Hooijmaijers' Bloemendalerpolder bedreigt Schiphol

2 Connecties

Onderwerpen

Bloemendalerpolder

Organisaties

Schiphol

De omstreden nieuwbouwwijk Bloemendalerpolder lijkt nu toch echt gebouwd te gaan worden. Schiphol ziet haar Buitenveldertbaan bedreigd worden en trekt aan de bel.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) gaf in december aan dat de bouw van ongeveer 2750 woningen in de omstreden Bloemendalerpolder doorgang vindt. De bouwkavel tussen Muiden en Weesp ligt bij de belangrijke aanvliegroute van Schiphol, de Buitenveldertbaan.
Provincie Noord-Holland en bouwbedrijf Van Erk blij, maar Schiphol ziet de bui al hangen. “Bebouwing van de Bloemendalerpolder zal het aantal gehinderden in het buitengebied naar verwachting aanzienlijk doen toenemen,” aldus een woordvoerder van Schiphol tegen Het Financieele Dagblad. De woordvoerder verwijst naar het Aldersakkoord waarin afgesproken is dat maximaal 12.300 woningen in de regio geluidsoverlast mogen hebben en dat dat aantal automatisch zal worden overschreden door de geplande nieuwbouw. De luchthaven vreest voor extra restricties op de Buitenveldertbaan en wil het Aldersakkoord openbreken.


Opmerkelijk genoeg staat Schultz’ fiat haaks op het beleid van haar staatssecretaris Wilma Mansveld. Zij wil Schiphol juist vrijwaren van groeibeperkingen en onderkent daarmee het strategische belang van Schiphol voor de BV Nederland. Schultz ambtenaren op het ministerie zien ook weinig heil in het nieuwbouwproject. “De minister zet zichzelf bij voorbaat al klem” wist het FD op te vangen op haar ministerie.

 

Foto: Artist impression van de bloemendalerpolder. Genieten van kwetterende eenden en bronstige Boeings.Nieuwbouw belangrijker dan concurrentiepositie Schiphol
Momenteel wordt er met Schiphol en KLM onderhandeld over investeringen van honderden miljoenen euro’s, die de toekomstige groei van Schiphol mogelijk maken. Het lijkt noodzakelijk aangezien Dubai en Londen Heathrow, belangrijke concurrenten van Schiphol, voortvarender te werk gaan na miljardeninvesteringen.
In Nederland lijkt het belang van nieuwbouw echter zwaarder te wegen. Een woordvoerder van Schultz geeft aan dat alle nieuwe bewoners weten welke voor-en nadelen verbonden zijn aan de bouwlocatie en dat woningbouw economisch van belang is. Tsja. De verantwoordelijk gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, Tjeerd Talsema, komt met dezelfde argumenten. “Iedereen weet dat als je daar een huis koopt, je last hebt van vliegtuigen.” En: “Als het aan de luchtvaart ligt, gaat de hele Randstad op slot voor woningbouw. Dat moeten we ook niet willen.”

Omstreden nieuwbouwproject

Het nieuwbouwproject is al jaren omstreden vanwege de intensieve betrokkenheid van Ton Hooijmaijers, de toenmalige gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland. Hooijmaijers werd onder meer verdacht van het aannemen van steekpenningen van bouwbedrijf Van Erk uit Bergambacht, die de meeste grond opkocht in de Bloemendalerpolder. Het bouwbedrijf gaf toe dat het Hooijmaijers heeft betaald, maar dat zou gebeurd zijn ná het aftreden van Hooijmaijers als gedeputeerde. Oftewel, geen omkoping, maar een beloning voor advieswerk, aldus het duo. Justitie deelde deze lezing niet en deed een inval bij Hooijmaijers en nam kort daarna de administratie in beslag bij bouwonderneming Van Erk.