Tuchtzaak accountants na miljoenenstrop

Twee vooraanstaande accountants moeten zich tuchtrechtelijk verantwoorden voor hun werk voor het failliet gegane bedrijf Rynart Transport. Schuldeisers ABN Amro en Rabobank kampen nu met een miljoenenstrop.

Het gaat om de accountants ESJ-compagnon Johan Schouls en oud-ESJ-medewerker Jan van Wijngaarden, tegenwoordig partner van de firma Jm Partners. Dat meldt Het Financieele Dagblad. Tegen het duo staat vandaag een tuchtzaak op de rol van de Accountantskamer in Zwolle.

 

De tuchtrechter van de rekenmeesters verwijten Schouls en Van Wijngaarden dat ze ten onrechte een boekhoudkundige verklaring voor 2005 hebben afgegeven voor een jaarverslag van het vrachtwagenbedrijf Rynart Transport. Op grond van deze al te rooskleurige accountantsinformatie hadden onder andere Rabobank en ABN Amro maar liefst 88 miljoen euro geleend aan Rynart.

 

Fraude oorzaak bankroet
In september 2007 ging dit op Oost-Europa gerichte truckersconcern uit Zevenbergen failliet. De curator van de groep rept in zijn verslagen zonder terughoudendheid over ‘fraude’ als oorzaak van het bankroet. Bij het OM is er aangifte gedaan voor een totale schade van ruim 130 miljoen euro.

 

Volgens Het Financieele Dagblad is de tuchtzaak tegen Schouls en Van Wijngaarden tamelijk zeldzaam omdat het onder meer aanhangig is gemaakt door het in fraudebestrijding gespecialiseerde Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM). Pas twee maal eerder spande een overheidsinstantie een tuchtzaak aan.

 

Strafrechtelijke vervolgingen
Ook ABN Amro en Rabobank evenals private financier Bencis Capital Partners hebben de boekhoudkundige tweespan aangeklaagd. Bencis zou voor 35 miljoen euro zijn gedupeerd, terwijl ook Credit Europe Bank voor 9 miljoen euro in het schip is gegaan.

Ondertussen is het OM bezig om acht andere betrokkenen strafrechtelijk te vervolgen. Hierbij gaat het om ex-bestuurders of oud-medewerkers van Rynart. Volgende maand begint het proces tegen deze acht personen. Ze worden onder meer verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en boekhoudfraude. Het bedrijf zou zelfs de klinkende omzetcijfers ter waarde van 100 miljoen euro en het legioen aan vrachtwagenchauffeurs goeddeels uit zijn duim hebben gezogen.


Plagerig
Van Wijngaarden en Schouls hebben heel wat uit te leggen aan de accountantskamer. Maar het duo houdt de kaken stijf op op elkaar over hun verschijning voor de tuchtzaak voor de rekenmeesters in Zwolle.

 

Wellicht dat het FD daarom plagerig verwijst naar twee recente publicaties van Schouls die ineens in een heel ander daglicht komen te staan. Zo pleegt Schouls leentjebuur met de bekende oneliner 'Trust but verify' van Vladimir Lenin en Ronald Reagan. ‘Vertrouwen is goed, maar controle is beter’, zo meldt Schouls. Om even later te benadrukken dat de accountant een ondernemer ook geld kan opleveren.