'Raging bull' Ton Hooijmaijers haalt uit

5 Connecties

Relaties

Omkoping Ton Hooijmaijers MOVE

Organisaties

Overheid

Werkvelden

Vastgoed
1 Bijdrage

De voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers moet zich deze week verantwoorden voor de rechter vanwege omkoping. Tijdens de eerste zittingsdag op maandag haalt hij keihard uit naar het OM en de ambtenarij.

De eerste zittingsdag van Ton Hooijmaijers verloopt niet zonder slag of stoot. Zodra Ronald Steen, de officier van justitie die bij veel verhoren aanwezig was, Hooijmaijers in de rechtbank Haarlem uitnodigt met de woorden ‘u mag alles tegen mij vertellen’ gaat de voormalig VVD-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland los. ‘Nou, dat zou ik wel willen maar dat lijkt me niet verstandig. Als dit een politieke arena was dan zou ik u alle hoeken van de kamer laten zien.’ Het is slechts een van de vele aanvallen die Hooijmaijers op maandag in de rechtbank Haarlem doet. Zowel verbaal als non-verbaal. Iedere keer als Steen het woord neemt, druipt de ergernis van Hooijmaijers' gezicht af. En malen zijn kaken nog harder op het stukje kauwgom of lacht hij nog smadelijker. Tegen de vrouwelijke rechter probeert hij zijn irritaties steeds te duiden. ‘Ik denk bij iedere vraag: “Wat heb ik hier dan weer verkeerd gedaan?”’ En even later: ‘Ik ben een emotioneel mens. Er worden onterecht dingen bij elkaar getrokken en dat geeft een gekleurd beeld. Daar ben ik boos om, snappie?’

De Lubbers-constructie

Het Openbaar Ministerie verdenkt de voormalige gedeputeerde van passieve omkoping (juridische term voor een ambtenaar die betalingen, diensten en/of beloften aanneemt), witwassen en valsheid in geschrifte. Hooijmaijers zou volgens de lezing van officier van justitie door ‘tientallen’ bedrijven zijn omgekocht voor een bedrag van ‘ruim 300 duizend euro’ in de periode dat hij werkzaam was als gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. Zijn vrouw Jocelyne P., eveneens verdachte, zit naast haar man. Stilzwijgend. Ze werkte vanaf de jaren negentig als secretaresse in het ‘familie’-bedrijf MOVE Consultants BV – gevestigd op het huisadres van Hooijmaijers’ moeder. Ze maakte vlak voor de beëdiging van Hooijmaijers als wethouder van Amsterdam – in juli 2001 – promotie tot directeur en aandeelhouder. De reden: Hooijmaijers wilde vanwege zijn politieke carrièremove eigenlijk zijn consultancybureau opheffen, maar besloot uiteindelijk toch anders: ‘De burgemeester zei tegen mij: zet het op afstand. Toen ben ik via mijn fiscalist uitgekomen op de constructie via mijn vrouw. Een soort Lubbers-, of Jorritsma-constructie,’ aldus Hooijmaijers. Deze beslissing destijds brengt hem nu in grote verlegenheid. De steekpenningen zou Hooijmaijers niet rechtstreeks hebben ontvangen van vastgoedondernemingen, maar werden gefactureerd via zijn bevriende makelaar Arnold van der Kamp. Deze makelaar factureerde voor Hooijmaijers’ advieswerkzaamheden bij bedrijven zoals Ballast Nedam en projectontwikkelaar 't Ganzeveld waarna het geld in het zogenoemde “potje” terechtkwam en Hooijmaijers het via MOVE Consultants daar weer uit kon halen/factureren. Justitie heeft inmiddels voor 1,8 miljoen euro beslag gelegd op Hooijmaijers' bezittingen en dat blijkt niet zonder gevolgen. Zo verontschuldigt hij zich tijdens de zitting voor een nat geworden document. ‘Ik heb waterschade gehad en daar moet je geld voor hebben om het te laten repareren,’ aldus de voormalige gedeputeerde, die zijn dossiers meetorst in een tas van koopplein.nl, een soort (tweedehands) marktplaats.
'Ik heb waterschade gehad en daar moet je geld voor hebben om het te laten repareren'
Zijn Engelse vrouw Jocelyne blijft onberoerd naast hem zitten. Een enkele keer krijgt ze een vraag te verwerken over wat haar werkzaamheden precies inhielden als directeur-grootaandeelhouder van MOVE. ‘Ik heb veel afspraken gemaakt,’ luidt het bondige antwoord van de geblondeerde vrouw met bijpassend beige jasje, beige broek en dito gekleurde hoge laarzen. Het is een van de schaarse uitspraken die Jocelyne P. doet. Hooijmaijers geeft vrijwel onafgebroken antwoord op de vragen van de rechter en de officieren van justitie. Zijn advocaat Frits Schneider van Bellius Advocaten neemt slechts drie keer het woord over van zijn cliënt. Hooijmaijers doceert waar mogelijk staatkunde aan de rechters en geeft inzage in machtspolitiek binnen de Provinciale Staten, het ambtenarenapparaat en met gemeenten zoals de Haarlemmermeer.

De dode vogeltjes van Provinciale Staten

Hooijmaijers is daarin weinig lovend over zijn voormalige collega’s. Tjeerd Kamstra, directeur Beleid bij de Provincie Noord-Holland, krijgt nog een milde beoordeling van Hooijmaijers. ‘Hij was ten minste een ambtenaar die nog wat wilde. Ik moedigde dat aan: “Kom op, je bent geen dood vogeltje.” Het doet alleen extra pijn dat Kamstra dingen heeft verklaard die niet kloppen.’ Hooijmaijers doelt daarmee op de verklaringen dat Hooijmaijers er bij de provincie op aandrong om een grondpositie te verwerven rondom Schiphol, de zogeheten De Hoek-Noord. Hij wekte daarmee de schijn van belangenverstrengeling aangezien hij voor zijn politieke carrière periodieke kwartaalvergoedingen opstreek van de eigenaar ervan, Mainland. Van betalingen tijdens zijn periode als gedeputeerde was volgens Hooijmaijers echter geen sprake en hij wijst op het feit dat de omstreden aandelendeal uiteindelijk nooit doorgang heeft gevonden. ‘De deal heeft niet plaatsgevonden. Ik heb geen druk gezet, het was juist vertraging. Ik wilde geen oplossing.’
‘Dit zijn geen mensen die uit zichzelf actief worden’
De verklaringen van zijn opvolger Laila Driessen - de vrouw die VVD-statenlid werd nadat Hooijmaijers was opgestapt vanwege de potentiële miljoenenverliezen in de Icesave-affaire – vallen verkeerd bij hem. Hij serveert haar cynisch af. ‘Je wordt daar niet aangesteld omdat je iets kan. Het is vooral overnemen wat ambtenaren opschrijven.’ Hooijmaijers positioneert zichzelf daarentegen wél als iemand die inhoudelijk snapt hoe de vastgoedwereld werkt, die partijen ‘binnen 2 seconden’ met elkaar weet te verbinden en die zich als ambtenaar een modus operandi weet te geven op vastgoedbeurzen zoals de Mipim en in skyboxen. ‘Of daar ook andere ambtenaren kwamen? Pff, ze kwamen er wel, maar ik was steeds bang dat ze zouden neerstorten. Kijk, ambtenaren willen wel werken, maar ze worden benauwd door het systeem.’ Even later duidt hij bij de rechter de voorgelezen verklaringen van ambtenaren met de woorden: ‘Dit zijn geen mensen die uit zichzelf actief worden.’ In het publiek zit ook een clubje ambtenaren-op-leeftijd van Provinciale Staten. Toeval of niet, om vijf voor vijf, verlaten er een aantal voortijdig de zitting. Hooijmaijers is nog niet klaar. ‘Ik kan de hele avond doorgaan. Ik wil er vanaf. Ik heb er genoeg van, ik vind het niet leuk.’ 20131104_182424 Foto: Hooijmaijers na afloop in de parkeergarage. 'Willen jullie ook mijn pincode weten?' Het was de enige reactie die hij aan de pers wilde geven.

Het vervolg

Vandaag wordt de strafzaak voortgezet. De rechter heeft toestemming gegeven om de onderzoeksperiode te verruimen. Het jaar 2004, waarin Hooijmaijers enkel nog statenlid was, wordt nu ook meegenomen in de tenlastelegging.  De kans is aanwezig dat zijn advocaat Schneider vandaag gelast om nieuwe getuigen te gaan horen en de zaak aangehouden wordt.