Marco Vrijburg persoonlijk failliet

2 Connecties

Relaties

Tulpen Vrijburg

Marco Vrijburg, de beheerder van het mislukte tulpenbeleggingsfonds Novacap, moest in juni al zijn Porsche en een Rolls-Royce afstaan. Dinsdag verklaarde de rechtbank in Den Haag hem persoonlijk failliet.

In 2003 stortte het tulpenbeleggingsfonds Novacap ineen waardoor de ingelegde gelden a 85 miljoen euro verdwenen als sneeuw voor de zon. Door betrokken partijen werden er over en weer beslagleggingen en aanklachten ingediend. Novacap-beheerder Marco Vrijburg kreeg uiteindelijk bollenkweker Cees van der Velden achter zich aan. De eigenaar van het grootste Nederlandse bloembollenteeltbedrijf Holland Bolroy Markt (HBM) liet in juni beslag leggen op de privébezittingen van Vrijburg. In een door hem gehuurde loods werd een Porsche en een Rolls-Royce in beslag genomen, evenals zijn villa in Lisse, zo achterhaalde het FD.
Een betaling bleef echter uit waarop Van der Velden de rechter verzocht om Vrijburg persoonlijk failliet te verklaren.  “Er werd niet betaald en dan houdt het op een gegeven moment op,” aldus Stibbe-advocaat Tim de Greve, de raadsman van HBM. Gisteren werd Vrijburg door de rechtbank Den Haag persoonlijk failliet verklaard. Ton Veerman is aangesteld als curator.

Bollenbeslag
De oorzaak van het faillissement voert terug naar juni 2006, een kleine drie jaar na het mislukte tulpenavontuur. Vrijburg verkocht in 2006 een partij bloembollen die in het veld stonden van teler NS Bloembollen BV. Op de partij bollen was echter beslag gelegd door Novacap-gedupeerde HBM. Volgens de rechter was Vrijburg op de hoogte van het beslag. Op 16 mei van dit jaar stelde de rechter hem persoonlijk aansprakelijk voor dit onrechtmatig onttrekken van goederen uit een beslag. Hij werd veroordeeld tot het betalen van 200 duizend euro  aan Van der Velden’s HBM.  “Een deel van de opbrengst van de beslagen bollen heeft hij aan zichzelf uitgekeerd in de vorm van een management fee,” luidt de toelichting van advocaat De Greve. De betaling van in totaal 262 duizend euro (het bedrag inclusief rente vanaf 16 juni 2006), bleef echter uit waarop Van der Velden vorige maand dus beslag liet leggen op zijn bezittingen, en hem vervolgens in een persoonlijk faillissement trok.

 

8,4 miljoen
In eerdere civielrechtelijke procedures in 2007 en 2010 heeft Van der Velden al aangetoond dat zijn HBM voor miljoenen euro’s aan schade heeft geleden. “Hij heeft het bedrijf van mijn cliënt (Holland Bolroy Markt, red) onrechtmatig  getracht te ruïneren door  in 2003 namens NovaCap overal beslag op te laten leggen. Het bedrag is vastgesteld op 8 miljoen euro en daar komt ook nog 400 duizend euro aan royalties bij, en rente,” zegt De Greve.
Deze claim is weliswaar al opvorderbaar, maar er valt niets meer te halen bij Novacap. Zodoende werd toenmalig bestuurder Vrijburg persoonlijk aansprakelijk gesteld. De rechter heeft daarvan 200 duizend euro toegeschreven aan Vrijburg.

Vrijburg in hoger beroep
Marc Langerak van Kaiser Advocaten, de raadsman van Marco Vrijburg, geeft aan dat hij het persoonlijke faillissement in hoger beroep gaat aanvechten. Hij wil niet inhoudelijk op het faillissement ingaan, maar hij wil wel iets rechtzetten in de “belachelijke” berichtgeving over zijn cliënt. “Er wordt overal geschreven dat de Rolls-Royce van mijn cliënt in beslag is genomen, maar die is helemaal niet van hem,” aldus een geïrriteerde Langerak die niet zegt te weten van wie de Rolls dan wel is. De inbeslaggenomen Porsche is  overigens wel van Vrijburg, maar of die 262 duizend euro gaat opleveren is nog maar de vraag. De Greve kan nog geen uitsluitsel geven: “Er stond een Rolls-Royce in de loods en daarop is wel beslag gelegd, maar deze is niet meegenomen. De Porsche is zowel in beslag genomen als meegenomen. Wat de juridische exacte status is van de Rolls wordt nog onderzocht.” Een mogelijkheid zou kunnen zijn dat Vrijburg de Rolls op naam van een vennootschap heeft gezet.