Tony Blair: Duitsers moeten euro redden

3 Connecties

Relaties

Euro Blair

Locaties

Duitsland
0 Bijdragen

De huidige crisis is vergelijkbaar met de Grote depressie uit de jaren dertig en alleen als Duitsland diep gaat, kan de euro gered worden. Dat stelt de Britse oud-premier Tony Blair.

Om de euro te redden, moet de Duitsers schulden van de zwakke eurolanden overnemen en zich inflatie laten welgevallen. Met deze dringende boodschap van Blair zijn miljoenen Duitsers vanochtend wakker geworden. De voormalige Britse minister-president liet zijn hartenkreet optekenen in Das Bild, het meest gelezen tabloid van Europa.


Volgens de gewezen Labour-leider is de aanhoudende crisis in de eurozone 'een nieuwe ervaring, die je het best kan vergelijken met die van de jaren dertig.' Een soepele uitweg uit de malaise is onmogelijk, vervolgt Blair in zijn betoog. 'Alle alternatieven zijn onaangenaam. Maar het beste alternatief voor Europa, en vooral voor Duitsland, is om de euro te redden.' Afscheid nemen van de Europese eenheidsmunt is in zijn ogen catastrofaal. 'De euro nu opgeven zou rampzalig zijn, niet alleen op politiek, maar ook op economisch vlak.'

 

Hogere inflatie aanvaarden

Blair erkent dat er veel offers gevraagd worden van de Bondsrepubliek in de eurocrisis. Om er aan toe te voegen dat Duitsland toch nog even extra diep moet gaan. Zo moet Europa's enige economische grootmacht  'de reddingsmechanismes financieren, een hogere inflatie aanvaarden en zich garant stellen voor de schulden van landen die de noodzakelijke hervormingen niet hebben doorgevoerd'.

 

De Bondsrepubliek heeft sowieso geen andere optie volgens Blair dan een structurele herverdeling van de schulden binnen de eurozone te aanvaarden, terwijl de zwakke euro-lidstaten de noodzakelijke harde hervormingen zullen moeten aanvaarden en uitvoeren volgens een strak schema.

Met zijn boodschap moet Blair zich nog minder populair maken bij de bijna drie miljoen betaalde Bild-lezers en andere Duitsers. Europese solidariteit op het financieel-economische vlak is de laatste tijd ver te zoeken in de  publieke opinie in de Bondsrepubliek. De doorsnee Duitsers staat zelfs overwegend vijandig tegenover de crisismaatregelen die tot nu toe zijn genomen om de in zware problemen verkerende euro-lidstaten, zoals Griekenland, Portugal en Spanje, er bovenop te helpen.

 

Deze houding mag niet los gezien worden van stemmingmakende artikelen van Bild. Net zoals De Telegraaf in ons land kiest de populairste krant van Duitsland met regelmaat van de klok unverfroren voor het kamp van de eurosceptici.

 

Enquête

Volgens een recente enquête van het Duitse dagblad is 51 procent van de Duitsers van mening dat de grootste economie van de eurozone er beter aan toe zou zijn zonder de euro. 29 procent beweert het tegendeel. Maar liefst 71 procent van de Duitsers vindt dat de Grieken afscheid moeten nemen van de euro als die geen gevolg geven aan de gemaakte afspraken over de bezuinigingen en hervormingen.

(L)