
Samen met journalisten uit heel Europa controleren we de macht in Brussel. Lees meer
Steeds meer ingrijpende besluiten worden op Europees niveau genomen. Maar zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money ‘Bureau Brussel’. Drie EU-specialisten controleren in samenwerking met collega’s uit heel Europa structureel de macht.
EU-landen smijten met miljarden om stroomverslindende industrie te behouden
Europa’s plan voor een groene toekomst is ingefluisterd door het old boys network
Europese Commissie wil parlementen buitenspel zetten om export te beschermen
Europa wil economisch onafhankelijker zijn – tegen welke prijs?
Europarlementariër Lara Wolters over haar anti-wegkijkwet: ‘De lobby op dit onderwerp is extreem’
Leningen aan Oekraïne: keiharde noodzaak, maar op termijn een molensteen
Uit vrees voor stikstofcrisis 2.0 keert Nederland zich in Europa tegen de eigen natuurambities
Frans Timmermans: de macht en onmacht van de groene onderkoning van Brussel
Prominente Eurocommissaris maakt dankbaar gebruik van gratis verwennerij in de Emiraten
Nederland beloofde in ruil voor EU-miljarden maatregelen die al waren genomen
© alanna airitam
Politicoloog Tommaso Pavone hekelt verwaarlozing van de rechtsstaat in Europa: ‘De Commissie is te vaak een passieve toeschouwer’
Hongarije is niet langer een democratie, oordeelde het Europees Parlement onlangs, en de Europese Commissie wil 7,5 miljard euro weghouden bij Boedapest. Maar tegelijkertijd onderhandelt diezelfde Commissie met de regering-Orbán over een compromis. Volgens politicoloog Tommaso Pavone is het tekenend voor de Brusselse omgang met de Europese rechtsstaat: liever gekonkel in achterkamertjes dan een gerechtelijke confrontatie. ‘De hoedster van de Europese verdragen heeft het schip verlaten.’
Vanuit de Amerikaanse woestijnstad Tucson, waar de Universiteit van Arizona is gevestigd, onderzoekt de Italiaans-Amerikaanse politicoloog Tommaso Pavone hoe de Europese Unie de rechtsstaat verdedigt. Of beter gezegd, hoe zij daarin faalt.
Volgens Pavone vindt er een zorgwekkende ontwikkeling plaats in Europa waardoor de rechtsstaat, het fundament onder de democratie, in gevaar is. Bijvoorbeeld in Hongarije en Polen, waar onder het beleid van Viktor Orbán en Jarosław Kaczyński de rechterlijke macht de mond is gesnoerd en corruptie welig tiert.
Na de recente verkiezingswinsten van de nationalistische partijen Fratelli d’Italia in Italië en de Sverigedemokraterna in Zweden leeft de vraag in Brussel weer op of ook andere landen een afslag zullen nemen die ze verder afbrengt van de Europese waarden en het Europese recht. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen schoot voor de Italiaanse verkiezingen zelfs een waarschuwingsschot af: ‘We zullen het resultaat van de stemming in Italië moeten afwachten. Als het de verkeerde kant op gaat hebben we de middelen om in te grijpen, zoals in het geval van Polen en Hongarije.’
Maar volgens Pavone moeten we deze stoere woorden met een flinke korrel zout nemen. Eind vorig jaar zette hij, samen met R. Daniel Kelemen, hoogleraar politiek en recht aan de Amerikaanse Rutgers University in New Jersey, de spotlight op de ‘middelen’ waar Von der Leyen naar verwijst.
In hun publicatie Waar zijn de bewakers gebleven? stellen ze dat de belangrijkste taak die de Commissie heeft – het handhaven van de rechtsstaat – grotendeels wordt verwaarloosd. Steeds minder vaak tikt de Commissie lidstaten juridisch op de vingers als zij zich niet houden aan het Europees recht. Wat zijn de mogelijke gevolgen?
Met het tegenhouden van fondsen doet de EU of ze daadkrachtig optreedt, terwijl ze eigenlijk capituleert
Het onderwerp ‘rechtsstaat’ is hot in de Europese Unie. Is er sprake van een rechtsstaatcrisis?
‘Absoluut. In 2010 won Fidesz in Hongarije de verkiezingen en kreeg de partij een supermeerderheid in het Hongaarse parlement. Stap voor stap werd de grondwet herschreven, de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de media werd ondermijnd, en steeds vaker werd de aanval geopend op het maatschappelijk middenveld.
Er worden nog wel verkiezingen gehouden, maar ze zijn oneerlijk. Het valt te betwijfelen of het nog mogelijk is de Fidesz-regering te onttronen via het normale democratische proces. Internationale organisaties en wetenschappers die de ontwikkelingen volgen zijn het erover eens: Hongarije is het eerste competitief autoritaire regime in de Europese Unie.
Toen de partij Recht en Rechtvaardigheid [PiS, red.] de verkiezingen in Polen won met de belofte om “Boedapest naar Warschau te brengen”, paste de Poolse regering de Fidesz-blauwdruk voor autocratisering toe, waardoor de rechtsstaatcrisis zich uitbreidde tot buiten Hongarije.’
Twee weken geleden stelde de Europese Commissie voor om 7,5 miljard euro Europese financiering aan Hongarije te onthouden. Is dat een belangrijke koerswijziging?
‘Het is een stap vooruit, maar de duivel zit in het detail, en ik vrees dat het de zoveelste afleidingsmanoeuvre is waardoor het lijkt alsof de EU daadkrachtig optreedt terwijl ze eigenlijk capituleert.
Ten eerste had de Commissie de conditionaliteitsverordening onmiddellijk in werking kunnen stellen, maar uit eerbied voor Hongarije en Polen – en hun bondgenoten in de Europese Raad – heeft zij daar twee jaar mee gewacht. Ten tweede zijn er solide juridische argumenten om 100 procent van de EU-middelen voor Hongarije te schrappen, maar de Commissie koos voor een veel beperktere aanpak. Ten derde heeft de Commissie de deur naar bemiddeling opengezet op voorwaarde dat de Hongaarse regering belooft een aantal hervormingen tegen corruptie door te voeren.
Ik denk dus niet dat dit een belangrijke koerswijziging is ten opzichte van de verzoenende aanpak die de Commissie tot nu toe hanteerde in het debat rondom de rechtsstaat.’

Hoe heeft die verzoenende aanpak er tot nu toe uitgezien?
‘Een van de acties die de Commissie ondernam, in 2012, was het starten van een inbreukprocedure tegen het land vanwege een ogenschijnlijk technische kwestie: het verlagen van de pensioenleeftijd voor Hongaarse rechters. Binnen de rechterlijke macht worden promoties niet alleen toegekend op basis van verdiensten, maar ook op basis van ervaring. Door de pensioengerechtigde leeftijd te verlagen, scheid je als het ware de hoogste rechters van de nieuwe generatie, zodat je plaatsvervangers aan kunt wijzen die sympathiseren met de regering en haar beleid.
De jurisprudentie over rechterlijke onafhankelijkheid is onderontwikkeld, simpelweg omdat EU-landen niet eerder zo zijn ontspoord als Hongarije en Polen in de afgelopen tien jaar. De Europese Commissie gaf er de voorkeur aan om de regering van Orbán voor de rechter te slepen voor een specifiek delict dat onomstotelijk bewezen kon worden, om zo een groot controversieel debat over de rechtsstaat uit de weg te gaan. En, zoals de wetenschappers Kim Scheppele en Kriszta Kovács beargumenteren, de Commissie won weliswaar op papier, maar dat heeft de aanval van de Hongaarse regering op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht niet afgeslagen. De meeste onder dwang gepensioneerde rechters keerden namelijk niet terug op hun eerdere post.
Wat opvalt is dat de Commissie sindsdien geen enkele inbreukprocedure tegen Hongarije is begonnen. Inzake Polen lijkt de Commissie wel bereid te zijn om in actie te komen, zoals in het geval van de door de PiS-regering opgerichte tuchtkamer. Deze kamer stelt hogere rechters, die vaak zijn aangesteld door de zittende politieke macht, in staat om lagere rechtbanken te straffen als ze het Europees recht toepassen of zaken doorverwijzen naar het Europese Hof van Justitie.
Op 15 juli 2021 oordeelde het Hof dat de tuchtkamer in strijd is met het Europees recht en daarom moet worden opgeheven – op straffe van een dwangsom van een miljoen euro per dag. Maar de Poolse autoriteiten negeerden de uitspraak.
Pas toen de Commissie dreigde de toegang tot het Fonds voor herstel en veerkracht [het coronaherstelfonds, red.] te ontzeggen, beloofde Warschau de omstreden tuchtkamer af te schaffen. En die belofte was voor de Commissie voldoende om het Poolse plan groen licht te geven, ook al moet de kamer nog worden ontmanteld.
Zo zie je maar weer dat de Commissie de Poolse regering meer bewegingsruimte geeft dan het Hof.’
De kern van de “onthouding” door de Commissie is dat ze er opzettelijk voor kiest om de wet niet te handhaven, uit angst politieke steun te verliezen
Is het niet begrijpelijk dat de Commissie ervoor kiest om kleinere zaken tegen Hongarije of Polen op te pakken waarvan het vrij zeker is dat ze die kan bewijzen, in plaats van het te laten gaan over een grote kwestie als de rechtsstaat – met het risico te verliezen in de rechtszaal?
‘Er zit een zekere logica in om kleine zaken voor de rechter te brengen, maar historisch gezien is het niet de manier waarop de Europese Commissie geschillen aanpakt.
Het is belangrijk om te weten dat de Commissie ongeveer 90 procent van de rechtszaken die zij voert bij het Europees Hof, wint. De rechters in Luxemburg en de juridische dienst van de Europese Commissie kijken op dezelfde manier tegen het Europees recht aan. Ten tweede weten we dat de Europese rechters keer op keer signalen afgeven richting de Commissie dat ze in Brussel ambitieuzer moeten zijn bij het aanpakken van de inbreuken op de rechtsstaat. Ik denk dus niet dat een wens om de winstkansen te vergroten door relatief kleine zaken voor de rechter te brengen, een verklaring is voor de terughoudendheid van de Commissie.’
Hoe is die terughoudendheid dan wel te verklaren?
‘R. Daniel Kelemen en ik laten in ons onderzoek zien dat de Commissie er gedurende de afgelopen twintig jaar voor heeft gekozen om een nieuwe koers te varen die wij “onthouding” noemen. De kern van die benadering is dat de instantie die verantwoordelijk is voor het handhaven van de wet, ervoor kiest om dit opzettelijk niet te doen.
Onthouding zien we niet alleen in de EU of de Commissie. Denk bijvoorbeeld aan een politicus of een beleidsmaker die richting de verkiezingen op zoek is naar stemmen. Hij of zij kan dan besluiten om wetten die niet geliefd zijn bij het electoraat niet te handhaven om zo politieke steun te vergaren.
Maar bij de Europese Commissie werkt het anders, omdat de Europese Commissie niet rechtstreeks wordt gekozen. De Europese Commissie maakt zich dus vooral zorgen over de intergouvernementele steun voor haar beleidsagenda, en of die afneemt. De Commissie is de enige EU-instelling die wetgeving mag initiëren en voorstellen. Maar om die wetgeving goed te keuren, moet zij de steun krijgen van de EU-lidstaten.
Rond 2005, onder leiding van de nieuwe voorzitter José Manuel Barroso, werd de Commissie ongerust. In veel lidstaten nam de steun voor eurosceptische partijen toe, en vervolgens verwierpen de Nederlandse en Franse kiezers de Europese grondwet. Deze toenemende eurosceptische wind leidde tot grote zorgen binnen de Commissie dat de steun voor haar beleidsagenda in gevaar kwam.
De Commissie hoopte destijds dat zij, door af te zien van inbreukprocedures tegen nationale regeringen wegens niet-naleving van de Europese wetgeving, het tij kon keren.
Het gevolg is dat de aanpak van de Commissie soms helemaal niet meer over handhaving of niet-naleving gaat. Handhavingsbesluiten kunnen betrekking hebben op iets totaal anders, zoals de mogelijkheid om haar wetgevingsagenda voort te zetten en politieke steun te waarborgen, met name van de Europese regeringsleiders.’

Dus de Europese Commissie sluit liever achter gesloten deuren dealtjes met landen die de wet overtreden dan ze voor de rechter te slepen?
‘Absoluut. En dat komt omdat de Commissie binnen het oude systeem geregeld in verlegenheid werd gebracht. Tijdens de vergaderingen van de Europese Raad werd de Commissievoorzitter Barroso voortdurend aangesproken door ontevreden regeringsleiders. Gerhard Schröder [Duitse bondskanselier, red.] en Nicolas Sarkozy [Franse president, red.] namen hem regelmatig apart tijdens Europese toppen en zeiden: “Wat is dat toch met al die inbreukprocedures die je tegen ons land bent gestart?”
Om dit soort confrontaties, die zijn gezag ondermijnden en daarmee de beleidsagenda van de Commissie frustreerden, uit de weg te gaan, was Barroso op zoek naar een manier om geschillen tussen Brussel en lidstaten minder en public uit te vechten.’
Onder leiding van Barroso lanceerde de Europese Commissie in 2007 wat bekend is geworden als de EU Pilot-procedure. Het is een vrijwillige, informele procedure tussen de Commissie en de EU-lidstaten die bedoeld is om niet-nalevingsproblemen op te lossen zonder een formele inbreukprocedure te beginnen. Volgens Pavone is deze procedure mede oorzaak van het dalende aantal inbreukprocedures van de Commissie.
Het aantal zaken dat de Commissie bij het Europees Hof van Justitie aanhangig maakt, ligt tegenwoordig op het laagste niveau sinds de jaren zeventig: slechts twee of drie zaken per lidstaat per jaar.
Maar wellicht nog belangrijker, volgens Pavone, illustreert het de fundamentele verschuiving in de manier waarop de Commissie rechtsstaatkwesties behandelt. ‘Publiekelijk prijst de Commissie de procedure als een probleemoplosser: die stelt eigenlijk dat lidstaten de wet willen naleven, maar dat ze zich soms niet bewust zijn van hun wettelijke verplichtingen. Dus in plaats van een land meteen een proces op te dringen, gaan we met ze praten. Maar wat dit systeem eigenlijk doet, is de politieke leiding van de Commissie in staat stellen om bepaalde onderzoeken te blokkeren.’
Wat is het gevolg van deze aanpak, die praten boven procederen stelt?
‘De EU Pilot-procedure houdt klagers – burgers, belangengroepen, maatschappelijke organisaties – volledig buiten de dialoog met lidstaten. Maar zij zijn nu juist de onmisbare schakel die de Commissie bewust maakt van mogelijke niet-naleving. Dus als de nationale regering zegt dat zij de regels daadwerkelijk naleeft, zou het echt nuttig zijn als de Commissie zich tot de klager zou wenden met de vraag: heeft u bewijs van het tegendeel? Maar dat doet de Commissie niet.
Sinds de invoering van de EU Pilot-procedure worden ambtenaren in de Commissie geregeld informeel aangespoord om de regeringen van de lidstaten op hun woord te geloven wanneer ze zeggen dat ze geen regels overtreden.’
U vindt dat de Commissie de bescherming van de rechtsstaat verwaarloost. Hoe kan de Commissie aan haar verplichting worden gehouden?
‘De “hoedster van de Verdragen” heeft het schip verlaten. En wanneer de hoeder stopt met hoeden, denk ik dat er nog maar twee routes zijn om druk uit te oefenen op de Commissie. De politieke route is het vinden van creatieve manieren voor het Europees Parlement om meer druk op de Commissie uit te oefenen. Ik denk dat het Parlement de afgelopen drie à vier jaar echt wakker is geworden en de Commissie steeds vaker aan de schandpaal nagelt via scherpe vragen aan bewindslieden en publiekelijke inzet voor dit onderwerp.
De tweede weg is via de rechtbank. De afgelopen weken hebben vier verenigingen van rechters bij het Hof een beroep tot nietigverklaring gedaan tegen de goedkeuring van Poolse coronaherstelfondsen door de Commissie en de Raad.’
In september van dit jaar daagden vier organisaties van Europese rechters de Raad van de Europese Unie. De aanklacht: De Raad had het Poolse coronaherstelplan nooit mogen goedkeuren zonder dat Polen de nodige veranderingen aanbrengt in de Poolse rechtsstaat.
De organisaties – de European Association of Judges, de Association of European Administrative Judges, Judges for Judges en MEDEL, een vereniging die Europese rechters en openbare aanklagers vertegenwoordigt – vinden dat de Raad het herstel- en veerkrachtplan van Warschau heeft goedgekeurd ondanks het feit dat de Poolse regering zich niet houdt aan arresten van het Hof van Justitie met betrekking tot de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht.
Een andere organisatie, The Good Lobby Profs, een ngo gericht op de bescherming van de EU-rechtsstaat die juridische steun verleende voor de zaak, zei in een verklaring dat ‘arresten van het Hof van Justitie’ niet mogen worden gebruikt als ‘ruilmiddel’ en dat zowel de Raad van de Europese Unie als Europese Commissie hun verplichting de rechtsstaat te beschermen ‘hebben verzaakt voor politiek gemotiveerde redenen’.
We zien dat maatschappelijke organisaties en verenigingen van rechters en advocaten steeds meer zelf de rol van “hoeder van de Verdragen” op zich nemen.
Veel rechtsgeleerden zijn sceptisch over de vraag of dit soort initiatieven zal slagen. Maar aangezien de autocraten in Hongarije en Polen heel creatief zijn in het omzeilen van hun verplichtingen naar de EU en zo de rechtsstaat ondermijnen, vergt het creativiteit en snel denken om ze bij te houden.’
Is de Europese Commissie medeverantwoordelijk voor de rechtsstaatcrisis waarin de EU zich bevindt?
‘De Commissie kan er niet van worden beschuldigd de ondermijning van de rechtsstaat te steunen – die verantwoordelijkheid ligt volledig bij de Hongaarse en Poolse regeringen. Maar de Commissie is te vaak een toeschouwer geweest, en heeft zich niet gerealiseerd dat zij daarmee burgers en maatschappelijke organisaties in de steek laat.’
36 Bijdragen
Roland Horvath 7
- Het uitdelen van miljarden aan de staten door de EU Commissie - in samenwerking met de EU Raad- kan beter ophouden. Dat dient nergens voor. En de budget controle bij de staten moet er ook uit.
- Het verdelen van miljarden, als dat nodig is, kan beter gebeuren door een financiële instantie, een onderdeel van de EU staatsstructuur.
- Als ontwikkelingen bij EU staten de staatstructuur en de hele maatschappelijke ordening onderuit zouden kunnen halen, dan moet dat erkend worden. En dan moet er iets aan gedaan worden. Maar wat is gepast in die omstandigheden.
- De onvrede in Oost Europa heeft allerlei oorzaken. De EU voldoet niet aan de wensen van tal van lidstaten. GR en IT zijn niet op een normale manier geholpen hoewel dat makkelijk kon.
- GB is uit de EU meer per toeval en per vergissing dan uit overtuiging. Maar er was reeds lang een onvrede over de EU. Wellicht ten overvloede en voor sommigen nodeloos gepraat. Maar de EU kan door haar huidige beleid makkelijk nog voor 2030 uiteengevallen zijn in meerdere delen. Redenen o.a. de EU is een kolonie van de VS/de NAVO, een wingewest van de GMO, een lobbycratie van de GMO, een confederatie bestuurd door een verbale oorlog tussen de staten waarbij in de regel de sterksten winnen. De anderen komen niet aan bod. De voornaamste wetgevende en uitvoerend macht zijn Raad en Commissie. De leden zijn vertegenwoordigers van hun staat. Ze denken vooral nationaal. Die groepen hebben geen gemeenschappelijke ideologische binding tenzij een neoliberale gekregen van de lobbyisten van de GMO.
- Er wordt nu door FTM een zeer belangrijk, moeilijk en gevoelig onderwerp behandeld. Het EU bestuur moet zich ook hier over beraden. De EU heeft tal van voor de hand liggende veranderingen nodig. Zo vlug mogelijk.
Els Dijksman
John Janssen 4
Els DijksmanVincent Huijbers 9
Els DijksmanEnrikos Iossifidis 1
Vincent HuijbersIk heb namelijk het idee dat t altijd onzekere tijden zijn in het heden. Pas achteraf is het makkelijk zeggen dat het een stabiele tijd was toch?
Oftewel: wanneer is er ooit een troonrede geweest waarin werd gezegd dat we in een stabiele periode zitten en er dingen gegarandeerd zijn?
Vincent Huijbers 9
Enrikos IossifidisHoe bestaat onzekerheid als de onderdanen van onze koning tot de top 4 van rijkste wereldburgers behoren? Of wanneer je Peter Hein van Mulligen van het CBS hoort of leest het nog steeds heel goed gaat?
Toch meldden zich 10% meer mensen bij de voedselbank. Hebben we de hoogste inflatie van Europa. Hebben jongeren moeite om een betaalbare woning te vinden. Kunnen mensen de energierekening niet meer betalen of geld aanwenden voor verduurzaming. Hangen door heel het land de vlaggen ondersteboven langs de weilanden.
Daarbij kan het gevoel van onbehagen misschien ook overgedragen worden zonder dat het je zelf echt treft. Met onzekerheden leven hebben we verleerd of kopen we af door ons te verzekeren. Het journaal gaat meestal over dat wat niet goed gaat...
Sicco Kamminga 4
Els DijksmanJacob Verloop 1
Els DijksmanDaarbij vergeet iedereen wat de EU allemaal gebracht heeft, en dat terug naar je eigen landje in de huidige kleine wereld niks oplevert, in tegendeel. Is dus ook een probleem van de wil om je ergens in te verdiepen, men zwelgt liever in zelfmedelijden en loopt met de grootste schreeuwer mee, dan twee keer nadenken over het hoe en waarom.
Mijns inziens is het echte probleem dat de EU een tandenloze tijger is, die bestaat bij de welwillendheid van de lidstaten (neem alleen het vetorecht al). Dit creëert een onwerkbaar speelveld met nationale parlementen die elke 4 jaar veranderen en dan ineens ergens wel of niet aan willen meedoen. In dat opzicht is de winner-takes-all setup van de VS zo slecht nog niet (al moet je dan wel het Huis én de Senaat winnen).
Dus men is destijds niet ambitieus genoeg geweest door een echte federatie te bouwen, met wederzijdse afhankelijkheid en checks en balances.
Maar die ruk naar rechts lijkt me dus meer een gevolg dan een nieuwe koers. Probleem is alleen dat het niet zo snel is opgelost, aangezien dat 'polderen' vereist van iedereen, inclusief de EU zelf, waarbij men zich ten dienste stelt van het groter goed, en daar is men na 40 jaar neoliberaal ikke-ikke-ikke niet (meer) zo goed in...
Roland Horvath 7
Jacob VerloopTeunis J. Dekker 2
Jacob VerloopEveline Bernard 6
Teunis J. DekkerHet parlement heeft wel degelijk veel in te brengen, de verbetering komen wel langzaam, door het gekozen zorgvuldige procede en bureaucratie en doordat alle lidstaten het eens moeten worden.
Via de Eu zijn dingen te bereiken die op nationaal niveau niet lukken.
Verdiep u er eens in:
https://decorrespondent.nl/13776/waarom-diederik-samsom-in-brussel-veel-meer-voor-elkaar-krijgt-dan-in-den-haag/5217164146656-aa6806c6
Gerhard de Jonge 2
Jacob VerloopWalter Boer 3
Vincent Huijbers 9
Walter BoerWalter Boer 3
Vincent HuijbersSicco Kamminga 4
John Janssen 4
Sicco KammingaSicco Kamminga 4
John JanssenOok in Nederland zeggen politici erg makkelijk dat iets niet mag van Brussel. Soms is het helemaal niet waar en soms hebben we er zelf mee ingestemd. Dan wordt het voor de commissie ook niet eenvoudig om geliefd te zijn.
John Janssen 4
36 miljard gaat heel gewoon toch naar Polen. Road Show van von der Leyen om even af te stemmen in Warschau onder welke condities, was volledig voor de bühne. Die 7,5 miljard gaan ook gewoon naar Orban en consorten, die daarmee alles 'uitkoopt'(onder lichte dwang) rond het Balatonmeer, en het volstampt met 5* Hotels, gerund en na x jaar op naam gezet van de bekende inner circle rond de grote leider. Bevriende rechters krijgen daar een 'permanente' suite tot hun beschikking.
Italië krijgt uiteraard de eerste tranche van de 200 miljard, waarna Brussel uiterste verbazing veinst als na twee jaar toch blijkt dat Mevr. Meloni de wolvin in schaapskleren is, die haar nare normen en waarden knap verborgen voor de commissie (ziende blind) er toch doorheen ramt.
Geen rationeel denkend mens kan dit zwalkend Brussels beleid toch nog een warm hart toedragen!
Roland Horvath 7
John JanssenRaar maar waar, de EU heeft ook een vrije markt staatsstructuur. Een vrije markt politieke structuur.
Eén van de kenmerken is dat alle lidstaten bevoegd zijn voor het beleid maar dat achteraf niemand verantwoordelijk is. De Commissie bestuurt collectief, bij meerderheid. De Raad bestaat uit vertegenwoordigers van de staten. De leden van de Raad zijn er reeds lang van door gegaan als er zich anomalieën of sterker nog rampen voordoen door het onredelijke EU beleid.
De rechtsen en de extreem rechtsen zoeken het dan in nog meer dictatuur, nog meer geld en - macht naar de rijken, de 99,99%. Terwijl de oplossing ligt in de constatering dat het kapitalisme in staat is goederen en diensten te produceren, maar zonder het toezicht van een overheid niet in staat is geld uit te delen aan iedereen. Zodat iedereen de geproduceerde goederen kan kopen. Uitdelen volgens vaststaande regels.
Geen koopkracht betekent geen productie, armoede, een jaren durende recessie, waarvan de oplossing onbetaalbaar genoemd wordt door het grootkapitaal en dan voorbereidingen voor een oorlog, die wel betaald kunnen worden. Uiteraard gevolgd door het gebruik van de wapens, die zijn er niet om ze te laten verroesten.
De productie van dure wapens is uit de tijd, te grote verspilling en niet duurzaam. De aarde is te klein voor oorlog met ABC wapens. Die wapens moeten er uit. Er zijn nog strijdkrachten nodig, gecontroleerd door een globale multipolaire overheid.
John Janssen 4
Roland HorvathJosephine Tusveld 1
Roland HorvathJUST FOLLOW THE MONEY (van de EU krediet/fonds-verleners)
Robert Voorhoeve 4
robert voorhoeve
Pieter Jongejan 7
De rijken gebruiken hun macht om niet mee te betalen aan de oplopende rekening. En dus zullen er ook in de toekomst te weinig middelen beschikbaar komen voor instandhoudiung. Liever je macht behouden of uitbreiden dan het klimaat, de gezondheidszorg of de sociale zekerheid redden.
Marc Wintels
Roland Horvath 7
Marc WintelsAls het EU bestuur klaar is met de ondemocratische staten Polen en Hongarije kunnen ze hun opgedane ervaring gebruiken om het democratisch gehalte van het EU bestuur wat op te vijzelen. Niet op te hemelen.
1- Het moedwillig handhaven van miljarden onwettige winst van de elektriciteit centrales door het MPS prijszetting systeem. Dat ondertussen miljoenen mensen heeft beroofd van hun laatste geld.
2- De prijsinflatie gecreëerd door de ECB met miljarden geld creatie en nadien een nul rente politiek.
3- Geld van een fonds buiten de EU wettige structuur naar UA sturen om zogenaamd de Oekraïners te helpen.
De ongepaste rede ter gelegenheid van de 'Staat van de Europese Unie' van de voorzitter van Commissie.
Met als summum dat Poetin gaat falen. Poetin niet de Russische Federatie RU.
Als RU/ Poetin faalt of als UA/ Zelensky faalt dan is dat aanleiding voor RU, de VS en eventueel China om een ander soort wapens te gebruiken.
Laten we dus hopen dat het zo ver niet komt. En dat vooral de 14 West Europese lidstaten weer bij zinnen komen. De enige van de 14, die nu aanstuurt op onderhandelingen, is TR, Turkije.
En GB is voor oorlog, net als de VS.
Eveline Bernard 6
Marc WintelsRechters worden benoemd op basis van hun kennis van de wetten, in een rechtsstaat.
Annemiek van Moorst 11
Eveline BernardNeemt niet weg dat de situatie in EU ernstig is. En dat dan helaas de gebruikelijke anti-EU-roeptoeters daar weer iets over vinden. Terwijl m.i. - en feitelijk hoe je het ook wendt of keert - de EU de enige weg naar voren is en beter dan welk individueel land dan ook.
Jac O. 2
Marc Wintelsdethmer 6
In tal van opzichten spoort de Nederlandse uitvoering nogal anders dan de EU "wetten".
Bij corona geen idee wat de EU deed en Nederland. Bij milieuwetgeving? Geen idee.
De netwerkcorruptie in ons land en wat de EU daarover heeft te zeggen?
Vluchtelingenbeleid? Wie handhaaft?
Defensie? Geen signaal wat er gaande is.
Rechtstatelijk geklungel? Welke standaard geldt daarvoor?
Wat voor perspectief heeft de EU eigenlijk voor zichzelf ?
Eveline Bernard 6
dethmerOver de EU, lees:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_Unie
Via de Eu zijn dingen te bereiken die op nationaal niveau niet lukken.
Lees of luister:
https://decorrespondent.nl/13776/waarom-diederik-samsom-in-brussel-veel-meer-voor-elkaar-krijgt-dan-in-den-haag/5217164146656-aa6806c6
Wim Verver 5
macht. Geregeld werden verdragen terzijde geschoven voor het bereiken van een diepere unie. De rechtsbevoegdheid van de EU instituties wordt uitgebreid met gerechtelijk activisme zonder democratische overeenkomst ten behoeve van het doel; het voordeel van een politieke samensmelting.
Zonder rechtsregel, er is geen vertegenwoordigende regering. Er zijn verkiezingen en referenda, maar die worden verworpen als het de verkeerde kant opgaat. Er kan geen democratische keuze zijn tegen de Europese verdragen.
Karolijne Bauland 8
Maar dan weer wel het land dat kinderen weghaalde bij hun ouders wegens financiële problemen. En hoe 'rechtsstatelijk' is die Rotterdamwet eigenlijk?
Dus nee. Ik heb het hier niet over de regering die het parlement letterlijk de rug toekeerde. En ook niet over parlementariërs die de plenaire zaal verlaten om vooral maar niet te hoeven stemmen.
Allemaal best wel kromstatelijk volgens deze gewone - niet van harte - EU-burger.
Roland Horvath 7
1- De inflatie/ stagflatie door twee ECB maatregels,
2- door de vergadering van de 27 ministers/ regeringen, genaamd de Raad, reeds 26 jaar een onwettige prijs van elektriciteit voor de klanten door het MPS, het Marginal Price Setting methode,
3- de ondemocratische nationale begrotingen controle door de EU Commissie,
4- de onwettige inmenging van het EU bestuur in de UA 'oorlog',
5- de opgelegde schuldslavernij in GR,
6- de weigering en onbekwaamheid om immigranten een menselijk bestaan te geven in GR en IT, staten die zelf hun uiterste best doen,
7- het feit dat de vergaderingen in de Raad een verbale oorlog zijn tussen de staten, waarbij de sterkste winnen en de anderen veelal in de kou blijven,
8- de onwil om iets te doen aan de onmacht van een confederatie.
De lijst is schier eindeloos en eeuwig durend.
De punt 7- en 8- creëren wantrouwen en ontevredenheid bij sommige staten. Zoals GB, dat geen lidstaat van de eurozone wilde zijn en waarschijnlijk tal van andere niet vernoemde bezwaren had.
Als alles blijft zoals nu, dan zijn er voor 2030 tal emigranten onder de lidstaten. Dat is ook een betrachting van de VS, het uiteenvallen van de EU, een geduchte concurrent in de economie. Zo niet grote schade aan Europa door een uitbreiding van de oorlog in UA.
Guido van den Bos 1
Rond 2005, onder leiding van de nieuwe voorzitter José Manuel Barroso, werd de Commissie ongerust. In veel lidstaten nam de steun voor eurosceptische partijen toe, en vervolgens verwierpen de Nederlandse en Franse kiezers de Europese grondwet. Deze toenemende eurosceptische wind leidde tot grote zorgen binnen de Commissie dat de steun voor haar beleidsagenda in gevaar kwam.
De Commissie hoopte destijds dat zij, door af te zien van inbreukprocedures tegen nationale regeringen wegens niet-naleving van de Europese wetgeving, het tij kon keren. '
Bovenstaande geciteerd uit het artikel.
Draait het daar eigenlijk om?
De niet (rechtstreeks) gekozen eu-commissie wil graag het tij keren. Maar heeft de commissie voldoende legitimiteit? Denk het niet.
Waarom mag het gekozen eu-parlement geen wetgeving initiëren? Goedkeuring door eu-lidstaten lijkt me ook dan nog wel nodig, met huidige wijze van kiezen.
Roland Horvath 7
In dat verband is er wel meer fraais aan de hand in Europa. Er was in de Burcht in Praag donderdag 6 oktober jl. een vergadering van de staats - of regeringshoofden van alle 44 Europese staten, met uitzondering van de Russische Federatie RU en van Wit-Rusland BY.
Die vergadering was trots op de uitsluiting van RU en BY. Ze noemt zich dan ook de Europese Politieke Gemeenschap. Vreemd.
Een andere mogelijkheid is te spreken van de Parabel van de 44 knechten.
Met als voornaamste gebod.
"Als de Heer het huis verbouwt, verbouwen ook de knechten."