
Hoe een kleine schuld een enorm probleem wordt. Lees meer
Rond het innen van schulden is een volledige industrie ontstaan van schuldopkopers, dreigende incassobureau's en op hol geslagen deurwaarders. En vergeet niet de rol van de overheid: de grootste aanjager van schulden en armoede.
Hardleerse incasso-cowboys incasseren vooral bij eigen klanten
De Belastingdienst jaagt mensen met schulden willens en wetens de armoede in
PvdA-prominent verzwijgt belang in armoede-app bij promopraatjes
Minister Dekker trekt zich niets aan van de pandemie: meer schulden is meer betalen
Van Arkel Gerechtsdeurwaarders vraagt faillissement aan
Van minister Dekker moeten schuldenaren nog meer deurwaarderskosten betalen
Toezichthouder maakt gehakt van advies over marktwerking deurwaarders
Invorderen zonder verdoving: het grote verdienmodel achter kleine tandartsfacturen
Waarom de schuldenindustrie blijft bestaan, ondanks de misère die ze veroorzaakt
Ministerie talmt met rekentool, legt schuld bij gemeenten, en laat schuldenaars in de steek
© Katja Fred
Undercover bij het incassobureau dat zijn eigen klanten uitknijpt
Hoe kan een incasso voor een huurachterstand van 300 euro oplopen tot een rekening van dik duizend euro voor de schuldeiser? Het Invorderingsbedrijf weet precies hoe dat moet. Follow the Money onderzoekt de praktijken van een incassobureau met onthullende resultaten. ‘Toen er weer een rekening kwam, dacht ik: hier klopt iets niet.’
Waar gaat dit over?
Wie met kleine, onbetaalde facturen aanklopt bij het Invorderingsbedrijf om een incassoprocedure te starten, loopt kans te eindigen met een hoge rekening. Het Invorderingsbedrijf zuigt zijn klanten een dure, gerechtelijke draaikolk in door niet het hele verhaal te vertellen, en berekent al die kosten door aan de klant.
Waarom moet ik dit lezen?
Deze werkwijze is uiterst ongeoorloofd, oordeelt Connie Maathuis, directeur van de Nederlandse Vereniging van Incassobureaus, in reactie op de bevindingen. ‘We distantiëren ons uitdrukkelijk van dergelijke handelswijzen. We zien in het bedrijfsleven helaas regelmatig zaken terugkomen in de zogenaamde ‘kleine lettertjes’, terwijl opdrachtgevers deze algemene voorwaarden vaak niet goed tot zich nemen. Ook in het onderhavige artikel is daar helaas sprake van. Laat helder zijn dat de NVI dergelijke methodieken afkeurt.’
Hoe heeft Follow the Money dit onderzocht?
Follow the Money beschikt over vijf dossiers, waaruit deze werkwijze als patroon opduikt. We vermoeden dat deze dossiers illustratief zijn voor een veel groter aantal benadeelden. Omdat daarnaast niet met zekerheid vast te stellen is of de schuldenaren al dan niet post ontvangen, maakte Follow the Money voor het eerst gebruik van de undercover-methode. We creëerden zes fictieve personen: drie schuldeisers en drie schuldenaren, ieder met een woonadres en e-mailadres. De resultaten waren verbluffend.
Vrijdag 12 juli geeft televisieprogramma EenVandaag aandacht aan dit onderzoek van Follow the Money. EenVandaag begint om 18.15 uur op NPO1.
De uitzending van Eenvandaag van 12 juli over dit onderzoek:
Ed is boos. Hij is wel wat gewend, maar de student die nu de kamer in zijn kleine rijtjeshuis huurt. zorgt voor veel overlast. Wanneer hij ook nog eens flink te laat is met de maandhuur van ruim 300 euro, denkt Ed: ‘Nu zal ik je krijgen.’ De zestiger kruipt achter de computer op zoek naar incassobureaus. Het eerste het beste incassobureau dat hij op Google tegenkomt, is het Incassocenter.
Google reviews geeft de onderneming 4,5 ster op basis van bijna honderd recensies. De website ziet er goed uit: Ed leest dat het Incassocenter ‘heldere, transparante tarieven’ hanteert, ‘ervaren juristen’ heeft en beschikt over ‘landelijke dekking’. Bovendien werkt het bedrijf op basis van no cure no pay. ‘Dat trok me wel aan.’
Ed belt met een 010-nummer. ‘Ze zouden mijn zaak wel even oplossen’, vertelt Ed over dat eerste gesprek. ‘Daar werd ik erg blij van.’ Incassocenter belooft een zogeheten veertiendagenbrief te sturen, waarin het bureau aanmaant te betalen. Dat zet druk op de student, zodat hij de achterstallige huur snel betaalt.
Ed denkt te bellen met een medewerker in Rotterdam, waar Incassocenter zegt gevestigd te zijn. In werkelijkheid belt hij met een medewerker in Den Haag. Daar houdt het Invorderingsbedrijf (IVB) kantoor, dat tot hetzelfde concern behoort en dezelfde eigenaren heeft als het Incassocenter. Volgens de websites hebben de bedrijven ook fysieke vestigingen in Amsterdam, Groningen en Rotterdam. Deze adressen zijn slechts postbussen, leert navraag bij kantoorverhuurder Regus.
Ruim een week na dagtekening van de veertiendagenbrief neemt het IVB contact met Ed op met het voorstel naar de rechter te stappen, nu de student niet heeft betaald. Merkwaardig, want een fatsoenlijk incassobureau wacht eerst de betaaltermijn van de veertiendagenbrief af, voordat het klanten opzadelt met de kosten van een mogelijk onnodige procedure. De schuldenaar kan immers nog op tijd betalen en dan zijn de kosten voor niets geweest.
Zonder te beseffen dat de betaaltermijn nog niet is verstreken, gaat Ed akkoord met het starten van de incassoprocedure met een dagvaarding voor ruim 250 euro. Diezelfde dag nog stuurt het IVB de factuur. Een week later zendt het incassobureau een tweede factuur voor 117 euro, voor onder meer de griffiekosten (kosten van de rechtbank), waarmee de teller op 367 euro staat – op dat moment al meer dan de achterstallige huur. Voor Ed is het een flink bedrag, maar het IVB vertelt hem dat het slechts een voorschot is, zo herinnert hij zich. ‘De kosten zouden verhaald worden op de huurder.’
‘Het bureau zei een brief te hebben gestuurd, maar die heb ik hier nooit gezien’
Vrijwel direct na ontvangst van de dagvaarding betaalt de student de achterstallige huur aan het IVB. ‘De student kwam heel boos naar beneden stormen. Hij zei: ‘Jij hebt post van mij gestolen!’ Ik belde. Het bureau zei een brief te hebben gestuurd, maar die heb ik hier nooit gezien. Toen begon ik te twijfelen.’
Rechtszaak is niet te stoppen
Wanneer Ed in het online klantenportaal ziet dat er is betaald, laat hij direct weten dat hij de rechtszaak wil stoppen. ‘Maar volgens IVB kon dat niet,’ vertelt Ed, ‘omdat de zaak al was ingediend bij de rechtbank.’ Hij weet dan niet dat de bewering niet klopt: het IVB dient de zaak pas drie weken later in bij de rechtbank. En ook al zou de zaak al zijn ingediend, dan kun je als eiser de zaak vóór de zitting weer intrekken.
Verrast door de dagvaarding stuurt de student een brief naar de rechtbank, waarin hij ontkent ooit te zijn aangemaand met een veertiendagenbrief per post of met een telefoontje, zoals het IVB in de dagvaarding beweert. Dat het IVB stelt ook een e-mail te hebben gestuurd, acht hij ‘aantoonbaar onjuist’. Omdat de student dit bezwaar aantekent bij de rechter, laat het IVB aan Ed weten dat het zinvol is om daarop reageren met een extra schriftelijk stuk (‘antwoordakte’), zonder te melden dat daar kosten mee gemoeid zijn.
Zo sleept het incassotraject zich voort, terwijl de student de huur en incassokosten al heeft betaald. Toch kan het IVB verder met de procedure. Er zijn immers kosten bijgekomen, die Ed ook op de student kan verhalen: de proceskosten. Als de rechter de student veroordeelt die kosten te betalen, profiteert het IVB in eerste instantie daarvan, niet Ed. Maar dan moet de student wel veroordeeld worden tot het betalen van de proceskosten.
Proceskosten bestaan in de regel uit de juridische kosten van de dagvaarding, de kosten van de deurwaarder om de dagvaarding uit te brengen en de griffiekosten (kosten van de rechtbank). Wie een rechtszaak verliest, wordt doorgaans veroordeeld deze proceskosten te betalen. Hoofdmoot daarvan zijn de juridische kosten voor de dagvaarding en een zitting die wordt aangeduid in een vonnis met de term 'salaris gemachtigde'. Dit door de rechter toegekende salaris is gestaffeld en hangt af van de grootte van de vordering. Meestal gaat het om maximaal een paar honderd euro, wat betekent dat het bedrag doorgaans niet de volledige juridische kosten dekt die je als eiser moet maken. Advocaten zijn immers niet goedkoop. Dit is een van de belangrijkste redenen dat professionele incassobureaus je bij kleine vorderingen vaak adviseren niet te procederen. Zie hier de tarieven.
Zo is dat geregeld in artikel 20 van de algemene voorwaarden van het IVB. Volgens dat artikel mag het IVB de proceskosten (rente, incassokosten, ‘salaris gemachtigde’, plus ‘enig andere vergoeding’) na toekenning door de rechter direct opeisen bij de schuldeiser, ongeacht of deze kosten te verhalen zijn op de debiteur.
Met andere woorden: het IVB laat eerst Ed tegen zijn zin doorprocederen en dus meer kosten maken. Wint het IVB de zaak bij de rechter, dan moet de schuldenaar de proceskosten betalen, maar het IVB verhaalt die direct op de schuldeiser – terwijl Ed die dus al heeft betaald. Doorprocederen was in Eds geval uitsluitend in het belang van het IVB.
Antwoordakte is niet ingediend
Een dag voor de zitting krijgt hij per e-mail bericht van de jurist van het IVB (de ‘gemachtigde’) dat zij niet aanwezig zal zijn op de zitting ‘ter besparing van kosten’. Die afwezigheid is mogelijk verklaarbaar uit het feit dat de ‘antwoordakte’ die het IVB zou opstellen, niet tijdig bij de rechtbank is ingediend, zo laat de rechter de volgende dag aan een onthutste Ed weten.
De bedrijfsjurist komt niet naar de zitting, ‘ter besparing van kosten’
In de akte die Ed een dag van tevoren gemaild krijgt, staat in twee zinnen dat de eiser (Ed) het door gedaagde (student) al betaalde bedrag in mindering brengt op de vordering. Hij wil het stuk nog overhandigen, maar de rechter weigert het in ontvangst te nemen. ‘Een vreemde gang van zaken, zei de rechter. Ik kon wel door de grond zakken.’ De rechter laat een schikking opmaken waarin Ed zijn vordering intrekt.
Eds eindoordeel: het IVB verliest zijn zaak, door hun tekortkomingen en kan daardoor niet de proceskosten verhalen. Toch presenteert het IVB Ed uiteindelijk daarvoor een factuur, waarmee het totaalbedrag is opgelopen tot 1083 euro. Spijt als haren op zijn hoofd heeft Ed inmiddels. Als het IVB van tevoren duidelijk had gemaakt dat hij drie keer zoveel geld moet betalen dan hij wil innen, was hij nooit met dit bedrijf in zee gegaan. ‘Nadat de student de huur had betaald, hoopte ik er vanaf te zijn,’ zegt Ed. ‘Maar toen er een volgende rekening kwam, dacht ik: hier klopt iets niet.’
Tanden in opdrachtgever
Had Ed vooraf wat verder gekeken dan het eerste zoekresultaat op Google, dan had hij gezien dat het Incassocenter geen smetteloze reputatie heeft. Op meerdere reviewsites en internetfora zijn sterk kritische geluiden te vinden over de unieke werkwijze: die richt zich niet op het innen van openstaande rekeningen, maar zet zijn tanden in de schuldeiser, zijn opdrachtgever. Achter de façade van beloftes van voortvarende ‘no-cure-no-pay-incasso’ gaat een verbazingwekkend verdienmodel schuil. Wie zich meldt bij het IVB met een kleine, onbetaalde factuur, eindigt vaak met een grotere schuld aan dit bureau. Net als bij Ed lijkt het bedrijf bij veel meer mensen alle perken te buiten te gaan om de kosten rondom gerechtelijke incassoprocedures op te drijven, zonder daar vooraf helder over te communiceren.
Zoekend komt Ed behalve een berg negatieve recensies ook een oproep tegen om zich aan te sluiten bij een collectief. Er blijken veel meer gedupeerden te zijn met hetzelfde verhaal: hoge kosten die niet opwegen tegen de baten, gebrekkige communicatie en beroepsfouten. Wie uit onvrede over de dienstverlening de facturen niet wil betalen, krijgt Moneyfirst achter zich aan, het eigen incassobureau van het IVB.
Als je een incassobureau een opdracht geeft tot incasso komt er een zogeheten overeenkomst van opdracht tot stand. Voor deze overeenkomst gelden specifieke wettelijke regels, die nader zijn ingevuld door de rechtspraak. Voor een incassobureau geldt dat het bij zijn werkzaamheden de zorg van een goed opdrachtnemer in acht moet nemen, staat in burgerlijk wetboek. Dit betekent onder meer dat dat een incassobureau de plicht heeft om de klant voorafgaand aan het uitbrengen van de dagvaarding (ten behoeve van een incassoprocedure bij de rechter) op de hoogte te brengen van de te verwachten kosten, zodat de klant een weloverwogen keuze kan maken als de debiteur na aanmaningen niet betaalt.
Dit geldt zeker voor het starten van incassozaken ten behoeve van kleine vorderingen van enkele honderden euro’s, omdat de kosten van een rechtszaak al snel niet in verhouding staan tot de opbrengst. Het IVB is echter weinig terughoudend met het aanbevelen van het gerechtelijke traject bij kleine vorderingen, blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Bovendien vertelt het IVB niet helder van tevoren welke kosten het gaat maken, zo constateert de rechter in deze uitspraak.
Daarin zegt de rechter: ‘Het had op de weg van Invorderingsbedrijf gelegen om – gezien de geringe omvang van de vordering en gezien het feit dat uit de reeds gevoerde correspondentie reeds bekend was dat [verhuurder] verweer zou voeren – vooraf een inschatting te geven van de kosten van de procedure. Van een professionele dienstverlener mag dat worden verwacht. [...] Bovendien had Invorderingsbedrijf, anders dan zij nu heeft gedaan [eisers] op gezette tijden moeten informeren over de – voortschrijdende – kosten van de procedure, zodat de kosten de eventueel te verkrijgen baten niet – ongemerkt – overschrijden. [...] Invorderingsbedrijf mocht niet volstaan met een enkele verwijzing naar het door haar gehanteerde uurtarief. Invorderingsbedrijf [...] heeft [eisers] gelet op het voorgaande niet in de gelegenheid gesteld om voorafgaand aan het uitbrengen van de dagvaarding een weloverwogen keuze te maken. [...] De kantonrechter is van oordeel dat Invorderingsbedrijf [eisers] in dit geval had moeten adviseren om niet te gaan procederen. Wanneer zij dat zou hebben geadviseerd, zou [eisers] naar het oordeel van de kantonrechter van een gerechtelijke procedure hebben afgezien en had zij de met de procedure gemoeide kosten bespaard.’
Verbolgen over de hoge kosten en de mislukte procedure sluit Ed zich aan bij dit groeiend collectief van ruim zeventig leden. Van het overgrote deel zijn de namen, adressen en telefoonnummers bekend bij de redactie. Veertien van hen hebben volgens het collectief aangifte gedaan van oplichting. In een ‘zwartboek’ van 175 pagina’s hebben de voormalige klanten hun kennis verzameld.
Voor het IVB is de krachtenbundeling aanleiding flink tegengas te geven: een van de actieve leden van het collectief, Miriam Auwens, heeft vanwege het plaatsen van negatieve reviews een uitvoerige rechtszaak van het Haagse bedrijf tegen zich lopen, waarin schadevergoeding wordt geëist. In de algemene voorwaarden staat bovendien dat de klant alle informatie die het van het Invorderingsbedrijf (IVB) krijgt, geheim moet houden, op straffe van een boete van 25.000 euro.
Het juridisch getouwtrek kost Auwens, een 37-jarige moeder met een klein administratiekantoor aan huis in het Limburgse Ottersum, naar eigen zeggen circa 8000 euro aan advocaatkosten. Hoewel dat er financieel flink inhakt, houdt ze de strijd vol. Ooit klopte ze aan bij het IVB met een kleine, onbetaalde factuur van ruim 600 euro. Gaandeweg betaalde ze een kleine 1200 euro aan het incassobureau, zonder dat de oorspronkelijke schuld ooit is geïnd. Trekt ze formeel de incasso-opdracht in, dan dreigt het IVB nog eens circa 4300 euro in rekening te brengen. Ze is woedend.
Dossier
Dossier: De Schuldenindustrie
Honderdduizenden Nederlanders zitten in de schulden. Rond het innen van schulden is een volledige industrie ontstaan. Daarmee komen we op het terrein van de deurwaarders, die namens hun opdrachtgevers executiemaatregelen mogen treffen: beslag leggen op loon, inboedel en bankrekeningen.
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in dit nieuwe dossier? Meld je aan, dan krijg je een seintje zodra er een nieuw artikel online staat.
[Afbeelding links: Op Trustpilot verschijnen negatieve reviews over het Invorderingsbedrijf (deze is niet van Ed)]
Geïnspireerd door het collectief schrijft Ed op reviewsite Trustpilot een negatieve review. Daags erna ontvangt hij een e-mail van Trustpilot: ‘Incassocenter heeft zojuist uw review gelezen en wil graag meer informatie over uw ervaring. Maar eerst hebben ze uw hulp nodig bij het vinden van uw gegevens in hun klantendatabase.’ Ed overweegt niet eens zijn gegevens te delen, want hij wil geen enkel gedonder meer met dit incassobureau. Via het collectief heeft hij vernomen van de rechtszaak tegen Auwens en van juridische dreigementen aan het adres van andere leden. Hij trekt zijn review in.
Het collectief gedupeerden wijst er in het zwartboek op dat veel negatieve reviews zijn weggehaald, na dreigende e-mails van de directie en hun advocaat. Een aantal positieve reviews is gemaakt door medewerkers van het bedrijf zelf. Zo is er een vijfsterrenbeoordeling onder de naam Ian Storm, volgens een profiel op Soundcloud het pseudoniem van één van de directeuren. Verder zijn er tientallen positieve reviews gedocumenteerd van onvindbare personen, voorzien van stockfoto’s. Daarom bestaat bij het collectief het sterke vermoeden dat het IVB de reviews manipuleert. De hoeveelheid negatieve reviews verklaart de directie tegenover FTM als volgt: ‘Wij zijn in onze klantenservice mogelijk wat streng, waardoor wij graag mensen aan afspraken houden.’
Die directie bestaat uit mr. drs. Joost Konings (35) en Laurens Lemmens (33), de eigenaren en directeuren van het Invorderingsbedrijf, dat zij startten in 2010. Op grond van zijn cv lijkt Konings het brein achter het verdienmodel van de onderneming: hij studeerde financieel management en rechten, studies die hij cum laude afrondde. Vervolgens werkte hij bij Deloitte, Ernst & Young en bij ABN Amro ironisch genoeg in een compliancefunctie. Konings’ naam duikt als jurist op in allerlei brieven rond dagvaardingen en problemen met boze klanten. Lemmens noemt zich manager new business en richt zich kennelijk op het werven van nieuwe (zakelijke) klanten.
De zaak tegen Auwens levert een onthullend inkijkje in de tactieken van de mannen. Zoals zij op enig moment weten, heeft Auwens contact met tientallen andere voormalige klanten. Via e-mail houden ze elkaar op de hoogte van ontwikkelingen. Eind 2017 neemt ene Erik Peters de Rijs via Facebook contact op met Auwens en doet zich voor als gedupeerde. Zijn profielfoto is van een model, niet van Erik. Hij wil weten wat hij kan doen tegen het IVB en vraagt om de verhalen van andere gedupeerden. Ook wil hij precies weten wie aangifte heeft gedaan bij de politie. Zie hier de hele chat.
Auwens geeft hem toegang tot de e-mailgroep, waarvan ze achteraf gezien spijt heeft. Enige tijd later ontvangen de gedupeerden van het collectief een dreigende e-mail van directeur Laurens Lemmens: ‘De personen die hier bedoeld worden zijn in beeld bij ons kantoor; wij weten om wie het gaat. Op basis van de reeds beschikbare en sluitende bewijsvoering worden thans gerichte civiele- en strafrechtelijke acties voorbereid tegen elk der personen, daaronder begrepen het doen van tegenaangifte tegen eenieder wegens het doen van valse aangifte (strafbaar gesteld), smaad, laster, stalking en civiele afdreiging.’
Een zekere straatvechtersmentaliteit
Daar blijft het niet bij. Het IVB heeft advocaat Vincent Besters in de arm genomen die zichzelf op zijn profielpagina omschrijft als iemand met een ‘zekere straatvechtersmentaliteit'. Volgens Besters betekent dat: 'Aanhouden waar anderen afhaken, doorgaan waar anderen stoppen en druk zetten waar het kan’. In een volgende mail een krappe week later schrijft Besters een tweede mail die over zijn bedoeling weinig te raden overlaat.
Auwens vraagt zich verbouwereerd af hoe het IVB alle namen en e-mailadressen van de groep in handen heeft gekregen. Niet veel later volgt het antwoord: in de processtukken van het IVB is een e-mail van Auwens aan het collectief toegevoegd, geforward door Erik de Rijs aan de advocaat en de directeur van het IVB. Als FTM het bedrijf daarmee confronteert, geeft het toe dat achter de naam Erik de Rijs IVB schuilgaat.
Ook Follow the Money neemt kennis van meerdere getuigenissen die illustreren dat de verhalen van Ed en Auwens geen uitzondering zijn. In vijf dossiers tekent zich een patroon af: IVB stuurt aan op een dagvaarding, ook voor kleine vorderingen van een paar honderd euro, biedt volgens deze ex-klanten weinig transparantie over de te verwachten kosten en drijft de kosten rondom de gerechtelijke procedure stevig op. Dat gebeurt onder meer door klanten slecht op de hoogte houden van de voortgang en ze processtukken zoals dagvaardingen en uitspraken te onthouden. Als klanten daarover bellen en mailen loopt de rekening verder op. Het IVB ontkent dit: ‘De werkwijze is dat wij stukken toesturen op verzoek en/of zijn deze online beschikbaar in het portaal.’
Zo min mogelijk doorverbinden en zo lang mogelijk aan het lijntje houden, dat was de instructie
Een oud-medewerker (die niet met naam genoemd wil worden uit angst voor juridische represailles) verklaart: ‘De kosten gingen extreem snel omhoog. Ze negeren alle mailtjes, negeren alle telefoontjes. Alle aangetekende brieven worden genegeerd. Zo min mogelijk doorverbinden en zo lang mogelijk aan het lijntje houden, dat was de instructie. Het was niet echt een fijne ervaring om daar te werken.’
Als ontevreden klanten de incasso-opdracht willen intrekken, zien ze zich geconfronteerd met een dilemma: stoppen betekent dat het IVB 15 procent commissie opeist op grond van de algemene voorwaarden; doorgaan betekent het risico op nog meer facturen. Zo houdt dit bureau cliënten gevangen in het kostbare incassotraject. Voor Auwens, boven wier hoofd nog een rekening van 4300 euro hing, voelde het als Hotel California: You can check out any time you like, but you can never leave. ‘Of wij daadwerkelijk een vergoeding in rekening brengen’, zegt Konings over zulke gevallen, ‘hangt af van het dossier en bekijken wij van geval tot geval.’
‘Ongehoord, kwalijk en uiterst ongeoorloofd’
Zulke klantonvriendelijke algemene voorwaarden zijn niet verenigbaar met lidmaatschap van de Nederlandse Vereniging van Incassobureaus (NVI) en het keurmerk, zegt NVI-directeur Connie Maathuis in reactie op de bevindingen. ‘De geschetste gang van zaken is ongehoord, kwalijk en uiterst ongeoorloofd en we distantiëren ons uitdrukkelijk van dergelijke handelswijzen. De werkwijze verdraagt zich in het geheel niet met het Incasso Keurmerk.’
Zij wijst erop dat NVI-leden hun opdrachtgevers correct moeten informeren en adviseren over verwachte kosten en risico’s. ‘Als het gaat om procederen, is het immers een feit van algemene bekendheid dat vooraf geen garanties kunnen worden gegeven, maar ook daarover moet helder worden gecommuniceerd. We zien in het bedrijfsleven helaas regelmatig zaken terugkomen in de zogenaamde “kleine lettertjes”, terwijl opdrachtgevers deze algemene voorwaarden vaak niet goed tot zich nemen. Ook in het onderhavige artikel is daar helaas sprake van. Laat helder zijn dat de NVI dergelijke methodieken afkeurt.’
Het IVB beroept zich bij heibel met klanten graag op die ‘kleine lettertjes’. Dat is wat anders dan toezeggingen doen en die vervolgens niet waarmaken. Bij meerdere klanten rijst het vermoeden dat het IVB geen veertiendagenbrief stuurt, omdat hun debiteuren weerspreken iets te hebben ontvangen. Zoals Ed, die nooit een brief voor zijn huurder heeft gezien, en de huurder die ontkende ooit iets te hebben ontvangen. In zijn zaak bewees het IVB in de processtukken ook niet dat de brief was verzonden.
Vraag is dus of het IVB doet wat het belooft: stuurt het bedrijf de veertiendagenbrief wel op? ‘Bij particulieren wordt die in ieder geval altijd verzonden,’ beweert directeur Konings. Om daarvan sluitend bewijs te krijgen, nemen we de proef op de som. Follow the Money verstrekte drie incasso-opdrachten aan het IVB van particuliere schuldeisers met verzonnen namen. Vraag was welke toezeggingen het IVB telefonisch doet, of het bedrijf de brieven via de post en per e-mail verstuurt, binnen welke termijn het bedrijf voorstelt te dagvaarden en wat daarover wordt verteld.
Follow the Money constateerde dat veel klanten (minimaal 70) klachten hebben over het IVB en dat dit bedrijf die klanten opzadelt met hoge kosten die niet opwegen tegen de baten. Bovendien intimideerde het IVB tientallen klanten met dreigementen van procedures na het uiten van kritiek. Undercover journalistiek is nodig als er geen andere manier is om bewijs te vergaren van een misstand. Dan is het geoorloofd om jezelf voor te doen als iemand anders. In het geval van het IVB is niet vast te stellen of schuldenaren al dan niet post ontvangen. Er kan onderweg iets mis gaan met post en het is bovendien niet te controleren of schuldenaren al dan niet post hebben ontvangen.
Ten behoeve van dit onderzoek creëerden we daarom zes fictieve personen: drie schuldeisers en drie schuldenaren, ieder met een woonadres en e-mailadres. Het ging om een huurachterstand, een niet-betaalde borg en een niet-afgeloste geldlening. Als bewijs voor onze vorderingen maakten we twee huurcontracten, een overeenkomst van geldlening en stuurden we e-mails van de schuldeisers aan de schuldenaren, waarin we om betaling vroegen.
De auteur van dit artikel en twee collega’s belden als opdrachtgever en namen de gesprekken op als bewijs. Vervolgens startten we het incassotraject door het formulier van de website van het IVB in te vullen. Vanzelfsprekend hielden we de postadressen en e-mailadressen van de schuldenaren nauwlettend in de gaten, omdat daar de veertiendagenbrief moest binnenkomen.
In ons eerste telefoongesprek krijgen we een medewerker aan de lijn, die zegt de brief te gaan sturen. ‘Mocht het nou zo zijn dat we niets incasseren en we kunnen ook geen gepaste oplossing aanbieden, dan is het voor jou kosteloos. Het is no cure no pay.' Dat klinkt goed.
Uw kosten van ons succes zijn nul euro
Onze andere twee gesprekken verlopen ook voortvarend. Het IVB belooft de trajecten snel op te starten met brieven en e-mails. ‘Op het moment dat het dan nog niet binnenkomt, heb je een gesprek met een jurist en kun je samen overwegen de zaak richting het gerecht te brengen,’ zegt de medewerker alvast. En wat als we dan verliezen?, vraagt Follow the Money. ‘Uw kosten van ons succes zijn nul euro. Dat is inderdaad gewoon no cure no pay.’ Opmerkelijk, want deze uitspraak is in strijd met de eigen voorwaarden.
Eerste telefoongesprek
Een paar dagen na aanmelding van onze vorderingen vinden we in ons klantendashboard op de IVB-website de drie veertiendagenbrieven, gedateerd op 11 juni. Wat direct opvalt, is dat in één brief de toevoeging van het huisnummer ontbreekt en in een andere het huisnummer helemaal nergens te vinden is. FTM vraagt het IVB het adres te corrigeren en de brief opnieuw te versturen, waarop een toezegging volgt.
Valse namen
Geduldig wacht het team bij de brievenbus en postvak IN. Maar ook ruim een week na dagtekening ploft er niets op de deurmat van de schuldenaren, de inbox inclusief spamfolder blijven leeg. Wat wel bij twee opdrachtgevers binnenkomt, is een e-mail van het IVB, gedateerd op 21 juni, tien dagen na dagtekening van de veertiendagenbrief. Zonder enige vorm van toelichting stelt het IVB in deze e-mail voor te gaan dagvaarden, terwijl de veertiendagentermijn van de niet-verstuurde brief nog niet is verlopen. Dat is op zijn minst onzorgvuldig: die veertien dagen moet je als incassobureau minimaal afwachten voordat je adviseert te gaan procederen. Bovendien is het gebruikelijk in de branche om na de twee weken eerst opnieuw aan te manen mét incassokosten, voordat je als incassobureau gerechtelijke vervolgstappen aanraadt.
Follow the Money belt met IVB-medewerker Wesley, die zijn echte naam gebruikt. Dat doen niet alle medewerkers. Er circuleren dertien namen in correspondentie die op internet niet te vinden zijn in samenhang met het IVB. Directeur Konings erkent dat het bedrijf valse namen gebruikt. ‘Onze branche brengt voor medewerkers risico’s met zich mee. Ter bescherming van medewerkers hebben wij de policy dat zij zelf mogen kiezen of zij met naam en toenaam op openbare profielen willen staan.’
Een verrassende mededeling: er is telefonisch contact met ons geweest. Wij weten van niks
Wesley heeft een verrassende mededeling: zijn collega heeft telefonisch contact gehad met onze zogenaamde schuldenaar. ‘Ik zie hier een call memo staan. Hij heeft hier een keer heen gebeld, om aan te geven dat deze vordering totaal geen grondslag heeft.’ Dat is bijzonder: de schuldenaar zou contact hebben gezocht, maar die schuldenaar zijn wij zelf. Eén ding is zeker: FTM heeft niet gebeld. In twee volgende gesprekken in de andere zaken, bevestigt Wesley dat de veertiendagenbrief verstuurd is. ‘Even kijken, we hebben hem een, twee, drie incassobrieven verstuurd.’ Geen enkele echter heeft het postadres bereikt.
Schuldenaar gesproken
Veertiendagenbrief gestuurd
Al snel dringt de medewerker in ons gesprek aan op het opstellen van een dagvaarding, waarbij hij telkens drie kostenelementen noemt: de dagvaarding zelf, de kosten van de deurwaarder voor het uitbrengen van de dagvaarding en de griffierechten. Andere toekomstige kosten (reactie op mogelijk verweer van de schuldenaar die geen brief heeft gehad, reiskosten, kantoorkosten van 6 procent, behandelen van e-mails à 185 euro ex. btw per uur, kosten van communicatie met derden als gerechtsdeurwaarders etc.) komen niet ter sprake, terwijl juist die tot zoveel onvrede leiden bij klanten.
Slechts een voorinvestering
Net als zijn collega’s in het eerste gesprek legt Wesley uit dat de kosten slechts een ‘voorinvestering’ zijn, en verhaald zullen worden op de debiteur. ‘U bent de kosten niet kwijt hoor’, zegt hij geruststellend. Maar in het schriftelijke voorstel voor de dagvaarding staat in de kleine lettertjes: ‘Wij kunnen geen garantie geven dat alle kosten die u maakt om bijvoorbeeld een vonnis te behalen en/of de zaak te laten behandelen in de gerechtelijke fase en beslagleggingsfase worden verhaald op uw debiteur.’
Kosten
Het telefoongesprek wijkt dus af van de voorwaarden. Wesley had moeten uitleggen dat het in Nederland in de regel niet mogelijk is om alle proceskosten te verhalen op de debiteur, omdat de proceskosten waarvoor de verliezende partij opdraait, meestal niet alle gemaakte kosten van de winnende partij dekt – juristen zijn nu eenmaal niet goedkoop. Een professioneel incassobureau maakt daarom een serieuze kosten-batenanalyse alvorens een procesadvies te geven. Directeur Konings meldt hierover: ‘Het is de bedoeling dat alles wordt besproken.’
Bovendien verzwijgt de medewerker dat volgens artikel 20 van de algemene voorwaarden het IVB de proceskosten direct kan opeisen bij de opdrachtgever – bij Follow the Money dus – als de zaak bij de rechter goed afloopt, ongeacht of deze kosten te verhalen zijn. Als opdrachtgever van het IVB loop je dus het risico dat je veel kosten maakt voor de procedure en dat je na winst het IVB nog een keer moet betalen. Volgens Konings is dat gerechtvaardigd: ‘Wij leveren een kwalitatief hoogwaardige dienstverlening, welke een prijs heeft.’
Wat de IVB-medewerker wel duidelijk maakt, is dat stoppen met het incassotraject geld kost, terwijl in eerste instantie de indruk is gewekt dat het IVB op basis van no cure no pay werkt. Dat is in de incassobranche heel gebruikelijk, althans voor het ‘minnelijke traject’. Hierin probeert een incassobureau een schuldenaar tot betaling te bewegen door druk te zetten met aanmaningen. Als de schuldenaar hierna niet betaalt, dan betaal je als schuldeiser ook niets. Maar wie het incassotraject niet wil voortzetten bij de rechter, moet alsnog commissie (15 procent van hoofdsom) afrekenen.
‘Dicht in de buurt van oplichting’
Wat wel aankomt op het e-mailadres van ‘onze’ schuldenaren (niet per post) is een ‘incassobrief’, gedateerd op 27 juni, waarin het IVB stelt dat de schuldenaar in ‘verzuim’ is en het bedrag binnen vijf dagen moet betalen, inclusief incassokosten. Voor de schuldenaar is dat normaal gesproken schrikken, want die heeft van het IVB niet de kans gekregen om binnen twee weken de schuld zonder incassokosten af te lossen, zoals wettelijk verplicht is.
Het IVB maakt deze brief niet beschikbaar in het online klantportaal en wacht de termijn van vijf dagen niet af door ons op 28 juni telefonisch te adviseren te gaan dagvaarden. Zo creëert het incassobureau welbewust het risico dat de schuldeiser kosten maakt voor een gang naar de rechter, terwijl de schuldenaar nog kan betalen en de kosten van een procedure te vermijden zijn.
Hoe karakteriseert een strafrechtdeskundige het handelen van het IVB? Follow the Money legde het onderzoek voor aan Stijn Franken, een bekende strafpleiter en hoogleraar strafrecht. Hij zegt: ‘Ervan uitgaande dat de bevindingen kloppen, komt het dicht in de buurt van oplichting; naast eventuele aanvullende delicten, zoals valsheid in geschrifte en/of deelname aan een criminele organisatie. Dat lijkt me ernstig genoeg voor het OM om naar te kijken.’
Geconfronteerd met het resultaat van het onderzoek, laat Konings weten op een aantal punten (de niet-verstuurde post, de onwaarachtige telefonische mededelingen) niet te kunnen reageren vanwege het ontbreken van dossiernummers. Dat medewerkers allerlei toekomstige kosten telefonisch verzwijgen, ontkent de directeur niet. ‘Wij zenden altijd een schriftelijke opdrachtbevestiging waarin mogelijke scenario’s zijn uitgewerkt en risico’s zijn beschreven.’
Het verzwijgen van de onzekerheid over het verhalen van de proceskosten op de schuldenaar, is volgens Konings geen beleid. ‘Wat medewerkers mogen zeggen is dat wij zoveel mogelijk trachten de kosten te verhalen op de debiteur. Zij dienen te verwijzen naar het beleid dagvaarding waarin scenario’s zijn uitgewerkt en risico’s zijn beschreven.’ Hij bestrijdt dat er een discrepantie bestaat tussen de telefonische mededelingen en de algemene voorwaarden.
Een stevige jongeman in een zwart pak
Tijdens de zitting in de zaak tegen Miriam Auwens in de rechtbank Limburg dit voorjaar gaf Konings zelf ook acte de présence. Volgens ooggetuigen liet hij zich vergezellen van een stevige jongeman in een zwart pak. Duidelijk een lijfwacht, meent een betrokkene. ‘Konings ging als eerste de rechtszaal binnen, en toen bleef die ‘bodyguard’ in de deuropening staan en hield andere bezoekers tegen, totdat Konings op zijn plek zat.’ (‘Geen bodyguard maar een medewerker, zegt de directeur daarover).Op de zitting werd Konings emotioneel, herinnert Auwens zich. ‘Hij ging staan en schreeuwde: “Die man met die bruine bril heeft dat zwartboek geschreven!”’
De ontknoping volgde 3 juli met een uitspraak waarin de rechtbank Auwens grotendeels in het gelijk stelt. Het IVB had van tevoren een ‘volledig beeld’ van de verwachte kosten moeten geven of Auwens moeten adviseren niet te dagvaarden, nu de kosten ‘voorzienbaar’ zouden oplopen tot ver boven het oorspronkelijke incassobedrag van 629 euro. Ook had het IVB haar moeten vertellen dat het maar de vraag is of de proceskosten op de debiteur verhaald kunnen worden. De rekening van 4300 euro noemt de rechter ‘exorbitant’. De eerder betaalde 1175 euro moet het IVB aan Auwens terugbetalen.
‘Ik hoop dat niemand meer hoeft mee te maken wat ik heb meegemaakt.’
Naschrift: De naam Ed is verzonnen op zijn verzoek, uit angst voor juridische represailles van IVB.
Reactie van het Invorderingsbedrijf
Uiteraard hebben we het Invorderingsbedrijf om wederhoor gevraagd. Zij hebben daarop een uitgebreide reactie gestuurd, die we hieronder in zijn totaliteit publiceren.
75 Bijdragen
j.a. karman 5
George van Houts 2
Jan-Hein Strop 5
George van HoutsThomas Schansman
George van Houtsrob sunny
George van HoutsHet is nu 2021 en de praktijken van deze club gaan gewoon door. Ze spiegelen voor dat het no cure no pay is, lokken je het wel betaal traject in met: "kosten rechter krijg je terug want die moet de tegenpartij betalen als je wint". Je wint bij de rechter, maar die kosten worden niet terug betaald.
Vervolgens bij alle vragen die je stelt, aantekeningen die je plaatst en mailtjes die je stuurt rekenen ze doodleuk 0.1 of 0.2 uur a 195 euro (waarbij soms het antwoord is: `zo staat dat in de algemene voorwaarden dus U zult begrijpen dat IVB hier in zijn recht staat") en zo zijn de kosten zijn al snel hoger dan het te innen bedrag, is er nog niks ge-ind ondanks een aantal keren in de rechtbank. Het lijkt het alsof ze er heel veel tijd in moeten steken, maar als je de factuur bekijkt betalen we vooral voor de vragen en communicatie tussen ons en IVB.
Stoppen kost geld, doorgaan kost geld en de advocaten lijken vooral bezig met ons vast te zetten in de regels, als ze dit naar mij terugleiden, is dat in de kleine letters alweer goed voor een rechtszaak tegen mij, vermoed ik.
M.M. Okhuijsen 1
Jack van der Mijn 2
Diny Pubben 9
Het Ministerie van Sociale Zaken wilde veel meer data koppelen dan noodzakelijk was, waaronder zelfs strafrechtelijke en medische gegevens.
Daarom stopt proeftuin, de gemeente Rotterdam, met SyRI.
https://bijvoorbaatverdacht.nl/aboutaleb-syri-bureaucratische-moloch/
j.a. karman 5
Diny PubbenWat heeft Syri en PSD2 er mee te maken? Hooguit dat het privacy argument gebruikt wordt om fraudeleus handelen te faciliteren.
Diny Pubben 9
j.a. karmanBinnenkort komt Maxim Februari bij Zomergasten over het immense vertrouwen in de datawereld. Misschien dat hij nog wat wijsheden voor ons in pacht heeft.
Kijk vanuit de gedupeerden, arme huurder en huurbaas, ze zijn boos, gezien mijn zorgachtergrond misschien wel kalmerende medicijnen daardoor, heel vaak iets bij te betalen ook al bent u verzekert, dan weet de bank het ook. PSD2 handel.
Nu weet ik al sinds 2009 dat onze banken denken dat ik schatrijk ben.
Was als leidinggevende 'tekenbevoegd voor onttrekking spaargelden' van veel zorgbewoners. Die 'hangen aan mijn naam in de bankdatawereld'.
Las laatst een soortgelijk verhaal uit de zorg, niet bewaard, zelfs onroerend goed, als ik het weer tegenkom laat ik het je weten.
j.a. karman 5
Diny PubbenDaarbij heb je ook het onderbuik en stemmingmakerij op een verkeerde manier. Een (kleine) ondernemer die door de een andere ondernemer het zo lastig gemaakt wordt op een verkeerde manier.
Het zou eigenlijk via een KVK aangetekend moeten kunnen worden. Nu heb je enkel andere ondernemers (bedrijfsbeoordelaars) die een kritische noot zouden kunnen plaatsen. Komt het gedoe met privacy om de correcte waarschuwingsnotities te ondergraven.
Zit in de lijn met de klacht bij de rechter van IVB over die benadeelden met een eigen besloten groep als zwartboek.
David Bartenstein 9
Diny PubbenDiny Pubben 9
David BartensteinJij hebt wel een punt waarom nu hier, daarom dus jij bent nieuw hier zie ik, bij interesse ben terug te linken maar toch eindelijk aandacht daarvoor.
Permitteer me deze link want dat vond ik al voordat ik naar de rechter stapte. Politiek probleem. Vandaag in de VK.
'In 2005 kwamen er een paar knoppen bij en ging de Belastingdienst ook geld uitdelen. Dat zijn de toeslagen: tegemoetkomingen in de kosten van zorg, huur en kinderen.'
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-belastingdienst-zat-fout-maar-de-tweede-kamer-is-schuldiger~be1bbd23/
David Bartenstein 9
Diny PubbenDiny Pubben 9
Dit is SyRI allemaal BSN gekoppeld.
https://www.privacybarometer.nl/maatregel/85/De_transparante_burger
arbeidsgegevens,
boete en sanctiegegevens,
belastinggegevens,
gegevens over bezittingen,
gegevens waaruit blijkt dat een persoon niet in aanmerking komt voor een uitkering,
eventuele bedrijfsgegevens uit het handelsregister,
woon- en verblijfgegevens
identificerende gegevens, waaronder naam, adres, woonplaats, postadres, geboortedatum, geslacht en administratieve kenmerken,
gegevens over eventuele inburgering en inburgeringsverplichtingen,
nalevingsgegevens (of je je aan de wet hebt gehouden),
onderwijsgegevens,
pensioengegevens,
gegevens of een persoon na een periode van ziekte zich aan de re-integratieverplichtingen houdt of heeft gehouden,
gegevens over schulden,
uitkerings-, toeslagen- en subsidiegegevens,
gegevens over vergunningen en ontheffingen,
zorgverzekeringsgegevens.
j.a. karman 5
Diny Pubben[Verwijderd]
j.a. karmanVoor iedereen die een bureau wil inschakelen kan je altijd kijken bij o.a. de Consumentenbond, maar je kunt ook een lijst vinden met de betrouwbare bureaus: https://www.incassobureau-info.nl/azindex.php
j.a. karman 5
[Verwijderd]Dat een kleine ondernemer het niet altijd makkelijk heeft, daar hoeven we niet op in te gaan.
Je link noemt het IVB zonder verdere aanduiding. Zo te zien is die lijst niet compleet. Beter lijkt me een verwijzing naar NVI dan wel https://www.nibud.nl/consumenten/incassobureau-en-deurwaarder/ deurwaarderskantoor
[Verwijderd]
j.a. karmanDe website heb ik niet uitgeplozen. Wat bij mij opkomt is dat er dus vrij geroofd mag worden door zulke lui.
Wat SyRi betreft zijn ze in Rotterdam bezig geweest: https://www.rijnmond.nl/nieuws/183585/Rotterdam-stopt-met-omstreden-systeem-voor-opsporen-bijstandsfraude
Hier meer: https://bijvoorbaatverdacht.nl/wat-is-syri/
Ons recht als consument is helemaal niet veilig. Ik geloof namelijk wat Pubben daarover verteld heeft.
Rikkie 7
[Verwijderd]Dit impliceert dat u ondernemers niet als mensen ziet. Hebben we hier te maken met een Freudiaanse verspreking? Of stelt u dit bewust?
j.a. karman 5
[Verwijderd]Bij de link naar bijvoorbaatverdacht klopt gewoon veel niet. Dat ik zelf onderzocht en nagelopen.
bij het rijnmond verhaal haal ik deze zijn er uit:
"Bij deze vergelijking in de wijken Bloemhof en Hillesluis kwamen 1263 adressen naar voren waar de gemeente een nadere controle wilde uitvoeren. Mogelijk zou daar iets niet in orde zijn. "
Het is de taak van de gemeente om fraude tegen te gaan. (feit)
Ze hebben geen toegang tot de benodigde gegevens (feit).
Nu is dat aantal wat er uit komt lastig te interpreteren. Het kan van alles zijn tussen 1% en 99% kans. Geen oordeel maar een mogelijkheid.
Vervolgens komt de zekere beslissing met de onderbouwing dat ze niet weten of het mag. Je ziet een probleem met het omgaan in onzekerheden en controleren van onzekerheden.
j.a. karman 5
[Verwijderd]Deze worden persoonlijk aangevallen door hun opdrachtnemer als verdienmodel.
De vraag is of dat voorspelbaar was. Ik zie met de informatie die nu beschikbaar is verschillende rechtszaken (2013,,2015 2*) waarbij dat als probleem genoemd is. Had dat door bijvoorbeeld NVI bijgehouden en bekend gemaakt geweest dan was het mogelijk later niet zo gelopen.
[Verwijderd]
j.a. karmanIk vind u niet netjes. En dat heb ik netjes gezegd.
Ga lekker alles foutjes die ik maak optellen en er kritiek op leveren. Als dat u gelukkig maakt moet u dat vooral doen.
Ja, ik heb beleefd gereageerd, maar dat is afgelopen. Mensen zo onderuit schoppen is onfatsoenlijk.
Ik ben het soms oneens met bepaalde mensen en die zijn dat ook met mij. Toch blijven we beleefd en fatsoenlijk. Dan kan van u niet gezegd worden.
Rikkie 7
[Verwijderd]Als u inhoudelijke tegenspraak als onbeleefd beschouwt en daar boos over wordt, zou u toch echt eens bij uzelf te rade moeten gaan hoe dat komt. Jakarman heeft net zoveel recht als u op een mening.
j.a. karman 5
RikkieRikkie 7
j.a. karmanRikkie 7
j.a. karmanEn u ontvang zoals verwacht een minnetje op bovenstaande reactie. Gebrek aan argumenten en als teken van onverdraagzaamheid. Het bekende infantiele gedrag.
[Verwijderd]
j.a. karmanRikkie 7
[Verwijderd]Diny Pubben 9
[Verwijderd]Zo daar hebben we minister Bruins voor medische zorg weer ex bestuurder van de ZBO UWV.
'Zo komt er een nieuwe organisatie die de regie heeft op kwaliteit, beheersing en doorontwikkeling van kwaliteitsregistraties én op dataverzameling en -verwerking ten behoeve van kwaliteitsregistraties.'
https://www.qruxx.com/minister-neemt-concrete-maatregelen-richting-uitkomstgerichte-zorg/
En lees Wim Jongejan over onze zorgdata, schaduwdatabase, in de VS.
https://www.zorgictzorgen.nl/in-hoeverre-zitten-nederlandse-zorgdata-in-schaduwdatabase-cosmos-van-epic/
'An offer you cann’t refuse. De facto betaalt men de prijsverlaging echter met patiëntendata.'
'Dapper, omdat zij de kans loopt binnen het ziekenhuis juridisch en/of arbeidsrechtelijk aangesproken te worden door bestuurders.'
In essentie reageerde ik hier ook op alle gedupeerden ouders van de kinderopvangtoeslag. Hoe staat dat in SyRI. Jarenlange rechtszaken honderdduizend ouders gaan achteraf 1000 tot 30.000 euro terug ontvangen. Netto.
Hoeveel deurwaarders hebben die gezien de afgelopen jaren? Had ik nog als leidinggevende al problemen mee. Noem het ketenproblemen.
Ouders zijn het vertrouwen in de democratie kwijt.
Wat gaat dit in de toekomst doen met al die kinderen?
Lydia jij reageert veel over de huursector maar ik heb ook vaak gehoord, als ik data-systeem kritiek vragen stelde of gedwongen nuluren medewerkers hoe rechtvaardig is dit: 'ja jij hebt gelijk maar ojee mijn hoge hypotheek.' Dit is op leidinggevend zorg en HRM niveau.
Zorgdataroof, datahandel van een heel volk kent zijn gelijke niet in de geschiedenis. Datahandel is mensenhandel.
frans feith
[Verwijderd]
frans feithwim de kort 8
Marc Fahrner 7
Keer op keer lijkt de incassobranche de fout in te gaan. Wat is de toegevoegde waarde van een NVI, wanneer deze niet anders kan doen dan "foei" zeggen? Wordt het geen tijd dat er wettelijke eisen gesteld worden aan álle incassobureaus? Eisen die jaarlijks worden getoetst, met een klachtenloket, wettelijk bevoegd tot actie en bindende sanctiemogelijkheden als intrekken van een "incasso-vergunning". Het feit dat de maatschappelijke impact zo groot, rechtvaardigt naar mijn inzien, striktere wetgeving. De vrijwilligheid moet ervan af. Wanneer ik de ledenlijst bekijk op de site van het NVI, heb ik het gevoel dat dit nu een minderheid is van de in deze branche opererende partijen.
Natuurlijk heeft ook een schuldeiser vooraf "haalplicht" van informatie, over werkwijze, lidmaatschap NVI en klachten. Want we weten toch stiekem allemaal dat wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn.........
Omdat volgens FTM hier zelfs reviews gemanipuleerd blijken, die een argeloze schuldeiser juist dat objectieve beeld zouden moeten geven over kwaliteit en werkwijze, denk ik dat het door Stijn Franken gesuggereerde onderzoek door het OM hier meer dan op zijn plaats is.
De branche heeft bewezen niet om te kunnen gaan met de vrijheden. En ja, ook hier moeten de goeden onder de kwaden leiden, maar die eerste groep zal maatregelen vast ook van harte toejuichen.
Martin van den Heuvel 1 11
Marc FahrnerHelaas, Marc, de politieke partijen die doorgaans in de een of andere combinatie een kabinet vormen, vinden "zelfregulering" (zoals zij dat noemen) een betere methode. Dat "zelfregulering" gewoon betekent: doe maar waar je zin in hebt, ach, daar moet je niet zo zwaar aan tillen.
De politieke partijen waar ik het over heb, regeren volgens de een of andere vorm van liberalisme. Welke vorm, dat hebben ze vaak zelf niet door, maar dat het betekent dat het land wordt geregeerd door het bedrijfsleven en dat de overheid zich alleen met politie en leger bemoeit, dat staat als een paal boven water.
Ruud Mathijssen 1
Is er ook onderzoek gedaan naar de financiën van de bedrijven en holdings om te kijken hoe grootschalig deze zwendel is? (in hoeverre dat dat mogelijk is met de steeds karigere jaarcijfers bij de kvk)
Jan-Hein Strop 5
Ruud Mathijssen[Verwijderd]
Jan-Hein StropMartin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Een niet zo grote bedrijfsvorm hoeft alleen maar een balans in te leveren. Maar een NV moet de hele rambam laten zien. Die maken dan ook meestal een totaal jaarverslag voor bijvoorbeeld aandeelhouders/handelaren.
j.a. karman 5
Jan-Hein StropMijn verwachting is dat er een beeld uit komt in de lijn van het artikel.
"Big data" analyse over die gegevens kan tot verrassende inzichten leiden.
Diny Pubben 9
j.a. karmanEven aanvulling op mijn laatste opmerking, toeslagenindustrie, geld krijgen en dan jaren later onverwacht meer moeten terugbetalen in mijn VG organisatie waren dit rampen. Saldo negatief, hartstilstand, techdode zeg ik.
j.a. karman 5
Diny PubbenDat moet je zien door te trekken naar andere incassozaken. Je kan er een beeld uit halen hoe het incassobedrijf er in staat en hoe de betreffende rechtbank rechter zijn voorkeuren zijn. Dit is met enkel drie gevallen alleen indicatief.
Bedenk advocaten doen dat soort analyses ook (handmatig) sturing van de beste gewenste uitkomst.
j.a. karman 5
Diny PubbenIn 2005 kwamen er een paar knoppen bij en ging de Belastingdienst ook geld uitdelen. Dat zijn de toeslagen: tegemoetkomingen in de kosten van zorg, huur en kinderen."
Die beslissing toeslagen is door politici verzonnen. Geen handig systeem https://wetten.overheid.nl/BWBR0004043/2019-07-01 (nog maar een van de vele). Dat er dan knoppen bij moeten komen voor de uitvoering is een gevolg. Dat heeft niets met data analyse van doen. Er is wel een hiaat, al die regeltjes veronderstellen iets bekend te zijn wat niet bekend is.
Veel eenvoudiger zou een algemeen basisinkomen (onbelast) zijn waarvan je echt kan overleven wonen, eten, persoonlijke verzorging .
Kijk even bij deel 4 van het vierluik VK achter je link.
Je ben zo te zien bij voorbaat tegen fraudebestrijding. Ik ben daar niet op tegen maar wil wel het naadje van de kous weten.
https://www.wrr.nl/publicaties/working-papers/2016/04/28/big-data-voor-fraudebestrijding Zoek eens op Bulgaren en denk wat verder.
Terug naar het verdienmodel van incassobureau's........
https://www.telegraaf.nl/financieel/2233126/deurwaarder-ggn-in-zwaar-weer
Diny Pubben 9
j.a. karmanHet was simpel, vuistregels (ook AWBZ) en men had amper met de belastingdienst van doen. Alleen rijke bewoners (die dus nu in de bankdatawereld aan mij hangen). Heb zeer veel ketenproblemen gezien. Ergens iets fout, stop zorgverzekering etc. Rampen niet alleen voor VG bewoners ook voor medewerkers. 'De burger gebruiken als administratie kantoor?' Zelfs die niet kunnen lezen? Boetes.
Trouwens Maxim Februari wil de onderkant beschermen tegen de techneut, zou ook voor zieken en veel ouderen goed zijn.
Of in mijn woorden 'de techneut denkt teveel vanuit gezondheid'.
Anderzijds denk dat dit technisch lastig terug te draaien is.
Jouw vak, wat jij?
'Er is wel een hiaat, al die regeltjes veronderstellen iets bekend te zijn wat niet bekend is.' -Eens.
'Je bent zo te zien bij voorbaat tegen fraudebestrijding.'
Neen de meeste burgers zijn te vertrouwen zo moet de Overheid ze ook benaderen. Dan pas fraude, is maar een klein gedeelte, dan wel aanpakken. Ook hier eerst vuistregels nodig, maar nooit per definitie.
De 'aard van de techniek' is wel zo.
Rotterdam: stel u bent ziek krijgt een uitkering.
U rolt eruit en moet bewijzen dat die terecht is, hoe voelt dat?
Techniek ethiek in de zorgpraktijk onder Eelke verwoord:
https://www.ftm.nl/artikelen/zorgcowboys-royaal-leven-van-stervensbegeleiding?share=1
Niet gestelde trage vraag aldaar, laat in de tijd, toch geformuleerd.
Ook ik ga vaak mee in de snelle ftm antwoorden. Kijk.
Associatie met de titel 'undercover' van dit artikel:
menswaardige techniek graag.
Mijn gestelde datavraag, dank, die linken ga ik stuk voor stuk 'traag lezen'.
j.a. karman 5
Diny PubbenJouw vak, wat jij?" === Neem ik samen met:
"De 'aard van de techniek' is wel zo."
Ik ben niet van dat het moet omdat het altijd zo gedaan wordt. De stand van de techniek (verwerkingskracht snelheid verbindingen) maakt veel meer mogelijk en met veel minder beperkingen.
Dat terugdraaien en reageren op een fout in de keten moet vrij simpel te doen zijn.
Het probleem is: het dogma dat met aanschaffen standaard-software, de pakketten, en het zoveel mogelijk vermijden van -zelfbouw-. Ofwel COTS en aanbesteding alles goedkoper en sneller gaat. Het introduceert echte silo's met slechte communicatie naar andere gedeeltes. Daar heb je die lastige ketenproblemen.
Nu een gedachtesprong. Het gaat om een keten ofwel chain met meerdere gegevens in een blok, even een engelse term: blockchain. Nu moet je niet voor de eigenschappen gaan:
- decentraal , - onveranderbaar.
Elke verandering heeft een voor / na beschrijving met een bron verwijzing. Veranderd het blok aan het begin dan wordt de keten verbroken. Prima, een verandering in een gegeven aan het begin moet dan automatisch gevolgd worden door veranderingen.
Je ziet meteen een praktisch aansturingsprobleem. Ik heb net alle basis principes van een blockchain met voeten getreden. Daarmee wel een werkbare technische oplossingsrichting kunnen duiden. Geen technisch probleem maar een beleidsmatig iets.
(mijn excuus als techneut :<) )
j.a. karman 5
Diny PubbenU rolt eruit en moet bewijzen dat die terecht is, hoe voelt dat?"
Kan ik aan met de achterliggende praktijkervaringen.
Best een lastige periode.
Diny Pubben 9
j.a. karmanhttps://www.ftm.nl/artikelen/zorgcowboys-royaal-leven-van-stervensbegeleiding?share=1#reactie98358
Diny Pubben 9
j.a. karmanjaco 12
Peter Fruhmann
Jan-Hein Strop 5
Peter FruhmannPeter Fruhmann
Jan-Hein Stropjos vegting
Het weerwoord van Invorderingsbedrijf staat bol van leugens. Auwens heeft de rechtzaak bijna volledig gewonnen en op 1 ondergeschikt punt verloren. Er zijn ruim 25 reviews van directieleden, medewerkers en familieleden op Google Maps, waarbij allerlei beroepen en ondernemingen worden genoemd die niets te maken hebben met de echte beroepen van de personen die de reviews geplaatst hebben.
67% van de positieve reviews geven meerdere virtuele vestigingen vijfsterren op hetzelfde moment. Er zijn 58 fake fotoprofielen in de positieve reviews. Invorderingsbedrijf beweert over expertise te beschikken die ze niet in huis hebben. Profileert zich als deurwaarder en advocatenkantoor. Hun positieve referenties op de site komen van familieleden of zijn aantoonbaar fake.
Dit soort zaken staan uitgewerkt in het bij het artikel bijgevoegde zwartboek. Dat is lezenswaardig om de wederhoor van IVB op zijn waarde in te schatten.. Ik denk dat Stijn Franken een belangrijk punt maakt en dat dit artikel en het in het zwartboek gepresenteerde bewijsmateriaal voldoende grond zouden moeten geven voor een onderzoek van het OM. En een actie van ACM jegens dit bedrijf.
Frns 1
Gerrit Zeilemaker 6
Jan Ooms 10
Maar oplichters zijn het en bovendien van de schandaligste soort!
Onvoorstelbaar dat dit soort praktijken zo lang kunnen voortduren? Nee hoor, met tandenloze 'waakhonden' en zelfregulering verbaas ik me nergens meer over.
squarejaw 5
Peter Ravestein 4
Peter van Onna 2
Piet 262
Dan heb je ze dus niet alle 7 op een rijtje als je dat niet begrijpt of wil begrijpen. En zo'n man is dan cum laude afgestudeerd in de Rechten. Volgens mij heeft hij zijn examen door iemand anders op zijn naam laten maken. En was het dus in zijn studententijd al een oplichter.
Ook wij zijn met de annuleringskosten van een gast van onze B&B het slachtoffer geworden van deze oplichterspraktijk. Echter, wij zijn voornemens om de facturen van het Invorderingsbedrijf terug te vorderen via een dagvaarding bij de Kantonrechter. Wij zullen hierbij uiteraard verwijzen naar het artikel dat over dit bedrijf geschreven is.
Hannie Groen 5
Het is wel zo dat veel mensen de kleine lettertjes niet lezen, wat ze later in de problemen brengt. Die verantwoordelijkheid hebben we zelf. Sinds de banken-boeverij, die gewoon nog steeds voortduurt, lees ik die wel altijd overal.
Maar als je je bedenkt dat 10 procent van de bevolking functioneel analfabeet is dan valt dat laatste niet goed te doen. Hoe de maatschappij verwordt tot een onbeschaafd boevenstaatje waarin iedereen alleen op geld uit lijkt te zijn (om wat eigenlijk uiteindelijk te bereiken vraag ik me af? enne misschien waren we dat altijd al maar valt het nu meer op? ik bedoel maar we leven nu zo rijk omdat we eeuwen geleden ook al onethisch zelf- verrijkten, de piraterij/ slavernij en nu inmiddels oneerlijke wereldhandel) ten koste van anderen, is ontluisterend.
Het meest gedupeerd zijn kleine bedrijfjes en de gewone mensen.
de verschillen tussen zeer rijk en de middenmoot/onderkant worden steeds groter.
bah. Ik doe er niet aan mee :-)
Roel Westhoff 1
Peter Ravestein 4
Rob Klerks 4
Dat is bedrijfspolitiek die aan schuurt op de randjes van de wet. Dat is de instelling van het bedrijf, de fundering.
Het probleem met bouwen en verbouwen zijn de kosten die niet voorzien zijn.
Daar kom je als hardwerkende ondernemer terecht omdat je een onwillige klant hebt. In goed vertrouwen, alhoewel incassobureaus niet de meest lieve branche is, daarom is er regelgeving.
En dan wordt je zo de poot uitgedraaid.
Elke dag vraag ik me af of er nog echte eerlijke mensen bestaan? Zeker na zo'n geweldige onderzoeksjournalistiek artikel.
Het probleem met eerlijke mensen is, dat ze worden bedonderd in GOED vertrouwen. Dat is namelijk de fundering van eerlijkheid. Binnen de wet leven, wat een contrast. 😤
Roel 47
Michael Stein
Roel 47Ron de Lugt 1
Freek 54
Een nog niet eerder genoemd maar toch noemenswaardig (leuk) aspect van dit centrum is het jaarlijkse abbonnement van 180 euro waar ik net voor ben gefactureerd (werd netjes van de openstaande duizenden euro's afgehaald en was uiteraard niets over vermeld). Ik kan me alleen afmelden per aangetekende brief. Ik kan nog ongeveer twaalf jaar lid blijven, want zoveel krijg ik eigenlijk nog van ze.
Ik heb/had sterk het gevoel had dat ze hiermee weg gaan komen.
Wat zijn de gevolgen van je artikel en de TV tijd? Gaat deze zaak dicht?
Ik denk het helaas niet, maar ik hoop het echt wel, dit is namelijk een criminele organisatie.
Sanne 61
Herbert Kuipers 4
Safe Sorry 2
Heel goed artikel, en zeer noodzakelijk om dit soort witte boorden criminelen aan de stropdas over de tafel heen te trekken . Het moet voor eens en altijd afgelopen zijn met dit soort drs-jes en meesters in valse voorwendselen. Ik hoop dat het OM genoeg sporen heeft om deze oplichting / flessentrekkerij om zeep te helpen. En daarmee is de marktwaarde van deze firma met 90% afgenomen.
Want deze lieden hadden vast en zeker binnen afzienbare termijn willen CASHEN met dit verdienmodel !!
Hoe kan zo een toko trouwens zo groot worden ? Met vestigingen in den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Groningen ? Of moeten we dat ook met een korreltje zout nemen. Deze moloch moet gestopt worden !
Dragan 2
Ik kan allen maar stellen dat honderden gedupeerd zijn en dat alleen wetgeving kan ons behoeden van deze zieke geesten...
J. Groot
Mike Martens
Joyce Hofstee