IS DEZE CEO €10 MILJOEN WAARD?

4 Connecties

Topman Peter Voser van Shell is dit jaar kampioen grootverdiener in de top van de NV Nederland. Verder: Wellink wil euro-stumpers dumpen, Chinese yuan doet eindelijk mee en topman Acer smeert hem. Newswatch 1 april 2011.

Topsalarissen weer op niveau van voor de crisis
Het jaarlijks onderzoek van de Volkskrant is geen april-grap. Gemiddeld ontvangt een topman van een AEX-fonds €3,1 miljoen, een stijging van 16 procent ten opzichte van vorig jaar. De grote salarisschommelingen worden veroorzaakt door bonussen, optiewinsten en aandelenwinsten. In het bedrijfsleven zijn de bonussen na twee magere jaren in 2010 weer aanzienlijk gestegen. De topbestuurders zagen hun gemiddelde jaarbonus met 40 procent toenemen, naar 935 duizend euro. Het vaste jaarsalaris van bestuurders bleef met gemiddeld 890 duizend euro wel nagenoeg gelijk.
Best verdienende CEO in 2010 was Shell-topman Peter Voser, die dankzij een aandelenbonus zijn totale salaris wist op te pompen naar €10 miljoen. Is hij dat waard? In ieder geval outperformde Shell de AEX het afgelopen jaar met zo'n 16 procent. (grafiek)
Bron: De Volkskrant

CEO Acer stapt op
Gianfranco Lanci houdt het voor gezien. Zijn visie voor de toekomst van de Taiwanese computerfabrikant verschilt met die van de rest van de raad van bestuur en commissarissen.
Lanci werd in  2005 de baas van Acer en transformeerde het bedrijf van een middelmatige pc-kloon maker tot een hippe speler. Hij haalde bijvoorbeeld Ferrari-design binnen en verbreedde het productenpalet tot telefoons en e-readers.
Bron: Tweaker.net

Wellink: "Geen ongebreidelde steun aan euro-stumpers"
Interview met DNB-president Nout Wellink in het FD. Aanleiding is de presentatie van het jaarverslag van De Nederlandsche Bank, en het is de laatste keer dat Wellink daarvoor verantwoordelijk is. De president vindt dat het crisisbeleid zo snel mogelijk moet stoppen. 'Met het huidige beleid moeten we ophouden, want de balans van baten en risico's verschuift te veel naar de risico's', zegt hij over de ECB-interventies tijdens de crisis.
Wellink vindt dat politici weinig hebben geleerd van de crisis. Hij noemt het pact voor economische coördinatie zwak.
Bron: Het Financieele Dagblad


Eindelijk…. Chinese yuan in valutamandje IMF
De ministers van de G20 landen hebben besloten om de Chinese nationale munt in de virtuele wereldmunt te stoppen. In het IMF-mandje zitten nu de dollar, de yen en de euro. En natuurlijk hebben de westerse ministers nog even geklaagd over de kunstmatig lage koers van de yuan. Zal het lukken om de Chinese munt op te waarderen? Dat is de inzet van de G20-top onder voorzitterschap van de Franse president Nicolas Sarkozy. Een hogere koers van de Chinese munt is van groot belang voor de exporterende industrie in de westerse landen.
Bron: Telegraph

In de categorie 'kantoorhumor': How not to get fooled on Aprils fools day