
Het is oorlog in Europa. Welke gevolgen heeft dit voor Nederland en de rest van de wereld? Lees meer
Wat betekent de Russische invasie van Oekraïne voor de geldstromen van en naar Rusland? In dit dossier analyseren we de rol van Nederland in het schaakspel van de Russische machthebbers en schatrijke oligarchen – van Groningen, de Zuidas tot en met Den Haag.
OM legt beslag op eigendom van Jorrit Faassen, de ex-schoonzoon van Poetin
Buitenlandse Zaken onderzoekt Nederlander op Amerikaanse sanctielijst-Rusland
Heinekens communicatiedirecteur vertrekt na onthullingen over Russische investeringen
VS zetten voor het eerst Nederlander op Rusland-sanctielijst
Unilever breekt beloftes: winst in Rusland verdubbeld, reclamekosten gestegen
Curaçao: grote zorgen over ‘Russische’ gokbedrijven op sanctielijst
Topman Heineken krijgt felle kritiek, hekelt ‘huidig maatschappelijk klimaat van wantrouwen’
Na vertrek van de concurrentie in Rusland verdrievoudigt Heineken de winst
Heineken meldt koper voor Russische dochter, zal 10 procent van verkoopprijs moeten afstaan aan Poetin
Zelensky wil actie tegen Russische gokbedrijven op Curaçao
Erdogan en Poetin kijken naar een scherm waarop het Nederlandse Allseas-bouwschip te zien is tijdens een ceremonie die de voltooiing markeert van het offshore-gedeelte van de TurkStream-gaspijpleiding in Istanbul, Turkije (2018) © Michael Klimentyev / ANP
Nederland bouwde Ruslands sterkste economische wapen: pijpleidingen
De pijpleiding waarmee Rusland gas vervoert naar de zuidoostelijke EU-landen is de meest Nederlandse van allemaal: maar liefst acht Nederlandse bedrijven hielpen mee met de bouw. Zij gingen er destijds prat op een brug te bouwen tussen ‘Oost en West’. Maar hoe meer TurkStream een wapen in de gasoorlog met Europa wordt, hoe minder deze ondernemingen nu van hun betrokkenheid willen weten.
- De gasleidingen die Nederlandse bedrijven hielpen bouwen, zijn nu onderdeel van de oorlog tussen Rusland en Europa. Deze week beëindigde Gazprom de gasleveringen aan gashandelaarGasTerra en vervolgens Denemarken, eerder waren Bulgarije, Finland en Polen aan de beurt.
- Gazprom vervoert dit gas via Nord Stream 1 en TurkStream. Met die laatste gasleiding kan Rusland via Turkije landen als Servië, Kroatië en Hongarije bereiken zonder het Oekraïense leidingnetwerk te gebruiken.
- Niet alleen bevindt de controlekamer van TurkStream zich boven een Coolblue aan de Amsterdamse Zuidas, onthulden Follow the Money en The Investigative Desk, aan de pijpleiding zelf werkten acht Nederlandse bedrijven mee. Oud-CEO van Gasunie Marcel Kramer stond jaren aan het hoofd van het project.
- Ook aan Nord Stream 1 en 2 bouwden Nederlandse ondernemingen mee. Bij aanvang golden deze drie megaprojecten stuk voor stuk als prestigieus.
- Bedrijven die lang dachten mee te bouwen aan ‘een brug tussen Oost en West’ kregen te maken met oplopende politieke spanningen en dreigende sancties. Nu Europa zich vanwege de oorlog in Oekraïne van Russisch gas probeert te ontdoen, praten bedrijven niet graag meer over hun bijdrage aan de Russische gasinfrastructuur.
Een knalrood, liggend draaiwiel ter grootte van een flinke pizza vormt op 8 januari 2020 het middelpunt van de openingsceremonie van TurkStream. Op het ijzeren ding, dat symbolisch de pijplijn opent die Russisch gas via Turkije naar het zuidoosten van Europa zal vervoeren, kunnen Vladimir Poetin en Recep Tayyip Erdoğan een stevige hand leggen.
Voor de Bulgaarse premier Bojko Borisov is dat niet het geval. Borisov, die schuin achter de Russische president staat, moet zich zo ver voorover buigen dat hij zijn headset verliest. De boomlange Servische president Aleksandar Vučić reikt langs Erdoğan en kan zo net met zijn vingertoppen meeduwen. Gevieren krijgen ze zo het wiel draaiende. De tot de nok gevulde zaal in Istanbul brengt ze een staande ovatie. Het is 8 januari 2020 en de Gazprom-pijpleiding van Rusland naar Turkije is geopend.
TurkStream helpt Turkije een wereldwijde energiehub worden, zegt Erdoğan op de aansluitende persconferentie. Volgens Poetin tonen Turkije en Rusland, die op dat moment in Syrië recht tegenover elkaar staan, ‘een uniek vermogen tot samenwerken’. TurkStream vergroot de energieveiligheid van ‘niet alleen Turkije, maar meerdere Europese landen en Europa als geheel’.
Ruim twee jaar later draait Rusland de gaskraan dicht voor Bulgarije. Hetzelfde geldt voor Polen. Kort daarna volgt Finland en op 31 mei sluit Gazprom ook Nederland en Denemarken af van Russisch gas.
Acht Nederlandse bedrijven
TurkStream is misschien wel de meest ‘Nederlandse’ Gazprom-pijpleiding. Offshorebedrijf Allseas, eigendom van Edward Heerema, plaatste de leidingdelen op de bodem van de Zwarte Zee. In het kielzog van de Nederlands-Zwitserse pijplegger volgden de ingenieurs van Intecsea en de ‘duikende bouwvakkers’ van DCN Diving. Rederij Multraship leverde sleepdiensten. Baggeraar Boskalis zorgde dat de gasleiding bij het Turkse plaatsje Kiyiköy aan land kwam en Royal HaskoningDHV maakte de milieueffectrapportage.
Marcel Kramer, oud-CEO van Gasunie, stond jarenlang aan het hoofd van de B.V. South Stream Transport. Deze Gazprom-dochter bestierde eerst de aanleg van South Stream, maar brak de aanleg van de pijplijn van Rusland naar Bulgarije af na een conflict met de EU. In plaats daarvan koos het voor Turkije als aanlandingspunt.
South Stream werd TurkStream (zie kader ‘South Stream versus Nabucco’), met een hoofdkantoor en de belangrijkste controlekamer boven een Coolblue-winkel aan de Zuidas, ontdekten Follow the Money en The Investigative Desk eerder. Met dit vervolgonderzoek komt het aantal betrokken Nederlandse bedrijven op acht.
De bombastische inauguratie van de meest recente Russische pijplijn die Nederlandse ondernemingen hielpen bouwen, contrasteert met die van de eerste waar de Nederlandse offshore sector een stevig aandeel in had.
Bij de lancering van Nord Stream 1 in 2011 verzamelden onder meer bondskanselier Angela Merkel, de Franse premier François Fillon, de Russische president Dmitri Medvedev, Europees energie-commissaris Günther Oettinger en premier Mark Rutte zich breed lachend rond een witte ceremoniële gaskraan ter grootte van een wagenwiel. Aandeelhouder Gasunie noemde Nord Stream 1 een ‘fantastisch project’ dat ‘de kracht van Nederland als gasland demonstreert.’
Bij de opening van TurkStream in januari 2020 staan in Istanbul autoritaire leiders in de schijnwerpers die op gespannen voet staan met Europa. De enige aanwezige Europese leiders staan aan het hoofd van landen die voor hun energievoorziening weinig andere opties hebben dan Russisch gas. De acht Nederlandse bedrijven die TurkStream hielpen bouwen blijven in januari 2020 opvallend stil.
Gashandel
Eigenlijk zou Marcel Kramer in 2010, na bijna acht jaar aan het hoofd van Gasunie, met pensioen gaan. Maar het persoonlijke verzoek van premier Vladimir Poetin om de bouw van South Stream te gaan leiden, kon hij niet weerstaan.
De opdracht voor de pijplijn van Rusland naar Bulgarije was ‘fascinerend,’ zei Kramer destijds tegen NRC. Zijn aanstelling was volgens hem het bewijs voor de goede Russisch-Nederlandse (handels-)betrekkingen. South Stream, zoals de lijn toen nog heette, zou bovendien positief zijn voor de relatie met Europa. De import van grotere volumes Russisch gas zou leiden tot groeiende wederzijdse handel, ‘waarvan we hopen dat die bevorderlijk en stabiliserend werkt. Dat willen de Russen ook’.
Met die boodschap reisde Kramer in 2011, vaak in gezelschap van Gazprom-topman Alexei Miller, door Europa. Terwijl Gazprom alvast leveringscontracten sloot met half Zuidoost-Europa, maakte de tandem Miller-Kramer de geesten rijp voor nóg een Russische gasleiding op het Europese continent.
Oettinger ging niet mee in Gazproms bewering dat de pijpleiding een ‘puur commercieel’ project was
Dat was buiten de onvermurwbare EU-commissaris van Energie gerekend. Hoewel deze Günther Oettinger bij de opening van Nord Stream 1 nog vrolijk aan de ceremoniële gaskraan had gedraaid, opende het Russisch-Oekraïense gasconflict van 2009 hem de ogen. De Europese markt was al kwetsbaar voor verstoringen in de toevoer van Russisch gas, en zou door deze nieuwe pijplijn alleen maar afhankelijker worden.
Oettinger ging dan ook niet mee in Gazproms bewering dat South Stream een ‘puur commercieel’ project was. Deze pijplijn gaf Gazprom als hoofdeigenaar en enig uitbater nog meer macht over de gastoevoer naar Europa én een zuidelijke route om Oekraïne heen. Dat kon negatieve economische en politieke effecten hebben.
Niet voor niets had de EU in 2009 nieuwe regels ingesteld om de interne gasmarkt te liberaliseren en de toevoer te diversifiëren. Brussel had besloten Nord Stream 1 uit te zonderen van deze regelgeving, omdat de pijplijn al in aanbouw was toen deze werd ingevoerd. Nu had Europa echter niet alleen behoefte aan meer routes, maar ook aan nieuwe leveranciers. Voor Oettinger betekende dit dat Gazprom andere leveranciers toe moest laten op de pijplijn, iets waar de Russische monopolist niet op zat te wachten.
Knetterende ruzies
Na de annexatie van de Krim in februari 2014 kwam de Europese afhankelijkheid van Russisch gas in Brussel bovenaan de agenda te staan. De EU besloot de nieuwe regels voor gasinfrastructuur, toe te passen op South Stream. Gazprom mocht geen hoofdeigenaar én enig leverancier tegelijk zijn.
Het leidde tot knetterende ruzies tussen Alexei Miller en Günther Oettinger, herinnert Kramer zich in Gronings Goud. ‘Er vielen woorden waar je honderd jaar geleden een wereldoorlog om zou beginnen.’
Gazprom noch de Russische regering wilde het monopolie op hun gasinfrastructuur delen. Per direct zetten ze een streep door ‘South Stream’, waar Gazprom toen al 4,7 miljard dollar in had zitten. In plaats van door Bulgarije besloot het staatsgasbedrijf de pijplijn te verleggen naar de Turkse kust. Turkije was immers niet gebonden aan Europese regels, maar kon wel als doorvoerland dienen om alsnog Bulgarije en de rest van de beoogde Zuidoost-Europese markt te bereiken.
EU-commissaris Günther Oettinger was voorstander van een ander gasproject, de zogeheten Nabucco-pijpleiding. Het idee daarvoor lag in 2010 al enkele jaren op de tekentafel. De beoogde route bezorgde gas uit Irak en Azerbeidzjan via Turkije naar de Balkanlanden en Oostenrijk. Zo zou Europa niet alleen een nieuwe aanvoerroute, maar ook nieuwe leveranciers krijgen.
South Stream was hier het Russische antwoord op. In een handig geopolitiek spelletje beloofde Poetin eerst Oostenrijk en vervolgens Hongarije dat zij dankzij deze pijpleiding een belangrijke gashandelaar in Europa konden worden. Terwijl de steun voor Nabucco verkruimelde, sloot Gazprom leveringsakkoorden met zeven Oost-Europese landen. South Stream kwam als winnaar uit de bus.
Toen South Stream plaatsmaakte voor TurkStream was het niet Oostenrijk of Hongarije, maar Turkije dat de worst kreeg voorgehouden om de gas-hub van Oost-Europa te worden. Het land ontving op dat moment al Russisch gas via Blue Stream, een pijplijn aan de oostkant van de Zwarte Zee. Met de beoogde capaciteit van 63 miljard kubieke meter van South Stream daarbovenop, zou het land één van de belangrijkste gashandelaren in de regio worden.
Nadat Erdoğan instemde met TurkStream halveerde Gazprom de capaciteit in 2015 tot een kleine 32 miljard kubieke meter. CEO Aleksej Miller lichtte toe dat Gazprom met Nord Stream 2 een extra route naar Europa zou krijgen.
‘Het was dringen bij het Kremlin’
De toe-eigening van de Krim mocht Rusland dan in een politiek isolement hebben gebracht – zowel de VS als de EU legden stevige economische sancties op – het bedrijfsleven deelde die scrupules niet. ‘Het was dringen aan de poorten van het Kremlin,’ herinnerde Kramer zich toen hij op 15 maart aanschoof bij de podcast Studio Energie.
Gazprom koos voor oude bekenden. Om volgens de nieuwe route Turkije te bereiken, dienden de leidingdelen van TurkStream te worden afgezonken naar een diepte van zo’n 2200 meter. En wie kon dat beter dan het Zwitsers-Nederlandse offshorebedrijf Allseas? Dat had zijn unieke expertise al bewezen bij de aanleg van Nord Stream 1. De nieuwe record-opdracht was een kolfje naar de hand van CEO Edward Heerema.
Glimmend van trots ontving Heerema in de zomer van 2017 Poetin aan boord van de grootste pijpenlegger uit de AllSeas-vloot, de Pioneering Spirit. Heerema leidde het Russisch staatshoofd en Gazprom CEO Alexei Miller rond over dit grootste schip ter wereld. Alleen het dek heeft al de oppervlakte van ruim negen voetbalvelden.
De rondleiding eindigde in de stuurhut, waar Poetin zich met Miller aan het bedieningspaneel meldde. Gadegeslagen door Heerema gaf Poetin met een druk op de knop het officiële startsein voor de aanleg van het diepzee gedeelte: het eerste leidingdeel, met een lengte van 24 meter, zakte in de diepte van de Zwarte Zee.
Kramer was er niet bij. De man die Europa South Stream in had moeten charmeren, kreeg kort voor de geboorte van TurkStream zijn congé. Naar eigen zeggen omdat Gazprom bij de overgang van South Stream naar TurkStream de andere aandeelhouders uit had gekocht, waardoor zijn werkgever ‘feitelijk niet meer bestond’. Desondanks zetelde South Stream Transport B.V. nog steeds in Amsterdam. Oleg Aksyutin nam het stokje van hem over.
Tegenover Kramers vertrek stond de komst van nog eens vier Nederlandse bedrijven. Baggeraar Boskalis bracht expertise mee voor het egaliseren van het zeebed en het voorbereiden van de sleuf waarmee de pijpleiding in Turkije aan wal kwam. Het bedrijf dankte de opdracht volgens de eigen rapportages aan de ‘verfrissende positieve attitude’ jegens maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat Boskalis ook aan Nord Stream 1 had gewerkt, hielp ongetwijfeld mee.
Advies- en ingenieursbureau Royal Haskoning DHV voerde de milieueffectrapportage uit en detacheerder Brunel leverde minimaal honderdvijftig mensen voor toezichts- en managementtaken, plus een deel van de bemanning van de Pioneering Spirit. Allseas haalde zelf DCN Diving en het Delftse Intecsea erbij. De eerste leverde duikers voor lasklussen en andere onderwaterwerkzaamheden, Intecsea was verantwoordelijk voor ontwerp en fabricage van de pijpleidingen.
Op de Zwarte Zee voelden de oplopende Russisch-Europese spanningen ver weg. De hoop van Kramer, dat handel en samenwerking stabiliserend zouden werken, klonk door in de projectfolder van TurkStream uit 2017. Daar werd de pijplijn bestempeld als ‘brug tussen Oost en West.’
‘TurkStream was een project als alle andere’
Zo voelde dat ook echt, blikt een bron terug die op een hooggeplaatste functie bij de aanleg van TurkStream betrokken was. Als we hem kort na de invasie van Oekraïne bellen, staat hij in eerste instantie open voor een interview. Maar het bestuur van zijn nieuwe werkgever is tegen. Ze vrezen voor ‘repercussies’ als de bron openlijk over zijn betrokkenheid bij TurkStream praat.
Op voorwaarde van anonimiteit vertelt de bron over samenwerking van een bemanning met meerdere nationaliteiten. ‘Italianen, Zwitsers, Turken, Nederlanders en Russen werkten samen. Met Russische collega’s sprak ik over het geloof en andere levensvragen.’ Volgens de bron ‘keken Russen heel anders naar zulke zaken, en naar politiek. Je praat elkaar ook echt niet om, maar we leerden veel van de ander.’
Voor Wim Vriens, operationeel verantwoordelijk voor DCN Diving, was het ‘een project als alle andere’. Zijn bedrijf leverde ‘bouwvakkers die onder water werken, zo simpel is het’. Het bedrijf werkt graag met Allseas, dat zich richt op de ‘complexe onderwaterprojecten waar Nederlanders goed in zijn.’
Bij de geopolitieke spanningen stonden Vriens en collega’s destijds nooit stil. ‘We wisten niet dat het speelde, dan hoef je je er ook niet druk om maken, toch?’
Oekraïne uitschakelen als doorvoerland
Ondertussen haalden Allseas en Boskalis het volgende Russische megaproject binnen: Nord Stream 2. Shell stak een miljard in de Russisch-Duitse gasleiding in wording. Met twee Nord Streams en TurkStream voelde Oekraïne het net evenwel rond zich sluiten. In maart 2018, tijdens een ontmoeting met Angela Merkel, vroeg de toenmalige Oekraïense president Petro Poroshenko: ‘Waarom zou je miljarden dollars uitgeven om de Europese economie minder efficiënt, minder concurrerend, en de energiepolitiek afhankelijker van Rusland te maken?’
Gazprom maakte ondertussen geen geheim van het doel van de nieuwe pijpleidingen. Oleg Aksyutin zei in 2019 al tegen Russische media dat TurkStream en de beide Nord Streams genoeg zouden zijn om de doorvoer van gas via Oekraïne ‘volledig te vervangen’.
Oekraïne kon zeven Oost-Europese lidstaten tot zijn medestanders rekenen. De belangrijkste bondgenoot vond Oekraïne in de Verenigde Staten. De Amerikanen zagen Russisch pijplijngas als een almaar groeiende bedreiging voor de Europese energiezekerheid én de Europese afzetmarkt voor het eigen vloeibare aardgas. ‘Jullie verwachten dat we jullie beschermen tegen Rusland, maar ondertussen betalen jullie hen miljarden dollars voor olie en gas,’ beet toenmalig president Donald Trump de Europese leiders toe op een NAVO-bijeenkomst in 2018.
Het moest eerst oorlog worden voordat Europa bereid was te luisteren, concludeert Joeri Vitrenko. We spreken de CEO van het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz in maart dit jaar. Vitrenko klemt ons gesprek in tussen een interview met CNN en de inspectie van een pijpleiding die door de gevechten beschadigd is geraakt.
‘We hebben in Europa altijd de nadruk gelegd op Nord Stream 2, omdat die onder EU-regelgeving viel en Berlijn en Brussel daar dus direct op konden ingrijpen,’ zegt Vitrenko. ‘Maar dat doet niets af aan de gevolgen van TurkStream voor Oekraïne.’ De doorvoer door Oekraïne zakte begin 2020 terug naar de contractuele minimumvolumes, terwijl Rusland via Turkije sindsdien ieder jaar meer gas leverde.
Vol gas, want sancties
Het scheelde weinig of Allseas had voor de lancering van TurkStream ook Nord Stream 2 afgebouwd. Heerema hoopte dat de Amerikanen ‘zouden blijven sputteren’ met hun sancties, ‘lang genoeg om de klus af te maken’. Maar nee, in december 2019, toen Allseas nog zo’n twee weken nodig had om de laatste 140 kilometer pijplijn te leggen, was het over en uit.
De CEO vertelde op 30 december 2019 bij BNR over de brief die hij kort daarvoor, op 18 december, kreeg van de Republikeinse senatoren Ted Cruz en Ron Johnson. Heerema moest stoppen. Niet morgen, nu. Als er nog één leidingdeel het water van de Baltische Zee zou raken, zou hij de ‘vernietigende en mogelijk fatale gevolgen’ voelen van het sanctiepakket waar president Trump zijn handtekening onder zette.
‘De pijn zat in ons eergevoel. We wilden dit project voltooid en al op onze naam hebben staan’
De sancties raakten alle bedrijven die meebouwden aan Nord Stream 2 en TurkStream. Concreet zou Allseas per direct worden afgesloten van de Amerikaanse markt, een levensader voor het bedrijf. Dus zette de bemanning van de Pioneering Spirit een dop op het laatste leidingdeel en vertrok, in het zicht van de haven.
De financiële consequenties waren te overzien. ‘De klant heeft ons keurig betaald voor het uitgevoerde werk,’ zei Heerema tegen BNR. De pijn zat in ‘ons eergevoel. We wilden dit project afmaken, het voltooid en al op onze naam hebben staan’. Bij de topman resteerde vooral onbegrip. Volgens hem werkte Allseas aan ‘economische projecten die gewoon in het belang zijn van Europa, gasvoorziening is ontzettend belangrijk.’ Toch klonk Heerema niet boos, eerder gelaten. ‘We wisten dat we vol gas moesten. De sancties hingen ons al langer boven het hoofd.’
Wat heet. Allseas, Shell, Boskalis en Van Oord hadden zich in november 2017 al gemeld bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Naast de mogelijk strengere Europese regulering rondom Nord Stream 2 baarde ook de Amerikaanse gretigheid om beide pijpleidingen in aanbouw te sanctioneren de bedrijven zorgen. Hoe lang werden Europese bedrijven nog ontzien?
‘Lastig’, het Amerikaanse sanctiebeleid beïnvloeden
De Nederlandse overheid had de zorgen van het bedrijfsleven bij de VS ‘op diverse gelegenheden kenbaar gemaakt en zal dit blijven doen,’ schreef het ministerie in de notities die we dankzij een Wob-verzoek konden inzien. Dat stelde de bedrijven toen nog gerust. De Amerikaanse regering benadrukte dat zij het ‘Europese bedrijven niet wil raken.’
Een half jaar later wilde het Congres wel bloed zien. Onder leiding van senator Ted Cruz pleitten zowel de Republikeinen als de Democraten voor sancties die de aanleg van de gasleidingen hard zouden raken – en daarmee ook de Europese bedrijven. Aanleidingen genoeg. ‘Inmenging in de [Amerikaanse] verkiezingen, de vergiftiging van Skripal, annexatie van de Krim en destabilisatie van Oekraïne, mensenrechtenschendingen, steun aan Assad, etc.’ somde een ambtenaar van Buitenlandse Zaken in oktober 2018 droogjes op in een interne memo.
‘Thuis mocht ik op ieder verjaardagsfeestje uitleggen waarom ik met Russen samenwerkte’
Het gebrek aan Nederlandse expertise zou de aanleg ‘niet kunnen verhinderen, maar wel vertragen,’ concludeerde het ministerie, dat het ‘lastig’ vond het ‘Amerikaans sanctiebeleid te beïnvloeden.’ De enige opsteker was dat de regering en ‘m.n. President [Trump] weinig leek te voelen’ voor de harde aanpak van het congres.
Deze Amerikaanse aarzeling redde TurkStream. Toen Heerema in december 2019 de dreigbrief van de Amerikaanse senaat ontving, viel het doek alleen voor Nord Stream 2. De sancties raakten ook TurkStream, maar de Nederlandse ondernemingen hadden hun werk aan de leiding in de maanden ervoor afgerond en zwommen zo onder het net door. Al in november pompte Gazprom het eerste gas in de leidingen naar Turkije.
Toch hebben de gebeurtenissen zijn weerslag op de werknemers. ‘In Turkije werkte ik aan een prestigieus, technisch hoogstaand project en voelde ik de verbinding met collega’s,’ zegt de anonieme leidinggevende. ‘Thuis mocht ik op ieder verjaardagsfeestje uitleggen waarom ik met Russen samenwerkte.’ Het steekt hem nog steeds: ‘Ik hield – en houd – van de Russische cultuur. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat we echt iets positiefs hebben bijgedragen aan de band tussen Rusland, Turkije en Europa.’
Het gelijk van Oettinger
Terwijl de oorlog in Oekraïne begin maart in alle hevigheid woedt, golft bij de Servische voetbalclub Rode Ster Belgrado tijdens Europese wedstrijden ‘Rusland, Rusland, Rusland’ van de tribunes. Supporters zwaaien met de Russische driekleur. Het verzoek van de UEFA om met hoofdsponsor Gazprom te breken, heeft de club van de hand gewezen. ‘We zullen nooit vergeten wat Gazprom voor ons heeft gedaan.’
In sommige delen van Europa kijkt men heel anders naar de Oekraïne-oorlog. Gas speelt daarbij een aanzienlijke politieke rol. TurkStream levert sinds 2020 groeiende volumes gas aan Servië. Het land krijgt korting op de gasprijs nu zij dit niet langer bovenlangs, via Oekraïne, maar onderlangs via Turkije afnemen.
Hetzelfde geldt voor Kroatië, Bulgarije en Hongarije. De Hongaarse president Viktor Orbán en zijn Servische ambtsgenoot Aleksandar Vučić herinnerden hun achterban – en Europa – er afgelopen winter in toespraken aan dat hun bevolking dankzij Russisch gas goeddeels werd beschermd tegen de torenhoge gasprijzen. Beide regeringsleiders weigeren de Russische inval vooralsnog te veroordelen. De Bulgaarse regering deed dat wel en werd afgesloten van Russisch gas. Zo weet Poetin TurkStream in te zetten als geopolitiek wapen.
Hadden we dit moeten zien aankomen?
Op 27 april 2022 gebeurt wat West-Europese regeringen tot dan toe wegwuifden, maar waar men in Oost-Europa al zo lang voor vreesde. Gazprom stopt de gasleveringen aan Polen en Bulgarije, landen die door het Kremlin als ‘onvriendelijk’ werden aangemerkt. Ook Kroatië vreest voor z’n gastoevoer.
Servië en Hongarije hebben geen stempel van Russische afkeuring en ontvangen nog wel gewoon hun gas via TurkStream. Terwijl steeds meer EU-landen, inclusief Nederland, worden afgesloten van Russisch gas, hamert kandidaat-lid Servië hamert op dit moment een leveringsakkoord van tien jaar uit met Gazprom. Orbán was tot 31 mei de grote sta-in-de-weg bij de Europese boycot van Russische olie.
Bulgarije blijft dit netjes doorvoeren. Zolang het land zich aan het contract met Gazprom houdt, toucheert Bulgarije jaarlijks nog 115 miljoen euro aan doorvoerbelasting. Daarnaast zegt de Bulgaarse regering andere landen ‘niet te willen straffen voor de acties van Poetin’.
Om soortgelijke redenen kan de Nederlandse regering, mocht ze dat willen, weinig aan Poetins pijplijnpolitiek doen. De gasstromen van TurkStream worden dan wel gemonitord van boven een Coolblue aan de Zuidas, overheden mogen onder Europese regelgeving niet zomaar ingrijpen op de geliberaliseerde interne gasmarkt. Bovendien zou dit inwoners van Europese landen, waaronder lidstaten, in de kou zetten.
De gruwelijkheden in Oekraïne grijpen ook de oud-leidinggevende aan. Hij slaapt slecht. Ook nu snapt hij niet waarom een inniger energierelatie tussen Rusland en Europa niet ook tot meer politieke toenadering heeft geleid. Hij vreest dat Poetin ‘een totale psychopaat geworden is, of al was’. Maar ‘waar twee vechten, hebben twee schuld,’ vindt hij. Het Westen heeft gefaald in de diplomatie met Rusland. ‘Het wantrouwen is altijd gebleven. Nu is het Europa tegen Rusland, met Oekraïne als strijdveld. Dat is onnodig, dit hadden de politici veel beter moeten doen.’
Edward Heerema ziet af van een interview. Allseas reageert wel op voorgelegde vragen per mail. Het laat weten ‘tijdens de uitvoer, meenden we een positieve bijdrage te leveren aan de betrekkingen tussen Rusland en Europa.’ Daarover is het bedrijf niet van gedachten veranderd, maar ‘door de recente ontwikkelingen zijn de projecten wel in een andere context komen te staan.’
Boskalis ziet geen reden voor een interview en laat nadat we ze de vragen per mail hebben voorgelegd niets meer van zich horen. Hetzelfde geldt voor Brunel, Intecsea en Multraship. South Stream Transport benadrukt dat ‘TurkStream van grote waarde is voor de energievoorziening van huishoudens en industrieën in Turkije en Zuidoost-Europa’.
Ook oud-CEO van South Stream Marcel Kramer voelt niets voor een interview. Hij zegt toe vragen per mail te beantwoorden, maar laat vervolgens wekenlang niets meer van zich horen. Wel verwijst hij bij ons eerste contact naar het interview in de podcast Studio Energie. ‘Daar heb ik alles wel gezegd,’ meent Kramer.
‘Het zijn wrange tijden,’ zegt hij in die podcastuitzending van 15 maart. ‘Het is buitengewoon triest. Voor de mensen die er nu middenin zitten, maar ook voor diegenen die al die tijd dachten met de pijpleidingen iets positiefs bij te dragen.’ Kramer blijft erbij dat ‘we op zichzelf staand toen goede dingen hebben gedaan.’ Toch stelt hij zichzelf de laatste weken met de kennis van nu de vraag: ‘Hadden we dit moeten zien aankomen?’ Het antwoord laat hij in het midden.
Reactie South Stream Transport
‘Turkije is na Duitsland de tweede grootste markt voor aardgas uit Rusland. In 2021 werd 27 miljard kubieke meter aardgas uit Rusland geïmporteerd.
Op dit moment is steenkool een belangrijke energiebron in Turkije, terwijl het land de ambitie heeft om CO2-emissies terug te brengen en luchtkwaliteit te verbeteren. Die ambitie maakt de weg vrij voor hernieuwbare energie in combinatie met een toenemende rol voor aardgas. Er is ook een dominante positie voor kolen in de energiemix van Bulgarije en Servië.
Tot 2020 was Turkije afhankelijk van gasinfrastructuur die in de jaren ’80 werd aangelegd. Deze infrastructuur is verouderd en doorkruist vier landen voordat het de grote industrieën van steden als Istanbul en Bursa bereikt. Met TurkStream is er een directe verbinding, met moderne en efficiënte installaties. Daardoor is de toevoer van aardgas naar een belangrijke markt gemoderniseerd en daarmee veiliggesteld.’
Reactie Royal Haskoning DHV
Royal HaskoningDHV antwoordt desgevraagd dat het sinds de afronding van het eigen werk aan TurkStream geen contact meer heeft gehad met de Russische oud-partners. De Turkse dochter waarmee ze de werkzaamheden uitvoerde is vanwege een gebrek aan rendabiliteit opgeheven. Het bedrijf heeft ‘een tiental projecten in Rusland en Belarus gestopt dan wel geschorst en richt zich nu op andere markten.’
De auteurs van dit artikel maken deel uit van The Investigative Desk, een onafhankelijk platform van onderzoeksjournalisten.
Deze productie kwam tot stand met hulp van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.
Met dank aan Elena Bogdan-de Pater.
62 Bijdragen
Roland Horvath 7
Het scenario voor de oorlog is uitgewerkt door de VS, de Rand Corporation. Nu willen ze raketten met een bereik van 300 km leveren aan UA. De Biden administratie en het VS militair industrieel complex nemen bewust het risico van een wereldwijde kernoorlog.
In dat kader zijn de gedachten van de 8 NL ondernemingen die meegewerkt hebben aan de gaspijpleidingen van RU naar Midden en West Europa te begrijpen gezien de kwaadaardige propaganda die er heerst. Anderzijds hebben de 8 ondernemingen dat gedaan waar ze goed in zijn. Dergelijke grote projecten als de gas pijpleidingen tot een goed einde te brengen.
Wat de Europese politici en MSM nu doen is niet in het belang de burgers. Ze beëindigen de gaslevering aan Europa zonder enig overleg met de burgers. Ze gedragen zich als domme medeplichtigen aan de vernietiging van UA. Daar hebben VS met de NAVO en met hun Europese slaven een gladiatoren gevecht georganiseerd waar ze hun oude wapens kwijt kunnen. Een Enduring War, een oorlog die jaren mag duren en voor de VS het liefst Europa van de Atlantische oceaan tot de Oeral vernietigt. Dan is er weer een concurrent minder voor de VS.
Het moet nu ophouden. Vooral de 13 West Europese NAVO lidstaten, leden sedert 1949-1955, hebben daarin een taak te vervullen.
Vincent Huijbers 9
Roland HorvathHad Zelenski zijn land moeten overdragen om in het sprookjesrijk van Poetin opgenomen te worden? Een reden die Poetin zelf heeft genoemd als reden voor deze oorlog. Wat zou er van de bevolking gevraagt worden? Zou dát vooruitzicht niet een reden zijn waarom ze niet met bloemen werden ontvangen?
En staat onze afhankelijkheid van Rusland niet haaks op de dreiging die er vanuit het westen en NAVO uit zou gaan? En komt die dreiging niet eerder vanuit een bevolking die zich niet tot slaaf wil laten maken? Een bevolking die gezien heeft welke ontwikkeling landen hebben doorgemaakt die zich na de val van het communisme hun blik richting het westen hebben gekeerd?
John Janssen 4
Vincent HuijbersDe Heer Holvath is overduidelijk niet op de hand van de VS!
Lia 4
Vincent HuijbersVul hier nu eens voor "Russische" "Amerikaanse" in. U hebt allebei een punt.
Laat je niet meevoeren in de propaganda van deze of gene zijde.
De geschiedenis leert dat beide grootmachten tot heel veel bereid zijn voor hun eigenbelang, waarbij de gewone man zich laat misleiden en de rekening mag betalen.
Vincent Huijbers 9
LiaWat tips voor achtergrond over de Soviet Unie: Goelag: een geschiedenis van Anne Applebaum, The Great Terror van Robert Conquest, Russia's War van Richard Overy, Leven en lot of Een schrijver in oorlog, beide van Vasilli Grossman.
Poetin lijkt een kind van deze geschiedenis. Zijn toespraak voordat hij ten strijde trok, het nietsontziende geweld tegen burgers. Zijn eigen soldaten en eigen bevolking in het ongewisse latend over een aanvalsoorlog. De beeldvorming verdraaien. Mogelijk deportatie van de Oekraïners uit de veroverde gebieden ver Rusland in. Voedseltekorten als chantage. Het is allemaal eens voorgedaan.
Natuurlijk is de VS na de Tweede Wereldoorlog een wereldwijde morele kruistocht begonnen en heeft daarmee veel schade aangericht. Menselijk en materieel maar vooral ook moreel. Misschien verklaart dat wel Trump of het einde van de VS als wereldmacht.
Maar kijk naar Europa. Dat sinds de tweede wereldoorlog vrijwel geen oorlog meer heeft gekend. Of naar de landen die een moderne markteconomie en een vergelijkbare vorm van democratisch bestuur hebben omarmd. Hoe staan deze landen er ondanks de vele mankementen van het kapitalisme er nu voor?
Wat is er geworden en de landen die volgens Poetin terug onder zijn vleugels gebracht dienden te worden.
Wat mij betreft wordt er morgen al onderhandeld voor een staak het vuren maar de intenties van Poetin zijn niet zuiver. Daardoor hecht ik meer waarde aan het behouden van de waarden die wij gewend zijn.
Mariette Bakker 1
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Mariette BakkerMariette Bakker 1
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Mariette BakkerMaar draai het om: wat als we niets doen? Poetin zijn gang laten gaan? Zien we dat dan als genoegdoening voor al de keren dat het 'westen' Rusland in de kou heeft laten staan? Welke argumenten kun je bedenken voor dat hij wel een punt heeft als hij de kaart opnieuw wil tekenen? Oekraïners stonden hem niet met bloemen op te wachten: hebben die dan pech? Moeten die zich er bij neerleggen dat het zicht op een welvarendere toekomst niet voor hen is weggelegd en ze moeten schikken in de rol van hofleverancier van bodemschatten voor Poetin?
Hoe assertief is Poetin de afgelopen jaren geweest? Hoeveel hebben we daarvan door de vingers gezien voor de lieve vrede (of beter: goedkope energie?) Zou dit een druppel kunnen zijn geweest in een escalatieladder die hij zelf ook heeft gevoed?
Het gezicht van een dictatuur is een masker waarachter veel leed schuil gaat.
Vincent Huijbers 9
LiaLia 4
Vincent HuijbersOf we het leuk vinden of niet, Rusland is simpelweg te groot om onder de voet te lopen én het is 's werelds tweede kernmacht. Ofwel heel veel dood en verderf, ofwel een compromis. Een andere uitweg zie ik niet.
Dus ego’s en opportunisme aan de kant en zoeken naar een compromis dat voor niemand perfect zal zijn maar voor alle partijen (dus ook voor Rusland) aanvaardbaar. Nog maar eens een paar regels uit het eerder genoemde Clingendael-artikel:
“Het is dan ook geen wonder dat Rusland in 2008 in Georgië en in 2014 in Oekraïne een grens trok. Hoewel geweld richting een soevereine buitenlandse mogendheid nooit gerechtvaardigd kan worden, is het om de huidige Europese veiligheidscrisis het hoofd te bieden van groot belang om de Russische grieven te begrijpen.”
https://spectator.clingendael.org/nl/publicatie/europa-en-rusland-na-1989-een-koude-oorlog-zonder-conclusie
En verder denk ik dat weinig in te brengen hebben in die onderhandelingen zolang we ons laten chanteren via onze consumptieverslaving.
Dus zorgen dat we een plan B achter de hand hebben, op basis van robuuste technische oplossingen, herverdeling en desnoods rantsoenering.
Zodat we niet alleen tegen Poetin, maar tegen alle dubieuze regimes ter wereld kunnen zeggen: we redden ons desnoods ook zonder import, dus hoe verder je gaat in het schenden van onze waarden, hoe minder we van je kopen.
Na 100 dagen oorlog verbruiken we nog steeds energie en grondstoffen alsof het niet op kan, we zijn nog steeds niet voorbereid op de mogelijkheid van een winter met de gaskraan dicht - zó dom! Daar kan Poetin dit najaar mooi op inspelen, en de VS, China en oliesjeiks ook.
Heel benieuwd hoe ver we in oktober gaan zijn met bijv. het isoleren van sociale huurwoningen...
Vincent Huijbers 9
LiaNAVALNY
https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2022/navalny.html
(Nog 7 dagen te bekijken)
Dit soort verhalen doen mij afvragen HOE je met Poetin moet onderhandelen. Los van dat onderhandelingen vooral zorg dragen is om het leed van de burgers en die vernietiging te stoppen.
Wat betreft onze energieafhankelijkheid heb je helemaal gelijk. Ook de 2% bbp voor defensie hebben we al die tijd in onze welvaart kunnen investeren.
Een interessante vraag is hoe onze relatie nog met Rusland kan zijn na dit conflict. Het vertrek van McDonalds is wat dat betreft symbolisch.
Al zit het mechanisme dat ons zo eenzijdig afhankelijk heeft gemaakt veel dieper in ons kapitalistische systeem. Economie wordt als neutraal beschouwd: zie wat er allemaal vooraf is gegaan en signalen hadden kunnen zijn om de handel en tandje terug te schroeven.
Dat aan de ene kant een president slachtoffers toespreekt van MH17 en ondertussen in het geheim met Gazprom wordt onderhandeld is illustratief daarvoor. Het is een dubbele ontkenning: van de slachtoffers en nabestaanden maar ook het verwerpelijke gedrag dat hiermee nog wordt beloond.
Maar zie ook dat het economisch waarderen van onze maatschapij ons denken vertroebeld. De markt kan niet bepalen wat goed of slecht is: en bbp is geen uitdrukking van rechtvaardigheid.
Lia 4
Vincent HuijbersHoe dan ook blijft het gruwelijk en misdadig om politieke tegenstanders met zulk grof geweld uit de weg te ruimen. Terecht dat je de vraag op werpt hoe je met zo'n president kunt onderhandelen.
Anderzijds, je geeft zelf al aan dat het westen daar ervaring mee heeft. Je noemt het verwerpelijke van MH17 vs Gazprom. We kunnen daar een heel lange reeks voorbeelden aan toevoegen vrees ik - Oeigoeren, Kashoggi, Jemen - de NOS zei het een paar dagen geleden nog "als we op korte termijn niet veel minder gaan vliegen en autorijden, dan moeten we olie halen uit landen waar ze niet goed met mensenrechten omgaan", en FTM heeft net weer een vers artikel over ‘Brewing a better world’.
Dus ja, het kan blijkbaar wel. Het schijnt zelfs beter te doen dan het alternatief (de broekriem aanhalen, herverdelen en langetermijn oplossingen) want daarvoor zien onze politici geen draagvlak.
Vincent Huijbers 9
LiaPrecies die dubbele moraal of eigenlijk het handelen zonder moraal gaat ons opbreken. Verantwoordelijkheid voor het handelen lijkt er niet toe te doen omdat er enkel naar cijfers gekeken wordt.
Ik noet denken aan een quote van Stalin: 'Eén dode is een tragedie, een miljoen doden een statistiek'.
Eigenijk zien wij door de statistiek ook de problemen van de enkeling niet. Hoe kan Nederland op de 4e plaats van rijkste wereldburgers staan en het aantal bezoekers van de voedselbanken stijgen?
Lia 4
Vincent HuijbersEn ja precies, die dubbele of geen moraal. Vandaar ook die voedselbanken. En woningnood (Nederlanders wonen gemiddeld erg groot). Hoe kan Nederland zo het zicht op de menselijke maat verliezen?
Deze videotip (om de avond mee af te sluiten ;) is in dit verband echt de moeite waard:
https://www.youtube.com/watch?v=koR62kHpJ3g ("Modellen regeren Den Haag" Pieter Omtzigt)
Vincent Huijbers 9
LiaVincent Huijbers 9
LiaEen gebroken belofte?https://www.vpro.nl/argos/media/luister/argos-radio/onderwerpen/2022/een-gebroken-belofte.html#
https://www.raamoprusland.nl/dossiers/geopolitiek/826-rusland-en-de-navo-regelrechte-woordbreuk-of-samenloop-der-omstandigheden
Wat interessant is dat de dynamiek van de geschiedenis zich niet aan politieke toezeggingen of afspraken lijken te houden. Dat is als water in je handen vast proberen te houden.
Het geeft misschien ook antwoord op de vraag wat deze landen zelf willen.
Met name vanaf 37.00: heeft Hubert Smeets het over 'het Politbureau dat niet bepaald de vinger aan de pols van de tijd had.' en de realiteit er anders uit zag als dat ze zich in Moskou voorstelden.
Of vanaf 48.00: waar Jaap de Hoop Scheffer over het heeft over de onderschatting van de emoties bij regeringsleiders bij de toetreding van landen als Polen, Tsjechië en Hongarije. Maar ook over de oderschatting van de gevoeligheden hierbij in Moskou.
Het wordt ingewikkeld als je moet kiezen tussen historische geopolitieke toezeggingen en de vrije wil van een volk in hun eigen toekomst te mogen vormgeven.
Ik neig er naar dat die wil net zoals water niet gemakkelijk in de hand is te houden.
Lia 4
Vincent HuijbersMariette, ik vind ook dat Europa veel meer zou moeten geloven in en handelen naar de waarden die ze zegt uit te dragen. En ik ben het heel erg eens met je opmerking dat dictatuur meerdere gezichten kan hebben.
Vincent, dank voor je lees- en kijktips. Ik ga er graag naar kijken, hoe meer verschillende invalshoeken hoe completer het beeld.
Misschien heb ik wel een iets andere opvatting van wat propaganda inhoudt. Propaganda kan bestaan uit leugens. Maar ook het selectief benadrukken van 'echte feiten' en daarbij andere 'echte feiten' weglaten of bagatelliseren is m.i. propaganda.
Heel mooi geformuleerd dit:
"Ik neig er naar dat die wil net zoals water niet gemakkelijk in de hand is te houden."
Eens. En om het nog "water-achtiger" te maken: is 'die wil' voor de regering altijd dezelfde als voor het volk?
Voor alle duidelijkheid, ik ben helemaal met je eens dat een democratisch systeem veruit te verkiezen is boven een dictatuur en dat landen zelf moeten kunnen kiezen hoe ze hun toekomst mogen vormgeven. Ook Oekraïne.
Tegelijkertijd vind ik dat regeringen/elites de verantwoordelijkheid hebben om hun inwoners geen onnodig gevaar te laten lopen. Zéker in landen die zich erop voorstaan dat ze democratisch willen zijn en als democratische landen erkend willen worden. Dus ook dat geldt voor Oekraïne.
Omdat ieder land opereert in een internationaal krachtenveld, moeten regeringen/elites rekening houden met hoe hun keuzes uitpakken voor de gewone man als gevolg van dat krachtenveld.
Je kunt je afvragen of Zelensky dat voldoende doet, als hij - ondanks al zijn voorkennis - aandringt op NAVO-lidmaatschap boven een neutrale status, en eist dat alle mannen van 18-60 zich beschikbaar stellen om daarvoor hun leven in de waagschaal te stellen.
En of de EU dat voldoende doet als ze hem daar vol in steunen, wetende dat Rusland een gevaarlijke tegenstander is maar ook vaak samenwerking met EU gezocht heeft.
Vincent Huijbers 9
LiaOok ben ik met je eens dat de regeringsleiders in dit conflict vooral een verantwoordelijkheid hebben voor hun eigen burgers. Maar hier zijn de belangen wel heel verschillend. Je ziet dat nu in Europa denk ik duidelijker worden nu de sancties ook de eigen economie gaan raken. Dat ligt in ieder land net wat anders.
Voor Zelensky ligt het nog ingewikkelder. Hij bespeelt de media op een manier die we nog niet eerder hebben gezien. Hij weet dat als hij dat niet doet de aandacht voor het conflict zal verslappen in de landen die hij nodig heeft om dit conflict te kunnen overleven. Hij zet daarbij hoog in omdat hij vanuit en op de emoties speelt van regeringsleiders en bevolking. Met succes kun je wel zeggen.
Wat is zijn alternatief? Wanneer is het beste moment om te aan te sturen op onderhandelingen? Doet dat recht aan het onrecht dat gevoelt en gevoed wordt? Wat zouden we zelf doen? Er zijn niet veel opties denk ik.
Of de keuzes van de leiders/elites overeenkomen met die van het volk is moelijk te beantwoorden. Dat is hier in Nederland al niet eens het geval. Dit is wel een mooi
Dit stuk van Stuk Rood Vlees is lezenswaardig. Als ze het nu zouden overdoen zal het resultaat anders zijn:
https://stukroodvlees.nl/wat-willen-de-oekrainers-eigenlijk-zelf/
Lia 4
Vincent HuijbersLia 4
Vincent HuijbersDat klinkt eigenlijk best ernstig. Hoe democratisch zijn we zelf dan?
Vincent Huijbers 9
LiaLia 4
Vincent HuijbersHet blijft wonderlijk hoe democratie werkt.
Lia 4
Vincent HuijbersIn de VS is onderzoek gedaan naar de invloed die vier bevolkingsgroepen hebben op de besluitvorming in de politiek:
1 gewone kiezers
2 georganiseerde gewone kiezers (vakbewegingen, coöperaties, religieuze organisaties)
3 georganiseerde bedrijfsleven
4 private vermogenden
Het "ontnuchterende" was het standpunt van groep 1 eigenlijk nooit tot uitdrukking kwam in de besluitvorming... dat gebeurde alleen als hun standpunt overeenkwam met dat van de groepen 2 en (vooral) 3 of 4.
Vincent Huijbers 9
LiaIk vraag me af hoe het kiesgedrag veranderd als het voor veel mensen goed gaat. Je weinig met de overheid van doen hebt en vrij zelfvoorzienend bent. Maar ook afhankelijk van het economisch systeem van private schuld als een hypotheek. Dan heb je geen belang bij verandering.
Hoe is te verklaren dat ondanks misstanden als de toeslagenaffaire dit nauwelijks politieke rimpelingen heeft veroorzaakt? Of na een crisis het leven zich zo snel mogelijk hervat zonder daar structurele lessen uit getrokken worden?
Lia 4
Vincent Huijbersj.a. karman 5
Roland HorvathHet ijzeren gordijn met de koude oorlog kun je zien als een gevolg van de instorting van de monarchien in wo 1. De dictators kregen de ruimte. Het is kwaadaardi de opkomst van nieuwe tirannen niet te willen zien.
Lia 4
j.a. karman"De NAVO heeft Vladimir Poetin in een hoek gedreven, waardoor hij radicaler werd. Dat zijn niet de woorden van Rusland, maar die van de voormalige secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer."
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2210939-de-hoop-scheffer-poetin-werd-radicaler-door-navo
Hele interview: https://m.youtube.com/watch?v=1viyoSnv-e0
j.a. karman 5
LiaIn 1945 was maar de vraag wat allemaal russisch zou worden. Berlijn en duitsland werden gedeeld.
Waar je het radicaler worden vandaan haalt is tijd en emotie gebonden. Putin groeide op in het rijk van Stalin.
De hoop scheffer nu:
https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10469044/voormalig-navo-chef-de-hoop-scheffer-oorlog-oekraine-is-europa-s-eigen-9-11-moment
2018 dat is een nasleep van
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Nederlands_referendum_over_de_Associatieovereenkomst_tussen_de_Europese_Unie_en_Oekra%C3%AFne daar ging iets goed fout met de doelstelling. We hadden het al over extremistische standpunten, xat zat er toen al achter maar niet goed herkend.
Fvd als Putin verheerlijking nu en toen is consequent maar zeker niet goed.
Vincent Huijbers 9
LiaDat België zich in 1830 van Nederland heeft losgemaakt is nu ook geen punt meer en vechten we ook niet meer aan. Wanneer een autocraat radicaler wordt is dat voor mij dan ook niet meer reden tot begrip: het is eerder een uiting van dat niet meer dezelfde taal gesproken wordt.
Lia 4
Vincent HuijbersSoevereiniteit lijkt in het geval Oekraïne vooral een gelegenheidsargument, waar de veiligheid van de Oekraïense gewone man en zelfs die van Europa aan ondergeschikt wordt gemaakt.
"Als Oekraïne echt bij Rusland zou willen aansluiten was dat al gebeurd"
Toen Oekraïne zich in 2014 leek te willen aansluiten bij Rusland heeft het westen dat niet geaccepteerd. De ene verkiezingsuitslag wordt blijkbaar makkelijker geaccepteerd dan de andere.
Het conflict is deels veroorzaakt doordat de verschillende partijen al die tijd een verschillende taal hebben gesproken (denk alleen al de verschillende interpretaties van de belofte "De navo zal niet naar het oosten opschuiven).
Vincent Huijbers 9
LiaOok de verkiezingen in Oekraïne waren niet altijd zuiver en het was de plotselinge draai van Janoekovitsj om uiteindelijk niet het associatieverdrag mer de EU te tekenen wat tot protesten heeft geleid. Het antwoord met geweld op de onrusten diskwalificeert wat mij betreft de argumenten en begrip voor het standpunt van Janoekovitsj. Het optreden van Van Baalen was een fout. In deze documentaire zie je hoe de dynamiek van deze episode verliep
Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom
https://www.netflix.com/nl/title/80031666?s=a&trkid=13747225&t=cp&vlang=nl&clip=80077973
We zijn u inderdaad achter de VS aan gelopen en betrokken geraakt bij conflicten die juridisch en moreel omzuiver waren. Dat slepen we met ons mee en maakt ons ongeloofwaardig. Toch moeten we daarmee niet de rol van Europa ontkennen. We kennen al een lange tijd vrede en welvaart. Misschien dat daarom dit conflict extra dichtbij komt en als een groot gevaar wordt gezien.
Lia 4
Vincent HuijbersDe welvaart en vrede in Europa zijn voor een groot deel van de bevolking al langer in het gedrang.
Voor een belangrijk deel danken we die welvaart aan royaal verbruik van miljoenen jaren opgebouwde natuurschatten (olie/gas, regenwoud en gezonde bodem) én niet te vergeten het harde werk van miljarden werkende armen in derde wereld. Nu een groot deel van de natuurschatten verbruikt is, steeds meer werkenden buiten het westen een groter deel van de opbrengst willen en bovendien de rijken steeds minder belasting betalen, groeit ook in de rijke landen de voedingsbodem voor conflicten.
Ik wil het belang van democratie hiermee echt niet bagatelliseren, maar ik geloof niet dat we onze welvaart alleen daaraan te danken hebben.
Vincent Huijbers 9
LiaMaar inderdaad leunt onze welvaart ook op roofbouw en overconsumptie. Na de val van de muur hebben we dat uitbundig gevierd en voelen we ons veiliger dan ooit. We maken ons drukker om een warme douche dan om waar het gas vandaan komt dat het water heeft verwarmd.
Lia 4
Vincent HuijbersSterk verwoord weer: "We maken ons drukker om een warme douche dan om waar het gas vandaan komt dat het water heeft verwarmd." Precies! Hopelijk is deze vreselijke oorlog tenminste een wake-up call daarvoor.
Vincent Huijbers 9
Hier zie je eigenlijk het mechanisme aan het werk waar wij ook in zijn getuimeld. 'Privaat economische projecten' van deze orde zijn bijna per definitie politiek. Economische belangen worden moreel neutraal voorgesteld. Een 'brug' bouwen. Handel als 'dialoog'.
Het is veelzeggend dat in oorlogen bruggen als eerste kapotgeschoten worden.
Lia 4
Vincent HuijbersJohn Janssen 4
Ondernemen, werk uitvoeren, winst maken. Niets verkeerds aan, toch?
En dat Allseas moest stoppen, had meer te maken met een opkomende LNG markt in de US.
De gehele Europese politieke meute ging graag een alliantie aan met Poetin, zonder zich te willen afvragen of bepaalde gebeurtenissen uit de koker van het Kremlin kwamen.
En nu loopt diezelfde politieke meute weer volgzaam achter de (tot voor kort) gepensioneerde politieagent van de wereld aan. Die politieagent, die blijkbaar toch weer een deel van het verkeer in Europa wil regelen!
Francis VD
John JanssenHetty Litjens 6
Nederland loopt altijd voorop als het gaat om het steunen van gebieden die zelfstandig wilden worden (zie Kosovo). Niet in dit geval natuurlijk. Acht jaar lang werd de burgerbevolking in de Donetsk brutaal aangevallen. Toen had Europa Oekraine tot matiging moeten dwingen.
Het gevolg is deze oorlog, uitgelokt door de militaire expansie van de NATO, en een rancuneus reactionair Duitsland dat zijn schuld wegens WO II nu af wil werpen en de kans krijgt om Rusland als de eigenlijke vijand te zien. Eerherstel voor nazi's; een nieuwe poging kan gewaagd worden om Rusland zodanig te destabiliseren dat het overgenomen kan worden door het westen. Dat is dankzij Poetin een paar keer mislukt. De olie en gas waren begin deze eeuw bijna in handen van het westen. Daar heeft Poetin in het belang van zijn land een eind aan gemaakt. Ook aan de criminaliteit. De bewoners van Rusland kregen het huis dat ze bewoonden in bezit en hun pensioenen werden verhoogd. Poetin nam het op voor zijn volk, ook voor de vrijheidsstrijders van de Donetsk.
Dit vond het westen niet goed. Daarom moest Poetin afgeschilderd worden als de baarlijke duivel. In feite is het westen zelf schuld aan deze oorlog. De VS heeft hier naartoe gewerkt. De bedoeling nu is om door het leveren van meer wapens aan Oekraine de gevechten zo lang mogelijk te laten duren, om Rusland klein te krijgen. Dode Oekraieners = collateral damage denkt men. De EU steunt de VS militair en de EU-burgers betalen de prijs van de recessie. Zo heeft Biden ook de EU in zijn macht.
j.a. karman 5
Hetty LitjensOnzin en ver van de werkelijkheid.
De russischr vrijheid had ooit een ijzeren gordijn om te voorkomen dat de bevolking vluchtte niet om immigranten tegen te houden.
Francis VD
j.a. karmanj.a. karman 5
Francis VDAls je het over rusland hebt
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Territorial_evolution_of_Russia imperialistisch annexeren van grensgebieden vanuit een beperkt gebied rond Moskou.
Sint petersburg en Moskou lijken al cultuurhistorisch anders te zijn.
Peter Sjacko
Hetty LitjensMaar goed dit was niet houdbaar en kort nadat de laatste marionet naar Moscow gevlucht was viel Rusland de Krim in, waarbij de garanties uit het verleden weinig waard bleken te zijn..
Kort daarop zijn de zelfde militairen in de Donbas opgedoken en is het sinds dien niet meer rustig geweest in de Ukraine.
Je kunt het westen van alles beschuldigen en ja er had meteen ingegrepen moeten worden… maar we keken de andere kant op..
Ander feit er zitten procentueel meer “Nazi’s” in de Russische regering dan in Kiev, alleen worden ze dan vanuit Russisch perspectief als patriotten gezien…
Zoals elke oorlog gaat het meestal om grondstoffen… laat nu net in de Donbas jaren geleden grote gas reserves gevonden zijn… kortom het gaat niet om de bewoners, Poetin heeft feitelijk het gebied gaswinning gereed gemaakt, aardbeving schade bestaat niet meer daar er geen gebouw meer overeind staat ;)
Roland Horvath 7
Peter SjackoNu is UA en de president zo gebonden aan de VS en hun handlangers de neonazi's in UA dat hij geen kant op kan. Hij heeft met RU onderhandeld over een akkoord, waar de milities in UA het niet mee eens zijn.
De president Zelensky is toen door die milities met de dood bedreigd.
Van onafhankelijkheid van UA gesproken.
Peter Sjacko
Roland HorvathEn zo heeft Rusland en situatie gecreëerd welke explosief is.
In Georgië niet anders, en dan wordt het lastig om neutraal te blijven.
Kan dus goed begrijpen dat als Rusland de landsgrenzen van ex sovjetrepublieken niet respecteert deze landen elders vragen om bescherming.
Laten we wel wezen had er een groot draagvlak voor “bevrijding” en aansluiting bij Rusland geweest, had deze “speciale operatie” niet zich in een oorlog ontwikkeld.
Nu vechten feitelijk Russen tegen Russen .. Odessa bv das 100% Russischtalig maar zitten duidelijk niet op Rusland te wachten ..
Lia 4
Peter Sjackohttps://spectator.clingendael.org/nl/publicatie/europa-en-rusland-na-1989-een-koude-oorlog-zonder-conclusie
Vincent Huijbers 9
Liahttps://www.gq.com/story/moscow-bombings-mikhail-trepashkin-and-putin
Lia 4
Vincent HuijbersWat maak jij op uit dit artikel?
Vincent Huijbers 9
LiaDe oorzaken voor dit conflict worden steevast gezocht in de toezeggingen die zijn gedaan of in de vernedering van Rusland na het uiteenvallen van de Sovjet Unie.
Wat wil Poetin?
Hoe onderhandel je met een man die heel rationeel oorlogsmisdaden pleegt? Escaleert op een manier die we kennen van de maffia door bruut geweld?
Welk antwoord is dan de juiste? Kun je Poetin als een gelijkwaardige gesprekspartner zien als hij niet door de morele dilemma's tegengehouden wordt die wel aan onze besluiten knagen?
Lia 4
Vincent HuijbersWat ik ook intrigerend vond waren de parallellen met 9/11.
Opvallende overeenkomsten: er storten gebouwen in; officiële verklaring is dat er terroristen achter zitten; overheid gebruikt de ramp als rechtvaardiging om misdadig hard op te treden tegen die terroristen; een deel van de bevolking twijfelt aan de officiële verklaring en rechtvaardiging.
Opvallend verschil: twijfel aan de officiële verklaring over de WTC-ineenstorting wordt meestal gediskwalificeerd (‘complotdenken’), maar twijfel aan de officiële verklaring over de Moskouse ineenstortingen wordt hier juist gewaardeerd (‘None Dare Call It a Conspiracy’).
Bijzonder toch? Geen enkele burger, lezer of journalist kan immers een volledig en accuraat feitelijk overzicht hebben van wat er op beide plaatsen gebeurd is: beide lezingen zijn dus interpretaties van een onvolledige verzameling feiten.
Zeggen de verschillen in interpraties dan niet vooral iets over hoe wij gevoelsmatig tegen de wereld aankijken?
Vincent Huijbers 9
Liahttps://twitter.com/TadeuszGiczan/status/1534910119519178752?t=h_WnCRmkD1mg_Hf81p3umg&s=19
Daarin verteld Poetin zelf dat het je hem om het herstellen van een groot Russisch rijk is. Inclusief Zweden en Finland. Natuurlijk is dit provocatie: hij weet dat de wereld meekijkt.
Maar het illustreert het dilemma om met Poetin te gaan onderhandelen.
Lia 4
Vincent HuijbersMaar als het dilemma is dat hij zegt dat het hem om het herstellen van een groot Russisch rijk gaat, dan snap ik het dilemma. Alleen, misschien moet er desondanks onderhandeld worden. Dat doen we met China "Taiwan is een afvallige provincie" in elk geval wel.
Is dit ook niet een beetje het verschil tussen "Conspiracy" en "None dare call it a conspiracy"?
Vincent Huijbers 9
LiaIn het filmpje vergelijkt hij zichzelf met Peter de Grote en ziet zijn missie in hetzelfde licht. Herstellen wat Russisch was.
https://youtu.be/8iRArxPJpf8
Het gaat niet om een conspiracy maar om de intensie. Veroveringsoorlogen op ons continent hielden we niet meer voor mogelijk. Onderhandelen is een maar de relatie daarna is twee. Hoe verhoud je je tot een land met deze aspiraties? Het is de taal die gesproken wordt die totaal niet meer verstaan wordt in Europa.
Lia 4
Vincent HuijbersAlle reden dus om te zorgen dat we zo min mogelijk chantabel zijn...
Jonathan Holslag zei een paar jaar eerder al "We hebben onze eigen tegenstanders rijk gemaakt, van China tot Saoedi-Arabië" (https://www.vn.nl/jonathan-holslag/)
Hetzelfde hebben we gedaan met Rusland. Wij hebben zelf meebetaald aan zijn militaire slagkracht, zonder een plan B om de geldkraan dicht te kunnen draaien. Zelfs nu werken we nog niet aan een echt plan B. Liever zetten we plan A voort met andere, vergelijkbaar dubieuze regimes. We willen natuurlijk wel volop blijven vliegen en autorijden, dat is leuker dan huizen isoleren en zonne-energie opslaan voor de winter.
En wat als Saoedi-Arabië ons straks voorwaarden gaat stellen die niet bij onze democratische waarden passen? Opkomende economieën willen hun olie anders ook wel. Heeft China nog tanks nodig als ze straks met één druk op de knop ons internet kunnen platleggen? Hoe denk je dat 'veroveringsoorlogen' er in de eenentwintigste eeuw uit zien?
Je lijkt me er steeds van te willen overtuigen dat ik Poetin niet moet onderschatten. Ik onderschat hem niet, de hele tijd al niet. Mijn punt is juist dat ik andere risico's ook niet onderschat. In deze oorlogstijd laten we ons zo makkelijk aanpraten dat die andere risico's minder ernstig zijn of nu net even wat minder urgent.
Voor vrijwel alle (!) grote problemen van onze tijd - klimaatverandering, biodiversiteit, oceaanverzuring, giftig afval, voedselvoorziening, migratie, oorlogsdreiging, etc... kunnen wij (Europa, en vooral de welgestelden) om één oplossing niet heen: stoppen met overconsumptie.
Iedereen die meer consumeert dan strikt nodig, moet zijn bijdrage leveren aan herverdeling en aan het robuuster inrichten van onze welvaart.
Maar daar hebben we geen zin in.
En dus gaat het voor Europa waarschijnlijk niet veel uitmaken welke grootmacht ons straks op z'n eenentwintigste-eeuws onder de voet loopt.
Vincent Huijbers 9
LiaMisschien heb je daar wel gelijk in. En eens met je standpunt. Misschien zit het hem in mijn verontwaardiging en angst dat wat ons afhankelijk heeft gemaakt ook er voor kan zorgen dat ook dit conflict geen moment van reflectie zal zijn. Denk aan de pandemie. Overconsumptie, energieafhankelijkheid en de daaruit voortvloeiende rekbare moraal als het gaat om die behoefte te vervullen.
Aan de andere kant kan het ook de redding zijn: dat de strijdbijl sneller begraven wordt en we vanuit rancune onze eigen samenleving kapot maken.
Systeemveranderingen zijn lastig. Niemand wil er aan: onzekerheid. En gaan langzaam.
Lia 4
Vincent HuijbersRoland Horvath 7
Hetty LitjensEn inderdaad, voor Biden en de VS zijn de vijanden die moeten schade lijden RU, UA en heel Europa.
Want ze zijn economisch geduchte concurrenten.
En de Europese politici en MSM laten zich zeer gemakkelijk bedotten.
Wietze van der Meulen 6
Roland HorvathOok in de USA nemen de prijzen toe maar niet in die mate als in Europa.
https://www.nasdaq.com/market-activity/commodities/ng:nmx
Wietze van der Meulen 6
De kachel moet tenslotte wel ergens op blijven branden. En naast gas als brandstof is gas ook een grondstof voor tal van industrieën. Bij tekorten daaraan gaat dat een enorme negatieve impact op landen hebben. Zo had Turkije afgelopen winter al problemen met leveringen uit Iran. Iran consumeert tegenwoordig ook zo'n 100 miljard kuub jaarlijks. Dat zijn enorme hoeveelheden (2,5 x Nederland) maar er zijn ook zo'n 84 miljoen Iraniërs (evenveel als in Duitsland). Een Turkstream is voor Turkije een mooie 2e aanvoerroute (om zo maar wat accenten te plaatsen).
Veel verstandiger zou zijn:
-wat is, per land, de jaarlijkse consumptie (en wat is de eventuele groei daarbinnen)?
-wat zijn de bronnen via welke daaraan worden voldaan?
-hoe kan, op korte termijn, eventueel in alternatieven worden voorzien?
We kunnen (op basis van emotie?) best tegen Russisch gas zijn, maar hoe gaan we dan wel voorzien (per land) in de behoefte aan energie?
Die discussie lijkt me veel zinvoller dan een discussie over de aanleg (en wie dat dan doen of hebben gedaan) over Turkstream, Nordstream 1 of 2 of welke andere gasleiding dan ook.
Want zonder gas (of alternatief) wordt het (m.n. 's winters) snel erg ongemakkelijk en krijgen veel industrieën een enorme tik.
Ohne Gas, schaffen wir es nicht.
En wat vinden de auteurs of anderen van onderstaande?
https://www.focus.de/regional/hessen/hessen-explodierende-energiekosten-erster-landkreis-dreht-schuelern-das-warmwasser-ab_id_107936390.html
Als het fakenieuws is, hoor ik het graag.
Hans van Swoll 5
Zouden die bedrijven zo 'weltfremd' zijn dat ze van het bestaan van zulke pr-bureaus geen weet hebben? Of vinden ze de rol van 'maatschappelijke onbenul' beter bij hen passen?
Aan de andere kant, een bedrijf als Bos Kalis is nooit te beroerd om bij elk openbaar succes, in elke voorgehouden microfoon, te roeptoeteren hoe geweldig ze zichzelf vinden.
Vincent Huijbers 9
Een gebroken belofte?https://www.vpro.nl/argos/media/luister/argos-radio/onderwerpen/2022/een-gebroken-belofte.html#
https://www.raamoprusland.nl/dossiers/geopolitiek/826-rusland-en-de-navo-regelrechte-woordbreuk-of-samenloop-der-omstandigheden
Wat interessant is dat de dynamiek van de geschiedenis zich niet aan politieke toezeggingen of afspraken lijken te houden. Dat is als water in je handen vast proberen te houden.
Het geeft misschien ook antwoord op de vraag wat deze landen zelf willen.
Met name vanaf 37.00: heeft Hubert Smeets het over 'het Politbureau dat niet bepaald de vinger aan de pols van de tijd had.' en de realiteit er anders uit zag als dat ze zich in Moskou voorstelden.
Of vanaf 48.00: waar Jaap de Hoop Scheffer over het heeft over de onderschatting van de emoties bij regeringsleiders bij de toetreding van landen als Polen, Tsjechië en Hongarije. Maar ook over de oderschatting van de gevoeligheden hierbij in Moskou.
Het wordt ingewikkeld als je moet kiezen tussen historische geopolitieke toezeggingen en de vrije wil van een volk in hun eigen toekomst te mogen vormgeven.
Ik neig er naar dat die wil net zoals water niet gemakkelijk in de hand is te houden.