UBS pakt koppositie, Rabo in de achtervolging?

2 Connecties

Relaties

Schikking Libor
1 Bijdrage

De Zwitserse bank UBS heeft voor het recordbedrag van 1,2 miljard euro geschikt in de Libor-affaire. Who's next? De Rabobank?

De Zwitserse bank UBS maakte vandaag bekend dat ze een boete gaat betalen van 1,2 miljard euro. De bank koopt daarmee vervolging af voor de manipulatie van de Libor-rente – de dagelijks in Londen vastgestelde basisrente. UBS maakte deel uit van het selecte clubje van bankiers die dagelijks hun rentestand door moesten geven. Ze manipuleerden vervolgens de rentestand en deden er hun voordeel mee.

UBS pakt koppositie
Het totale boetebedrag dat UBS moet betalen, bedraagt omgerekend 1,2 miljard euro. Daarvan gaat 1,2 miljard Zwitserse frank (1 miljard euro) naar de Amerikaanse toezichthouders. De Britse financiële waakhond FSA krijgt 160 miljoen pond (197 miljoen euro) en er wordt 59 miljoen frank (49 miljoen euro) aan winst afgedragen aan de Zwitserse toezichthouders. Volgens de FSA waren er minstens 45 medewerkers van UBS betrokken bij de fraude.
De Zwitserse toezichthouder FINMA publiceerde vandaag een rapport waarin werd geconcludeerd dat de Libor-manipulatie van UBS meer winst heeft opgeleverd dan de 1,5 miljard boete. De, zeg maar, nettowinst, maakt de kans groter dat gedupeerde klanten met succes een schadeclaim krijgen toegewezen van een rechter.

Barclays goede tweede met RBS als runner-up
UBS komt er met deze schikking een stuk slechter vanaf dan Barclays. Deze Britse bank schikte eind juni met de Amerikaanse en Britse autoriteiten voor 360 miljoen euro. De Royal Bank of Scotland (RBS) staat op het punt om voor 430 miljoen euro te schikken met de toezichthouders.

Podiumplek Rabobank?
Het wachten is op de Nederlandse partij die wordt gelinkt aan de Libor-fraude: de Rabobank. Volgens anonieme betrokkenen van Het Financieele Dagblad ontkomt Rabobank niet aan een schikking, maar dat is niet op korte termijn te verwachten.

Baas boven baas: HSBC
De UBS-boete van 1,2 miljard euro wordt niet de hoogste boete. Met deze twijfelachtige eer heeft de Britse bank HSBC vorige week naar zich toe getrokken. Daar werd een schikking van 1,9 miljard dollar getroffen met de Amerikaanse justitie vanwege het witwassen van geld van Mexicaanse drugskartels.