Trojka verwerpt Griekse voorstellen. Quo vadis, Griekenland?

8 Connecties

Onderwerpen

Griekenland Europa Eurocrisis Trojka Tsipras

Organisaties

ECB IMF

Werkvelden

Economie

De Europese instituten hebben vanmiddag de Griekse hervormingsvoorstellen verworpen. Onderhandelingstactiek of niet? En: wat zullen de gevolgen zijn voor Griekenland?

Volgens premier Tsipras van Griekenland hebben ‘enkele’ crediteuren de Griekse voorstellen niet aanvaard, meldt Bloomberg. Deze bekendmaking maakte direct een ommekeer aan de euforische stemming op de markten, die was ontstaan nadat Commissievoorzitter Juncker, bondskanselier Merkel en anderen de voorstellen eerder ‘een zeer goede stap voorwaarts’ hadden genoemd. In een tweet liet Tsipras weten, dat een dergelijke afwijzing van soortgelijke voorstellen door de instituten nog niet eerder was voorgekomen, noch in Ierland, noch in Portugal. Hij suggereerde verder dat de instituten ófwel geen overeenkomst willen ófwel bepaalde belangen dienen. Hier de tweets waarin dat staat: [embed]https://twitter.com/tsipras_eu/status/613655941289013248[/embed] [embed]https://twitter.com/tsipras_eu/status/613655990156828672[/embed]

IMF ligt dwars

Nu was al langer bekend, dat met name het IMF grote moeite had met de jongste voorstellen van de Grieken. Er zouden te weinig echte bezuinigingen op het omvangrijke ambtenarenapparaat inzitten en juist te veel lastenverzwaringen. Lees: belastingverhogingen, waarvan betwijfeld mag worden of die wel met het krakkemikkige Griekse belastinginningssysteem geïnd zouden kunnen worden, aldus het IMF. Dit brengt de Griekse premier in een lastig parket, want slechts met de grootste moeite had hij zijn eigen parlement kunnen overtuigen van de juistheid van de voorstellen, vooral ten aanzien van de btw-verhoging en verdere ingrepen in de pensioenen. Nu zelfs die voorstellen als onvoldoende zijn gekwalificeerd, staan de Grieken met lege handen. En de tijd dringt want aanstaande dinsdag 30 juni moeten de Grieken 1,6 miljard euro aflossen aan het IMF, drie weken later gevolgd door een aflossing van nog eens 3,7 miljard aan de ECB.
ELA steun ECB is verkapte monetaire financiering
Intussen worden de Griekse banken - indirect - van liquiditeiten voorzien door de Europese Centrale Bank (ECB) door middel van een speciaal Emergengy Liquidity Assistance (ELA)-programma. Sinds begin dit jaar is die steun met bijna vijftig procent toegenomen van ongeveer zestig naar bijna negentig miljard. Veel economen en politici vragen zich af of de ECB hiermee aan verkapte monetaire financiering doet, aangezien ze de Griekse centrale bank toestaat de ELA-limiet op te rekken, hetgeen buiten het mandaat van de ECB valt. Dat mag de ECB alleen doen indien zij (en de Griekse centrale bank) van oordeel zijn dat de Griekse banken solvabel zijn, hetgeen uiterst kwestieus is. De ECB zag zich hiertoe genoodzaakt door de langzame bankrun die al maandenlang plaatsvindt in Griekenland. De Grieken halen hun geld van de bank, omdat zij vrezen dat de huidige euro’s straks veel minder waard zullen zijn bij een eventuele Grexit, waarbij de euro wordt omgezet naar de nieuwe drachme.

Oplossing?

Grote vraag wordt nu wat de oplossing uit de impasse wordt. Tsipras zelf had een swap, een omruil, gesuggereerd om de schuld aan de ECB te vervangen door een schuld aan het Europese permanente noodfonds het ESM (Europees Stabilisatie Mechanisme). Door de veel langere looptijden en lage rente zou dat verlichting van de lopende jaarlijkse verplichtingen opleveren. Daarom zat ook ESM-directeur Klaus Regling bij het overleg van vanmiddag, naast Juncker (EC), Lagarde (IMF), Draghi (ECB) en Dijsselbloem (eurogroep).
Er zijn meerdere wegen die naar Athene leiden
Naast deze oplossing zijn er meerdere wegen die naar Athene leiden om Griekenland een reële uitweg uit haar schuldencrisis te bieden. Zo pleit Armstrong Economics voor een zogenaamde debt-equity swap in combinatie met een haircut (afboeking) van de schulden met ongeveer de helft. Hierbij worden schulden omgezet in assets, waarme nieuwe bedrijven kunnen worden opgestart en dus nieuwe banen worden geschapen. Hét grote probleem van de Griekse economie is – naast de onaflosbare schuldenberg die intussen is opgelopen naar 350 miljard euro – de enorme werkloosheid. Er zijn banen nodig om de economie weer aan de praat te krijgen, dat erkennen vriend en vijand. Zo wil Juncker – om tegemoet te komen aan de bezwaren van het IMF – de komende jaren tot 2020 versneld ruim 35 miljard euro in de Griekse economie pompen. De fondsen daarvoor moeten komen uit de landbouw- en structuurfondsen van de Europese Unie. Naar verluidt doet het IMF zo moeilijk na de vele kritiek die het recent over zich uitgestort kreeg bij zijn aanpak van de Griekse crisis. Niet alleen van financiële experts, maar ook van een groot deel van de 188 aangesloten landen. Intussen dreigt Portugal het volgende land te worden dat zich aandient als crisisland. De eurocrisis is weer helemaal terug van nooit echt weggeweest. Wordt vervolgd. Update: hier het tegenvoorstel van het IMF. Dat wordt geen korte eurogroep vergadering vanavond.   Lees meer over Griekenland en de EU in het Griekenland in Europa dossier van Follow The Money