
Het Kadaster registreerde een fikse stijging van het aantal verkochte woningen in juli. Is de groene waas dan eindelijk daar? Niet volgens Jasper du Pont.
In juli 2013 registreerde het Kadaster 9.659 verkochte woningen. Dit is een stijging van 29,6% ten opzichte van juli 2012 (7.451). Vergeleken met de voorgaande maand, juni 2013, is er ook sprake van een stijging: 33,7%. Het Kadaster registreerde toen 7.224 verkochte woningen.
Dat er meer woningen zijn geregistreerd dan in juni is niet vreemd. Sinds 1995 was dit namelijk 18 keer het geval. Slechts eenmaal, vorig jaar, werden er in juli minder verkochte woningen geregistreerd dan in juni (-54%). Vorig jaar juli zou de overdrachtsbelasting weer worden verhoogd van 2% naar 6%, zodat het kadaster het in juni erg druk had – en in juli erg rustig. Dit betekent dat een vergelijking met vorig jaar juli erg lastig te maken is en vergelijken met juni door seizoensinvloeden ook niet kan.
Het is dan ook verstandig om voor het perspectief iets breder te kijken dan alleen naar afgelopen maand en naar dezelfde maand vorig jaar. In de eerste zeven maanden van dit jaar werden in totaal 54.860 transacties geregistreerd. Vorig jaar waren dit er nog ruim elf duizend meer:
Was vorig jaar juli de allerslechtste julimaand ooit qua aantal transacties, dit jaar komt het kadaster voor de tweede maal sinds het begin van de meting in 1995 onder de 10.000 woningen uit:
Omdat juli 2012 ernstig beïnvloed werd door de veranderende wetgeving is het interessant te kijken naar juli 2011. Toen waren er zo’n 7,4% meer transacties dan juli dit jaar. Ter vergelijking: in mei 2011 waren er nog 16% meer transacties dan in mei 2013. Door een roze vergrootglas bekeken zou je dus kunnen stellen dat de trend iets minder negatief is geworden sinds mei, maar echt uitgesproken positief wil ik hem nog niet noemen.
Tot slot het aantal huizen dat in twaalf maanden cumulatief werd verkocht. Geheel rechts zie je de uptick die vandaag als glorieuze wederopstanding van de woningmarkt zal worden gevierd. Ik kan er zelf nog niet echt een trendbreuk in zien:
De meeste beweging in de grafiek is de laatste tijd veroorzaakt door veranderende wetgeving. In juni 2012 zie je een scherpe piek en rond de jaarwisseling een wat langgerekte opleving. Het verschil is te verklaren door het feit dat de verandering in de overdrachtsbelasting afhing van het moment van passeren bij het kadaster en eind vorig jaar een koopovereenkomst bij de makelaar voldoende was om nog een spaarhypotheek te mogen afsluiten.
Eind vorig jaar heeft men dus in de weken na de koop het huis bij het kadaster gepasseerd. Verder lopen de cijfers van het kadaster en de NVM niet heel ver uit elkaar qua periode, of in ieder geval niet meer twee a drie maanden zoals ooit het geval was.
Zie voor meer cijfers het vastgoed dashboard. Komende woensdag maakt het CBS de ontwikkeling van de Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK) bekend.
16 Bijdragen
boer-breekt-klomp
Grad Cuypers
boer-breekt-klomphttp://www.pvda.nl/berichten/2013/08/PvdA+wil+investeringsagenda+voor+economie+en+werkgelegenheid
Dus niet spreken dat de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft en wordt gecompenseerd door een @basisinkomen.
boer-breekt-klomp
Grad CuypersHypotheekrente aftrek is helaas slechts 1 van de vele mechanismen die tot asset price inflatie (= een bubble) leidt. Alleen dat afschaffen geeft geen garantie dat de prijsontwikkeling van huizen op de lange termijn gelijke tred houd met de loonontwikkeling en de inflatie. De PvdA moet de factor economic rent en unearned income heel zwaar belasten. Nu betaalt de factor arbeid de rekening. Daar moet de belasting af.
Voor Nederlandse burgers staat de debtoverhang er dan nog van voor 2008 (... zie het calvinistische discourse over 'rest-schuld').
Het basis inkomen wordt hoog tijd. Als er iets scheef is gegroeid is het de verdeling van het het recht (lees tekort) op arbeid en de maatschappelijke gevolgen daarvan.
Technologische werkloosheid heet het. Het logische gevolg van alle 'voortgang'. Geen PvdA politicus die dat durft te benoemen.
Grad Cuypers
boer-breekt-klomphttp://www.economie.nl/weblog/krugman-over-nederland-belgie
De wereldwijde blog-oorlog tegen het systeem 'Liegen om te Leven' is door de @SecretService niet meer te controleren. België heeft net als Balkenende-IV het overheidstekort gecontroleerd uit de hand laten lopen om zo de schulden-economie ter discussie te kunnen stellen.
betaler in kwadraat
Synchronicity
betaler in kwadraatGrad Cuypers
SynchronicityBubbelonia
betaler in kwadraatIk stel voor dat we ophouden met kunstgrepen toepassen. Mensen hebben maar te leren dat iets kost wat het kost. En als dat te duur is (wordt gemaakt door speculatie), dan koop je het niet totdat de prijs gezakt is. Dat geldt voor sinaasappelen op de markt, voor Ferrari's, voor huizen en voor rente (rente is namelijk de huurprijs van geld). Als de sinaasappelen op de markt te duur zijn ga je toch ook niet vragen om lagere rentes om je kist sinaasappelen te "financieren"?
Uiteindelijk schiet de burger namelijk geen ene iota op met het gejongleer met geld zoals we dat de afgelopen decennia gedaan hebben. Potjes spaargeld aan de ene kant, huizenhoge schulden aan de andere kant, virtuele en volledig willekeurige 'waarde' aan nog een andere kant en kapitale subsidies en navenant hoge belastingen als kers op de taart.
Goedkopere huizen, afgestemd op de behoeften van de consument waren veel beter geweest dan de rotzooi die we nu geschapen hebben... Er is maar één manier om daar toch op uit te komen: Verlies nemen.
Grad Cuypers
BubbeloniaHij komt dus in aanmerking om kamerlid te worden voor de PvdA. Daar denken ze ook nog steeds in psychosegelovige denkpatronen!
Bubbelonia
Grad CuypersMaar goed, dan omschrijf ik het zo:
- vordering A -> B
- vordering B -> C
- vordering C -> D
- vordering A -> D
...tegen elkaar proberen uit te balanceren. Dat gaat nu niet meer want de verhoudingen zijn zoek... Of denk jij van wel? Er kan zelfs nog wel wat meer bij?! Dan kun JIJ zo in de kamer voor de VVD ;-)
Grad Cuypers
BubbeloniaGrad Cuypers
betaler in kwadraatMartin
betaler in kwadraatvanhetgoor
Overdrachtsbelasting is ook onzin. Waarom zou er belasting betaald moeten worden als iemand verplicht is zijn huis te verkopen, omdat hij moet verhuizen voor een nieuwe baan? Of omdat Oma is overleden, een echtscheiding of juist twee mensen die samen gaan wonen! Ik kan mij voorstellen dat een belasting over de waardestijging een reële belasting is, maar simpelweg de overdracht belasten is uitermate dom gebleken.
Helaas hebben we in Nederland geen verantwoordelijke regering. Nu niet en ook de afgelopen tien of twaalf jaar niet. Iedereen ging mee met die baarlijke nonsens die wordt verteld door groot-graaiers en meesters-in-de-rechten die nèt niet genoeg verstand hebben om advocaat te worden.
Tenslotte is dat zootje er flink beter van geworden. Huizen in Duitsland zijn altijd al beter van kwaliteit geweest en daarbij lager in prijs, kennelijk verdienen banken en notarissen daar minder. Waarschijnlijk heeft men daar, net als in België en Frankrijk ingezien dat een woning behoort tot de levensbehoeften waar niet onbeperkt aan mag worden verdiend!
Tweede Woning
vanhetgoorGrad Cuypers
vanhetgoor