
Het is oorlog in Europa. Welke gevolgen heeft dit voor Nederland en de rest van de wereld? Lees meer
Wat betekent de Russische invasie van Oekraïne voor de geldstromen van en naar Rusland? In dit dossier analyseren we de rol van Nederland in het schaakspel van de Russische machthebbers en schatrijke oligarchen – van Groningen, de Zuidas tot en met Den Haag.
OM legt beslag op eigendom van Jorrit Faassen, de ex-schoonzoon van Poetin
Buitenlandse Zaken onderzoekt Nederlander op Amerikaanse sanctielijst-Rusland
Heinekens communicatiedirecteur vertrekt na onthullingen over Russische investeringen
VS zetten voor het eerst Nederlander op Rusland-sanctielijst
Unilever breekt beloftes: winst in Rusland verdubbeld, reclamekosten gestegen
Curaçao: grote zorgen over ‘Russische’ gokbedrijven op sanctielijst
Topman Heineken krijgt felle kritiek, hekelt ‘huidig maatschappelijk klimaat van wantrouwen’
Na vertrek van de concurrentie in Rusland verdrievoudigt Heineken de winst
Heineken meldt koper voor Russische dochter, zal 10 procent van verkoopprijs moeten afstaan aan Poetin
Zelensky wil actie tegen Russische gokbedrijven op Curaçao
Heineken vrachtwagen op het Damrak in Amsterdam © ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam
Topman Heineken krijgt felle kritiek, hekelt ‘huidig maatschappelijk klimaat van wantrouwen’
Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersbijeenkomst op donderdag 20 april hadden beleggers veel kritiek op Heinekens optreden in Rusland. Topman Dolf van den Brink toonde weinig introspectie. Hij kan nog prima naar zichzelf in de spiegel kijken.
De aandeelhoudersvergadering van Heineken was nog maar net begonnen of topman Dolf van den Brink had het al over ‘purpose en onze waarden, ofwel de ziel van onze organisatie’. Die kon worden samengevat in deze slogan: ‘We brew the joy of true togetherness to inspire a better world.’ Hij vertaalde zelf: ‘We creëren onvergetelijke momenten die ons samenbrengen en verbinden, momenten die helpen de wereld vrolijker te maken.’
Kort daarna liet hij de aanwezige beleggers in het Amsterdamse theater DeLaMar een nieuw reclamespotje zien, waarin een jonge vrouw na een dag vol tegenslagen in haar eentje achter haar laptop gaat zitten met een flesje Heineken om online te gamen met vrienden die ook in hun eentje achter hun computer zitten.
In je eentje je pech wegdrinken achter een scherm: is dat wat Heineken verstaat onder true togetherness?
De ziel van de organisatie?
Financieel gaat het prima met de onderneming. Maar in veel andere opzichten lijkt het bedrijf de weg kwijt te zijn. Tijdens de vergadering kreeg de bedrijfstop veel kritische vragen over het – in de woorden van een aandeelhouder – ‘knullige’ optreden in Rusland, maar ook over de eigen positie in de dictatuur van Myanmar en de statiegeldblikjes die Heineken niet tijdig heeft geproduceerd in Nederland, waardoor het bedrijf een dwangsom kreeg opgelegd.
‘Ik maak me heel erg zorgen om de toon die we nu in de media met elkaar hebben’
Van den Brink wees op de complexe zaken en moeilijke dilemma’s die hij de afgelopen tijd voor de kiezen kreeg. Die kreeg hij zeker, maar zijn eigen doortastendheid liet bij de aanpak van die problemen te wensen over. Heineken verkondigde meermaals onwaarheden en draaide om zaken heen.
De Heineken-topman leek even zijn geduld te verliezen in een kleine tirade tegen ‘de media’, die hem geen wederhoor zouden aanbieden. ‘Ik maak me heel erg zorgen om de toon die we nu in de media met elkaar hebben. Daarin wordt altijd uitgegaan van sinistere negatieve motieven, waar wij keihard bezig zijn geweest om dit mogelijk te maken,’ zei hij over de kritiek op de vertraging met de statiegeldblikjes. ‘Het is een voorbeeld hoe lastig het navigeren is in het huidige maatschappelijke klimaat van wantrouwen, waar iedereen er gelijk met een gestrekt been ingaat. En waar het heel moeilijk is hoor en wederhoor te krijgen.’
‘Flauwekul’
Follow the Money schreef de afgelopen maanden over landroof bij de bouw van een Heineken-brouwerij in Ethiopië en over de fiscale steun van de brouwer aan het generaalsregime van Myanmar, en onthulde dat Heineken in 2022 liefst 61 producten had gelanceerd in Rusland, waarmee het bedrijf terugkwam op een eerdere belofte niet meer te investeren.
Telkens kreeg Heineken uitgebreid de mogelijkheid tot wederhoor, maar de telefoon werd nooit opgenomen en veel schriftelijke vragen bleven onbeantwoord.
Tijdens de aandeelhoudersvergadering herhaalde Van den Brink een eerdere verklaring over het vertrek uit Rusland: ‘Wij betreuren het ten zeerste dat de berichtgeving hierover heeft geleid tot vragen en zorgen over onze bedoelingen. We erkennen dat we vanaf het begin duidelijker hadden moeten zijn over de noodzaak van het bedrijf in Rusland om nieuwe lokale producten te introduceren, om een faillissement te voorkomen nadat we het Heineken-merk en twee grote internationale merken van de markt hadden gehaald. Hiervoor hebben we onze excuses gemaakt.’
Experts trokken deze noodzaak in een publicatie van Follow the Money in twijfel. Jurist Lodewijk Schlingemann wees erop dat je een verlieslijdend bedrijf ook prima kunt verkopen, je vangt er alleen minder geld voor.
Het argument dat Heineken genationaliseerd zou worden of dat het management strafrechtelijke vervolging riskeerde, noemde hij ‘flauwekul’. Dat is geen enkel ander westers bedrijf in Rusland overkomen.
Bruidsschat
De scherpste ondervraging kwam van Gerben Everts, de directeur van beleggersvereniging VEB. Hij vroeg naar de sterke toename van winst en omzet vorig jaar van Heineken in Rusland, waarover Follow the Money die ochtend berichtte.
‘De omzet is hoger, maar wij profiteren niet’
Hij noemde Heineken Rusland een bruid die tegen een zo gunstig mogelijke bruidsschat uitgehuwelijkt moest worden en vroeg of de koper geen zetbaas was van Poetin. Ook wilde hij de garantie dat aandeelhouders niet beter zouden worden van de verkoop van het Russische bedrijf, ook niet van verliesbeperking.
Die garantie kreeg hij niet van Van den Brink. Wel zei die dat hij evenmin wil dat zijn bedrijf in handen komt van een adept van Poetin.
Van den Brink: ‘De oorlog in Oekraïne is ‘unprecedented’, er zijn geen duidelijke spelregels en we moeten allemaal, naar eer en geweten, onszelf in de spiegel kijkend, onze afwegingen maken hoe zo goed mogelijk te handelen.’
Hoewel uit de jaarrekening 2021, getekend op 29 april 2022, bleek dat er weinig haast was met de verkoop van Heineken Rusland, claimt de topman dat het bedrijf elke dag sinds de aankondiging in gesprek is geweest met een mogelijke koper.
Over de winst uit Rusland zei Van den Brink: ‘Ja, de omzet is hoger. En we geven toe dat de winstgevendheid zich beter heeft ontwikkeld dan dat wij vreesden. Maar wij profiteren niet.’
16 Bijdragen
Andries Munnik 3
John Janssen 4
Willem Timmer 4
- wel winst maar niet profiteren?
- oorlog in Oekraine "unprecedented" ? Heeft die man geen vwo gehad? er gebeurde precies hetzelfde in WO I en WO II met bedrijven in duitsland. de meeste verdienden er geld aan, bv Opel werkt voor hitler. Over de chemie bedrijven hoeven we t niet te hebben. wat is er unprecedented aan Oekraine oorlog: zelfde ellende als in elke oorlog.
- geen wederhoor: ja als hij de telefoon niet opneemt.
- de blikjes affaire doet denken aan de kratten affaire, Heineken bleef eindeloos weerstand bieden aan t vervangen van hun felgele kratjes met giftige zware metalen, namelijk cadmium. dit artikel stelt de rol van H te positief voor want die wilde niet maar tot in 2018 bleef die troep een probleem, ketenaansprakelijkheid kende we toen nog niet:
https://www.ad.nl/rotterdam/oude-kratten-van-heineken-middelpunt-van-afvalzwendelzaak~a8b84351/
- en de analyse van t nieuwe spotje vind ik nogmaals brilliant: een valse voorstelling van zaken, moederziel alleen gamen met een biertje, er zijn gevallen bekend van pissen in een fles en dagen chips eten van verslaafde gamers... als dat is wat Heineken wil moeten ze de flessen groter maken.
anyway: ik koop geen H, A en zelfs geen Brand meer in huis, helaas is ook de Brandbrouwerij min of meer vermoord door Heineken.
zou de ster op hun verpakking dan toch voor Rusland staan? is er een complot theorie van banden van de familie H met P? hahaha
Ik zou met die tankwagen Oekraïne maar niet inrijden. Of Vd B moet de wagen zelf besturen, dat is dan wel weer een idee.
hij past in t rijtje; heb ik geen actieve herinnering aan, voor mijn tijd en na mijn tijd.
John Janssen 4
Willem TimmerRoland Horvath 7
John JanssenEn IG Farben 1924-1947, een DE kartel van tal van ondernemingen uit de chemie sector met als grootste ondernemingen Bayer, BASF en Hoechst. In 1947 is IG Farben ontbonden omdat het zich te nazistisch had gedragen. In feite omdat het een grote concurrent was voor de VS ondernemingen. Die toen nog niet zo groot waren als de VS GMO nu. Met hun monopolie kapitalisme.
In 1923 zag Adolf Hitler in dat hij zich op de DE adel moest richten.
Dan kon zijn partij makkelijker salonfähig worden bij het grootkapitaal / de grootindustrie.
Extreem rechtse nationale partijen van vroeger, van nu en in de toekomst hebben als enige doelgroep het grootkapitaal. Die partijen hebben uitsluitend een indentitair discours. Ze spreken niet in de eerste plaats over geld en macht waar het in de politiek om gaat. Wel bijvoorbeeld over Duitsland, Amerika of over Vlaanderen.
Het volk is dan ook geen doelgroep van hun streven maar een groep die fungeert als middel, ze zijn uitsluitend kiesvee.
Willem Timmer 4
John Janssenin WW 1 en 2 waren er bedrijven die aan beide kanten geld verdienden. Roland gaat er met een soepel verhaal gestrekt in: punt is niet dat Heineken bij overdracht ook winst achterlaat, het punt is dat die griezel Van den Brink gewoon keihard staat te draaien en liegen. Hoezo geen wederhoor? new-speak.
Blijft wel de vraag hoe je als bedrijf je dan terug moet trekken zodat Rusland er echt last van krijgt. Ja dat lijkt e een moeilijke opgaaf. je kan moeilijk de hele fabriek onder de ogen van Putin op een boot zetten.
Anderzijds: als al die werknemers hun baan en inkomen verliezen maakt het westen ook geen vrienden.
het werkelijke probleem is de slaafse houding van het Russische volk, gelaten ondergaan hoe ze voorgelogen worden, waarbij de dader putin en consorten is. Er is maar 1 duidelijke bad guy : diegene die Oekraïne binnenvalt met zijn gehaktmolen systeem.
John Janssen 4
Willem TimmerLaten we wel wezen, dat dacht de gehele Westerse wereld. Poetin en zijn mega, goed georganiseerd, leger walsen hier op en over en klaar is Kees in 1 week tijd. Daarna doen wij, het integere Westen, iets terug in de vorm van 'milde sancties' want bijna gratis energie ga je natuurlijk niet voor een 'omhooggevallen komiek' op het spel zetten. Amerika zou nog iets terugdoen in de vorm van een officieel protest bij de VN, en daarna weer gewoon business as usual. Hoe anders is het gelopen!
Het Russiche volk bekijk, en beoordeel ik voor zover mogelijk, wat milder. Denk dat in die samenleving altijd wel een soort van interne controle door een 'volks militie' heeft bestaan, die alleen maar sterker is geworden onder VP. Dat tezamen met een beeldvorming over een decadentie in datzelfde vrije westen, waarin men zonder blikken of blozen een leider kiest die openlijk toegeeft de vrouwelijke variant van het menselijk wezen het liefst "bij de poes" te willen grijpen( wat voor de gemiddelde Rus nog gewoon een huisdier is) geeft ze het voordeel van de twijfel voor wat betreft dat 'gelaten ondergaan'.
Roland Horvath 7
Willem TimmerVan 1991 tot 2014 was UA voor een neutrale status tegenover Oost en West. RU accepteerde dat.
De VS of de West Europese NAVO staten hebben dat laten gaan. Ten koste, nu, van onze eigen veiligheid.
In maart en april 2022 hebben UA en RU onderhandeld over een akkoord, ze waren daarin reeds ver.
Ze hadden de vorige Eerste Minister van Israël Naftali Bennett als moderator. De VS en GB waren voor oorlog.
Willem Timmer 4
Roland Horvathzoals makkelijk te vinden is: Na maandenlange protesten: Op 21 februari werd een overeenkomst ondertekend tussen president Janoekovytsj en de leiders van de parlementaire oppositie waarin werd opgeroepen tot de vorming van een interim-regering, constitutionele hervormingen en vervroegde verkiezingen.[15][16] De volgende dag trok de politie zich terug uit het centrum van Kiev, dat onder effectieve controle van de demonstranten kwam. Janoekovytsj ontvluchtte de stad en daarna het land.[17] Diezelfde dag stemde het Oekraïense parlement voor het verwijderen van Janoekovytsj met 328 tegen 0
voor de goede orde: De Russische inval van Oekraïne is een aanvalsoorlog die begon op 20 februari 2014, toen Rusland buurland Oekraïne binnenviel vanuit de Krim.
Jij draait zaken om, niet USA was agressor in 2014 maar de russen. en niet in 2015 was er iets aan de knikker maar in 2014 heeft rusland al een oorlog gestart. daar is met veel te veel geduld naar gekeken.
het geleuter over neutrale status gaat voorbij aan het recht om een bevolking en parlement te laten kiezen bij wie ze willen horen: de opvolgers van stalin of het meer vrije westen.
deze discussie zouden jij en ik in rusland niet eens kunnen voeren op een openbaar forum omdat ik dan enge mannetjes in groene pakken voor de deur zou krijgen.
Hoelang ga je nog door met halve waarheden? die uiteindelijk leugens zijn.
Het grappige vind ik dat je nou juist laat zien hoe doortrapt het russische gedrag is want je demonstreert het zelf op deze site. Je naam is denk ik van Hongaarse herkomst maar je voorliefde voor een land dat bol staat van geweld en leugens doet me twijfelen waar je echt bij hoort.
Roland Horvath 7
Het gestook gaat zover dat zelfs een advocaten kantoor, dus behorend tot het MKB, uit RU zou moeten weggaan. Dat ze dan geen klanten meer hebben en weer van nul moeten beginnen, ontgaat Rutte+ en de EU overheid onder leiding van Ursula VDL. Men kan VDL er niet van verdenken voeling te hebben met de basis. Dat had ze ook niet als minister van defensie in DE.
Dan stelt zich de vraag waarom alle NL ondernemingen hun productie capaciteit in RU moeten opgeven. Volgens de NL - en de EU overheden resulteert dat in een groot verlies voor RU. Dat is pertinent onwaar. Dat getuigt van onbegrip voor de economie en voor het eigenbelang van NL, van de EU en van RU. Het gestook gaat voornamelijk uit van de VS en die worden vandaag de dag stante pede op hun wenken bediend. Het gestook raakt de VS niet, wel Europa.
In die zin mogen we stellen dat het betoog van de CEO van Heineken Dolf van den Brink redelijk is. En wie iets anders beweert, overschat zijn eigen invloed wereldwijd, zoals we eeuwenlang gedaan hebben. En onderschat de schade in NL en in de EU.
Simon Wijnnobel
Roland HorvathDan zou ik verwachten dat die hogere winst een (extreem) hogere belasting-afdracht tot gevolg had die dan èn zichtbaar in de jaarrekening terug te vinden moet zijn en die een nadere toelichting in de jaarrekening had moeten krijgen.
Murat Tasova
Simon WijnnobelSimon Wijnnobel
Murat Tasovadethmer 6
hans van rheenen 7
Andre van den Boogaart
Hoe is dit mogelijk?