"Rochdale-topman omgekocht"

6 Connecties
0 Bijdragen

Wat wist Willem Vermeend van omkoping Möllenkamp?

De voormalig topman van Rochdale, Hubert Möllenkamp, heeft minstens €2 miljoen euro aan steekpenningen aangenomen van zakelijke relaties. Dat maakt de corporatie woensdag bekend na het inzien van de onderzoeksresultaten van het Openbaar Ministerie (OM). Voor dat bedrag zou Möllenkamp leningen en betaalde diensten hebben ontvangen zonder noemanswaardige tegenprestatie. Ook zou hij geld hebben ontvangen om zijn huizen in te richten en zichzelf en zijn familie in een leuke auto te kunnen laten rijden.   Het Financieele Dagblad (en niet de Telegraaf) had woensdagmiddag als eerste het ernstie bericht in handen: "Hubert Möllenkamp, voormalig topman van woningbouwcorporatie Rochdale, is afgelopen jaren voor ten minste twee miljoen euro omgekocht door zakelijke relaties". Opnieuw een corruptie-geval in de vastgoedsector. Met een politiek vlijmscherp randje.

Wat wist Vermeend?

De vraag is nu: wat wist Willem Vermeend daarvan? De PvdA-politicus was een van de belangrijkste persoonlijke adviseurs van Möllenkamp. De voormalig staatssecretaris van Financiën adviseerde over fiscale zaken. Een concreet advies dat hij zou hebben gegeven betrof de bouw van het Bruggebouw over de Amsterdamse ringweg A10.   Uit een artikel dat FTM-publiceerde op 24 september 2010:   “Het Bruggebouw werd met adviezen van meneer Vermeend in een soort BV gestopt, omdat dat fiscale voordelen had.” Volgens Möllenkamp was de Raad van Commissarissen het niet met die dubieuze constructie eens, maar wist Vermeend de RvC met een lezing te overtuigen om het toch op die manier te doen. “Uiteindelijk is mijn Raad van Commissarissen overstag gegaan. Zij vonden dat het niet kon, maar ze zijn overstag gegaan door de overtuigingskracht van professor Willem Vermeend.”
 Ook Eberhard van der Laan zou in zijn hoedanigheid als advocaat van Kennedy Van der Laan adviezen hebben verstrekt, hoewel de burgemeester dat altijd heeft ontkend.
"Het is onwaarschijnlijk dat Vermeend en Van der Laan níet volledig van alle dubieuze Rochdale-transacties op de hoogte zijn geweest"
"Als Möllenkamp de waarheid spreekt, is het onwaarschijnlijk dat Vermeend en Van der Laan níet volledig van alle dubieuze Rochdale-transacties op de hoogte zijn geweest. Het OM wil niet zeggen of de twee ook onderwerp zijn van het onderzoek. Of en wanneer het tot een rechtszaak komt is ook nog niet bekend", schreef FTM-redacteur Stefan Vermeulen in dat artikel.
Lees hier het portret van Willem Vermeend  "Man van duizend baantjes" dat FTM schreef in opdracht van weekblad Vrij Nederland.