
De Nederlandse gemeenten zijn boos, want er dreigt definitief 2 miljard euro aan zorgtaken aan hun neus voorbij te gaan. Dreigende muiterij moet staatssecretaris Van Rijn op andere gedachten brengen.
Jarenlang hadden gemeenten in Nederland zich erop voorbereid. Nadat zij in 2006 via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) verantwoordelijk werden voor het leveren van huishoudelijke hulp in huis, maatschappelijke begeleiding en voorzieningen voor gehandicapten, zouden ook taken als persoonlijke verzorging, jeugdzorg en GGZ volgen. Een pakket van bijna zes miljard euro dat nu via de AWBZ door zorgverzekeraars georganiseerd wordt.
Daar blijft slechts 3,9 miljard van over, omdat een deel van de taken na felle protesten van zorverzekeraars en patiëntenorganisaties en een aantal zorgorganisaties toch niet naar gemeenten gaan. En dat pikken de gemeenten niet, zo lieten ze vorige week weten. Koepelorganisatie Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) trok aan de bel nadat tweederde van haar leden tegen het akkoord gaan met de huidige plannen van staatssecretaris Martin van Rijn. De VNG dreigde onder de huidige voorwaarden niet mee te werken aan de overheveling, waardoor uitstel waarschijnlijk is.
VNG-voorzitster Annemarie Jorritsma liet weten de bal weer bij het kabinet te leggen en als het kabinet voet bij stuk houdt… nou ja, dan zijn de gemeenten alsnog gedwongen om mee te werken. Maar desalniettemin: het offensief lijkt te werken, want de oppositie pleit nu ook voor uitstel van de nieuwe WMO.
Plannen in het water
De boosheid van de gemeenten zit hem vooral in het dwarsbomen van hun jarenlang voorbereide scenario's om te kunnen bezuinigen op de WMO, zoals zij overigens ook opgelegd krijgen door het Rijk met budgetkortingen. In heel het land werden plannen gemaakt om die op te vangen. In de vorm van een conglomeraat van door de gemeente geselecteerde zorgverleners bijvoorbeeld, die een totaalpakket bieden waarvoor ze eventueel via een 'hoofdaannemer' in de vorm van een zorgorganisatie gefinancierd worden, zoals in een aantal gemeenten al is besproken. Vooral het onderdeel Persoonlijke Verzorging leende zich voor besparingen, door dat werk bijvoorbeeld door huishoudelijke hulpen, vrijwilligers of mantelzorgsters uit te laten voeren.'Nu persoonlijke verzorging bij verzekeraars blijft, is het speelvlak voor gemeenten kleiner'En dat terwijl het budget voor deze zorg relatief het minst aangetast werd. Een woordvoerder van de VNG laat weten: 'Hierop zat de kleinste bezuiniging, van in totaal 15%. Dat bood veel ruimte voor efficiënte combinaties met begeleiding en huishoudelijke hulp. Maar dat is nu overgegaan naar verzekeraars. Hierdoor is het speelvlak voor gemeenten kleiner, er zijn minder mogelijkheden voor efficiënte combinaties. Relatief is de bezuinigingsdoelstelling voor de rest van de taken dus veel zwaarder geworden.'
2 Bijdragen
PeterO
Nederland kent geen corruptie op de schaal die je in China ziet, maar zwaar corrupt of minder zwaar corrupt; het blijft corrupt.
Henri