Het kantoor van Loyens & Loeff in Eindhoven. Beeld door Wikimedia-uploader Rosemoon.

Het kantoor van Loyens & Loeff in Eindhoven. Beeld door Wikimedia-uploader Rosemoon. © CC BY SA

Topfiscalist moet bijna drie miljoen aan de Staat betalen

2 Connecties

Relaties

Fiscaliteit

Organisaties

Loyens & Loeff
17 Bijdragen

Topfiscalist en oud-partner van Loyens & Loeff René V. moet bijna drie miljoen euro betalen aan de Staat. Volgens de rechtbank Oost-Brabant is dat het bedrag dat hij verdiende met de valse facturen die hij naar vier goededoelenstichtingen stuurde. V. was daar bestuurder en adviseur.

In september 2018 veroordeelde de rechtbank Oost-Brabant René V. (60) tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Ook mag hij vijf jaar lang geen bestuurder van een stichting zijn.

Tussen 2006 en 2013 heeft V. volgens het Openbaar Ministerie bijna zeven miljoen euro verduisterd van stichtingen waarvan hij adviseur was. Dat deed hij door facturen van Loyens & Loeff te vervalsen. Op basis van die vervalste rekeningen betaalden de stichtingen hem vervolgens miljoenen uit. De gang van zaken bleef lang verborgen omdat V. ook bestuurder van de stichtingen was, en dus in feite zijn eigen rekeningen goedkeurde. Bovendien zat de penningmeester van de vier stichtingen in het complot. Ook hij wist zijn inkomsten met valse rekeningen flink op te krikken. Op 3 september vorig jaar wijdde Follow the Money een groot artikel aan de zaak.

Tijdens de behandeling van de rechtszaak kondigde het OM al aan V. het geld te willen ontnemen dat hij met zijn bedrog had verdiend. Het OM becijferde dat op 6,2 miljoen euro. De rechtbank ging daarin een eind mee, zo blijkt uit de uitspraak van 19 maart, die afgelopen week is gepubliceerd.

De rechters concluderen dat de bedragen die V. teveel declareerde, in eerste instantie terecht zijn gekomen bij Loyens & Loeff, het belastingadvieskantoor waar V. tot mei 2013 partner was. ‘De zeer aanzienlijke ontvangsten van de stichtingen hebben de omzet en daarmee het resultaat van het bedrijf rechtstreeks en in positieve zin beïnvloed,’ stelt de rechtbank. ‘Anders gezegd; zonder deze ontvangsten was de te verdelen jaarwinst lager geweest.’

Het gevolg was dat alle partners van Loyens & Loeff van V.’s fraude profiteerden. Op de zitting van september 2018 bleek dat L&L in totaal 10 miljoen euro (inclusief btw) aan de stichtingen had terugbetaald.

Blijft over een bedrag van ruim 4,5 miljoen euro dat frauduleus is verkregen

Nu duidelijk was dat V. van de fraude had geprofiteerd, moest de rechtbank de hoogte van zijn voordeel vaststellen. Vast staat dat V. voor de stichtingen als bestuurder en fiscalist werkzaamheden heeft verricht. Tegenover die werkzaamheden staat een beloning. De rechtbank gaat ervan uit dat 33 procent van zijn declaraties terecht waren. Afgerond naar boven concluderen de rechters dat René V. 40 procent van zijn gefactureerde bedragen rechtmatig heeft verkregen.

In totaal ontving V. over de periode van 2006 tot begin 2013 een bedrag van 7,5 miljoen euro. Een kleine drie miljoen euro is volgens de rechtbank terecht verdiend, in de zin dat voor dat bedrag werkzaamheden zijn verricht. Blijft over een bedrag van ruim 4,5 miljoen euro dat frauduleus is verkregen.

Van dat bedrag moet volgens de rechtbank de loonbelasting en de ingehouden pensioenpremies worden afgetrokken. Zo komt de rechtbank uiteindelijk tot een bedrag van 2.989.906 euro dat V. aan de Staat moet terugbetalen.

Tegen dit vonnis kan de fiscalist hoger beroep instellen. Dat heeft hij ook gedaan tegen het vonnis van de rechtbank in zijn strafzaak. Een datum voor dat hoger beroep is nog niet bekend.