Totdat de fiscale tijdbom valt

3 Connecties

Relaties

Fiscus Grondstoffen

Organisaties

Verenigde Staten
0 Bijdragen

Terwijl de Griekse problematiek het kookpunt bereikt, waarschuwt columnist Jan Dwarshuis alvast voor een vernietigende fiscale tijdbom vanuit de VS. Intussen is speculeren in wolfraam geen gek idee.

De Griekse problematiek nadert heel langzaam het ultieme kookpunt. Onze bebrilde ingehuurde altijd positieve centrale vriend - Klaas Henderikus Willem Knot - legt u vriendelijk uit dat qua groei 2013 en 2014 nu al de papiervernietiger in kan. Ongebruikelijk harde taal  van De Nederlandsche Bank (DNB). Maar Knot is tenminste wel helder en heeft gelijk.

 

Van het Chinese continent hoeft u in eerste instantie immers niet veel fraais te verwachten. U zit in de hoek waar de klappen vallen omdat u in het openlucht museum woont. Dat gaat nog wel even duren. Saneren, afstempelen, restschuld, het zijn woorden die u steeds vaker zult gaan lezen. De Amerikaanse economie boekt ondertussen een bescheiden vooruitgang maar er doemt in de verte wel een vernietigende fiscale tijdbom op.


Tikkende fiscale tijdbom
De fiscal cliff’  zoals de Amerikanen het noemen, zijn de enorme bezuinigingen en belastingverhogingen die gepland staan om automatisch te worden ingevoerd en vastgesteld aan het begin van 2013, tenzij het Congres actie onderneemt.

 

Een erfenis uit het Bush-tijdperk van belastingverlagingen op inkomsten vervalt en zal tientallen miljoenen Amerikanen in de portemonnee raken. Miljarden dollars aan bezuinigingen treden in werking om het gigantische tekort van de VS terug te dringen. De democraten willen een combinatie van bezuinigingen en lastenverzwaringen, terwijl de Republikeinen willen bezuinigen, maar een broertje dood hebben aan ‘taxes’.

Opvallend is dat de gemiddelde Amerikaanse konijnenkop zich meer druk maakt over deze tikkende fiscale tijdbom dan om de huidige uit de klauwen gelopen Europese schuldencrisis. En daarmee wordt er openlijk gespeculeerd over de impact van dit alles waarbij vriend en vijand het er over eens is dat dit fiscale grapje de VS zo maar in een recessie kan storten.

 

Grote jongens maar het zwaarste Amerikaanse kaliber is de fiscale tijdbom.

 

Over doorschuiven van de problemen gesproken. Ik raad u aan de ‘fiscal cliff’ alvast wat meer op uw beleggingsradar te positioneren. Immers, om alle ellende vakkundig de kop in te drukken, wordt de roep om een soort briesende Hulk steeds luidruchtiger.


Ondoorzichtig gepimpt
Tot slot nemen we u mee naar de sector grondstoffen. De olieprijs staat steeds verder onder druk omdat de economie wereldwijd hapert. Eenvoudige trends dat het zwarte goud ‘altijd’ Noordwaarts gaat kunnen voor even de prullenbak in. LNG speelt steeds nadrukkelijker een rol en zal dat naar mijn idee blijven doen. Het is een cruciale wereldwijde trend, welke u niet mag missen.


U weet al langer dat ik goud links laat liggen. Het voegt niks toe. Balletje balletje in het groot. Ook de wankele ondoorzichtig gepimpte en door puistenkoppen aangeprezen exploratie-bedrijfjes laat ik bewust links liggen. Het voorfinancieren van salarissen en andere duistere fees in combinatie van een fatsoenlijk gokgehalte laat ik graag aan anderen over.


Wolfraam
Als u dan toch zo nodig iets wilt in deze hoek van het spectrum is Tungsten  wellicht iets voor u. Tungsten - of beter gezegd wolfraam - is een scheikundig element met symbool W en atoomnummer 74. Wolfraam  houdt het hoofd lang koel en heeft van alle metalen het hoogste smeltpunt (3695 Kelvin). Het materiaal is tevens goed bestand tegen corrosie. Kijk, daar kan de Hulk wat mee.

De bekendste industriële toepassing van wolfraam zit in uw gloeilamp, namelijk het gloeidraadje. De grap is dat er heel langzaam een tekort aan het ontstaan is van het spul. China is de grootste delver respectievelijk leverancier, maar daar is inmiddels een lampje gaan branden. De Chinezen verwerken het goedje liever eerst in hun producten en gooien het dan pas over de hoge muur.

Tel daarbij op dat Tungsten steeds meer in smart phones verwerkt wordt en u begrijpt: de koers van het gewillige spul loopt vanzelf op.


 Maar let u ook even op de risk list?

 

**********************************************************************************************************

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund . Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 24 uur te doen.