Het wereldwijde onderzoek naar de manipulatie van wisselkoersen richt zich op een markt waar volgens het meest recente rapport van de Bank for International Settlements dagelijks 5300 miljard dollar in omgaat.Grootbanken als RBS en Deutsche lijken onvoldoende lessen te hebben getrokken uit het Libor-schandaal. Geharde valutahandelaren blijken jarenlang belangrijke benchmarks - de 'London fix' (16:00 pm) en de ECB-fix (13.15 pm) - te hebben gemanipuleerd. Afstemming vond plaats via chatgroepen. Hun "onzichtbare hand" is door toezichthouders en opsporingsdiensten in kaart gebracht. Een beerput die steeds verder open gaat.

16 artikelen

Toezichthouders ruiken bloed, banken leggen miljarden opzij [valutaschandaal]

De contouren van het nieuwe valutaschandaal beginnen zichtbaar te worden. De ene na de andere grootbank heeft in haar kwartaalcijfers voor honderden miljoenen aan reserveringen opgenomen voor het treffen van schikkingen. Toezichthouders ruiken bloed (en miljarden).

De derde kwartaalcijfers van banken maken één ding duidelijk: het volgende wereldwijde bankschandaal, in casu het manipuleren van de wisselkoersen, gaat zorgen voor een stormachtig najaar. De ene na de andere grootbank kondigde afgelopen week reserveringen aan van vele honderden miljoenen om tot een schikking te komen met toezichthouders. De emmer is inmiddels gevuld met bijna 9 miljard euro, maar daar kunnen nog miljarden bijkomen. Analisten van Citigroup spraken onlangs zelfs over een totaalbedrag van omgerekend 33 miljard euro. Het onderzoek naar de manipulatie van wisselkoersen is voortgekomen uit het vorige grote bankschandaal: het manipuleren van de Libor-rente. Tijdens dat onderzoek kwamen er ook signalen binnen over misstanden op de ongereguleerde valutamarkt waar dagelijks voor 5300 miljard dollar aan valuta wordt verhandeld. Follow The Money sprak eerder al met ingewijden over de wondere wereld waar valutahandelaren met een beetje handig wheelen en dealen miljoenen kunnen verdienen. Per transactie.

Stortvloed

De opmars naar de semi-ontknoping van het valutaschandaal, dat waarschijnlijk net zoals de Libor-affaire zal resulteren in een stortvloed aan schikkingen, begon vorig week concrete vormen aan te nemen. Deutsche Bank maakte bekend dat ze in haar derde kwartaal 894 miljoen euro reserveert voor juridische kosten. Een specificatie ontbrak, maar de verwachting is dat een groot deel daarvan besteed zal worden aan het afkopen van vervolging in het forex-schandaal. Deutsche Bank was de afgelopen 9 jaar marktleider op het gebied van valutahandel. Het jaarlijkse Euromoney survey laat zien dat de bank dit jaar is voorbijgestreefd door Citi. De Amerikaanse bank heeft 600 miljoen dollar (480 miljoen euro) gereserveerd voor schikkingen.

Follow the Money

De nummer drie op de valutamarkt, de Britse bank Barclays, gaf vervolgens in haar laatste kwartaalcijfers aan dat er 500 miljoen pond (640 miljoen euro) extra reserveringen zijn genomen voor schikkingen op het gebied van valutamanipulatie. De Zwitserse bank UBS, nummer 4 op de valutamarkt, maakte in het derde kwartaal een reservering van 1,9 miljard dollar waarvan circa 80 procent (1,2 miljard euro) voor het valutaschandaal is. De Zwitserse bank is één van de zes banken die met de Britse toezichthouder FCA aan tafel zit om tot een schikking te komen. De Royal Bank of Scotland reserveerde 400 miljoen pond (512 miljoen euro) inzake het valutaschandaal en de Britse bank HSBC reserveerde 236 miljoen pond (303 miljoen euro) voor schikkingen in het nieuwe bankschandaal. In een verklaring gaf de bank aan: ‘Although there can be no certainty that a resolution will be agreed, if one is reached, the resolution is likely to involve the payment of a significant financial penalty.’ Bij de Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase vreest men het ergste: de bank reserveert maar liefst 6 miljard dollar (4,8 miljard euro) voor schikkingen. Het is nog onduidelijk welke bank nu precies met welke toezichthouders aan het onderhandelen is. Het aantal instellingen dat bloed ruikt, is groot. De Britse toezichthouder Financial Conduct Authority krijgt “concurrentie” van het Amerikaanse Openbaar Ministerie dat inmiddels een strafrechtelijk onderzoek is begonnen. Bronnen van de Wall Street Journal geven aan dat ook de centrale bank FED, het Office of the Comptroller of the Currency en de Commodity Futures Trading Commission in gesprek zijn met een aantal banken.