Het Fyra-debacle

De Fyra moest Nederland opstoten in de vaart der door snelle, efficiënte spoortrajecten verbonden volken. Het tegenovergestelde gebeurde. Treinen staan stil, een kaartje kopen is duur en ingewikkeld en wie nu naar Brussel wil pakt liever de auto. Dieptepunt: de Europese aanbesteding van HSL-Zuid waarover een trein van Italiaanse makelij zou gaan rijden: de Fyra. Dat liep anders. Het Fyra-debacle was een ‘accident waiting to happen’ en de Nederlandse overheid is zelf verantwoordelijk voor het fiasco. Dat blijkt uit De Ontsporing, het boek dat Marcel van Silfhout en Andries van den Berg hierover schreven en dat mogelijk werd gemaakt door financiering van vakbond FNV. Van Silfhout volgt de Parlementaire enquête Fyra (Fyra-enquête) over de geruchtmakende aanbesteding van die Italiaanse hogesnelheidstrein van dag tot dag.

24 Artikelen

Italiaanse Topman producent Fyra opgepakt

2 Connecties

Onderwerpen

Corruptie Wapenhandel

Giuseppe Orsi van het Italiaanse Finmeccanica, de producent van de Fyra, wordt verdacht van corruptie.

Wederom is Finmeccanica in opspraak. In Nederland is het Italiaanse defensieconglomeraat bekend als moederbedrijf van Ansaldobreda, de producent van de Fyra. De dure hogesnelheidstrein staat al weer even stil. Het defensiebedrijf staat in Nederland ook bekend als leverancier van repressiemiddelen aan het Syrische regime, waar FTM eerder verslag van deed. Nu is topman Giuseppe Orsi opgepakt.
 
De topman van het Italiaanse defensieconglomeraat wordt verdacht van corruptie. In zijn tijd als CEO van de helikoptertak AgustaWestland zou hij bij de verkoop van twaalf helikopters aan de Indiase regering steekpenningen hebben betaald om de deal te versoepelen. Drie andere personen zouden onder huisarrest geplaatst zijn, waaronder Bruno Spagnolini de huidige CEO van de helikoptertak AgustaWestland. 
 
Orsi heeft altijd ontkend dat er sprake was van corruptie bij de deal van 560 miljoen euro. Zijn advocaat liet Reuters weten dat zijn cliënt uitermate verbaasd is over de arrestatie. “Hij heeft geen idee wat hij fout gedaan heeft. Hij heeft geen geld uitgedeeld”. 
 
 
Lees ook: