TV-huwelijk Endemol en Talpa in de lucht

6 Connecties

De kans zit er dik in dat de Nederlandse tv-markt wordt gedomineerd door een megaproducent,die voortvloeit uit een fusie tussen Endemol en Talpa.

Zodra televisieproducent Endemol er definitief uit is met de sanering van zijn enorme schuldenlasten, wil de vorige maand benoemde Endemol-topman Just Spee alles op alles zetten om tot een samenwerkingsverband te komen met concurrent Talpa. Zelfs een fusie met het productiehuis van mediamagnaat John de Mol sluit Spee niet uit. Dit heeft Spee bekend gemaakt in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad.

 

Spee kan pas ernst maken met zijn voorgenomen samenwerkingsplannen met Takpa als Endemol via de Nederlandse rechter heeft afgedwongen dat de schulden worden omgezet in aandelen.

 

'Grote voordelen bij een fusie'

Maar is dat eenmaal rond, dan ziet Spee alleen maar pluspunten. 'Ik zie grote voordelen bij een fusie. Wij kijken naar Talpa en zij naar ons', zo tekent het FD op uit de mond van de voormalige Phiilips-directeur. Naast een fusie onderzoekt de Endemol-topman ook minder vergaande opties, zoals een partnerschap op contractbasis en lokale samenwerkingsverbanden.

 

Endemol is een mondiale speler van formaat dankzij formats zoals Big Brother en spelshows Deal or No Deal, The Money Drop en Wipe Out. In Nederland is het Amsterdamse dochterbedrijf vooral bekend dankzij kijkcijferkanonnen zoals Goede Tijden Slechte Tijden, All You Need is Love en Ik Vertrek. Talpa gooit momenteel wereldwijd hoge ogen met The Voice en  Bonje met de Buren en  I love My Country, de internationale variant op Ik Hou van Holland. Volgens marktvorsers is Endemol marktleider in Nederland, en neemt Talpa een derde positie in achter productiehuis Blue Circle.

 

Twee complementaire rechtspersonen.

Endemol en Talpa zouden elkaar aanzienlijk versterken in geval van samenwerking. Endemol kan bogen op een internationaal verkoopnetwerk in tientallen landen over de hele wereld, terwijl Talpa het moet stellen zonder zulke distributiekanalen. Op zijn beurt is Talpa een momenteel creatieve topscorer als het gaat om de verkoop van nieuwe formats, terwijl Endemol het nog steeds vooral moet hebben van oude gouden hits zoals Big Brother. Een tv-huwelijk tussen Talpa en Endemol zou dan ook een samensmelting tussen twee complementaire rechtspersonen.

 

Zeven jaar geleden startte John de Mol begon met de uitbouw van zijn nieuwe creatieve tv-imperium Talpa, nadat hij een jaar eerder afscheid had genomen bij Endemol. Dit productiehuis zag het licht in 1994 na een fusie van Joop van den Endes productiehuis met John de Mol Producties.

 

Endemol was voor het vertrek van De Mol in handen gekomen van het Spaanse Telefónica, dat het later weer met veel verlies verkocht. Maar De Mol bleef wel via zijn investeringsbedrijf Cyrte met een klein belang aandeelhouder van Endemol.l.


'Logisch'

In het FD meldt Spee dat de weg bijna vrij is voor een nieuw huwelijk met de oprichter van zijn bedrijf. Niet in de laatste plaats omdat Endemol-eigenaren Goldman Sachs en het Italiaanse Mediaset hun belang respectievelijk afgebouwd en verkocht hebben. En dus zou het nu 'logisch' zijn om zijn internationale verkoopapparaat te versmelten met de ideeënfabriek van De Mol, stelt Spee.


Tot voor kort ging Endemol gebukt onder schulden van maar liefst 2,7 miljard euro, maar die druk is voorlopig van de ketel nu het bedrijf tot een akkoord is gekomen met de schuldeisers. Opvallend hierbij was dat beleggingsfonds Cyrte op de proppen kwam als domininante aandeelhouders samen met het hedgefonds Apollo Global. In het beleggingsfonds Cyrte zit een deel van het privévermogen van miljardair De Mol.


Overigens wil John de Mol laat staan Talpa reageren op de verregaande flirts van Endemol-topman Spee in het FD. John de Mol heeft zich nooit voor of tegen uitgesproken als het gaat om samenwerking met zijn vorige bedrijf. Wel merkte hij laatst op dat Endemol een 'hartstikke mooi bedrijf' is maar dat het schuldenprobleem snel moet worden opgelost.

 

(L)