
Wie betaalt? En wie bepaalt? FTM zoekt uit hoe de politieke worst écht gedraaid wordt. Lees meer
Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt gezien als een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen van die wereld komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt de lobbywereld in om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.
Prominente Eurocommissaris maakt dankbaar gebruik van gratis verwennerij in de Emiraten
Dry January? Niet nodig, volgens de alcoholindustrie
EU-parlementslid combineert aandelen Apple met meeschrijven aan techwet (en vindt dat geen probleem)
Cash uit Qatar: hoe kon dit gebeuren in het Europees Parlement?
Strafrechtelijk onderzoek naar hotelstrand richt zich ook op de bestuurders van Bonaire
De gaslobby maakte ons afhankelijk van Rusland en bepaalt nu wéér het beleid
Toezichthouder advocatuur verdient aan het kantoor dat zij moet controleren
Adviesbureaus verdienen riant aan het EU-coronaherstelfonds
Hoogste bestuurder Bonaire twee weken geschorst na onderzoek van FTM
Niet minister Weerwind is de baas, maar de belangenclub van advocaten
© Campus Duisenberg / Hubertl / Wikimedia Commons
Tweede Kamer wil meer inzicht in invloed lobbyisten
De Haagse politiek moet transparanter worden. Na een ellenlange discussie stemde de Tweede Kamer gisteren in met voorstellen om meer duidelijkheid te geven over de invloed van belangenorganisaties. Ook moeten burgers eerder betrokken worden bij het maken van wetten. ‘Een goed begin’, aldus de initiatiefnemers. Maar waarom duurde het zo lang?
Als het aan de Tweede Kamer ligt moet de regering meer inzicht gaan geven in de invloed van lobbyende organisaties. De Kamer stemde dinsdag in met voorstellen om de ongrijpbare Haagse lobby in beeld te krijgen. Ook wil het parlement het voor burgers makkelijker maken om invloed uit te oefenen op wetsvoorstellen.
De stemming is het resultaat van een lange discussie over de Haagse lobby, een geruisloze praktijk waarover het afgelopen jaar meermaals ophef ontstond. De reden: dubieus lobbyende oud-politici, innige contacten tussen bedrijven en ambtenaren en volksvertegenwoordigers die van de een op de andere dag lobbyist werden. Al in 2015 presenteerden PvdA-Kamerleden Lea Bouwmeester en Astrid Oosenbrug een plan om iets meer licht te werpen op deze schaduwpolitiek. Maatregelen voor transparantere lobby hingen af van de steun voor dit initiatief.
Het is enigszins verrassend te noemen dat er van al dat uitstel geen afstel is gekomen
Na maanden treuzelen werden de voorstellen drie weken geleden eindelijk door de Tweede Kamer besproken. Die uitermate trage voortgang is vooral te wijten aan het kabinet, dat duidelijk weinig enthousiast was over de plannen. Vanwege het uitblijven van een officiële kabinetsreactie werd niet alleen de behandeling uitgesteld; ook de stemming over de moties moest worden opgeschoven. Daarbij moest het kabinet zich eveneens verontschuldigen voor het wederom uitstellen van een belangrijke brief waarin het aankondigt hoe het wetgevingsproces toegankelijker wordt gemaakt.
Het is enigszins verrassend te noemen dat er van al dat uitstel geen afstel is gekomen. Als het aan de Kamer ligt wordt een aantal onderdelen van het plan van Bouwmeester en Oosenbrug nu uitgevoerd of verder bestudeerd.
Bijsluiter
Het belangrijkste voorstel waarmee de Kamer gisteren instemde is de lobbyparagraaf. Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt in de toekomst bij elke wet en groot beleidsonderwerp zo'n lobbyparagraaf opgesteld. In deze bijsluiter moet worden vermeld welke lobbyende organisatie bij een minister of staatssecretaris hebben aangeklopt en wat de inbreng is geweest. Ook moet lobbyparagraaf duidelijk maken wat een bewindspersoon heeft gedaan met de door partijen aangeleverde informatie.
Op initiatief van het CDA — een partij die meestal tegen is als het om maatregelen rond lobbying gaat — komt er volgend jaar een evaluatie van de zogenaamde lobbypas. Elk oud-Kamerlid alsmede een aantal frequent-flyer lobbyisten heeft zo’n pas, die ze toestaat vrijelijk door het parlementsgebouw te lopen. De pas vormt al langer een doorn in het oog van anti-corruptieorganisaties als Transparancy International. Volgend jaar wordt bekeken of deze praktijk wel moet blijven bestaan.
Tot slot wil de Kamer het wetgevingsproces opener maken. Gewone burgers moeten sneller en beter betrokken worden bij wetsvoorstellen. Nu krijgen politieke plannen vaak pas aandacht als de Tweede Kamer zich erover buigt. In de meeste gevallen is het dan al te laat om nog grote wijzigingen door te voeren. Een Kamermeerderheid wil daarom dat ambtenaren al vanaf het begin van het wetsproces actiever en breder belanghebbenden gaan uitnodigen.
Eerste stap
Met haar vertrek uit de Kamer in zicht is Lea Bouwmeester blij met de aangenomen moties. ‘Het is een goed begin; er is nu geen weg meer terug. Er was helemaal niks en we hebben een opening gemaakt.’ Volgens het afzwaaiende Kamerlid is vooral de oproep aan het kabinet om voortaan lobbyparagrafen op te stellen een belangrijke ontwikkeling. Enerzijds moet het kabinet verantwoording af gaan leggen waarom bepaalde belangen wel of juist niet zijn opgenomen in een voorstel; aan de andere kant stimuleert het ambtenaren om zoveel mogelijk verschillende mensen te spreken. Het zal immers zichtbaar worden als alleen de gebruikelijke partijen zijn benaderd.
'Het eindresultaat moet beter aansluiten op wat een brede groep mensen nodig heeft, en niet een kleine groep die het altijd voor het zeggen heeft. Uiteindelijk is het een middel om te zorgen dat de mensen over wie het gaat ook het gevoel hebben dat er naar hen wordt geluisterd,’ aldus Bouwmeester. Ze vervolgt: ‘Ik hoop dat we minder boze mensen krijgen.’
Ook Niels Jongerius van Lobbywatch vindt de besluiten van de Tweede Kamer een goede eerste stap. Net als Bouwmeester is hij vooral tevreden met de oproep tot het opstellen van een lobbyparagraaf. De pas opgerichte ngo maakte dit voorstel tot het belangrijkste punt van haar manifest. 'In het debat werd zichtbaar dat de kamer er harder voor wilde lopen dan minister Plasterk. Hij heeft ook lang getreuzeld met een reactie. Het is dus heel goed dat het parlement nu deze stap neemt.'
9 Bijdragen
Jan Smid 8
Danny Split 7
Jan SmidTevens bieden zij politici een volgende stap in hun carrière aan met beloningen die werken in de politiek laten lijken op een stage/werkervaringsplek.
Wat heeft de politiek te schaften met de burger?
De burger is onderdeel van een bevolking dat op redelijke wijze wil overleven. De politici is slechts 1 carrière met het oog op persoonlijke materiële vooruitgang met bijbehorende macht en status.
Zolang er geen saamhorigheid bestaat onder de bevolking is het ook in de politiek een ratrace.
Wat jij zegt, daar ben ik het mee eens. Enkel besef ik mij goed dat zoiets geldt in een maatschappij waar de mens en zijn/haar welzijn centraal staan.
Ik denk dat je het met mij eens bent als ik zeg dat in de huidige maatschappij er iets geheel anders centraal staat.
Jan-Marten Spit 9
lobbyisten is vrije toegang verschaft tot ons huis? door wie en wanneer is die toegang verschaft? voor de eigenaren van het huis is alleen plaats op de publieke tribune, maar lobbyisten kunnen er vrij rond wandelen?
Ernest Jacobs 6
Jan-Marten Spitpiterkamp 4
Dat wetten niet meer gewijzigd kunnen worden als ze in de volksvertegenwoordiging behandeld worden, onzin, natuurlijk.
De kamer kan wetten geheel verwerpen, kan amendementen indienen.
Gelobby rechtstreeks bij bewindslieden en hoge ambtenaren is anders, die zou vastgelegd en gerapporteerd kunnen worden.
Hoewel, toen Jorritsma met aannemer Koop uit Tjuchem naar Wenen vloog voor het voetballen, in diens jet, was dat lobby ?
Peter Urbanus 5
Lodewijk 6
Lobbyen is niet democratisch, bedrijven zijn al door hun stemmende medewerkers vertegenwoordigd,
Lobbyen werkt misbruik in de hand,
Lobbyen werkt corruptie in de hand,
Lobbyen is nergens voor nodig.
Kortom: kappen die handel. Basta!
piterkamp 4
Lodewijkhenk daalder 2
Maar goed omzeilbaar.
Daarom moet er in die lobbyparagraaf ook een analyse komen, welke belangen het best gediend worden met de nieuwe wet, of wetswijziging.
Die analyse moet moet dan door een onafhankelijk bureau gemaakt worden. Bijvoorbeeld onder regie van de Raad van State