
FTM verdiept zich sinds 2013 de wijze waarop grote banken in Nederland vele duizenden ondernemers in het MKB met rentederivaten opzadelde. Complexe financiële producten waarvan MKB’ers niet begrepen wat voor schadelijke uitwerking ze konden hebben. Dat had voor vele ondernemers desastreuze gevolgen. FTM drong door tot de kleinste details van deze grote misstand in de financiële sector. De serie artikelen vormt ook het langst lopende dossier op FTM. Lees meer
FTM zat meer dan 3 jaar de banken op de hielen en er ligt nu een oplossing.
Banken verkochten derivaten niet alleen aan woningcorporaties als Vestia, maar ook op grote schaal aan kleine ondernemers waarvan iedereen wist dat zij een verwaarloosbare kennis hadden van complexe financiële producten. Wilden die ondernemers uit het MKB opeens zo graag derivaten als renteswaps afnemen? Nee, ze werden daar in vele gevallen toe gedwongen. Geen renteswap, geen lening, zo luidde een voornaam verkoopargument van de bankiers. Langzaam beginnen de nadelige gevolgen van deze verkooppraktijken duidelijk te worden. De rentederivaten blijken voor duizenden ondernemers het equivalent van wat de woekerpolis ooit voor consumenten waren. De grote vraag is: wat nu? Worden de banken tot de verantwoording geroepen of wordt het probleem vooruit geschoven en moeten benadeelde MKB'ers - net als woekerpolis-slachtoffers - eindeloos wachten op een halfbakken oplossing of zal de rechtspraak een vroegtijdig vonnis vellen? FTM volgt sinds 2013 deze kwestie op de voet en dringt door tot de voornaamste details. Het dossier en de lezers en experts die er in de afgelopen jaren hun bijdrage aan leverden, vormt een rijke bron aan kennis.
De AFM heeft het publiek jarenlang verkeerd ingelicht over wetgeving rentederivaten
Derivatendrama: gedupeerde particulieren, scholen en ziekenhuizen kunnen via de rechter geld terugeisen
Podcast | Hoe de AFM de banken van een onoplosbaar probleem bevrijdde
Hoe de AFM de banken van een onoplosbaar probleem bevrijdde
Schaderegeling derivatendrama: gerechtigheid voor ondernemers of ‘handjeklap met de banken’?
Uitspraak Hoge Raad is doorbraak voor gedupeerde ondernemers in derivatendrama
Podcast | Wettelijk beschermd tegen bancaire wanpraktijken – totdat er schade is
Juridische strijd tussen MKB en de banken is ‘David tegen Goliath’
Wettelijk beschermd tegen bancaire wanpraktijken – totdat er schade is
Podcast | De kredietcrisis van het MKB duurt voort: drieduizend ondernemers wachten nog op definitieve schadevergoeding rentederivaten
Uitspraak Hoge Raad is doorbraak voor gedupeerde ondernemers in derivatendrama
De Hoge Raad geeft gedupeerde ondernemers flink wat munitie in hun strijd tegen de banken. Als ze kunnen aantonen dat de bank hen bij de verkoop van rentederivaten onvoldoende heeft geïnformeerd, kunnen alle gevolgen van de afgesloten contracten ongedaan worden gemaakt.
Het Nederlandse MKB en semipublieke instellingen, zoals ziekenhuizen en woningbouwcorporaties, leden voor miljarden schade als gevolg van renteswaps, financiële producten die de banken hun in de jaren voor de kredietcrisis massaal verkochten. De kans dat zij die schade vergoed krijgen, is toegenomen dankzij een uitspraak van de Hoge Raad (HR), de hoogste rechter.
De ondernemer die de zaak in kwestie aanspande, stelt dat hij onvoldoende is geïnformeerd over de risico’s van de renteswaps die ABN Amro hem verkocht. Hij zegt dat als hij wel adequaat was geïnformeerd, hij de swaps nooit zou hebben gekocht. In juridisch jargon heet dat ‘dwaling’. Daarom eist hij een zogeheten vernietiging van de contracten, wat betekent dat het contract ongedaan gemaakt wordt.
De HR erkent dat cliënten die door hun bank niet adequaat zijn geïnformeerd over de risico’s van rentederivaten, zich inderdaad kunnen beroepen op ‘dwaling’. De bank heeft in zo’n geval niet voldaan aan haar mededelingsplicht. Als klanten kunnen aantonen dat ze door slechte informatievoorziening een onjuiste voorstelling van zaken hebben gekregen, moet de bank zo’n cliënt het verschil terugbetalen tussen de vaste rente die hij onder de swap betaalde, en de variabele marktrente.
Voor de kredietcrisis verkochten de Nederlandse grootbanken complexe rentederivaten – financiële producten met zorgvuldig verborgen gebreken – aan het MKB, woningbouwcorporaties en zorg- en onderwijsinstellingen. Ze verzaakten in veel gevallen hun wettelijke mededelings- en zorgplicht en legden niet voldoende uit hoe deze financiële producten precies werkten. De banken boekten prachtige winsten, maar hun nietsvermoedende klanten leden miljarden schade.
Jarenlang hielden de banken vol dat henzelf nauwelijks iets te verwijten viel en ze leken daarmee weg te komen, doordat de AFM keer op keer tekortschoot in haar toezicht. Uiteindelijk tikte de minister van Financiën zowel de banken als de toezichthouder op de vingers: de banken werden in 2016 gedwongen tot schadeherstel via het Uniform Herstelkader rentederivaten (UHK).
Met het UHK leek er gerechtigheid te komen voor alle gedupeerden, maar niet iedereen is tevreden over de hoogte van het UHK-aanbod. Bovendien blijken duizenden grotere MKB’ers en semipublieke instellingen op dubieuze gronden buiten de reikwijdte van UHK te vallen. Ze moeten daardoor zelfstandig schadevergoeding eisen bij hun bank. Lukt dat niet, dan is het enige dat hen nog rest de gang naar de rechtbank.
Jan Michiel Wagenaar, de advocaat van de ondernemer die deze zaak aanspande, is blij met de uitspraak van de HR. De Raad stelt dat aan de mededelingsplicht is voldaan wanneer de algemene productinformatie inzicht geeft in de wezenlijke kenmerken en risico’s van het derivaat. Dat is bij talloze MKB’ers niet het geval geweest.
Wagenaar: ‘De Raad noemt specifiek het risico dat het rentederivaat een aanzienlijke negatieve waarde kan ontwikkelen bij tussentijdse beëindiging. De Hoge Raad zegt ook dat die informatie tijdig verstrekt moet zijn.’ Dat zijn volgens Wagenaar precies de twee punten waar het in bijna alle zaken aan schort: ‘Je ziet dat de bank die informatie pas verstrekte vlak voor afsluiten van het contract, of zelfs pas daarna. Daarmee gaan de banken dus al nat.’
Nog evidenter is de tekortkoming in de informatievoorziening zelf. Wagenaar: ‘In de algemene productinformatie van geen enkele bank stond destijds adequaat uitgelegd dat er aanzienlijke negatieve waarde kon ontstaan, laat staan wat de consequenties daarvan zijn. Een enkel zinnetje waarin staat dat een swapcontract een positieve of negatieve waarde kan hebben, voldoet duidelijk niet aan de norm die de Hoge Raad nu oplegt.’
‘Het gaat erom dat klanten een risico liepen, terwijl ze daar niets vanaf wisten’
Onderzoek van FTM bevestigt wat Wagenaar zegt: uit meerdere dossiers blijkt dat de bank allerlei risico's van swaps heeft verzwegen.
De Hoge Raad zegt ook dat het voor een succesvol beroep op dwaling niet vereist is dat de eiser metterdaad is benadeeld. Dat betekent dat ook cliënten die tussentijds niets hebben gemerkt van de risico's die ze liepen vanwege de negatieve waarde, toch een beroep op dwaling kunnen doen. ‘De cliënt heeft dit risico immers wel gelopen,’ stelt de Raad. Volgens Wagenaar is die duiding van groot belang: ‘Het gaat erom dat klanten een risico liepen, terwijl ze daar niets vanaf wisten. Als ze hiervan wel op de hoogte waren gebracht, hadden ze die swapcontracten nooit afgesloten.’
Wagenaar ziet op grond van deze uitspraak goede kansen voor andere gedupeerden om via de rechtbank hun schade vergoed te krijgen. Dat is met name veelbelovend voor de grotere ondernemers en semipublieke instellingen die buiten het Uniform Herstelkadervallen. ‘De rechtbank Amsterdam heeft veel zaken bijna klakkeloos van tafel geveegd, omdat in de brochures een enkel zinnetje over de negatieve waarde stond, of omdat klanten geen nadeel hadden ondervonden. Met de nuanceringen die de Hoge Raad nu heeft gegeven is dat niet langer mogelijk.’
Hiermee geeft Wagenaar aan dat de uitspraak van groot belang is, aangezien de Hoge Raad richting geeft aan lagere rechtbanken die te maken krijgen met vergelijkbare procedures. In afwachting van de uitspraak van de Hoge Raad stonden bij de rechtbank Amsterdam meerdere rechtszaken tegen de banken geparkeerd. Nu kunnen de rechters die procedures oppakken, in lijn met de kersverse uitspraak.
In de zaak van jeanshandelaar Jan Peters, die eveneens bij de Hoge Raad ligt, wordt op 12 juli* een uitspraak verwacht. Peters kreeg dwaling in hoger beroep toegewezen door het Hof van Amsterdam, nadat de rechtbank hem eerder in het ongelijk had gesteld. Hester Bais, advocaat van Peters, ziet haar kans op succes toenemen. ‘Het is aannemelijk dat mijn cliënt niet voor afdekking van het renterisico had gekozen als hij een juiste voorstelling van zaken had gekregen. Hij wenste zich kortlopend te financieren, maar de bank stelde de afdekking van het renterisico als voorwaarde voor de lening. We zijn benieuwd hoe de Hoge Raad hier invulling aan geeft.’
De advocaten van Nauta Dutilh, die ABN Amro bijstonden in deze zaak, waren niet beschikbaar voor tijdig commentaar. Meester Frank van der Leeuw wilde inhoudelijk niets zeggen omdat zijn collega Freerk Vermeulen als cassatieadvocaat de zaak van hem heeft overgenomen. Vermeulen was telefonisch niet bereikbaar.
* De uitspraak van de Hoge Raad in de zaak van Jan Peters is opnieuw uitgesteld tot na de zomer.
37 Bijdragen
HeRo 7
Jeroen Kooij
HeRoR. Eman 8
Thomas Bollen 7
R. EmanHH Manders 4
karel 60
Marla Singer 7
De globalisten (GMO) zijn al lange tijd bezig met een 'War on MKB' om zo concurrentie in de kiem te smoren. Dat daarbij een hele middenlaag van hardwerkende mensen terug naar de laagste regionen van de maatschappij wordt geworpen boeit ze weinig. Greed is good.
R. Eman 8
Marla SingerHet enige argument dat we vanuit de politiek vernemen is dat de GMO banen opleveren. Ik denk dat ze dat kwantitatief niet kunnen staven in de zin dat verhoudingsgewijs er dan meer GMO banen zouden zijn bijgekomen en het aantal MKB-banen zou moeten zijn afgenomen. Feit is denk ik wel dat ze allebei nodig zijn. Als één van beide er niet zou zijn zou er een gigantische werkloosheid zijn en aldus economische (ramp-)gevolgen zou betekenen. Het grote verschil ligt er mijns inziens in dat als het GMO besluit om de banen te verhuizen Nederland ze echt kwijt is, terwijl als de MKB-banen verdwijnen dit ook weer binnen het land zal worden opgelost. Dat is ook wat we de laatste jaren hebben zien gebeuren. Tijdens de crises zijn vele MKB-ers over de kop gegaan, maar ook zijn er weer vele nieuwe/andere banen ontstaan. Kijk eens naar de explosie van ZZP-ers bijvoorbeeld. Wat ik denk is dat het GMO die troefkaart altijd uitspeelt en de politiek daar hun oortjes naar laat hangen. Dat de kleine ondernemer het gevoel krijgt dat de politiek hun in de kou laat staan is daarmee dan ook een terechte constatering.
Jan Ooms 10
R. EmanJe zag het gisteren direct in de reactie van VNO/NCW op het gepresenteerde klimaatakkoord, waarin grote bedrijven meer moeten gaan betalen voor éxtra uitstoot van CO2: '...dit gaat banen kosten; bedrijven trekken weg uit Nederland; dit schaadt onze concurrentiepositie'.
Let wel, in dit (slappe) klimaatakkoord staan alleen extra kosten voor CO2-uitstoot beschreven, bóvenop de aan hen tóegekende uitstoot. Hoeveel de toegekende uitstoot wordt is nog niet bekend, maar reken maar op een geweldige hoeveelheid. Daar zorgt dit neo-liberale kabinet wel voor.
Ik bedoel maar te zeggen; dat woordje 'banen' wordt door deze club altijd te onpas gebruikt wanneer het een paar cent kost dan wel geen miljoenen oplevert.
R. Eman 8
Jan OomsHier heb je helemaal gelijk in. Het blijft zeker niet beperkt tot een paar financiële aspecten of zo. Ondanks dat er natuurlijk sprake is van financiële consequenties gaan de gevolgen over iets veel groters. In geval van CO2 gaat het om de invloed op het leefmilieu op aarde. En de enige entiteit die daar toch nog een beetje invloed op zou kunnen hebben is de overheid/politiek. En die geeft niet of te weinig thuis....
Lydia Lembeck 12
Jan OomsJan Ooms 10
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Jan OomsMisschien moeten ze dat eens echt doen? Ik denk dat we enorm veel talent in ons land hebben. Talent dat niet eerst aan de eigen centen denkt.
Jan Ooms 10
Lydia LembeckEn zo vertekken bedrijven niet zomaar uit Nederland, ook al zijn sommigen daar, om de verkeerde redenen, ‘bang’ voor.
Lydia Lembeck 12
Jan OomsMartin van den Heuvel 1 11
R. EmanHoeveel mensen werken daar?
Zijn dat allemaal nederlanders of ook veel expats?
Wat voor werkzaamheden worden er uitgevoerd bij zo'n onderneming?
Als die werkzaamheden samen met het bedrijf vertrekken naar het buitenland, kan een nederlandse ondernemer die werkzaamheden dan ook (laten) uitvoeren?
Hamburgers maken bij internationaal bedrijf Mc Donalds?
Dat kan een nederlands cafetaria ook. En wat mij betreft: stukken beter.
Kortom, ik zie geen verschil tussen een Midden (tussen de 50 en 500 werknemers) bedrijf en een internationale gigant. Het zijn beide bedrijven die diensten of producten leveren. Met dit verschil, dat het Middenbedrijf een nederlandse onderneming is en dus (de volle mep) belasting betaalt in Nederland. Bij dat internationale bedrijf kun je daar niet zeker van zijn. Of eigenlijk toch wel. Die betalen niks of veel minder.
De explosie aan zzp-ers wijt ik aan iets anders.
Je kunt tegenwoordig kiezen tussen :
1 flexwerkertje spelen en elke 3 jaar een nieuwe baas moeten zoeken
2 flexwerkertje spelen als zzp-er en elke 3 jaar NIET een nieuwe baas moeten zoeken. ALS je een beroep hebt waar je zzp-er mee kan worden, lijkt mij de keuze niet zo moeilijk.
Een vroegere klant van mij klaagde over zijn baas.
Ik vroeg hem wat voor werk hij deed.
Tegelzetter.
Ik zeg: schrijf je in bij de KvK.
Koop een tweedehands bestelwagentje en zet een paar advertenties in de krant.
Een jaar of wat later kwam ik hem weer tegen. In een bestelauto. Met de duim omhoog.
R. Eman 8
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
R. EmanIk weet wel zeker dat vele zzp-ers liever een vaste baan hebben. Zoals ik eerder al schreef heb je op vandaag 2 keuzes.
1 Flexwerkertje spelen en elke 3 jaar verplicht naar een andere baas.
2 Flexwerkertje spelen als zzp-er en NIET elke 3 jaar verplicht naar een andere baas.
ALS je een beroep hebt waarmee je zzp-er kunt worden, lijkt mij de keuze niet zo moeilijk.
R. Eman 8
Martin van den Heuvel 1Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1https://www.socialevraagstukken.nl/hoe-tevreden-zijn-gedwongen-zzpers/
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia Lembeckflexwerkertje spelen bij een baas of flexwerkertje spelen als zzp-er.
Beide keuzes zijn negatief, maar als je moet kiezen, zul je kiezen voor nummer 2. Dan hoef je namelijk niet elke 3 jaar naarstig, angstig, op zoek naar een andere baan, waardoor die nieuwe baas jou nog meer kan uitbuiten dan voorheen. De sollicitanten geven namelijk te veel informatie weg. Informatie die duidelijk maakt: die persoon moet als de sodemieter een andere baan, anders kan hij zijn huis gaan verkopen. Dat is chantage, op poten gezet door VVD & co.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Lydia Lembeck 12
Marla SingerArjan 7
Wanneer de klant geen rente swap was verkocht, dan is het veel aannemelijker dat de klant een vastrentende lening had afgesloten. De klant wou immers de rente fixeren. De Hoge Raad veronderstelt hier dat de klant dan zou hebben geleend tegen de euribor rente, wat ik onwaarschijnlijk acht.
Compensatie obv tussentijdse opslagverhogingen lijkt me wel terecht. Dat kon de bank bij vastrentende leningen ook niet doorvoeren.
Thomas Bollen 7
ArjanArjan 7
Thomas BollenBeredeneren dat je anders voor variabel had gekozen, is iets wat ik me niet kan voorstellen. Swaptarief is immers component vastrentende lening.
R. Eman 8
ArjanArjan 7
R. EmanDe realiteit is dat klanten veel meer tegen een vaste rente renterisico ging afdekken, maar dat via ander product ging doen.
Hoe logisch zou het ook zijn dat je variabel rentend wil lenen, maar vervolgens het toch rentevast gaat doen? Degenen die verlies hebben geleden doen het u graag geloven, maar ik trap er niet in. Ze willen anderen het verlies laten betalen. U knikt waarschijnlijk graag met deze klanten mee, maar de vraag is of u daartoe nog bereid bent als de rekening aan u gepresenteerd wordt om deze rekening te betalen. Want dat gaan banken doen, u laten betalen voor al die compensaties.
R. Eman 8
ArjanNog even over het verlies zoals jij dat noemt. Zo sta ik er niet in. Zelf ben ik een vrij voorzichtig persoon en kies zelf liever voor rentevast over langere periode dan variabel. En als je de keuze voor rentevast zou maken horen daar ook de kosten bij. De situatie zoals die nu is ontstaan is dat er is bepaald dat niet zozeer het rentevast krediet een probleem is, maar het product waarmee dat is gedaan, zijnde de rentederivaten. Men heeft vastgesteld dat die ongeschikt zijn geweest voor een bepaalde doelgroep en daarvoor dient een financiele compensatie te worden betaald. Nu is er een uitspraak geweest en die zegt (vrij vertaald) dat als niet kan worden vastgesteld dat er gevraagd is voor een rentevast krediet de rentederivaten component niet legitiem is geweest en dient te worden terugbetaald. Ik zie dat een beetje losstaan van het wel of niet verlies hebben geleden door de rentederivaten.
Als je het hebt over verlies in de persoonlijke situatie van mijn vrouw zie ik dat meer in de beperking van het aflossen. Als zij had kunnen blijven aflossen hadden de uiteindelijke rentekosten lager uitgevallen dan nu het geval is geweest. Verder had bij voortijdige verkoop van het pand er zeker sprake mogen zijn van een andere kostenpost dan het volledig betalen van de negatieve marktwaarde.
R. Eman 8
ArjanDat banken in deze het verlies gaan compenseren lijkt mij logisch. Ik trek daarbij een vergelijking met belasting betalen. Toen ik in de jaren 80 terug kwam in Nederland van een zwerftocht rond de wereld vond ik dat men veel klaagde over de (hoge) belastingen. Ik was het daar niet mee eens. Zo vond ik het een groot goed dat als ik de deur uitstapte ik op de stoep stond en niet tot mijn enkels wegzakte in de stront (wat ik wel elders in de wereld had meegemaakt). Dat dit ergens van betaald moest worden leek mij niet meer dan billijk. Intussen kijk ik er anders tegenaan. Als ik nu zie waaraan het belastinggeld is/wordt besteed dan constateer ik dat veel daarvan op de verkeerde en vaak onzinnige plekken terecht komt. Het ontneemt mij alle zin om nog langer belasting te willen betalen. Zo kijk ik ook naar banken. Ik heb er geen moeite mee als ik via iets hogere tarieven mee zou moeten betalen aan de compensatie van rentederivaten. Ik heb er wel problemen mee dat tegelijkertijd de salarissen van de banktoppers stijgen en er steeds meer dividend gaat worden uitgekeerd.
Arjan 7
R. EmanNa de uitspraak van de Hoge Raad goed te hebben gelezen, kom ik tot de conclusie dat er weinig spannends aan deze uitspraak is.
De klant moet kunnen aantonen dat hij zelf niet de rente wilde fixeren maar dat de bank daar op heeft aangedrongen. De vraag is of dit slechts vanwege commerciele doeleinden is geweest, of dat de bank een variabele rente lening te risicovol vond. En mijn ervaring is dat banken vaak als eis stelden voor de verstrekking van de lening dat het renterisico moest worden afgedekt omdat men anders het risico te groot vond. Dus mocht de klant überhaupt hier nog correspondentie over weten aan te dragen, dan ben ik er wel zeker dat in de meeste gevallen de banken dat als argument hebben aangedragen.
De uitspraak van de Hoge Raad geeft in iedergeval niet aan dat banken deze eis niet mochten stellen. Ik denk dat deze uitspraak van de HR tot weinig nieuwe zaken gaat leiden of dat de compensaties veel hoger zullen uitvallen. Er zullen heel weinig klanten zijn die kunnen bewijzen dat ze niet de rente wilden fixeren en ook nog eens kunnen aantonen dat de bank rentefixatie niet eiste vanwege de risico's.
R. Eman 8
ArjanAls dit echt zo zou zijn geweest dan begrijp ik niet waarom de banken niet gewoon rente-caps erbij eisten. Rentederivaten zijn wel renterisico dekkend bij een stijgende rente, maar niet bij een dalende rente. Door een dalende rente ontstond destijds de negatieve marktwaarde die eigenlijk de leningsom verhoogde en daarmee het risico. Dat bleek ook de reden voor de verhoging van de rente-opslag.
'De klant moet kunnen aantonen dat hij zelf niet de rente wilde fixeren'
Nadat ik bovenstaande had getypt realiseerde ik mij dat het daarmee ook veel minder van belang zal zijn of de klant wel of niet wilde fixeren. Al wilde de klant wel fixeren dan is de renteswap daarvoor niet het juiste instrument en dus is het advies van de bank in deze fout geweest.
Arjan 7
Thomas BollenVolgens mij is het als volgt samen te vatten:
1) Wanneer de klant het renterisico wilde fixeren, dan heeft de klant het recht op een financiële compensatie bij afsluiten IRS wanneer de klant daar schade uit heeft geleden. Met name valt te denken aan de doorvoering van de opslagverhogingen. Bij vastrentende leningen was dat immers niet mogelijk. Als uitgangspunt wordt dus genomen dat de klant een vastrentende lening had afgesloten. Sluit ook aan bij de compensatieberekeningen van het Herstelkader die deze opslagverhogingen laat terugbetalen aan klant. Dit betekent dat de klant uiteindelijk een hogere vergoeding terugkrijgt dan wanneer hij toch had gekozen voor de vastrentende lening. Swaptarieven zijn namelijk lager dan vaste rentetarieven ivm maatwerkpricing. Voordeel is vooral voor klanten die aflossingen kenden in lening schedule (effect van kortere gemiddelde looptijd waar pricing vastrentende tarieven geen rekening meehoudt).
2) Wanneer klant kan aantonen dat hij rente niet wilde fixeren, maar toch een renteswap heeft aangesloten, dan is de HR van mening dat dit een grondslag kan zijn om niet de compensatie te berekenen obv de opslagverhogingen, maar om alle cashflows van de renteswap terug te draaien. Dus het verschil tussen de swaprente en euribor over gehele looptijd. In dat geval leent de klant met terugwerkende kracht variabel. Betekent echter ook dat de klant wel de opslagverhogingen moet betalen, net zoals ieder ander die variabel leent.
Ik mis echter nog wel een belangrijk punt in de uitspraak van de HR. Wat als de klant variabel wilde lenen, maar dat de bank een rentefixatie eiste ivm het risicoprofiel? Banken kunnen voor sommige klanten de variabele rente een onacceptabel risico vinden, en een vaste rente wel acceptabel. Ik denk dat de bank in dat geval alsnog een sterke case heeft.
marcel 7
ArjanArjan 7
Thomas BollenDat klanten compensatie kunnen krijgen voor opslagverhogingen wisten we al.
De toevoeging is dat als klanten kunnen aantonen dat ze de rente niet wilden fixeren, het uigangspunt niet de vastrentende lening moet zijn maar de variabele rente lening.
En dan nog kunnen banken hard maken dat zij geen lening hadden verstrekt obv de variabele rente als het risicoprofiel daardoor onacceptabel was, en dat rentefixatie daarom een harde eis was. Mijn ervaring is dat dit in de meeste gevallen dit insteek was. Men stelde als voorwaarde dat men bereid was een lening te verstrekken als het renterisico werd afgedekt. Het gaat niet slechts om de wens van de klant, maar ook om het risico die de bank moet maken ter bescherming van alle stakeholders op de bankbalans.
Dus ik denk uiteindelijk dat het effect van de uitspraak van de HR niet sensationeel is die tot compensaties gaat leiden die van een werkelijk andere omvang zullen zijn.