBvG niet om BFT te begrenzen in haar toezichthoudende taak en dat hebben we dus ook niet gedaan. De KBvG dringt er bij het BFT wel op aan om niet over de grenzen van haar toezichthoudende bevoegdheden heen te stappen en zelfstandig normen in te kleuren.’
Het BFT kondigt aan te zullen handhaven vanaf het eerste kwartaal. Wat is uw reactie?
‘Het is goed recht van BFT om zaken waarin men kennelijk meent dat sprake is van normoverschrijdend gedrag aan de tuchtrechter voor te leggen. Het oordeel is uiteindelijk aan de tuchtrechter. Het dunkt ons dat BFT aan de onder toezicht gestelden op voorhand, al was het maar in het kader van de beginselen van behoorlijk bestuur – meldt op grond van welke wet- of regelgeving dat gebeurt.’
Deelt u de mening van het BFT dat de contracten met retourprovisie moeten worden opengebroken?
‘Nee.’
Het BFT zegt dat de Verordening Grenzen Tariefmodellen allerlei onwenselijke uitzonderingen bevat op het verbod van onrechtmatige prijsafspraken? Waarom maakt de KBvG een verordening waarvan u nu al ziet aankomen dat die op grote bezwaren zal stuiten van het BFT? En dat er dus kans is dat de minister er geen goedkeuring aan zal verlenen?
‘Het concept van de verordening is aan het BFT gezonden. In reactie daarop heeft het BFT onder meer aangegeven “de nieuwe verordening(en) toe te juichen”. Vervolgens is een aantal inhoudelijk vragen gesteld. Wij herkennen ons dus niet in de aanname dat de verordening ‘op grote bezwaren zal stuiten van BFT.
Een concept verordening volgt een democratische vaststellingsroute binnen de KBvG en aan het eind daarvan legt de KBvG de verordening vervolgens voor aan de minister, die deze moet goedkeuren voordat het in werking kan treden. De minister moet mededingingsrechtelijke aspecten betrekken in zijn toets en dat is met deze contractbeperkende regelgeving met name een aandachtspunt. Daar zijn wij ons goed van bewust, wellicht dat het BFT daar zich wat minder van bewust is. Hoe het ook zij, het is de minister die uiteindelijk bepaalt of hij zijn goedkeuring kan geven aan de verordening.’
Een aantal grote kantoren is vertegenwoordigd in het bestuur van de KBvG. Zijn de commerciële belangen van bestuurders wel te verenigen met hun regelgevende en toezichthoudende taken van een publiekrechtelijke organisatie?
‘In het bestuur, in de ledenraad en in de ALV van de beroepsorganisatie van gerechtsdeurwaarders is, net als bij de notariële beroepsorganisatie, de gehele beroepsgroep vertegenwoordigd. Dat zijn dus alle kantoren, van zeer klein naar zeer groot. De KBvG heeft een regelgevende taak en die is geborgd doordat het algemene beleid en ook de verordeningen niet door het bestuur, maar door de Ledenraad en de Algemene Ledenvergadering, wordt vastgesteld. En zoals hiervoor geschetst: verordeningen zijn uiteindelijk onderworpen aan goedkeuring door de Minister.’
59 Bijdragen
Marla Singer 7
Me dunkt dat niet alleen de deurwaarders aangepakt moeten gaan worden maar ook de organisaties die deze provisieregelingen af willen dwingen. Dan zal er vanuit de politiek de bestaande wetgeving versterkt en waar nodig verduidelijkt moeten worden om dit soort snode praktijken aan de kaak te stellen.
Jan-Hein Strop 5
Marla SingerMaar wat je zegt over handhaving klopt niet helemaal: het is BFT die naar de tuchtrechter stapt, niet de deurwaarder.
niels 139
Marla SingerPeter Urbanus 5
Marla Singer[Verwijderd]
www.aandelenlease.nl
Dat heeft consequenties.
Oscar Boeder
Co Stuifbergen 5
Oscar BoederErwin de Waard 6
Co Stuifbergenallard de Jaager 6
erik de lange 3
[Verwijderd]
erik de langeDeden die het nu voor volk en vaderland, of vooral voor zichzelf?
Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Jan Ooms 10
Of het CJIB ook werkt met kick-back-fees weet ik niet, maar de hoogte van de kosten die men daar in rekening brengt doet het op z'n minst vermoeden.
'Met andere woorden: bij Justitie zijn de problemen al tien jaar bekend, maar er is kennelijk gerekend op het zelfreinigend vermogen van de sector. '
Welke partij leverde in die afgelopen 10 jaar ook al weer de minister en staatssecretaris? Dezelfde partij die marktwerking en zelfregulering zo hoog in het vaandel heeft staan. Wederom een voorbeeld dat marktwerking niet werkt waar de kwetsbaarheid van burgers in het geding is en zelfregulering überhaupt NOOIT!
Wat moet er gebeuren voordat dit eindelijk eens doordringt in die neoliberale hersens?!
P.S. Eindelijk een toezichthouder 'met ballen'. Daar kunnen de heren bij AFM, ACM en al die anderen een voorbeeld aan nemen!
Jan-Hein Strop 5
Jan OomsLydia Lembeck 12
Jan-Hein StropDakloosheid moet te allen tijde voorkomen worden en dat kan bij de meeste gevallen ook, heb ik begrepen. Ook deurwaarders hebben hun sociale plicht. Iets dat de Overheid te vaak laat liggen. De meeste schulden worden veroorzaakt door de Overheid. M.n. door de Belastingdienst.
Martin van den Heuvel 1 11
Jan OomsWat is de meest voorkomende oorzaak van schuldenproblematiek?
Dat marktwerking niet werkt als er kwetsbare burgers (die zich niet kunnen verdedigen) in het spel zijn, dat weten de lui met neoliberale hersens al lang.
Het interesseert ze alleen geen barst, omdat die lui niet voor ONS, maar voor ZICHZELF in de politiek zitten.
En de Nederlandse bevolking mag zich dit ook aantrekken. Zonder hun steun zouden die lui met neoliberale hersens niet zitten waar ze zitten.
Jan Ooms 10
Martin van den Heuvel 1In de praktijk kom ik een diversiteit van oorzaken tegen, variërend van niet (goed) kunnen omgaan met geld tot diep in de schulden geraakt door plotselinge werkloosheid, al of niet in combinatie met echtscheidingen. En waar in het algemeen gedacht wordt dat dit het meest bij lager opgeleiden voorkomt klopt dit beeld niet. Je ziet het echt in alle lagen van de bevolking. De gevolgen voor mensen met lage(re) inkomens zijn echter vaak wel groter omdat ze geen reserve hebben kunnen opbouwen.
De problematiek wordt groter naarmate de tijd verstrijkt. Logisch, zou je denken, maar ook hier speelt méér dan alleen de schuld an sich. Uit onderzoek is gebleken dat door zorgen om geld/schulden het IQ van iemand, tijdelijk, gemiddeld 13 punten daalt!
Mensen gaan meer 'bij de dag leven' (korte termijn horizon), nemen minder doordachte beslissingen en zien zichzelf in deze 'overlevingsmodus' steeds minder als sleutel tot een (duurzaam) betere positie en worden hierdoor ook steeds afwachtender.
De schaarste aan geld kost zóveel mentale energie dat er te weinig denkcapaciteit is voor zaken die juist een einde kunnen maken aan die schaarste, zoals schulhulpverlening, onderwijs of (beter) betaald werk. Ik heb weleens ergens gelezen dat schaarste bij mensen het vermogen 'kaapt' om uit de problemen te komen.
Tel daarbij op de torenhoge kosten die incassobureaus en deurwaarders rekenen en de problemen worden steeds groter en moeilijker op te lossen.
En mij kun je niet kwader krijgen dan te lezen dat in het kader van zelfverrijking juist déze kosten nog eens extra worden verhoogd.
ING komt weg met een boete van 750 miljoen en presenteert enkele dagen later een kwartaalwinst van 2 miljard en deze mensen raken door dit neoliberale beleid steeds verder in problemen. Niet te bevatten dat dit maar door kan gaan in dit land.
Een toezichthouder met ballen!
Nu nog de daders eraan ophangen!
Wilco 8 4
Jan OomsIn het 1e geval is het waarschijnlijk dat je een officier van justitie kent of en rechter in het 2e geval hoor je tot het gepeupel, zoals men dat placht te omschrijven op universiteit Leiden en Nijenrode universiteit.
Dat maakt veel verschil gewoon.
Martin van den Heuvel 1 11
Jan OomsMocht de nieuwe toezichthouder het hebzuchtige gedrag van de deurwaarders de nek om kunnen draaien, dan zijn er helaas nog vele problemen op te lossen die allemaal mede oorzaak zijn van schuldproblematiek. En volgens mijn bescheiden mening horen al deze problemen onder het kopje "verregaande marktwerking".
Ik heb de gemeente al eens voorgesteld om een serie appartementjes van 40 meter te bouwen voor mensen met lage inkomens. De gemeente kan een stichting oprichten die dit zonder winstoogmerk kan regelen. De grond hebben ze al in bezit gekregen voor een habbekrats en het bouwen van die appartementjes kost belachelijk weinig. Alles bij elkaar zou de huurder met een laag inkomen heel weinig huur (kostprijs) betalen en nog meer besparen door minder energiekosten.
Maar ja, ook hier is het VVD beleid wat de klok slaat, dus helaas.
Simon le Bon 3
Martin van den Heuvel 1Het is niet alleen de verregaande marktwerking; door de HRA icm lage rente stijgen de huizenprijzen en daarmee ook de huren. De hypotheekrenteaftrek zou bij lage rentestanden versneld moeten worden afgeschaft, te beginnen bij de duurste woningen. Dus een plafond inbouwen en steeds verder verlagen zodat de HRA wordt gebruikt waarvoor hij bedoeld is.
Als ik in mijn omgeving kijk, worden kleine, goedkope woningen gesloopt en vervangen door grotere en vooral flink duurdere woningen.
Ook mensen met middeninkomens hebben behoefte aan betaalbare woningen. En aangezien er steeds meer alleenstaanden zijn, stijgt de behoefte aan wat kleinere en vooral betaalbare woningen. Een steeds groter deel van het inkomen gaat naar de woning (hoogste percentage van in Europa), energie en zorg.
https://www.ftm.nl/artikelen/we-re-fcked?share=1
Martin van den Heuvel 1 11
Simon le BonHRA is nutteloos. Hoe meer rente jij terug krijgt van de fiscus, hoe hoger de verkoper van het huis zijn vraagprijs zal zetten. De rente die jij terug krijgt van de fiscus, zal dus uitsluitend bij de bank terecht komen. Want hoe hoger de prijs van het huis, hoe meer rente zij vangen. In Duitsland is geen HRA. Daar kun je een huis van 200 vierkante meter kopen voor ongeveer een ton. NETTO kost dat de koper net zo veel als een veel kleiner huis in NL.
De kleine woningen worden gesloopt en vervangen door grotere door corporaties die tuk zijn op extra winst. Want vroeger was een woningbouwstichting niet op winst gericht, maar nu wel. Met dank aan de Nederlandse kiezer.
Er moet gebouwd worden naar vraag en niet naar de mate waarin winst kan worden gemaakt. Maar ja, ga dat de VVD maar eens uitleggen.
Ben je deze https://rijnlandmodel.jouwweb.nl/ al eens tegen gekomen?
Ewald is goed, hé? Geweldig stuk.
Simon le Bon 3
Martin van den Heuvel 1In landen als Noorwegen wordt er heel anders met de rijkdommen van het land omgegaan; dat is van iedereen. Een Noor heeft een pensioen van de staat waar wij alleen maar van kunnen dromen. Hier verdwijnen de rijkdommen in de zakken van de grote multinationals.
Ik zou het liefst het UBI ingevoerd zien, ik weet zeker dat dit ons land alleen maar ten goede zou komen.
Grondspeculatie heeft natuurlijk vooral effect op nieuwbouw. Niet alleen gemeenten speculeren, maar vooral projectontwikkelaars kopen lappen grond in de buurt van bebouwd gebied. Die grond nemen ze voor een prikkie over van agrariërs, die hun hoofd amper boven water kunnen houden (mede dankzij de banken). Als 1 op de 20 lapjes grond tot bouwgrond kan worden omgezet, is het kassa voor de ontwikkelaar.
Martin van den Heuvel 1 11
Simon le BonOver de Scandinavische landen heb ik dan ook een vraag die niemand mij kan beantwoorden.
Waarom stemt de bevolking daar een stuk socialer dan hier?
Ik ben niet bang om met wildvreemden een praatje te maken. Als ik dat wil, gaat het binnen 2 minuten over politiek. Het is niet anders, het hele leven wordt beïnvloed door Den Haag.
Binnen 5 minuten weet ik wat die persoon stemt.
Mijn ervaring is, dat in mijn omgeving ALLE gepensioneerden CDA, VVD of PVV stemmen, in de biblebelt ongetwijfeld aangevuld met SGP en CU. Allemaal extreem liberale partijen.
Dat die mensen zo slecht geïnformeerd en zo verschrikkelijk ongeïnteresseerd zijn, waardoor ze niet eens weten wat die achterlijke liberale ideologie inhoudt, dat kan ik begrijpen. Maar dat die lui al 40 jaar getuige zijn van wat die partijen allemaal uitvreten en nog verandert hun stemgedrag niet, dat is voor mij onverklaarbaar.
Met uitzondering van een enkele ex-ondernemer, die WEL zijn eigen pensioenpremie betaalde, leven 3,1 miljoen mensen van 2 sociale voorzieningen waarvoor zij zelf nooit een cent premie betaalden. Al die ANDERE sociale voorzieningen mogen dus worden afgeschaft, maar zodra er een paar tientjes van hun pensioen wordt afgesnoept, is het land te klein.
Maar als zo'n gepensioneerde dan wordt overvallen, beroofd en in elkaar geslagen door iemand die door diezelfde gepensioneerde straatarm is gemaakt, dan is dat natuurlijk de schuld van die overvaller. Ik begrijp er dus duidelijk helemaal niks van.
Simon le Bon 3
Martin van den Heuvel 1Ik betaal mijn hele leven al premies voor AOW etc, maar tegen de tijd dat ik met pensioen kan gaan is er van de AOW niet veel meer over.
Mijn moeder heeft AOW+klein pensioen waardoor zij naast elke regeling piest, waarvan haar buurvrouw, wel gebruik kan maken. Geen kwijtschelding/vermindering, lagere/geen toeslagen.
Nee, ik ben absoluut geen liberaal, maar de liberale ideologie heeft toch wat sterke punten.
Ik zie ook uitwassen van het sociale stelsel;
-Iemand die op zijn 37e in de WAO (lage rugklachten, maar wel lekker bijklussen) is beland, in Thailand is gaan wonen en daar van een AOW-tje als God in Frankrijk leeft.
-Een gezin twee ouders, twee kinderen, waarvan de moeder 1 jaar heeft gewerkt, de man die de Nederlandse taal niet beheerst (is meer dan 30 jaar in NL). Twee zoons, een heeft het rijbewijs gehaald, nog nooit gewerkt. De vrouw heeft onroerend goed in het vaderland dat op naam van haar zus is gezet.
Het stel harkt uitkering, toeslagen, gratis voorzieningen e.d. binnen
In een ander gezin probeert een hardwerkende Antilliaanse vader zijn gezin (ook 2 kinderen) te onderhouden. Dat gezin heeft het echt zwaar. Als dank wordt hij regelmatig aangehouden door de politie.
De armoede zit niet bij de AOW-ers en uitkeringsgerechtigden, maar bij de werkende minima.
Al die toeslagen/subsidies zouden IMHO moeten worden afgeschaft. Het is alleen maar rondpompen van geld. Verhoog het minimumloon (en desnoods uitkeringen een beetje). Waarom moet iemand die werkt veel meer betalen voor exact dezelfde woning dan iemand die niet werkt?
Dan nemen we nu de proef op de som; Weet je al wat ik stem? ;)
Het is waarschijnlijk anders dan je denkt....
Martin van den Heuvel 1 11
Simon le BonWAO misbruik was toen. Dat krijg je nu niet meer voor elkaar.
Toen werden mensen in de WAO gestopt omdat er anders te veel werkelozen kwamen. Dat was slecht voor het imago van de regering.
Het uitkeringen harken, inderdaad, klopt. Maar wie heeft er voor gezorgd dat deze situatie MOGELIJK is? Inderdaad, de partijen waar alle gepensioneerden op stemmen. en maar klagen.
Het minimum loon zal nooit worden verhoogd, zolang de mensen massaal op liberale partijen stemmen. Het afschaffen van al die toeslagen gebeurt automatisch, daar hoef je niks aan te doen.
https://rijnlandmodel.jouwweb.nl/
De eerste pagina is voldoende bewijs hiervoor.
By the way, een gezin met 1 inkomen van 45.000 betaalt veel meer belasting als exact hetzelfde gezin met het zelfde inkomen dat door 2 personen wordt verdiend.
SP.
Hans 127 5
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Hans 127Zo gauw de werknemer zijn eigen pensioenverzekering moet uitzoeken bij een door hem gekozen verzekeraar, betaalt hij ZELF de premie. NU wordt de premie betaald door de belastingbetaler (in het geval van een ambtenaar) of door de consument die het product/dienst afneemt dat door de werknemer wordt geproduceerd. Hoe meer iemand verdient, hoe meer hij uitgeeft, hoe meer hij bijdraagt aan de volksverzekeringen.
Kortom: de baas betaalt de premie, want het geld verdwijnt van ZIJN bankrekening, komt in de kostprijs van het product en vervolgens in de VERKOOPprijs. Simpele bedrijfseconomie/boekhouding. Leer je al in het eerste jaar.
Werknemersdeel en werkgeversdeel zijn onzin, gewoon een boekhoudkundig trucje van de regering.
By the way. Alle "belastingen" van een werknemer worden door de werkgever betaald. De verzekering van je auto, de opstalverzekering, die betaal je zelf. Van je netto loon.
Simon le Bon 3
Martin van den Heuvel 1Ik kom er graag.
Toen ik laatst in Hamar was, schrok ik wel van de hoeveelheid zwervers daar. Vooral Roma-achtige types die aan het bedelen waren.
Martin van den Heuvel 1 11
Simon le BonEr staat een initiatiefnota in voor het veiliger maken van ons geldsysteem. Misschien vind je het interessant.
file:///C:/Users/Gebruiker/Downloads/Initiatiefnota.pdf
Simon le Bon 3
Martin van den Heuvel 1Op https://blog.onsgeld.nu/ is het ook te lezen.
Martin van den Heuvel 1 11
Simon le BonHans 127 5
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Hans 127Co Stuifbergen 5
Maar ik herinner mij dat FTM.nl eerder misstanden signaleerde, bijvoorbeeld dat incasso-buro's onterechte incasso-kosten in rekening brengen bij een aanmaning.
Kan BFT ook hiertegen optreden?
Zoiets lijkt mij juridisch veel makkelijker aan te pakken dan een contract met retour-provisie (kick-back).
marcel 7
Co StuifbergenBinnen een half uur na het indienen van een klacht (en dreigen met de tuchtrechter) had hij een uitgebreide excuusmail.
Helaas zijn de regels voor de meeste burgers te onduidelijk om te weten of ze recht van spreken (klagen) hebben. Daar gokken deze 'malafide' bureaus op.
Deel van de oplossing: de regels eenvoudiger maken en vermelden op: www.overheid.nl
Martin van den Heuvel 1 11
marcelOok wetten worden in zodanige taal opgeschreven dat je het na 3 woorden al opgeeft. Je zou zo'n wetgeving ook in gewone mensentaal eronder kunnen verduidelijken. Maar dat doen ze niet, want dan zouden wij, de burgers, hun wel eens de oren kunnen gaan wassen.
Jan-Hein Strop 5
Co StuifbergenLydia Lembeck 12
Jan-Hein Stropmarcel 7
Simon le Bon 3
marcelhttps://www.juristu.nl/incassobureau-moet-zich-aan-wet-houden-cjib-en-schuldeisers-overheid/
Beslagvrije voet wordt nog al eens niet gerespecteerd, doordat schuldenaren vaak meerdere schuldeisers hebben.
Gelukkig zelf nooit problemen gehad ondanks langere perioden zonder inkomen, maar dat komt vooral door mijn opvoeding.
Wim Verver 5
Elmar Otter 6
Maar het is mij nog niet duidelijk wat nu precies het mandaat van de BFT en de KBvG is? Het lijkt erop dat de twee instanties daar ook anders over denken.
Als je naar de eerste drie artikelen van de verordening beroeps- en gedragsregels gerechtsdeurwaarders dan zie ik toch vooral vage containerbegrippen. Ik ben zelf met dit soort begrippen in het fiscaal recht bekend en vaak is er in dit soort gevallen jurisprudentie die deze begrippen nader toelichten.
Hoe legt de rechter de volgende termen uit?:
- onafhankelijk en onpartijdigheid;
- gedragen zoals een goed gerechtsdeurwaarder betaamt;
- beroep zo uitoefenen dat een goede vervulling van zijn ambtelijke verplichtingen gewaarborgd is?
Mij is namelijk helder dat hoe het nu gaat komt door uit de hand gelopen marktwerking. Mij is duidelijk dat dit niet in het belang van de personen met schulden is. Mij is ook duidelijk dat deurwaarders in de problemen komen op deze wijze.
Wat in dit artikel niet uitgelegd wordt en wat de BFT niet helder maakt is waarom 124 van de 100 euro geven in strijd is met deze verordening en de achterliggende gerechtsdeurwaarderswet?
Verder vraag ik me af of een partij die geslagen wordt door doorgeschoven marktwerking moet worden gestraft voor handelingen die zij alleen doen om hun hoofd boven water te houden? Is het dan niet verstandiger de marktwerking af te schaffen of op zijn minst minimum tarieven in te stellen die ervoor zorgen dat deze deals niet meer nodig zijn?
Dit artikel is een goed begin, maar het roept ook veel vragen op.
Martin van den Heuvel 1 11
Elmar OtterDe meeste mensen die protesteren tegen die domme marktwerkingt in sectoren waar zij niet in werkt (!!!), hebben het alleen maar over 1 detail en geven meteen een perfecte oplossing voor het probleem. Niet wetend dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het probleem waarvoor ze zojuist een oplossing aandroegen. Want in 2017 stemde 74 % van degenen die de moeite namen om dat rode potlood ter hand te nemen, op een liberale partij.
Jan-Hein Strop 5
Elmar OtterEr bestaan idd nogal wat onduidelijkheden. KBvG en BFT zijn het zacht gezegd niet eens. Ze hebben beiden mandaat om klachten neer te leggen bij de tuchtrechter. BFT gaat dat nu doen op basis van een zogeheten open norm, zoals je zelf ook constateert.
Dat een derde opdrachtegever niet mag verdienen aan het aanwenden van staatsmacht is evident wat mij betreft. Het tast ook de onafhankelijkheid van de deurwaarder aan, zoals ik heb uitgelegd. In dit artikel heb ik niet zozeer met de beschuldigende vinger naar opdrachtgevers gewezen, maar je hebt gelijk dat die ook een aandeel hebben in de misstanden. En dat zijn dus ook overheden.
Die tarieven zijn er al, en vastgelegd in het BTAG. Die zijn in principe kostendekkend. Het probleem is dat opdrachtgevers niks of heel weinig betalen per dossier. Deurwaarders die geld verliezen op het ene dossier, moeten meer omzet draaien in het andere. Dat is de kern.
Er zou een gelijk speelveld moeten komen door kick backs te verbieden. Vanuit Justitie zou er een richtlijn moeten komen voor overheden waarin normen staan voor een gezonde aanbesteding bij deurwaarders. Want nu is de markt onfris.
Elmar Otter 6
Jan-Hein StropIk ben het met je eens dat de huidige manier van werken onwenselijk is.
Het is ook niet zozeer een ethische vraag die ik stel, meer een juridische. Het is ook niet als kritiek op het artikel bedoeld - want het is een heel goed begin en het stuk is helder - maar meer als een aanzet / oproep / aanmoediging om verder te graven.
Wat ik in mijn vraag stel is in hoeverre dat wat onwenselijk is ook juridisch niet toegestaan is? Zoals jij stelt gaat BFT daar nu een zaak van maken, dus ik ben benieuwd wat de rechter hierover gaat zeggen. Maar buiten dat ben ik benieuwd wat de bestaande jurisprudentie op dit gebied hierover te vertellen heeft?
En hopelijk ga je door met dit dossier. Net zolang dat er zoveel druk op komt dat justitie of de Staten Generaal heldere regels stellen die deze uitbuitingsmethoden verbieden.
Jan-Hein Strop 5
Elmar Otter"Het exploot mag niet een winstbron voor de eiser zijn. De tussenkomst van de overheid, die door middel van een exploot de civiele rechtshandhaving gestalte geeft, is een uiterste middel. Het is een kwaad, dat niet groter mag zijn dan noodzakelijk is. Wie tegenover een ander verplicht is iets te geven wordt daartoe, naar de regel van artikel 3:296 BW, door de rechter op vordering van de gerechtigde veroordeeld. Met deze rechtsregel laat zich niet verenigen dat de gerechtigde profijt trekt uit de rechtsactie op zichzelf. Dit gebeurt wel, als hij dankzij zijn rechtsvordering ten slotte meer ontvangt dan waartoe hij volgens de veroordeling gerechtigd is, zoals in het geval dat hij korting ontving op de prijs van de dagvaarding die de veroordeelde à 100% moet vergoeden."
Harbers 8
Erwin de Waard 6
HarbersHarbers 8
Erwin de WaardErwin de Waard 6
HarbersIk begrijp niet wat de perverse prikkel voor de opdrachtgever dan is als deze er geen geld aan kan verdienen.
De opdrachtgever wil dan dat de deurwaarder het snel afhandelt, dus met zo min mogelijk handelingen en dus minder kostbaar voor de schuldenaar.
Martin van den Heuvel 1 11
HarbersEen auto moet je echt laten bouwen door iemand die ondernemer is, anders krijg je Trabantjes, Lada's en Wolga's. Maar een deurwaarder moet dus duidelijk geen ondernemer zijn. Een deurwaarder moet proberen de schuld te innen zonder de schuldenaar nog meer in de problemen te brengen. Dat kan alleen maar als hij zelf niet méér kan verdienen aan het proces. Maar ja, probeer dat die achterlijke liberale partijen in Den Haag maar eens duidelijk te maken.
Jan-Hein Strop 5
HarbersWilco 8 4
Hier moet gewoon keihard ingegrepen worden.
Bij organisaties die dit soort onwettige contracten met deurwaarders hebben afgesloten, de afgelopen 10 jaar alle provisie terugvorderen.
Daarnaast de duidelijk mislukte marktwerking opheffen.
Pas dan zal het normaliseren.
Jan & Ans 1
Helaas is ook verplichte gebruik beslagvrije voet 2 jaar uitgesteld ivm ICT problemen bij de Belastingdienst.
Bijzonder want juist door de vorderingen van de Belasting zitten veel mensen in de problemen waaronder @Yvonbrinkerink . Zo vordert de belastingdienst bij haar over de jaren 2013 en 2014 een ton aan inkomstenbelasting. In die 2 jaar verdiende zij in detentie maar liefst € 0,72 per uur! Aangezien ze weigeren het aanslag bedrag aan te passen kan ze niet terug naar Nederland ivm een eventuele gijzeling.
Voor haar arrestatie reed er taxibedrijf “Pouw” een dag voor haar bedrijf Vrienden van Tom met autistische kinderen. Die rekening (circa 1700 euro) werd niet betaald want zij werd gearresteerd vanwege PGB fraude De curator nam alles over en zij werd failliet verklaard. Dit terwijl zij geen schulden had tot haar arrestatie. Al het geld op de rekeningen (waaronder € 54.000 PGB geld voor haar minderjarige zoon) werden door deze curator in beslag genomen. Na haar detentie schakelde het bedrijf “AGIN/Pranger” in.
Deze neemt momenteel dik 6000 euro in beslag via mijn WAO uitkering . Intussen neemt de belastingdienst het beslagvrije UWV geld alsnog in beslag via bankbeslag tot €0
Recent kreeg ze van weer een ander incassobureau een rekening van dik € 8000 over dezelfde nota!
U voelt hem al aankomen, die € 54.000 PGB geld wordt op haar verhaald. Ondanks dat ze uitgelegd en aangetoond heeft dat het bij de curator op zijn rekening staat wordt het bij haar en zelfs bij haar zoon geclaimd door het Zilveren Kruis. Tom die op dat moment van het faillissement minderjarig was.
Intussen legt LAVG (vermeld in het stuk van Follow the Money) compleet beslag op haar WAO-gat verzekering via PF Post.nl . Dit omdat ze in Turkije woont en daarom de beslagvrije som schijnbaar genegeerd kan worden! Volgt u het nog? -1/2
Jan & Ans 1
Dit is nog maar het topje van de ijsberg.
Zo raakte zij haar koophuis ook kwijt. Daar werden de kinderen opgevangen (via Vrienden van Tom) die bij justitie onterecht in de gevangenis zaten. Na haar arrestatie nam Spirit Jeugdhulp (horende bij Justitie) de opvang van de kinderen over in haar koophuis. Ze kregen daarvoor betaald vanuit de Zorg in Natura. Ze betaalden keurig electra enz maar niet de hypotheek. Acht maanden lang hebben ze dat volgehouden. Daarna werd haar koophuis geveild met
€ 73.000 verlies!
Mensen gaan door deze geestelijk en lichamelijk kapot, ze kunnen ook de medische zorg niet meer betalen en plegen vele slachtoffers van deurwaarders.uiteindelijk zelfmoord. Het trieste in mijn geval is dat waar ik voor ben veroordeeld recent anderen voor zijn vrijgesproken. Zelfde OvJ, zelfde onderzoeksteam en zelfde aanklachten. De herziening in mijn zaak gaat naar de herzieningsrechter. Daar is toestemming voor van de Raad inmiddels. Dat gaag zeker nog een jaar, misschien langer, duren. Met 0 inkomen haal ze de eindstreep nooit maar dat lijkt me duidelijk en de bedoeling.
Op 24/12/2018 kwam haar boek: “Karaktermoord op een klokkenluider” uit. Wellicht interessant voor u om te lezen. Bestellen kan hier: boekenbestellen..kenluider/29967
Willem Verhoeven 5
niels 139
De vergoedingen van ambtshandelingen volgens het Btag stijgen nauwelijks per jaar. Dit jaar (2019) gaat het weer iets omhoog. Het tweede is WEL het geval. Ik heb 26 jaar in de deurwaarderspraktijk gewerkt bij een grote organisatie. De heren en dames van "sales" maakte absurde afspraken met 'kickback fees' en als ik ervan hoorde ontplofte ik bijna. Zonde dat een kantoor door slecht beleid oorzaak is van dalende omzet. Met als gevolg: snijden in personeel! Absurd gewoon.
Jan-Hein Strop 5
niels 139Gr JH
Dirk-Jan Visser
Waar zij een betrevende Gemeente doen vervalsen door te vermelden , dat de betrevende Gemeente heeft goed gekeurd , als de Gemeente bestuur er niets vanaf doen weten.
Dan zal het CAK met 3 gerechtsdeurwaarders en het CJIB proberen te incasseren
1. Flandetijn
2 Seuren Van der Vlies van Heijneningen
3 LAVG
Als de Nationale Ombudsman vermeld dat men maar met 1 gerechtsdeurwaarder mag behandelen . Blijkt het zeker niet door te dringen dat het CAK nu hard bezig is om mensen met hun leugens te vervalsen en te bestelen van hun gelden.
Als de Minister van Volksgezondheid Welzijn &Sport nog zo heeft gezet , dat er geen Zorgverzekeringsfrauds mag gepleegd worden en WMO fraude .
Waar het CAK daar gewoon lak aan heeft.