Top 100 van de Nederlandse maakindustrie

1 Connectie

Werkvelden

Industrie
2 Bijdragen

Leve de industrie! Nederlandse nichespelers innoveren niet alleen zichzelf, maar ook onze de economie.

Achtbanen, draaideuren, chipmachines en wc-papier. In Nederland worden nog wel degelijk dingen gemaakt, zo laat business magazine Management Team deze maand zien in zijn Maakindustrie Top 100.
 
Fysieke producten die mensen en bedrijven willen kopen. Ook al zijn ze misschien aan de dure kant, ze zijn zo uniek dat ze kunnen concurreren met die van prijsbeukers en milieucriminelen in het Verre Oosten. Wie een pretpark met de spectaculairste attracties wil openen, moet wel naar Vekoma Rides, de grootste ontwerper en fabrikant van thrill rides ter wereld
 
Het kan dus nog, produceren in Nederland. Sterker, de maakindustrie lijkt hier te zijn begonnen met een voorzichtige renaissance. De hidden champions doen het goed, ook als is de betekenis voor de totale economie sinds de jaren 70 wel afgenomen. Uit de sectorrapporten van ING bijvoorbeeld blijkt dat ondanks de krimp als gevolg van de recessie in Europa, de zaken er helemaal niet slecht voor staan. 'Kansrijk' noemde de bank de Nederlandse maakindustrie vorig jaar. De verwachting is dat de industriële sector als geheel dit jaar niet krimpt, maar stabiel blijft. 
 
Diensten vs productie
Sind de jaren 80 is het in Nederland mode om de maakindustrie af te doen als ouderwets en uit de tijd. Laat het in elkaar schroeven van dingen over aan de Chinezen, was de gedachte. Er werd met jaloezie gewezen naar de snelle groei van de gedeïndustrialiseerde VS, Groot-Brittannië en Ierland enerzijds en de stagnatie in industriegrootmacht Duitsland anderzijds. Nederland zou zich moeten concentreren op het bedenken van producten en het leveren van diensten. De financiële industrie zou de rol van de echte industrie als gangmaker van de economie overnemen en ervoor zorgen dat de dividenden richting de Zuidas zouden stromen. Hoe dat afliep is inmiddels bekend. 
 
Slechts een enkeling, zoals emeritus hoogleraar en oud-Philipsman Piet Moerman keerde zich stelselmatig tegen deze door angelsaksische economen geïnspireerde doctrine. Hij wees er steeds op dat veel innovaties juist voortkomen uit de productieprocessen zelf, en niet van een hippe tekentafel. Een economie zonder een kloeke industrie was volgens hem gedoemd tot verval. 'Bovendien,' zo riep Moerman ooit geëmotioneerd uit in een interview met ondergetekende, 'we kunnen toch niet allemaal elkaars ramen lappen?!'. 
 
Recessieproof?
Het maken van producten die andere mensen willen kopen blijkt in deze recessie de beste garantie om economische neergang tegen te gaan, zo laat het Duitse voorbeeld zien. Verplaatsing van productie naar lagelonenlanden is ook helemaal geen natuurwet. Evenmin is het een gegeven dat de lonen er altijd laag zullen blijven.
 
Voorwaarde is wel, zo schrijft Management Team, dat het tekort aan goedopgeleide technici wordt aangepakt. 'Zulke technici zijn niet alleen key voor de maakindustrie zelf. Want innovatie in de sector is van wezenlijk belang voor de hele Nederlandse economie. Elke 1 miljoen euro gespendeerd aan industriële R&D levert niet alleen 8 directe onderzoeksbanen op, maar ook nog eens 24 banen in de industriële productie en 24 banen bij toeleveranciers.' 
 
 
• Klik hier voor de complete lijst Maakindustrie Top 100 
 
• Management Team bestaat al 35 jaar en is gerestyled. Niet alleen is de vormgeving gewijzigd, ook is gekozen voor een thematische aanpak in elk nummer. Hoofdredacteur Dominque Haijtema licht 'de meest ingrijpende verandering in het 35-jarig bestaan van het grootste businessmagazine van Nederland' toe. 
 
 
 
 
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Arne van der Wal
Mede-oprichter van FTM. Is gek op digitale technologie, maar koestert analoge techniek. Beoefent wing chun kungfu.
Gevolgd door 930 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren