Top Rabobank heeft ruzie

2 Connecties

Relaties

Financiële sector

Organisaties

Rabobank
0 Bijdragen

Tussen topman Piet Moerland en financiële man Bert Bruggink botert het niet, onthult Het Financieele Dagblad.

'Verbinden met de klant, de samenleving, de toekomst en elkaar.' Dat is de mission statement van de Rabobank. Maar hoe mooi het coöperatieve gedachtengoed ook klinkt, het blijkt geen garantie voor prettige persoonlijke verhoudingen.
De grootste bank van Nederland kampt met spanningen in de top. Bestuursvoorzitter Piet Moerland zette in januari bestuurder Gerlinde Silvis uit de raad van bestuur van de centrale bank. Bruggink was daar woest over, onthult Het Financieele Dagblad. Moerland zou op eigen houtje hebben gehandeld, in conclaaf met Lense Koopmans, voorzitter van de raad van commissarissen. Zo beweren althans de bronnen die het FD heeft geraadpleegd.
De lokale banken, die in het coöperatieve systeem van Rabobank een doorslaggevende stem hebben, maken zich zorgen over de ruzie in 'Utrecht', waar het vermaledijde hoofdkantoor van hun bank is gevestigd. De mot komt buitengewoon ongelegen. De bank staat immers voor een paar grote uitdagingen. De druk op Rabobank is groot. Er is de Libor-affaire, de strop die de grootste hypotheekbank van Nederland om de nek hangt wordt aangetrokken, strengere kapitaaleisen hangen boven het hoofd. En dan is er ook nog een grote reorganisatie die duizenden banen gaat kosten.
Het FD baseert zich op anonieme bronnen. Maar ook wordt Lense Koopmans geciteerd: 'De beschrijving van de ontwikkelingen in de top van onze bank en de toezichtsgerelateerde dossiers is grotendeels herkenbaar.’ Inmiddels zou het bestuur weer 'naar tevredenheid' functioneren, aldus Koopmans in een reactie op site van Rabobank.