De zojuist gekozen Amerikaanse president Donald Trump ageerde tijdens zijn campagne fel tegen de politieke elite en gevestigde belangen. Met een 5-puntenplan beloofde hij de overheid weer eerlijk te maken en de invloed van lobbyisten aan banden te leggen. Maar in de eerste week na de verkiezingen duidt alles erop dat lobbyisten invloedrijker worden dan ooit.

Donald Trump bracht vorige week een schok teweeg in het politieke machtscentrum van Amerika. Washington DC, waar slechts 4,1 procent van de kiezers op hem stemde, is volgens de vastgoedmagnaat en nieuwe president door en door corrupt. De slotfase van zijn campagne stond zelfs volledig in het teken van die boodschap, met ‘Drain the swamp’ als pakkende slogan. De hoofdstad is een moeras van verderf waar de politieke elite doet wat zij wil en alleen outsider Trump kan dat veranderen, liet hij de kiezers weten.

Met zijn anti-establishmentboodschap positioneerde Trump zich wederom duidelijk tegenover Hillary Clinton. Zij werd door rechts én links beschouwd als de personificatie van de politieke elite die alleen luistert wanneer je een grote zak geld meebrengt. Toen hij zelf nog onder...

Om dit artikel te kunnen lezen moet je lid zijn.

Word lid of Log in