Trek het je niet aan, NVM

2 Connecties

Organisaties

NVM

Werkvelden

Woningmarkt
5 Bijdragen

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) moet zich de kritiek op haar persberichten niet persoonlijk aantrekken, aldus columnist Jasper Du Pont. De frustratie is namelijk niet gericht op de NVM, maar op het gapende gat dat de media en de wetenschap laten vallen op het moment dat we ze het meest nodig hebben.

Afgelopen weekend werd een lijstje met de persberichten van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) honderden keren gedeeld op Twitter. De aandacht was zó groot dat NVM zich vandaag genoodzaakt voelde te reageren. Strekking van het verhaal van de persvoorlichter van de NVM is dat je niet naar prijsstijging moet kijken, maar naar transactieaantallen, iets waarmee ik het grotendeels eens ben. Echter heb ik het lijstje uit de tweet nagelopen en tel ik slechts twee berichten waarin een kwartaal met dezelfde periode van het vorige jaar wordt vergeleken. In die kwartalen was de vergelijking met een jaar eerder gunstiger dan de vergelijking met een kwartaal eerder. In alle overige berichten wordt hoogst dubieus vergeleken met het voorgaande kwartaal. Dat is gewoon spinnen, punt. Ergens doet het ook helemaal niet ter zake dat de NVM spint. De NVM is een partij met een belang en mag de boodschap brengen hoe zij wil. Ik geloof niet dat de cijfers niet kloppen, ik denk dat NVM aan de data rammelt tot de getallen die ze wil communiceren op een rijtje staan. Daarom is het juist interessant om te zoeken naar de cijfers die de NVM niet in haar persbericht opneemt. Dit geldt overigens niet alleen voor de kwartaalcijfers, maar ook voor de berichten over bijvoorbeeld een aantrekkende woningmarkt in de Verenigde Staten of een goed kwartaal van de woonbranche op de site van de NVM. De dramatische voorgaande kwartalen van de woonbranche halen de website niet.

Vastgoedlobby

Maar nogmaals, iedere belanghebbende mag de boodschap brengen hoe hij wil. Ik denk dan ook niet dat de NVM zich dit persoonlijk moet aantrekken. Als je het mij vraagt, werd de tweet ongekend populair omdat zoveel mensen het beu zijn om de vastgoedlobby haar boodschap te horen verkondigen zonder enige vorm van tegengas. Afgezien van wat blogs en enkele verslaggevers bij krant en TV wordt er gewoon te weinig onderbouwd tegen de mening van partijen als de NVM in gegaan.
'De frustratie is niet gericht op de NVM, maar op het gapende gat dat de mainstream media en de wetenschap laten vallen op het moment dat we ze het meest nodig hebben'
De belangrijkste mainstream nieuwsbronnen (NOS  achtuurjournaal, RTL ochtendnieuws, Telegraaf) brengen de mening van de NVM vrijwel klakkeloos in het nieuws. Als deze media al een expert en/of hoogleraar uitnodigen om cijfers te duiden, blijkt vrijwel altijd dat zijn leerstoel betaald wordt door clubs zoals de NVM of Ortec. En wanneer dit niet het geval is, blijkt het instituut waarvoor de expert werkt voor 50 procent gefinancierd te worden door marktpartijen. Nu wij als doodnormale Nederlanders het meest behoefte hebben aan accurate berichtgeving over de woningmarkt, laat het systeem het volledig afweten. En iedereen heeft dat door. Dáárom werd deze tweet populair. Dus trek je het niet aan, Roeland. De frustratie is niet gericht op de NVM, maar op het gapende gat dat de mainstream media en de wetenschap laten vallen op het moment dat we ze het meest nodig hebben. Oh, hoewel we volgens de NVM moesten kijken naar transactie aantallen, wil men toch graag nog even aanstippen dat de NVM een kwartaal voor loopt op het kadaster. Hierbij kijkt men ineens naar prijsstijgingen. Ook dat snap ik hoor.  

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Jasper du Pont

Gevolgd door 126 leden

Maakt zich zorgen over de mate waarin de woningmarktstarter wordt vertegenwoordigd in de politiek en media.