UBS-bestuurders 'wisten niets' van Libor-manipulatie

2 Connecties

Relaties

UBS Libor
1 Bijdrage

Vier topbankiers van de Zwitserse bank UBS zijn vandaag in Engeland over het Libor-schandaal gehoord. Zij houden vol niets te hebben geweten van de rentemanipulatie.

Andrew Tyrie, de voorzitter van de Lagerhuiscommissie die zich buigt over het Libor-schandaal, beschuldigde de topbankiers van UBS van grove nalatigheid. 'De onwetendheid van de bestuurders van UBS is zo onthutsend dat het op het punt komt van ongeloofwaardigheid.' De topbankiers bleven tegenover het de Britse Tweede Kamer volhouden dat ze niets wisten van de rentemanipulatie.

Michel Rohner, een bestuurder van de bank in 2007, zegt dat hij 'geschokt' was toen hij afgelopen zomer in de kranten las over het Libor-schandaal. 'Ik voelde me beschaamd.' De commissie van Tyrie beweert dat Rohner gefaald heeft in het detecteren van het 'epische' schandaal. Daarop kon Rohner slechts antwoorden dat hij zijn 'best' had gedaan.

Rohner bleef volhouden dat de manipulatie van de interbancaire rente destijds niet onder zijn aandacht is gekomen, ondanks dat hij in 2007 een presentatie gaf over hoe zijn eigen bank de 'gestructureerde Libor' business kan optimaliseren. Als er iemand op de hoogte zou moeten zijn van de frauduleuze handelingen, zou het bestuurder Rohner toch wel moeten zijn, stelt Tyrie.

Ook de andere drie topbankiers die overhoord zijn, doen alsof de louche praktijken zich buiten hun weten hebben afgespeeld. UBS heeft door middel van een schikking een boete van 1,5 miljard dollar betaald aan Britse, Amerikaanse en Zwitserse toezichthouders. De vier UBS-bestuurders zeggen wel dat ze geleerd hebben van het Libor-schandaal. 

Lees ook:
Libor-schandaal raakt kern financieel systeem
Libor-schandaal kost Barclays-topman de kop
Libor-schandaal raakt bonussen bij RBS