Het idee van een vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie heeft sinds de Europese Interne Markt van midden jaren tachtig en het Noord-Amerikaanse handelsverdrag van begin jaren negentig al verschillende keren op de onderhandelingstafel gelegen.
Steeds strandde het op onwil van beide zijden om serieuze concessies te doen, gebrek aan politiek draagvlak in zowel de VS als de EU en op de complexiteit van meerdimensionele onderhandelingen over protocollen en standaards in verschillende sectoren. Te veel, te ingewikkeld, te ambitieus, te kostbaar, te onvoorspelbaar, te controversieel – niet doen dus. En toch zijn VS en EU sinds de zomer van 2013 over precies zo’n verdrag aan het onderhandelen. Dat roept de vraag op welk probleem TTIP nou precies moet oplossen.
Geen tarievenoorlogen
De achtergrond is het stellige voornemen van de politieke elite om niet dezelfde fouten te maken als in de jaren dertig. Vandaar het ‘redden’ van banken, de lage rente, de stimuleringsprogramma’s van 2009 en 2010 en de biljoenen die centrale banken sinds 2008 in het financiële stelsel hebben gepompt. Maar zoals de historiografie voor dummies waar politici zich op beroepen ook leert, was een andere oorzaak van de Grote Depressie de tarievenoorlog die zich in de jaren dertig ontspon. Vandaar dat de G20 zich begin 2009 committeerde aan het openhouden van de handelskanalen. Geen Smoot-Hawley ‘in our time’.
Het voornaamste motief voor de nieuwste golf van handelsverdragen: voorkomen dat we het globaliseringsproject van de laatste twintig jaar om zeep helpen
En hoe daar beter recht aan te doen dan door precies het tegenovergestelde te doen. En daar heb je meteen het voornaamste motief voor de nieuwste golf van handelsverdragen die momenteel de wereld overspoelt: CETA, TPP en TTIP. Voorkomen dat we met tarieven de eigen bedrijvigheid beschermen tegen buitenlandse concurrentie en daarmee het globaliseringsproject van de laatste twintig jaar om zeep helpen.
Amerikaanse supermacht
En vervolgens gebeurt er iets vreemds. Die hele dreiging van een tarievenoorlog blijkt al snel illusoir; behalve ten aanzien van kapitaalstromen is er onder de Davos-elite niemand die serieus aanstuurt op ontvlechting van de mondiale goederen- en dienstenstromen. Niettemin gebruiken de VS onder Obama de crisis om de handelsrelaties met Canada (CETA) en – vooral – Zuidoost-Azië (TPP) te verdiepen door niet alleen de resterende tarieven te schrappen maar ook de marktregels te harmoniseren. Al was het maar om de sleetse hegemonie van de Amerikaanse supermacht voorbij haar houdbaarheidsdatum te tillen.
En als dan vijf jaar na het faillissement van Lehman Brothers de eurozone zichzelf met botte bezuinigingen en lastenverzwaringen bijkans economisch ontmant, is Van Rompuy er als de kippen bij om Obama om ook zo’n verdrag met de EU te smeken. De sceptische Amerikanen stemmen toe onder het motto: eerst zien dan geloven. Inmiddels zijn we drie jaar verder en verlopen de onderhandelingen steeds stroever. Vooral door binnenlands verzet. Burgers, boeren en buitenlui vragen zich terecht af wat die pakken in die achterkamertjes, bijgestaan door schimmige lobbyisten van het grootbedrijf, allemaal aan het bekokstoven zijn. En dus heeft Malmström de omerta van haar voorganger, De Gucht, moeten doorbreken en scheidt de Europese Commissie sinds enige maanden de ene verklaring na de andere af om burgers te overtuigen van het belang van TTIP.
Momenteel is het allemaal geopolitiek wat de klok slaat
Eerst zou het groei en werkgelegenheid brengen; marktintegratie leidt volgens de spreekstalmeesters van de mondialisering immers tot schaalvoordelen en innovatie door specialisatie. Nu we weten dat de effecten in het gunstigste geval futiel zijn en in het slechtste geval desastreus – de feiten leren namelijk dat marktintegratie vooral gaat over onderhandelingsmacht, belastingontduiking en loonkostenarbitrage – horen we dat argument nauwelijks meer.
Momenteel is het allemaal geopolitiek wat de klok slaat: door TTIP kunnen VS en EU tot in lengten van jaren de marktstandaarden bepalen. Alsof het landen zijn die met elkaar concurreren en niet bedrijven, en alsof niet alle relevante markten stevig in handen zijn van Europese en Amerikaanse grootbedrijven en we dus niets te vrezen hebben van China.
In 1972 publiceerden de bestuurskundigen Cohen, March en Olsen een artikel in Administrative Science Quarterly dat een van de grootste nagels sloeg in de doodskist van het bestuurlijk rationalisme. Veel besluitvorming, aldus de auteurs, wordt gekenmerkt door georganiseerde anarchie. Dat betekent dat beleidsmakers niet rationeel op zoek zijn naar adequate oplossingen voor gedeelde problemen maar dat rondzwervende oplossingen op zoek zijn naar geschikte problemen en daaromheen genestelde coterieën van belanghebbenden die bereid zijn deze oplossingen te adopteren. Het vuilnisbakmodel van politieke besluitvorming noemden de auteurs het.
Geen onwelriekender vuilnisbak dan TTIP.
21 Bijdragen
Roland Horvath
Een andere reden voor het TTIP is de EU afhankelijk te maken van de US via de NAVO/IMF/TTIP. Dan heeft de EU niet de kans andere relaties aan te knopen met de BRICS landen en vooral geen deel uit te maken van een Euro- Aziatische groep. Het oorlogsgestook van de US in Oekraïne UA is ook bedoeld om de EU in moeilijkheden te brengen en de relatie van de EU met Rusland RU te verzieken. De EU doet hier slaafs aan mee.
De EU moet met alle landen gepaste relaties onderhouden. De BRICS landen zijn belangrijker voor de EU dan de US. De US hebben geweigerd de kredietverlening door IMF/ Wereldbank aan te passen aan de nu bestaande productie - en handels verhoudingen, wereldwijd. De BRICS landen werden benadeeld en daarom hebben ze een eigen IMF/ Wereldbank opgericht. Dat illustreert een typische teloorgang van een rigide dictatuur, de US, die zich niet aanpaste aan nieuwe omstandigheden. Liever samen met de domme EU in een conflict/ concurrentie verhouding met de BRICS dan in een samenwerkingsverhouding. Hierdoor hebben de US hun positie in een multipolaire wereld ernstig verzwakt. De slaafse EU moet dat wat opsmukken, ze zijn toch al een wingewest sedert WO II via de NAVO en tal van militaire US bases in Europa.
Het TTIP is een verdere stap van de ongezonde, schadelijke, dominantie van de Grote Multinationale Ondernemingen GMO tegenover de overheden. Dat niet alleen via de ISDS. De overheden mogen dan niets veranderen, geen innovatie, want als de winst van de
bps
Roland HorvathWarren Buffet kan maar niet begrijpen hoe er geen inflatie volgt als er helikoptergeld wordt uitgestrooid. Waar zou al dat geld toch blijven? Ik begrijp het ook niet.
http://fd.nl/ondernemen/1102592/buffett-als-rente-stijgt-lijken-aandelenkoersen-hoog
Ian
Ewald vergeet hier (nadrukkelijk?) onze politici (ja Ewald, ook van linkse signatuur) te vermelden, dat zooitje ongeregeld in de 2e slaapkamer, die onze stem hebben gekregen zich te weer te stellen tegen TTIP. Maar het enige dat ze - behoudens een enkele uitzondering na - doen is zwijgen en liegen. Ook had blijkbaar niemand van onze politici bezwaar dat nitwit van Rompuy met de pet in de hand naar Obama ging, net zoals niemand bezwaar had tegen ESM, verdrag van Lissabon, Target 2 etc. etc. Hoe zou dat nu toch komen? We verdienen dus niet beter.
pubben
IanZoals Ewald Engelen onvermoeibaar blijft doen.
Watching the Wheels
WtW
Watching the WheelsWe zien decentrale bewegingen naar meer maatwerk, bij zorg, energieopwekking (zonnepanelen), thuiswerken, eigenlijk overal, dus ouderwets om te onderhandelen over chloorkippen etc. om maar richting grotere schaal te kunnen bewegen.
Watching the Wheels
WtWSchuld tov. GDP in China veel lager ...
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/35/Public_debt_percent_gdp_world_map.PNG
China 'slechts' voor 10% GDP afhankelijk van EU en USA (waarschijnlijk door lage bedragen voor producten), andersom lijkt afhankelijkheid groter ...
http://www.usfunds.com/media/images/investor-alert/-2012-ia/2012-06-01/COMM-ChinaMajorTrading-060112.gif
Het GDP van China streeft USA voorbij en ... klein detail ... defensie-uitgaven zijn gerelateerd aan het GDP, macht hangt af van GDP ...
http://thereformedbroker.com/wp-content/uploads/2012/03/china-gdp.png
Oplossing zoeken ze in uitbreiding van Europa en het vormen van grotere machtsblokken (EU en USA samenvoegen).
WtW
Watching the Wheelswolligtruike
Aiwa-lo
Deze mensen kikken erop dat je de roverheid die te infantiel is qua aanwezige kennis en kunde zonder voorovergebogen te staan te screwen.
Hun inborst de psychopatische karakterstructuur en hoe zij naar de wereld kijken is funnest voor de volgende generaties. Zij zijn nog erger dan IS karakter moord op deze partijen zou dan ook als geroepen komen.
Dus hierbij een oproep om bij genoemde partijen te infiltreren en ze ten gronde te richten ( secretaresse, receptie, postkamer medewerkers deze worden toch altijd slecht behandeld. Daarnaast zouden de Nederlanders er goed aan doen te gaan kijken of een afzettingsprocedure van de huidige politici (regering) niet een noodzakelijk kwaad is. Dit kan namelijk alleen het slappe slapende volk weet dit waarschijnlijk zelf niet.
Of ga politici (onze huidige dictators) strafbaar stellen eigen recht ligt in het verschiet gedreven door wanhoop en we weten hoe het midden oosten er op dit moment uit ziet. En denk niet dat dat hier in Europa niet mogelijk is.
Force 10
Aiwa-loverklaarde dat hij als zijn vooenaamste doel in zijn laatste zittingsperiode "het realiseren van het TTIP-verdrag" zag .
Nog even de pensioen-ver(drie)dubbelaar cashen ?
Molenaer
Force 10Force 10
Molenaer<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/nG-ajRn_hEs?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
http://www.metrolyrics.com/muffin-man-lyrics-frank-zappa.html?ModPagespeed=noscript
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Roland Horvath
GuestQuirine de Kok
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
EricSmit
GuestQuirine de Kok
EricSmitcarthago
Iris