Toonbeeld kantorenleegstand krijgt eindelijk huurder

5 Connecties

Relaties

De Bovenlanden Atos

Organisaties

KPMG

Werkvelden

Vastgoed Accountancy
0 Bijdragen

Na bijna vijf jaar heeft het oude hoofdkantoor van KPMG weer een huurder. Atos betrekt een klein deel van het Amstelveense gebouw, dat hét symbool werd van de huidige kantorenleegstand.

Atos verhuist zijn regionale hoofdkantoor volgend jaar van Utrecht naar Amstelveen. De ICT-dienstverlener gaat het op de antroposofie geïnspireerde kantoorgebouw De Bovenlanden betrekken. 'In het kader van duurzaamheid' is gekozen voor een bestaand gebouw, laat Atos weten. KPMG gebruikte duurzaamheid juist als een van de redenen om het gebouw in 2010 te verlaten: hun nieuwe hoofdkantoor van de accountants, op een steenworp afstand, was namelijk met veel aandacht voor duurzame materialen gemaakt. Het vertrek uit De Bovenlanden kwam de accountantsreus op veel kritiek te staan: hoe duurzaam is het immers om een gebouw van 50.000 vierkante meter leeg te laten staan? Als een van de grootste leegstaande kantoren, met een karakteristieke architectuur, kwam De Bovenlanden symbool te staan voor een perverse prikkel in de kantorenwereld: het is aantrekkelijk om nieuw te bouwen en een oud gebouw leeg achter te laten. KPMG verdiende 26 miljoen euro aan de bouw van hun nieuwe hoofdkantoor.
KPMG verdiende 66 miljoen gulden aan doorverkoop De Bovenlanden
Follow the Money beschreef vorige maand de vastgoedavonturen van KPMG en hoe de accountants in 1997 66 miljoen gulden (30 miljoen euro) verdienden door hun hoofdkantoor De Bovenlanden op te kopen en meteen dezelfde dag weer door te verkopen. Niet veel later begon KPMG alweer plannen te maken voor een nieuw hoofdkantoor, waar inmiddels ook sprake is van leegstand (7.000 van de 58.000 vierkante meter). Atos betrekt zo'n 9.000 van de 50.000 vierkante meter van De Bovenlanden, laat de gemeente weten. Daarmee staat het overgrote deel nog steeds leeg, maar kunnen de betrokken partijen in ieder geval weer eens positief nieuws melden over het gebouw. De afgelopen jaren waren de gemeente Amstelveen en KPMG druk bezig om de vastgoedtak van Commerz, die eigenaar is van De Bovenlanden, te helpen in hun zoektocht naar een nieuwe huurder. Ook Marcel van der Schalk, architect van KPMGs nieuwe hoofdkantoor, en destijds ook betrokken bij de bouw van de De Bovenlanden, bracht plannen in voor een herbestemming.