Tsipras wint opnieuw, maar moet hij daar blij mee zijn?

6 Connecties

Relaties

Griekenland Europa Eurocrisis Syriza Tsipras

Organisaties

EU

Het beloofde een nek-aan-nek race te worden tussen de regeringspartij Syriza van premier Alexis Tsipras en diens voorganger de Nieuwe Democraten. De verkiezingen wezen echter anders uit: de partij van Tsipras won, met een ruime meerderheid van 145 tegenover 75 zetels. Een Pyrrhus overwinning?

En wéér moesten de Grieken naar de stemlokalen. Voor de derde keer al dit jaar. Na de algemene verkiezingen begin dit jaar en het referendum in juli, over  het 'trojka dictaat', schreef de zittende premier Alexis Tsipras opnieuw nieuwe verkiezingen uit. Naar verluidt officieus om van de oppositie binnen zijn eigen partij af te komen, maar officieel om de Grieken te laten stemmen over de bezuinigingen en hervormingen uit Brussel. Bezuinigingen waarmee Tsipras onder protest mee akkoord was gegaan, omdat hij naar eigen zeggen geen keus had gehad.

Gegokt en gewonnen

En met succes, want na het tellen van ruim de helft van de stemmen bleek dat zijn partij 35,5 procent van de stemmen had weten te bemachtigen en zijn naaste concurrent - de vorige regeringspartij Nea Dimokratia - slechts 28 procent, volgens de eerste officiële resultaten. Gegokt en gewonnen zou je kunnen denken. Want net als in januari zal Syriza met co-pilot uit de eerdere regering - de Onafhankelijke Griekse Partij - een meerderheid in het parlement behalen. De Onafhankelijken hebben al aangegeven met Syriza een regering te willen vormen. De voorlopige uitslag, na 50 procent van het aantal getelde stemmen (opklikken voor groot):   [embed]https://twitter.com/MacroPolis_gr/status/645675658266476545[/embed] De electorale gok van Tsipras heeft dus goed uitgepakt: hij is zijn dissidente partijgenoten kwijt (hun nieuwe partij haalde de kiesdrempel niet) en kan met behulp van zijn oude coalitiegenoot een nieuwe regering vormen.

Pyrrhusoverwinning?

Maar wat nu? Betekent de zege van Syriza niet een Pyrrhus overwinning voor Tsipras en de zijnen? Immers, de Europese Commissie en de directeur van het permanente 'noodfonds' ESM, de Duitser Klaus Regling,  hadden al eerder laten weten dat de deal met de trojka is gesloten met de Griekse staat, dus ongeacht welke regering daar zit. De nieuwe Griekse regering, die zoals verwacht al morgen zal worden geïnstalleerd, heeft 'het dictaat' van de trojka gewoon uit te voeren, want anders komt er geen nieuw geld beschikbaar voor de Grieken. Onzeker is bovendien wat het IMF gaat doen. Zoals bekend wil het Internationale Monetaire Fonds (IMF) kwijtschelding van een fors deel van de schulden, iets wat voor Merkel onbespreekbaar is. Vooralsnog lijkt een compromis bereikt door middel van - wederom - looptijd verlenging en rente verlaging, maar een definitieve deal is er nog niet.
De lage opkomst tijdens deze verkiezingen zijn een teken aan de wand
Tsipras heeft zijn handtekening onder dat trojka akkoord gezet - ook al was hij tegen. Hij zal dus nu leiding moeten geven aan een Grieks kabinet terwijl hij de gekozen trojka aanpak niet steunt. Tegelijkertijd weet hij zich nu verzekerd van de steun van de meerderheid van de Griekse bevolking, al moet gezegd dat een opkomst van circa 55 procent niet echt overweldigend genoemd mag worden. De opkomst is de facto de op één na laagste ooit, alleen de Europarlementsverkiezingen van 2009 scoorden lager.

Toekomst

De vraag is natuurlijk hoe Tsipras met deze uitslag in de hand de toekomst tegemoet treedt. Hij weet dat het Griekse volk - en zeker zijn eigen achterban- de bezuinigingen méér dan zat zijn. Hij weet ook dat de aanpak van het corrupte en cliëntelistische Griekse systeem tijd en moeite kost. Hoe gaat hij de trojka én zijn eigen achterban tegelijkertijd tevreden stellen?
De massale toestroom van bootvluchtelingen kan de Griekse toeristenindustrie de das om doen
Het risico bestaat, zeker met het bijkomende probleem van de massale toestroom van vluchtelingen naar de Griekse toeristen eilanden, dat Tsipras - ondanks alle inspanningen - er niet of ruim onvoldoende in slaagt om de Griekse economie te herstellen. De massale toestroom van bootvluchtelingen vanuit Turkije kan het belangrijkste Griekse exportproduct - het toerisme - de das om doen. Dan valt hij mogelijk in een twee-zijdig zwaard: dat van de trojka, maar ook van zijn eigen - tot op het bot gefrustreerde - achterban.