
De Amerikaanse econoom Joseph Stiglitz stelt in zijn nieuwste boek dat de euro als gemeenschappelijke munt is mislukt. Maar wat is dan het alternatief? Hoofdredacteur Eric Smit en redacteur Jean Wanningen spraken met Stiglitz.
De euro smoort niet alleen de Europese economie, de gemeenschappelijke munt dreigt het gehele Europese project om zeep te helpen. Dat is de harde boodschap van de Amerikaanse econoom Joseph Stiglitz. In zijn onlangs verschenen boek De euro. Hoe de gemeenschappelijke munt de toekomst van Europa bedreigt stelt hij dat de schade van doormodderen met de gemeenschappelijke munt aanzienlijk groter is dan ermee stoppen.
Dat zijn boek niet onopgemerkt is gebleven, is een understatement. Stiglitz maakt een grote tour door Europa en doet uiteraard ook Nederland aan. Hij ging vrijdag in debat met minister van Financiën — tevens voorzitter van de eurogroep — Jeroen Dijsselbloem, sprak met politici, ging in conclaaf met economen en wordt als guest of honor onthaald op bijeenkomsten en borrels. Stiglitz is hot.
In het Amsterdamse Ambassade Hotel oogt Stiglitz echter als een beminnelijke opa, die zijn ideeën verpakt in begrijpelijke woorden, met een aangenaam East Coast-accent. Achter zijn aimabele voorkomen schuilt een scherpe geest die een pijnlijke boodschap heeft voor zijn Europese publiek: het is twee voor twaalf voor Europa. De euro is niet de oplossing voor de problemen waar de Europese economie in verkeert, maar de oorzaak. Wil de Europese Unie overleven, dan is het volgens Stiglitz onvermijdelijk dat de euro in zijn huidige vorm verdwijnt.
De euro is niet de oplossing voor de problemen waar de Europese economie in verkeert, maar de oorzaak
Het is een thema dat Stiglitz ook persoonlijk raakt. Hij zegt de Europese Unie te bewonderen. Stiglitz ziet de EU als een belangrijke drijvende kracht voor issues die voor de hele wereld van belang zijn, zoals mensenrechten, klimaatpolitiek en bescherming van de economisch zwakkeren in de vorm van sociale voorzieningen. De wereld is volgens hem op geen enkele manier gebaat bij een nog zwakkere Europese Unie, om over een uiteengespatte EU nog maar te zwijgen.
Stiglitz staat bekend als een progressief econoom. Zijn ideeën vinden echter niet alleen weerklank bij linkse partijen, maar juist ook bij nationalitische partijen die fel tegen de EU zijn gekant. Zo hebben onder andere het Front National, de partij van Marine Le Pen, en Alternative für Deutschland hem op het schild gehesen. Hij heeft er gemengde gevoelens over, bekende hij in NRC Handelsblad, maar dat wil niet zeggen dat ze ongelijk hebben. ‘Als de centrumpartijen zich niet snel realiseren dat de euro op deze manier gedoemd is tot falen, dan zullen mensen zoals Le Pen winnen.’
Maar hoe ziet zo'n toekomst zonder euro er concreet uit? Is het mogelijk om de weeffouten te herstellen, of doen we er beter aan ons verlies te nemen en radicaal met de munt te kappen? Eric Smit en Jean Wanningen legden deze vraag aan Stiglitz voor in zijn Amsterdamse hotel.
Enkele jaren geleden was u nog uiterst positief over de euro. In uw paper uit 2014 'Can the euro be saved?' beantwoordde u die vraag met een duidelijk 'ja'. Wat is er in die twee jaar gebeurd, dat u klaarblijkelijk zo van gedachten bent veranderd?
‘Ik ben niet echt van gedachten veranderd. Ook toen gaf ik al aan wat het echte probleem is met de euro. Het is vooral de structuur van de eurozone die het probleem is. De euro als munt kan alleen gered worden als de structuur van de muntunie hervormd wordt. Dat wil zeggen: zorgen voor monetaire flexibiliteit binnen de eurozone. Als dat niet gebeurt, vormt de euro een bedreiging van de toekomst van Europa. Echter, de bereidheid om die hervorming door te voeren is een politieke kwestie.’
Wat is er dan nu zo urgent dat in 2014 kennelijk nog niet zo urgent was?
‘Het is nu duidelijk dat er sinds dat paper bijzonder weinig progressie is geboekt. Er is niet hervormd, de schuldenberg is niet aangepakt, de bankensector is onvoldoende gesaneerd en de problemen zijn sindsdien alleen maar groter geworden. De tijd verstreek en de depressie in bijvoorbeeld Griekenland werd dieper en dieper. Er moet nu echt wat gebeuren, en snel. Als de financiële markten het vertrouwen verliezen in de euro dan zal dat leiden tot een hoge kapitaalvlucht. Ze halen dan het geld weg uit zwakke eurolanden.’
‘Er is niet hervormd, de schuldenberg is niet aangepakt, de bankensector is onvoldoende gesaneerd’
Zegt u in feite dat de politiek heeft gefaald?
‘Ja, absoluut, de euro is een politiek project. De Europese politici gokten er op dat de euro 'Europa' dichter bij elkaar zou brengen, meer onderlinge solidariteit teweeg zou brengen en tot meer integratie zou leiden. Maar de euro heeft er juist voor gezorgd dat de landen verder van elkaar af zijn komen te staan. De onvolkomen Europese instituties hebben voor divergentie gezorgd, in plaats van convergentie. Zowel binnen de landen zelf als tussen de verschillende eurolanden. En nu, in 2016, zien we zowel in Amerika als in Europa dat velen zich de gevaren realiseren van de gehanteerde economische systemen [Stiglitz duidt hierbij op wat hij het neoliberalisme noemt, red.]. De Brexit is een goed voorbeeld hiervan: de Britten willen niet bij dit Europa horen.’
Na een lange voorbereidingsperiode, die begon op Nederlandse bodem met het Verdrag van Maastricht (1992), werd de gemeenschappelijke munt euro ingevoerd. Eerst giraal, in 1999, en daarna chartaal, in 2002. Aanvankelijk leek de munt een gouden toekomst tegemoet te gaan en daalden de rentes die eurozonelanden moesten betalen op hun staatspapier, vooral in de Zuid-Europese periferie. Maar toen brak aan de overkant van de Atlantische Oceaan in 2008 de financiële crisis uit. Eén van de gevolgen daarvan was dat het de zwakte blootlegde in het financiële stelsel, niet in het minst in de eurozone van de Europese Unie.
Tegen het einde van 2009 werd al duidelijk dat met name Griekenland veel te veel hooi op de eurovork had genomen en vanaf 2010 volgde de ene na de andere bail out van het land, ondanks de afspraken in Maastricht dat elk euroland zijn eigen financiële broek op moest houden. Ook Ierland, Portugal en — via het Europees Stabilisatie Mechanisme — Spanje moesten te hulp worden geschoten met miljarden van de eurozon- belastingbetaler. We zijn nu bijna zeven jaar verder en de eurozone presteert veruit het slechtst van alle grote financiële blokken in de wereld.
Ook kwam er steeds meer kritiek op het hervormingsbeleid van de trojka, het samenwerkingsverband tussen de Europese Commissie (EC), de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationale Monetaire Fonds (IMF), dat moest zorgen voor herstel van de zwakke eurozone-economieën. Dat hervormingsbeleid was vastgelegd in diverse ‘pacten’ waar alle deelnemende landen hun handtekening onder hadden gezet: van het Stabiliteits en Groei Pact (SGP) uit 1997 tot en met het Begrotingspact uit 2012. Maar herstel bleef uit. Sterker, het heeft in diverse Zuid-Europese landen tot een race to the bottom geleid.
De urgentie om hier een einde aan te maken is groot en dat was mede de aanleiding voor Stiglitz om juist nu met zijn boek te komen. Willen we het Europese project redden, dan zullen we moeilijke keuzes moeten maken. Ofwel we geven de euro op en gaan als vrienden uit elkaar, ofwel we creëren een draagvlak waarbij verdere en diepere economische én politieke integratie van de eurolanden mogelijk wordt gemaakt, aldus de Amerikaan, die de euro aanwijst als voornaamste oorzaak van de misère in Europa.
Veel mensen zijn bijzonder teleurgesteld over wat de euro heeft opgeleverd en ook over het democratisch tekort in Brussel. Hoe kunnen we die woede en die onvrede wegnemen en het vertrouwen herstellen? Mensen geloven niet in uw oplossing van méér Europa.
‘Dat is inderdaad een probleem. Er bestaat een Amerikaanse uitdrukking voor: get yourself into a pickle [jezelf in een lastig parket brengen, red]. De hoop was destijds dat Europa sneller zou groeien door een gemeenschappelijke munt te voeren, maar dat was een echte gok. In mijn boek laat ik zien dat Plan A [verdere politieke integratie, red.] beter is dan een amicale scheiding, maar daarvoor is wel politieke wil nodig.’
Maar als de volken van Europa geen verdere politieke integratie willen, is het dan niet beter om een Plan B te hebben?
‘Ja, maar dat is nog niet hetzelfde als zeggen dat het ook gebeurt. Ik denk dat met het juiste leiderschap die politieke integratie mogelijk kan zijn.’
Is het niet naïef om te veronderstellen dat de Duitse en Nederlandse belastingbetalers bereid zijn om eeuwig te betalen voor Zuid-Europa?
‘Uiteindelijk zijn ook jullie beter af. Vergeet niet dat de kosten van het opbreken van de euro enorm hoog zullen zijn. Ja, de werkloosheid is nu schrikbarend hoog in Zuid-Europa, maar in de jaren ’90 was die juist hoog in Duitsland. Het ligt er dus maar net aan naar welke periode je kijkt.’

Stiglitz wijst er vervolgens op dat er ook in de Verenigde Staten staten zijn die permanent geld ontvangen van de anderen, zoals de staat Alabama. Weliswaar erkent hij dat dit in de VS veel gemakkelijker is dan in Europa, omdat de VS één land vormen, maar hij ziet geen enkele economische reden waarom een dergelijke permanente transfer niet ook in Europa mogelijk zou zijn. Wel noemt hij een politieke reden: Duitsland wil het niet. En ook in een Europa van meerdere snelheden [sommige landen voeren de euro wel, andere niet, red.] moet de ambitie blijven bestaan om tot een meer geïntegreerde Unie te komen, aldus de Amerikaan. Om aan de economische impasse van dit moment een einde te maken, zou een flexibele euro ingevoerd moeten worden.
Maar hoe flexibel is die euro van u dan? Ik moest direct denken aan ‘de slang in de tunnel’ en het oude EMS.
‘Nee, die 'slang' was veel strikter in zijn beperkingen van wisselkoersfluctuaties. Mijn voorstel houdt niet één systeem in maar meerdere. Die flexibele euro kan voor één land ingevoerd worden, bijvoorbeeld Griekenland, maar beter is nog drie of vier verschillende groepen landen, bijvoorbeeld een Nederduitse euro naast een Zuid-Europese. Het uiteindelijke doel is dat er een voor alle landen werkbare oplossing komt voor een verdere integratie.’
En wie managet al die euro‘s dan? De ECB?
‘Nee, je hebt dan een aparte noordelijke en zuidelijke centrale bank nodig voor die specifieke euro’s in die landen. En er zijn dan natuurlijk ook verschillen in rentebeleid nodig in die respectievelijke valutagebieden. En er is nog iets. We spreken vaak over economische divergentie, maar in Europa is tevens sprake van politieke divergentie. Niet alle landen zijn het eens over het te voeren beleid en de richting waarin Europa moet of zou moeten bewegen. De grote fout is dat er een groep landen is die zegt dat bezuinigen het antwoord op de crisislanden is, en een andere groep die zegt van niet. Maar om een muntunie te laten slagen heb je één beleid nodig.’
‘Het doel is dat er een voor alle landen werkbare oplossing komt voor een verdere integratie’
Maar dat hebben we toch? Alle eurolanden hebben zich gecommitteerd aan het Stabiliteits- en Groeipact, dat notabene de basis was voor de invoering van de euro.
‘Ja, en dat Pact draaide uit op een ramp. De politici hadden toen moeten zeggen: als het SGP niet werkt dan moeten we dus iets anders proberen.’
Maar als het SGP de basis is voor de euro en het blijkt niet te werken, wat is dan de logische conclusie?
‘Men moet zich realiseren dat de euro is ontstaan in een bepaalde tijdgeest. De Berlijnse muur was gevallen en de wens om tot een grotere Europese eenheid te komen was hoog. De gedachte was dat een eenheidsmunt daar in hoge mate aan zou bijdragen, maar de politici hebben zich vergist. Er waren natuurlijk ook andere mogelijkheden geweest, maar de Duitsers zeiden: alleen deze regels leiden tot een welvarender Europa en een stabiele munt. Het is nu overduidelijk gebleken dat die SGP-regels niet werken. Maar in plaats van dat te erkennen, zeggen de Duitsers tegen de probleemlanden: “u moet harder uw best doen”.’
Maar u zegt in uw boek ook, en ik citeer: ‘The departure of Germany and The Netherlands would be an easier way to bring Europe back to health.’ Waarom kiest u niet voor die optie?
‘Dat vind ik de beste oplossing. Het zou de minste wanordelijkheid opleveren, maar ik besef dat het politiek onhaalbaar is. De Fransen zullen dat nooit accepteren.’
Joseph Eugene Stiglitz (9 februari 1943) is een Amerikaans econoom, auteur en in 2001 winnaar van de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie. Hij is een van de bekendste economen in de wereld en heeft naast zijn wetenschappelijke werk ook een aantal boeken voor een algemeen publiek geschreven. Hij is met name bekend om zijn kritische standpunten over globalisering en over internationale organisaties als het Internationaal Monetair Fonds. Stiglitz heeft belangrijke posten bekleed onder president Bill Clinton, als lid (1993-95) en later voorzitter (1995-97) van de Council of Economic Advisers, en later bij de Wereldbank (1997-2000), onder meer als Senior vice president en Chief Economist. Momenteel geeft Stiglitz les aan Columbia University in New York, Verenigde Staten.
47 Bijdragen
Matthijs 11
Jean Wanningen 6
MatthijsDat pact, en ook diens opvolgers (6-pack, 2-pack en fiscal compact (uit 2012 nota bene!)) zijn al diverse keren versoepeld (om m.n. Frankrijk tegemoet te komen). Italië geeft intussen haar bankensector verkapte staatssteun (garanties aan beleggers die in de slechte NPL's willen investeren). Het gaat dus lekker, maar niet heus.
Wie de Dijs aanhoort in dat interview kan evenmin verbaasd staan. Hij vertolkt de stem van Brussel en die luidt dat de eurozone uiteindelijk een politieke unie moet worden (alleen noemen we t anders) met de Europese instituties (zoals Stiglitz die in zijn scenario van ‘Méér Europa’ voorstelt), waaronder een Europees DGS, Eurobonds en een Europese werkloosheidsverzekering. Maar, zegt Dijsselbloem, dat kunnen we pas doen nadat de eurolanden volledig economisch convergeren. Dit laatste is natuurlijk hilarisch, want daarop kun je wachten tot de kalveren met Pasen en Pinksteren op t IJs dansen... Het meest waarschijnlijke scenario is dus tevens het duurste: doormodderen....
Matthijs 11
Jean WanningenGilles Wattel 1 3
Jean WanningenOok was hij er zeer voor dat Brussel ging onderhandelen over wat verse melk is, vier of max tien dagen.
Jean Wanningen 6
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Jean WanningenJean Wanningen 6
Gilles Wattel 1M. van Deelen 11
Gilles Wattel 1Vanmorgen las ik over de inzet van traangas tegen Griekse bejaarden. http://blikopnieuws.nl/buitenland/245718/bejaarde-demonstranten-in-griekenland-bruut-uiteengedreven-met-traangas.html
Hoe diep zijn we gezonken?
Jan-Marten Spit 9
Jean WanningenHet Stability en Growth Pact werd door Duitsland overtreden (begrotingstekort > 3% BNP) in de jaren 1998, 1999, 2002, 2003, 2004, 2005, 2008, 2009 en 2010. In 2002 besloot de Europese raad onder druk van Frankrijk -en- Duitsland (beiden overtraden in dat jaar de begrotingsregels) beide landen geen sanctie op te leggen en het SGP af te zwakken ten gunste van Duitsland en Frankrijk. Het startte in datzelfde jaar wel de boete procedure tegen Griekenland en Portugal wegens hetzelfde 'vergrijp'. Quod licet Jovi non licet Bovi.
Wat is de feitelijke basis voor het 'met name Frankrijk'?
"Italië geeft intussen haar bankensector verkapte staatssteun"
Net als Duitsland met het ontkende gerucht 25% overheidsdeelname in Deutsche bank? Denk je dat de Duitse bedrijven die samen DB willen redden, die steun als belastbare winst gaan boeken voor donatie en geen fijne deal maken met de Duitse belastingdienst?
Het stichten van brand in de Europese periferie, de vluchtelingenstromen die leiden tot opkomst van nationaal-populisten, resulterend in o.a. de desastreuze Brexit, het intrigeren in Europese saamhorigheid middels afluisterschandalen en propaganda, niet in het minst de Amerikaanse schuldenexport van 2000-2007 die de eurozone in een diepe recessie stuurde, en kon rekenen op het laf elkaar binnen Europa de hete aardappel toespelen - knoflooketers en PIGS. Hoeveel frauderende banken uit de VS zijn hier aangeklaagd? Waarom trakteert Duitsland Goldman Sachs niet op een boete van 14 miljard euro? Waarom vervolgt het Nederlandse OM Goldman Sachs niet voor de fraude die ze pleegden ten koste van Nederland? Is Barroso gaan werken voor Monte dei Paschi?
De voornaamste problemen van de euro is de afwezigheid van een weerbaar, zelfbewust, doortastend en saamhorig Europa en een overschot aan intriganten.
Gilles Wattel 1 3
Geestig is de opmerking dat er geen enkele economische reden is waarom transfer, subsidiëren van terraszit- en knoflooklanden, niet zou kunnen.
Dat klopt, er is ook geen enkele economische reden waarom zeewindstroom voor 13.5 ct per kwh niet kan.
In beide gevallen worden we er armer van.
Waarom de kosten van teruggaan naar nationale valuta enorm hoog zullen zijn wordt niet uitgelegd.
In de zin van drukken van geld, omrekenen op rekeningen, etc. lijkt me dat nogal te overzien.
In de zin van afboeken van lucht kost het niets, het is alleen een kwestie van zeggen dat de keizer geen kleren aan heeft, de kosten zijn al gemaakt, zoals we nu zien bij DB en Griekenland.
Stiglitz lijkt me een intelligente en integere man, maar zoals vrijwel elke VS burger zal engels wel z'n enige taal zijn, dat beperkt inzichten.
Gister op Duitse tv bij Anne Will ging het over het Hongaarse referendum, waarbij bijna de helft van de bevolking ging stemmen, en vrijwel elke stem tegen Moslim migranten was.
Nooit eerder kreeg ik zo het gevoel van Gutmenschen, Duitsers opgevoed met WWII schuldgevoelens, zodat ze nu de moreel hoogstaandste mensen van deze wereld willen zijn.
Een jongetje als Baudet bleek daar Oostenrijk te vertegenwoordigen, hij was minister van buitenlandse zaken, geen lid van de FPÖ.
Hij zei 'het kan toch niet zo zijn dat alle Europese landen moeten lijden onder de hoge morele waarden van het rijkste land'.
Dat was weer een bevestiging van wat de Brit prof John Gray al een paar jaar geleden in Buitenhof zei 'Europa is een illusie'.
Marine le Pen zei het ook al maanden geleden 'Europa gaat ten onder aan de euro en Schengen'.
Maar wat gaat er dan eigenlijk ten onder, wat gaan we missen als we teruggaan naar EEG en eigen valuta's ?
Als Stiglitz de VS als lichtend voorbeeld zou zien, voor mij is dat één van de ergste landen ter wereld, zowel qua maatschappij als qua militarisme.
Jean Wanningen 6
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Jean Wanningen" ‘The departure of Germany and The Netherlands would be an easier way to bring Europe back to health.’ Waarom kiest u niet voor die optie? "
De vraag was dus niet 'wat is dan dat 'Europa', en 'wat zouden we daaraan hebben' ?
Knoop dat goed in je oren.
Jean Wanningen 6
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Jean WanningenMaar ik neem toch aan dat een man als Stiglitz het verschil weet tussen EU en Europa als geografisch begrip.
Jan Smid 8
Gilles Wattel 1https://www.nrc.nl/nieuws/2016/09/12/de-onbekende-tijdbom-van-de-monetaire-unie-4248049-a1520970
goof 4
Het klootjesvolk hebben ze voorgehouden dat de euro heel makkelijk is als ze naar het buitenland op vakantie gaan en ze dat wel 1 miljard per jaar scheelt aan wisselkosten.
Dat er netto 6 miljard aan belastinggeld naar Brussel gaat om in bodemloze te verdwijnen hebben toen voor het gemak maar geen melding gemaakt .
En natuurlijk heeft Stiglitz gelijk en ja natuurlijk kan Dijsselbloem als EU penningmeester die man geen gelijk geven want dat inhouden dat de politiek hun ongelijk moet erkennen en dat gaat pas gebeuren na de bigbang en gaan ze nederig hun excuses aanbieden want daar zijn ze goed in als het kwaad al geschied is .
Erg dat we met zulke politici denken een oorlog te kunnen winnen die kansloos is .
Gilles Wattel 1 3
goofHoe de Duitse regering met de geschiedenis omgaat mag er uit blijken dat geen land de holocaust meer verdedigt dan Duitsland, dat in 1980 bij wet werd verboden Duitsland als slachtoffer van twee wereldoorlogen af te schilderen, en dat Duitsland bij het erkennen van de beweerde Armeense genocide, zelfs Duitse schuld voor die beweerde genocide beleed.
Het gekke is dat historici het er al in 1921 over eens waren dat de beweerde Duitse schuld voor WWI nergens op sloeg, je leest dat nergens beter dan in A.J.P. Taylor, 'The Struggle for Mastery in Europe, 1848 - 1918', 1954, 1971, Oxford.
Wie zich een beetje verdiepte in de Duitse aanval op Polen, de veldtocht tegen Frankrijk, wat Duitsland de oorlog had verklaard, de verovering van N Noorwegen, een paar dagen voor de geplande Engels/ Franse invasie, en Stalin's geplande aanval op Duitsland, die wordt duidelijk dat Hitler toen helemaal niet voorbereid was op oorlog.
Dat blijkt er ook uit dat pas in 1944 de Duitse oorlogsindustrie de grootste inspanning leverde.
Wat hij later zou hebben gedaan is speculatie.
Inmiddels heeft Brussel de kans op oorlog met Rusland groot gemaakt, en, te oordelen naar Telegraaf reacties, gelooft 70 % van de gemiddelde Nederlander Rutte's verhaaltjes over MH17 niet meer.
Eric Smit 11
Gilles Wattel 1Daarnaast verzocht ik je onlangs nog om met meer zinnige reacties te komen, ik ga je dat bij deze nogmaals vragen. Ik ga dat niet nog eens doen.
Hartelijke groet,
Eric
Gilles Wattel 1 3
Eric Smitlaat ik volstaan met wat historici te noemen, ik ben niet iemand die dingen verzint.
Je mag dat verwerpelijk noemen, dat ik de inzichten van die historici uitdraag, maar kom dan met argumenten.
Het lijkt mij zeer zinnig te schrijven dat de EU gebaseerd is op mythes.
Charles A Beard, Hoggan, Flynn, Harry Elmer Barnes, Taylor, Maser, Bogdan Musial, Bavendamm, Schultze Rhonoff , Buchanan, Charmley.
Dat zijn de namen die me zo te binnen schieten, als ik wat in mijn literatuurlijst kijk komen er misschien nog meer.
Al deze mensen kramen onzin uit ?
Mag ik dan bij deze vragen om ook met zinnige reacties te komen op dingen die je niet aanstaan ?
Nu even kijken hoe je tegenover de vrijheid van meningsuiting staat, als je mij er uit gooit weet ik hoe de wind waait.
Het lijkt er op dat zinnig is wat Eric Smit zinnig vindt.
Mocht je mij er uit gooien, dan zal ik dat zeer betreuren.
Maar ik meen al voldoende zelfcensuur toe te passen, ik ga dat niet nog uitbreiden.
met ook vriendelijke groeten
Gilles
Apekool 5
Gilles Wattel 1Misschien dat de omstandigheden afdwongen dat Herr H. vroeger met de echte oorlog moest beginnen dan gepland, misschien dat hij gehoopt had via intimidatie en infiltratie de Oostenrijk en Tsjechië variant nog vaker uit te voeren.
In alle gevallen zou de Sovjet-Unie zijn aangevallen, deze intentionele vernietigingsoorlog was onvermijdelijk vanuit de diepgewortelde & gecultiveerde haat tegen het communisme bij de nazi's.
Dus: over WO1 valt zeker genoeg te zeggen, daar hadden de Europese geallieerden zeker een schuld in, maar de oorzaak van WO2 lag onomstotelijk in Duitsland.
Kleine referentie (stukje Mein Kampf):
http://alphahistory.com/nazigermany/hitler-on-russia-and-bolshevism-1924-2
Eric Smit 11
Gilles Wattel 1Gerben Gerrits 7
M. van Deelen 11
Gerben GerritsGilles Wattel 1 3
M. van DeelenPieter Jongejan 7
Gerben GerritsEric Smit 11
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Eric SmitEric Smit 11
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Eric SmitJean Wanningen 6
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Jean WanningenMijn stelling is dat landen met een hoge werkloosheid en een sterke bevolkingsgroei een hohge reële rente nodig hebben en landen met een lage werkloosheid en een zwakke bevolkingsgroei (of krimp) een lage reële rente. Ik durf een positie in te nemen. Maar wat stelt Stiglitz voor?
Jean Wanningen 6
Pieter Jongejan"Mijn stelling is dat landen met een hoge werkloosheid en een sterke bevolkingsgroei een hogere reële rente nodig hebben en landen met een lage werkloosheid en een zwakke bevolkingsgroei (of krimp) een lage reële rente. Ik durf een positie in te nemen. Maar wat stelt Stiglitz voor?" - Het omgekeerde. And I agree. Landen met hoge werkloosheid moeten banen creëren en investeren. Minder werkloosheidsuitkeringen en meer productiviteit. Probleem van de structuur van de EZ ken je....
Pieter Jongejan 7
Jean WanningenVolgens de data van de Wereldbank (de voormalige werkgever van Stiglitz) vertoonde de economische groei per hoofd in India in de afgelopen drie jaar een stijgende lijn en de inflatie een dalende lijn. Kennelijk is het ook in India zo dat een rijke financiële elite uit alle macht probeert om vermogensverliezen te voorkomen door de inflatie op te voeren en de vermogensverliezen met flutverhalen en zonder enig empirisch bewijs af te wentelen op de massa. Voor mij is Rajan een held en Stiglitz een meeloper die bezweken is onder de politieke druk van een steenrijke elite. Ik ben een onafhankelijke geest, die zich baseert op feiten en niet op politieke voorkeuren. Daarom was ik ook gefascineerd door het verzet van Karl Max Prinz von Lichowsky tegen de oorlogszuchtige kliek rond keizer Willem 2 in juli 1914 en in zijn latere pamflet uit 1916. Hij was de enige die zich openlijk durfde te verzetten tegen de waanzin.
Jean Wanningen 6
Pieter JongejanDiny Pubben 9
Jean WanningenDat is waar N. Taleb zijn Stiglitz - syndroom op baseert.
Vergeet niet dat ik ook naar de rechter stapte voor het ongrondwettig gerommel met een paar honderd zorg medewerkers.
Formule: Stiglitz-syndroom =
fragilista met goede bedoelingen +
achteraf de krenten uit de pap vissen
Taleb vindt hem de beste econoom maar verwijt hem dat hij geen benul heeft van de fragiliteit van systemen.
Zo kijk ik ook naar de zorgsystemen, de rot zit diep daarin, lastig om er de vinger op te leggen. Idem met privacy het beroepsgeheim etc.
Ook lastig voor de journalistiek daarom hebben we andere vragen nodig, systeemvragen vooraf, maar veel mensen kijken niet verder dan hun toetsenbord.
Of doen achteraf onderzoek en verbazen zich dan.
Vergelijk die formule met Saskia Stuiveling van de Algemene Rekenkamer die zweeg over de LSP problemen, ICT hoorzittingen, en er wel achteraf mee naar buiten komt.
Taleb schrijft daarna dat de oude antieken daar wel raad mee wisten, doe ik ook trek de filosofen uit de kast op zoek naar vuistregels om ogen te openen. Zie:
Zorgcode = Zorginfo = BSN
Nu Eric Smit, begon bij Stiglitz en eindig bij de zorg, mag wel als de Eerste Kamer vandaag, zonder enig systeem benul, stemt, hoop ik en tevreden over deze bijdrage?
Eric Smit 11
Pieter JongejanGilles Wattel 1 3
Gerben GerritsJean Wanningen 6
Gerben GerritsMatthijs 11
Jean WanningenLiever een econoom die leert van fouten dan iemand die dogmatisch vast blijft houden aan zijn of haar geloof ondanks tegenstrijdig bewijs. Van die laatste hebben we er al te veel ;)
Gerben Gerrits 7
Jean Wanningengoof 4
En ja natuurlijk heeft De Duitse vicebondskanselier Sigmar Gabriel gelijk.
Het is alleen al schandalig dat de top van de DB nu speculanten de schuld gaan geven terwijl deze lieden achter slot en grendel horen .
Duidelijk begint te worden dat het spannend gaat worden voor de DB nu we zien dat DB op WS alweer op 3 % verlies staat dus helemaal zeker zijn ze er niet van dat Merkel de DB echt zal redden en in ieder geval eerst de aandeelhouders flink zal laten bloeden.
Pieter Jongejan 7
Gilles Wattel 1 3
Pieter JongejanDe Franse motivering zou geweest zijn, dat het toch niet zo kon zijn, dat het land wat door Frankrijk was verslagen, het economisch beter zou doen dan Frankrijk.
De dag van de Duitse capitulatie, 8 mei, is in Frankrijk een nationale feestdag.
De dag van de Franse capitulatie, na een week of drie, in juni 1940, bestaat gewoon niet.
Het gemekker over eurobonds vanuit Frankrijk is verstomd, lieden met kwade tongen beweerden dat die eurobonds moesten dienen om niet Franse landen de rente van de Franse staatsschuld te laten betalen.
Inmiddels is het zo dat Merkel Hollande redt, door Frankrijk steeds maar weer uitstel te geven van de drie procent begrotingsregel.
Het Franse verslag van het debakel in mei juni 1940 wijkt niet veel af van dat van Guderian.
A. Goutard, ‘1940 La Guerre des Occasions Perdues’, Paris 1956.
Het Duitse drama lijkt mij te zijn het meest capabele volk ter wereld te zijn.
Sarrazin schreef al in 2010 dat de immigratie Duitsland te gronde richt, verlies van intellect.
Thilo Sarrazin, 'Deutschland schafft sich ab, Wie wir unser Land aufs Spiel setzen', München 2010
Misschien wil Merkel op deze manier een volgend debakel verhinderen.
Pieter Jongejan 7
Gilles Wattel 1De telegrammen naar de keizer werden niet doorgestuurd door de kliek rond de keizer.
Lichnowsky was ook degene die in juni 1914 tot een vergelijk met Engeland (Grey) was gekomen over de Berlijn-Bagdad spoorlijn door het traject Bagdad-Basra aan de Engelsen te gunnen. Deze spoorlijn loopt over Belgrado, Istanbul en bereikte Aleppo in 1910. Daarna werd deze spoorlijn doorgetrokken naar Mosul en vervolgens langs de Tigris (waar spontaan olie uit de grond komt, wat toen al bekend was) naar Bagdad. Dit is uiterst actueel, omdat het verklaart waarom er nu hevig gevochten wordt om Aleppo. Wie baas is over Aleppo is baas over de olie en gaspijpleidingen en ook over de spoorlijn naar Turkije, die olie en gas naar Europa kunnen brengen. Daarom vechten ook de koerden voor een Koerdische corridor van Mosul naar de Middellandse zee onder Turkije door en daarom zijn de Turken Syrië binnengevallen. Dit staat allemaal niet in de Nederlandse kranten, maar met een beetje gezond verstand kun je de puzzel zelf wel oplossen. Fascinerend hoe de oorzaken van de eerste wereldoorlog na 100 jaar weer zichtbaar worden.
Gilles Wattel 1 3
Pieter JongejanGeen groot land vertrouwde een ander groot land, zo ontstond een kruitvat, wat elk vonkje kon laten ontploffen.
Edward Mead Earle, Ph.D., ‘Turkey, The Great Powers and The Bagdad Railway, A study in Imperialism’, 1923, 1924, New York, het boek doet inderdaad de vraag ontstaan of niet de eerste wereldoorlog olie als oorzaak had.
In Aleppo is nog een stationsgebouw, waarin ik verdwaalde, met Franse opschriften, toen ik daar was, midden tachtiger jaren, leek het of daar helemaal niets meer gebeurde.
De titel van het volgende boek zegt eigenlijk genoeg Wolfgang J. Mommsen, ´War der Kaiser an allem Schuld ?, Wilhelm II. und die preussisch-deutschen Machteliten’, München 2002.
Waar is dat de laatste Duitse keizer niet het politieke inzicht van Bismarck had.
Toch lijkt mij dat het Duitse probleem was het opkomen van een machtig land, vooral economisch, zonder natuurlijke grenzen.
[Verwijderd]
Pieter JongejanFietsend door de europa komen we regelmatig langs monumenten voor de gevallenen. Steevast met een text "zij gaven hun leven" monumenten steevast opgericht door schijnheilige ??? wie. En telkens denk ik dan hoezo gaven hun leven? Hadden ze wat te kiezen dan? Die levens zijn keer op keer genomen door machtbeluste mensen diezelf buiten schot bleven. Die als geen ander de meningen van het plubliek via media manipuleerden.
Wat een verspilling. Hoeveel goeie metselaars, loodgieters,timmerlui werden er vermoord.
locke 5