
Bewoners van serviceflats dachten er comfortabel en in alle rust hun oude dag door te kunnen brengen. Uit onderzoek van Follow the Money blijkt dat dit niet altijd mogelijk is. Verregaande belangenverstrengeling tussen Stichting Dienstverlening Serviceflats (SDS), bestuurders en verschillende vastgoedinvesteerders gaat ten koste van de veelal hoogbejaarde bewoners van serviceflats.
In een unieke productie leverde Follow the Money zowel het televisieprogramma Altijd Wat (tegenwoordig Monitor geheten) als het dagblad Trouw het verhaal over deze misstand. Bij Follow the Money vindt u het complete dossier.
Strafrechtelijke veroordeling voor oud-Kamerlid Clemens Bosman (CDA)
Al jaren heeft oud-politicus Clemens Bosman (CDA) bewoners van serviceflats in zijn greep; nu zet het OM de hakken in het zand
Trouw wint hoger beroep over FTM-artikelen serviceflats
Vastgoedinvesteerder De Boer wint kort geding inzake serviceflats
Rechtszaak om aantijging belangenverstrengeling serviceflats
CDA-wethouder Noordwijk verdedigt partijgenoot De Boer
Serviceflats: The SDS Story Continues [VIDEO]
Minister Blok reageert op misstanden serviceflats
SDS wil zich laten doorlichten
Serviceflats: Andries de Boer vertrekt als CDA-raadslid te Noordwijk
Trouw wint hoger beroep over FTM-artikelen serviceflats
Follow the Money leverde zowel het televisieprogramma Monitor als dagblad Trouw journalistieke producties over misstanden bij serviceflats. Vastgoedinvesteerder Andries de Boer voelde zich ernstig tekort gedaan en spande een rechtszaak tegen Trouw aan en won. Dinsdag won Trouw het hoger beroep. 'Belangenverstrengeling vindt steun in de beschikbare feiten.'
Benadeeld en geïntimideerd
Veel van de 360 serviceflats die Nederland rijk is, kampen met problemen als leegstand en hoge servicekosten. Bosman presenteert zich met zijn stichting als een onafhankelijk troubleshooter. Op de kwaliteit en de onafhankelijkheid van zijn dienstverlening valt echter veel aan te merken. Hoogbejaarde bewoners van de serviceflats werden niet volledig geïnformeerd, ze werden financieel benadeeld en niet zelden geïntimideerd, zo liet ons onderzoek zien.Hoogbejaarde bewoners van de serviceflats werden financieel benadeeld en niet zelden geïntimideerdWaar SDS zich binnen een serviceflat een positie wist te verwerven, probeerde het in veel gevallen ook de bewoners ertoe over te halen hun woning te verkopen. Voor zeer weinig geld, zo bleek uit ons onderzoek. Bosman knoopte daarbij stelselmatig banden aan met de Noordwijkse vastgoedinvesteerder Andries de Boer die de woningen vaak voor bodemprijzen wist te bemachtigen. Na de publicatie en uitzending van de journalistieke producties, nam De Boer afscheid als CDA-raadslid in Noordwijk.
Klap in gezicht
Daarmee was het allerminst gedaan. De Boer stelde dat de in Trouw gepubliceerde journalistieke producties van FTM 'onjuist, onzorgvuldig en onterecht' waren en stapte naar de rechter. Hoewel De Boer onder andere ooit met het visitekaartje van SDS rondliep, had hij nu met name grote bezwaren tegen de beschreven belangenverstrengeling met Bosman/SDS. En hij vond niet dat hij de woningen van de bejaarden voor bodemprijzen had bemachtigd. De Amsterdamse voorzieningenrechter gaf hem op 14 maart 2014 gelijk, oordeelde dat De Boer ten onrechte van belangenverstrengeling was beschuldigd en veroordeelde Trouw tot het plaatsen van een rectificatie op de voorpagina van de krant. Een keiharde klap in het journalistieke gezicht van Trouw en Follow the Money.Volgens de rechters wel degelijk sprake van belangenverstrengeling tussen Bosman en De BoerIn hoger beroep werd dat vonnis dinsdag 1 september door het Amsterdamse Hof vernietigd. De publicatie van de door FTM geproduceerde artikelen was rechtmatig en Trouw werd op alle punten in het gelijk gesteld. Zo is er volgens de rechters wel degelijk sprake van belangenverstrengeling tussen Bosman en De Boer en is ook het motief daarvoor helder. De veelal hoogbejaarde bewoners werd ’essentiële informatie' onthouden en De Boer en Bosman/SDS hebben 'onvoldoende openheid en transparantie […] betracht'.
47 Bijdragen
pubben
Wel ernstig dat journalisten hun gelijk via de rechtbank moeten halen tegenwoordig.
Misschien eens Alex Brenninkmeijer, ex ombudsman interviewen. Benieuwd naar zijn mening daarover.
Hilterman
pubbenhet instituut NOM blijft een tandeloze tijger die aan overheidsorganen slechts mag verzoeken burgers die nadeel ondervonden van overheidsoptreden te compenseren dan wel te vergoeden.
pubben
HiltermanHier De Groene, het staat nu online, ook over de journalistiek en het slechte rechtsbewustzijn van onze politici. Ik gruwel en huiver daarvan.
Let wel, artikel 120 in de grondwet zet de burger al buitenspel en we hebben geen Constitutioneel Hof. Dat maakt de burger(s) machteloos.
Er is veel mis in onze publieke organisaties, daar heerst een angst en zwijgcultuur. Zie Zembla over de SVB. Gepensioneerden die durven te praten, de rest anoniem.
http://www.groene.nl/artikel/het-weefsel-erodeert
Hilterman
pubbenMeneer Brenninkmeijer is net als andere rechters volkomen gebrainwashed door de absurditeit die er in de rechtspraak is geslopen.
Een benadeelde moet het doen met het gemiddelde van twee taxaties
omdat de rechter niets begrijpt van de schadevordering.
De taxaties voor de staat worden gedaan door de hofleverancier op dit gebied. DWZ het expertisebureau dat altijd opdrachten krijgt van de staat.
Die expert schrijft een taxatie nadat hij eerst heeft kennis genomen van de taxatie die in opdracht van de benadeelde heeft plaatsgevonden.
Zoveel voor de onafhankelijkheid van deze expert.
De opdracht was heel duidelijk: Kom met een lager bedrag.
Dat de schade eenvoudig objektief is vast te stellen aan de hand aankoopprijs en van rekeningen is te lastig voor de rechter.
Lees ook mijn bijdrage over de rampzalige toestand bij de Nederlandse politie eens.
Zojuist kreeg ik bericht dat de uitspraak in een civiele procedure tegen de Nederlandse staat die was voorzien op 19 augustus is uitgesteld.
Men geeft nu 16 september als datum voor de uitspraak.
Nu komt het: "Het kan ook wat eerder of wat later worden"
Dat is de letterlijke formulering die de Raad voor de Rechtspraak hanteert. De RvdR schaamt zich nergens meer voor.
pubben
HiltermanWaar kan ik die bijdrage over de politie terugvinden, onder welk artikel, dat heb ik gemist.
Hilterman
pubbenDit is het draadje, mijn bijdrage staat tegen het einde van de reacties.
http://www.ftm.nl/exclusive/waarom-de-recherche-verliest-van-witteboordencriminelen-interview/
Hou een zakdoek paraat je krijgt tranen in je ogen van het lachen.
frits
pubbenjefcooper
pubbenZie VARA Zembla 'Zwijgen over Israel' dat dat ook kan gelden voor gepensioneerden.
Alleen gepensioneerde ministers deden hun mond open.
De Britten hebben een uitstekend systeem, wie nog werkzaam in het verdomhoekje komt, verliest z'n pensioen.
Kees de Lange
jefcooper
Kees de LangeOok heb ik nooit eerder meegemaakt dat er zo'n wantrouwen tegen politici was.
Corruptie en malafide praktijken zijn er bij ons ook altijd geweest, op kleine schaal maakte ik die helaas lang geleden mee.
Vanaf midden 90er jaren is mijn idee ontstond in de hogere kringen het idee dat graaien er bij hoorde.
Misschien ook vanaf die tijd verdween het zorggevoel bij banken.
Oplichten van bejaarden die zich niet meer kunnen verweren is in mijn idee heel erg.
Ik sluit me dus aan bij de felicitatie, ook ben ik van mening dat onafhankelijke journalistiek onontbeerlijk is in een democratie.
Helaas bestaat die bij de gevestigde media naar mijn mening ook niet meer.
Kees de Lange
jefcooperpubben
Kees de Langejefcooper
pubbenAls bejaarde procederen heeft verder ook niet veel zin, procedures kunnen eindeloos worden gerekt.
De VARA Exota procedure duurde vier en twintig jaar.
jefcooper
Kees de LangeDe natuurkundige Tinbergen maakte er een rotzooitje van, op economisch gebied.
Hij kreeg voor die fantasieën ook nog een Nobelprijs.
Deirdre N. McCloskey, ‘The Vices of Economists, The Virtues of the Bourgeoisie’, Amsterdam 1996
Chomsky legde al in 1998, als ik me goed herinner, uit hoe de media propaganda apparaten zijn geworden, 'Manipulating Consent', ik las het boek niet, nog niet, denk dat ik het meeste al weet.
Kees de Lange
jefcooperdocki
Kees de LangeDe bedoelde fopprijs van de Zweedse Rijksbank is net zo min een Nobelprijs als de (fictieve) Beste Columnistenprijs van Follow The Money ter ere van Alfred Nobel. ;-)
Kees de Lange
dockibps
Kees de Langejefcooper
Kees de LangeDat econoom Joop den Uyl zich de fantasie van de maakbare samenleving liet aanpraten pleit niet voor de laatstgenoemde.
In elk geval kwam er geen kabinet Den Uyl meer door die maakbare samenleving, 'dat (centrale overheids regeling van bedrijfsinvesteringen) wilden wij niet', aldus Dries van Agt veel later.
Wereldvreemdheid kwam ik ook tegen bij als econometrist opgeleide economen.
De USSR ging er aan te gronde dat een centraal geleide economie niet in staat is consumentengoederen te leveren, alleen het kapitalistisch stelsel slaagt daarin.
Economische modellen werken net zo slecht als weermodellen, alleen is het bij de laatste categorie glashelder dat ze het niet doen.
Groninger economen (daar behoor ik ook bij) kwamen, ver na mijn studietijd overigens, tot de conclusie dat economische modellen niet werken.
Zij onderwierpen modellen aan de test van terug kunnen voorspellen.
Het was Greenspan, dacht ik, die na de 2008 crisis verzuchtte 'dat de modellen niet hadden gewerkt'.
Economie is overigens niets dan rationaliteit, het is een theorie over menselijk handelen, homo economicus, in een wereld met beperkte middelen en onbegrensde behoeften.
Lionel Robbins, 'An Essay on the Nature and Significance of Economic Science', Oxford 1932
Helaas zijn er veel irrationele economen.
PS Ook op natuurkundig gebied maken de Nobelprijsuitreikers blunders.
Zo werd een Nobelprijs uitgereikt voor het ontdekken van een niet bestaande straling.
Kreeg ook niet Rabin of Perez een Nobelprijs, voor vrede, nota bene ?
bps
jefcooperNiet met wat er niet gebeurt en zoals het wel had moeten zijn.
Jij bedoelt: Economie is een theorie in een wereld met beperkt aanbod, en onbegrensde financiële middelen voor onbegrensde behoeften.
Dat kan dan alleen een theorie zijn,
omdat dat in de praktijk niet blijkt te werken.
jefcooper
bpsZo voorspelden een 70 Nederlandse economen dat de euro niet kon werken, en waarom.
Overigens ben ook ik econoom, staar ik me ook blind ?
Ik bedoel dus niet wij jij meent dat ik bedoel.
bps
jefcooperIk neem ook altijd graag je reacties even door op nieuwigheden voor mij.
Maar DE economische theorie is er niet. Het zijn theorieEn (mv).
En die komen tot dusver niet geheel overeen met DE economische praktijk.
Maar, dit terzijde.
Ik ben blij dat er weer meer jurisprudentie is voor onderzoeksjournalistiek.
jefcooper
bpsMaar die is nogal beperkt.
De essentie staat in:
Lionel Robbins, 'An Essay on the Nature and Significance of Economic Science', Oxford 1932.
Ik las net:
James K. Galbraight, 'Inequality and Instability, A Study of the World Economy Just Before the Great Crisis', New York, 2012.
Dit lezend ben ik verbijsterd over waar economen allemaal mee bezig zijn, in mijn ogen nogal onzinnige onderzoeken, ingewikkelde statistische verbanden proberen aan te tonen.
Kennelijk moet je wat als econoom aan een universiteit.
Die onderzoeken leiden volgens mij tot niets, men vindt wel verbanden, maar of die iets betekenen, en hoe dan, dat blijft duister.
Het is als met CO2 en temperatuur, is er een verband, en zo ja, wat veroorzaakt wat ?
Ik denk dus dat de moderne economen meer verwarring stichten dan iets bijdragen.
Het is natuurlijk vervelend wetenschapper te zijn in een vak waar niets meer aan toe te voegen is.
Daarentegen zouden economen goed werk kunnen doen door te waarschuwen tegen economische zotte politiek.
Helaas is dat niet aantrekkelijk, de 70 Nederlandse economen die in 1997 waarschuwden tegen de euro willen niets meer te maken hebben met hun voorspellingen van toen.
Heeft kennelijk hun carrières geen goed gedaan.
bps
jefcooperIk weet er alles van.
Geniepig tegenwerken, treiteren en terroriseren dat niet anders te verklaren is.
Jij hebt niet zoveel meer te verliezen. Jongere mensen wel.
Het lijkt er op aan te koersen dat er later grofweg nog 3 partijen over moeten blijven:
1. de alles bezittende private grootbankers
2. de politici en ambtenaren die die bankers van dienst zijn
3. de multinationale grootondernemingen die direct of indirect in aandelen grotendeels in handen zijn van die bankers,
en die de mensheid van water, voeding en luxe behoeften gaan voorzien,
mits die mensheid een bestaan is gegund, d.w.z. braaf meewerken.
Een private vrije middenklasse met vrij bezit is daar niet bij nodig. Zelfs
ongewenst want bezit-concurrent.
De armen zijn overbodig.
Die mogen werken voor het gebruik van bankerseigendommen: huizen, spullen en grond op krediet en voor belastingen voor de politici en ambtenaren, als ze braaf zijn.
Het gemeenschappelijk belang van de 3 partijen is geld en macht.
Hun zekerheid. Daar moet alles voor wijken.
Het duurt nog wel even totdat de politici en ambtenaren concluderen dat dat geen wijze beslissing was. Er is geen zekerheid.
jefcooper
bpsjsmid
Kees de LangeKees de Lange
jsmidLeprechaun
jsmidBlader nog weleens in het FD als ik in de bibliotheek ben.
Mijn laatste conclusie is dat de huidige weekend uitgave van het FD nog dunner is dan de vroegere maandag uitgaves.
Ik praat over de dikte nog niet eens over de inhoud (nu in tabloid formaat dus de helft van de vroeger).
Leuk onderzoekje voor FTM, weeg (in grammen) een week lang de tabloid FD's en vergelijk dat eens met een week opbrengst in gewicht van zeg FD's van 20 jaar geleden. Die liggen vast nog wel ergens in een of ander archief.
bps
jefcooperjefcooper
bpsEU leiders en Goldman Sachs mannetjes vinden de huidige wereld het walhalla, vrees ik.
Molenaer
Kees de Langejefcooper
De verkoper antwoordde 'er zijn nog rechters in Berlijn'.
Gelukkig hebben wij die ook nog.
Ik denk dat dat ook nog wel even zo zal blijven, toevalligerwijs heb ik redelijk wat rechters persoonlijk gekend, elk van hen maakte op mij de indruk een onkreukbaar iemand te zijn, en capabel.
Vrienden in de VS vonden rechtspraak alleen door rechters maar niks, 'die zijn omkoopbaar', vandaar hun voorkeur voor juryrechtspraak, waar ik nu weer niets in zie.
Frank Wijn
Leprechaun
De reputatie gaat jullie vooruitlopen.
De serverproblemen ongelukje?? of doordat jullie inmiddels wat vrinden voor het nut hebben verloren (geef niet hoor, dan blijven er nog vrinden voor het genot en natuurlijk- zijn wat schaarser - echte vrienden - vriendschap om de vrindschap zelf.
mvg
pubben
LeprechaunDat was ook mijn eerste gedachte!
boftm
pubbenLaten we nu eerst wachten op de onderzoek resultaten naar de oorzaak van de server problemen. Eric en zijn colleaga's hebben wat tijd nodig en laten even wachten voordat wij Indianen verhalen gaan schrijven.
pubben
boftmLeprechaun
pubben16again
pubbenhttp://tweakers.net/nieuws/105057/leaseweb-ondervindt-storage-problemen-sinds-maandagavond.html
pubben
16againIn ieder geval bleef ik heel lang problemen hebben. Database fout melding. Ook toen FTM alweer allang online was. Ik kon wel meelezen via Discuss maar kon niet op de FTM site zelf.
Ligt dat aan mijn computer?
Hilterman
FTM bewijst hiermee overduidelijk dat het een plaats verdient in de journalistiek. Onderzoeksjournalistiek is het kind van de rekening geworden bij de gevestigde media.
Gelukkig biedt internet aan het FTM initiatief de mogelijkheid de lacune te vullen.
Hoog tijd om dit initiatief te steunen met een donatie.
Opvallend dat er politici bij betrokken waren van CDA huize.
Deze vorm van oplichting zou eerder te verwachten zijn bij de dames en heren van de VVD.
jefcooper
Hiltermanbps
Peter Hendriks
Het verbaast me wel dat rechter 1 iemand in het gelijk stelt en rechter 2 brandhout van 'm maakt. Ik weet dat rechtspraak geen exacte wetenschap is, maar dit soort verschillen in beoordeling van de feiten maken me nerveus. Het gebeurt helaas ook bij moordzaken.
Jan Snijder
Ga zo door, de onafhankelijke beschermheer die de journalistiek zou moeten zijn wordt wederom door uw optreden eer aangedaan.
Succes in al uw verdere pogingen de elitaire maffia politiek te breken :)
Jan
Krijn Schramade
Jan