Tweede topbankier weg door bestuursruzie Rabobank

2 Connecties

Relaties

Bestuur

Organisaties

Rabobank
0 Bijdragen

De bestuurlijke strijd bij de Rabobank woedt door. De promotie van Rik op den Brouw als voorzitter van de hoofddirectie van de Rabo Vastgoedgroep is opgeschort.

Rik op den Brouw is het tweede slachtoffer van de spanningen aan de top van de Rabobank. Het Financieele Dagblad onthulde begin deze maand dat er tussen cfo Bert Bruggink en topman Piet Moerland ernstige ruzie is ontstaan vanwege het ontslag van bestuurslid Gerlinde Silvis. Moerland zou op eigen initatief Silvis weggestuurd hebben. Bruggink is daar woedend over en is al zes keer niet op bestuursvergaderingen verschenen.

Silvis was eindverantwoordelijk voor de naleving van toezichtregels op het gebied van klantintegriteit, iets wat bij de lokale Rabobanken onvoldoende op orde bleek. De Rabobank kreeg volgens bronnen een aanwijzing van DNB waardoor de spanning tussen de centrale en lokale vestigingen toenam. 

Van de baan
Maandag maakte het FD bekend dat een tweede prominente bankier geslachtofferd is. Op den Brouw, directeur particulieren, zou per 1 februari benoemd worden als voorzitter van de hoofddirectie van Rabo Vastgoedgroep. De benoeming werd in februari uitgesteld tot april, maar is nu compleet van de baan.

Op den Brouw was als directeur particulieren direct verantwoordelijk voor de naleving van de integriteitsregels en had volgens anonieme bronnen aan commissarissen getuigd dat alles onder controle was.

Uit een nog te verschijnen DNB rapport zou echter blijken dat de lokale banken helemaal niet alles op orde hebben. De Raad van Commissarissen zou het daarom niet langer verstandig vinden als Op den Brouw de nieuwe directeur van de Rabo Vastgoedgroep wordt. 

Rode cijfers
De Rabo Vastgoedgroep liet over 2012 rode cijfers zien. De FGH Bank, de vastgoedfinancieringstak van Rabobank, presteerde verassend genoeg wel goed, maar lijkt de ellende vooruit te schuiven.

De kredietportefeuille van FGH groeide met 0,2 miljard en ook de afboekingen op binnenlandse commerciële vastgoedleningen waren erg bescheiden. Dit is opvallend te noemen met het oog op SNS Property Finance, waar tussen de 2,4 en 3,7 miljard moest worden afgeschreven.

Sabbatical 
Na kennis te hebben gekregen van zijn demotie, is Op Den Brouw per direct met sabbatical gegaan. Volgens een woordvoerder van de Rabobank ziet Op den Brouw vanwege persoonlijke redenen af van zijn nieuwe functie en is het wel de bedoeling dat hij op den duur terugkomt bij de bank.

Het vertrek van Op den Brouw is het zoveelste incident in de Rabosoap. Naast de bestuurlijke strijd heeft de bank ook te kampen met negatieve kredietbeoordelaars, de verslechtering van het commerciële vastgoed en het Libor-schandaal.