
20 procent van de totale Nederlandse CO2-uitstoot komt uit de Rotterdamse haven. Nergens is de opgave om te verduurzamen dus groter.
De kostbare ondergang van Nederlandse kolencentrales
Kolenboer Uniper wil burgers laten opdraaien voor zijn slechte investering
Ondanks mooie woorden stroomt palmolie massaal via Nederland de benzinetank in
Waarom het Havenbedrijf Rotterdam niet (meer) verantwoordelijk is voor het verbeteren van woon- en werkklimaat
Rotterdamse biodieselproducent veel minder duurzaam dan gedacht
Dit zijn de 200 grootverbruikers van Gronings gas
Het is hoog tijd dat Rotterdam met een visie op steenkool komt
Dit is het belangrijkste steenkoolbedrijf van Nederland, maar het ontbreekt op ieder CO2-lijstje
Hoe palmolie die in Rotterdam ‘duurzaam’ heet in Azië voor klimaat- en mensenrechtenschendingen zorgt
Waarom Amsterdam wél stopt met steenkool — en Rotterdam niet
© ANP / Jerry Lampen
Kolenboer Uniper wil burgers laten opdraaien voor zijn slechte investering
In 2008 besloot energiebedrijf Uniper een gloednieuwe steenkoolcentrale te bouwen. Kosten: 1,7 miljard euro. Anno 2019 blijkt de centrale verlieslatend: steenkolen en het uitstoten van CO2 zijn duurder dan verwacht, de opbrengsten zijn juist lager. De rekening voor deze mislukte investering probeert Uniper nu door te schuiven naar de Nederlandse belastingbetaler.
Waar gaat dit over?
- Drie jaar geleden nam Uniper in Rotterdam een gloednieuwe kolencentrale in gebruik. Dat bleek een slechte investering: de winstgevendheid staat onder druk en de waarde holt achteruit. Uniper probeert de Nederlandse belastingbetaler te laten opdraaien voor die waardeloze investering.
Waarom moet ik dit lezen?
- Het betaalbaar houden van de energietransitie is geen sinecure en vergt een gezamenlijke inspanning van (energie)bedrijven, burgers en overheden. Unipers schadeclaim maakt inzichtelijk hoe dit energiebedrijf met die verantwoordelijkheid omgaat.
Hoe heeft FTM dit onderzocht?
- Follow the Money kreeg inzicht in een vertrouwelijke memo uit 2006 aangaande het toekennen van gratis CO2-rechten aan de nieuwe energiecentrales. Ook kregen we een in 2010 opgestelde businesscase in handen van één van de kolencentrales. Deze documenten hebben we voorgelegd aan verschillende experts. Zij bevestigen dat de aannames die erin gemaakt worden binnen de sector destijds breed gedeeld werden.
- De documenten maken duidelijk dat aannames die ten grondslag lagen aan de beslissing om te investeren in nieuwe kolencentrales, niet bewaarheid werden. Met andere woorden: hier is sprake van een slechte investeringsbeslissing. Uniper nam met de bouw van de kolencentrale een risico, maar probeert dat ondernemersrisico nu af te wentelen op de Staat.
De eerste elektriciteitscentrale in Nederland werd op 19 april 1886 in gebruik genomen in Kinderdijk bij Rotterdam. De installatie bestond uit een stoommachine waaraan twee dynamo’s met ieder een vermogen van 7,5 kW waren gekoppeld. Hiermee konden 350 gloeilampen van stroom worden voorzien. De installatie kostte 26.000 gulden en werd gestookt op steenkool.
Sinds die dag in 1886 werden er in Nederland elke dag steenkolen verbrand om energie op te wekken. Tot 6 juli 2019: op die dag verdween steenkoolstroom plotseling uit de Nederlandse stroommix. Deze eerste steenkoolloze periode in 133 jaar duurde twee dagen. Maar in augustus was het opnieuw raak: de Nederlandse kolencentrales gingen ditmaal van 7 tot 21 augustus uit, een periode van twee weken. En in september was het weer raak: van 11 tot 16 september en in het weekend van 28 en 29 september waren de Nederlandse steenkoolcentrales werkloos.
Winst onder druk
Steenkoolstroom is op zulke momenten simpelweg te duur. De zon scheen en het waaide die dagen flink, dus windmolens en zonnepanelen leverden een enorme hoeveelheid gratis energie. Daar komt bij dat steenkoolcentrales, die veel meer CO2 uitstoten dan gascentrales, door de gestegen CO2-prijs verder uit de markt worden gedrukt.
Dit wordt bevestigd door recent onderzoek van Carbon Tracker, een denktank die de impact van klimaatverandering op financiële markten onderzoekt. Daaruit blijkt dat 76 procent van de Europese steenkoolcentrales momenteel verlieslatend is. In totaal zullen kolencentrales in 2019 een verlies draaien van ruim 3 miljard euro, concludeert Carbon Tracker. Voor bruinkoolcentrales zijn de vooruitzichten nog slechter. De oorzaken: ‘Een combinatie van hoge ETS-prijzen, lage gasprijzen en sterke competitie van wind en zon.’
Een steenkoolcentrale uitbaten lijkt dus nogal riskant. Bovendien zullen de marktkansen voor steenkoolstroom de komende jaren alleen maar verslechteren. In het Klimaatakkoord is immers afgesproken dat het aandeel hernieuwbare elektriciteit de komende jaren zal oplopen tot 70 procent in 2030. Nu is dat nog slechts 15 procent.
De hoeveelheid gratis elektriciteit zal de komende jaren dus fluks toenemen, wat de business case voor steenkool nog meer verslechtert. Bovendien neemt het aantal ETS-rechten, dat wil zeggen, het recht om binnen de Europese Unie een ton CO2 te mogen uitstoten, ieder jaar een beetje af. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat de CO2-prijs verder gaat stijgen.
Het steenkoolverbod moet voor Uniper gevoeld hebben als een blessing in disguise
Ondanks deze slechte vooruitzichten zijn er de afgelopen jaren voor miljarden euro’s aan steenkoolcentrales in Nederland bijgebouwd. Uniper en Engie bouwden ieder een nieuwe kolencentrale op de Tweede Maasvlakte, waar een investering van ongeveer 1,7 miljard euro per stuk mee was gemoeid. RWE bouwde een gigantische centrale in de Groningse Eemshaven, die ongeveer 3,5 miljard euro kostte.
De (voorlopers van deze) drie energiegiganten namen de beslissing om de gloednieuwe kolencentrales te bouwen ongeveer gelijktijdig, in 2008. Al snel ontstond er echter spijt over de beslissing. In 2011 zei voormalig RWE-ceo Peter Terium dat hij ‘met de kennis van nu’ de kolencentrale in de Eemshaven niet zou bouwen. Toch werd de bouw doorgezet, waarna de kolencentrales in 2015 (RWE en Engie) en 2016 (Uniper) in bedrijf werden genomen.
Uniper wil 850 miljoen zien
Fast forward naar 4 juli 2019. Op de laatste dag voor het zomerreces nam de Tweede Kamer de Wet verbod op kolen bij elektriciteitsproducten aan. 125 Kamerleden stemden voor deze wet, waarin is vastgelegd dat het in Nederland vanaf 2030 verboden is om elektriciteit te produceren met steenkool als brandstof.
Dat betekent dat de drie nieuwe steenkoolcentrales uiterlijk op 31 december 2029 hun deuren moeten sluiten of moeten overschakelen op een andere brandstof. Twee oudere kolencentrales — de Hemwegcentrale in Amsterdam en de Amercentrale in Geertruidenberg — moeten per 2024 al stoppen met het verbranden van steenkool.
Het steenkoolverbod moet voor Uniper gevoeld hebben als een blessing in disguise. Plotseling krijgt het bedrijf namelijk een wapen in handen om een flink deel van zijn mislukte investering alsnog te kunnen goedmaken: het bedrijf sleept de Nederlandse overheid voor de rechter. Daarbij schroomt het grote woorden niet: de energiegigant zegt 'onteigend' te worden door de Nederlandse overheid en eist daarvoor een enorme compensatie: 850 miljoen euro, de helft van wat het bouwen van de centrale in totaal kostte.
Dat is volgens Uniper rechtvaardig, omdat het de centrale vanwege het Kolenverbod maar 15 jaar kan gebruiken. Dit terwijl kolencentrales normaal gesproken een levensverwachting hebben van, en afgeschreven worden over, minimaal 30 jaar. 15 jaar is de helft van 30 jaar, zo redeneert Uniper, dus wil het de helft van zijn initiële investering van 1,7 miljard euro terug.
Verkeerde inschattingen
Uit documenten in handen van Follow the Money blijkt echter dat de energiebedrijven die in 2008 besloten tot de bouw van de nieuwe centrales — Uniper incluis — allerlei aannames deden die niet zijn uitgekomen. Die slechte inschattingen betekenen een serieuze verslechtering van de businesscase van de kolencentrales. Hierdoor leveren ze minder op dan vooraf werd gedacht en zijn ze veel minder waard geworden. Uniper heeft de energietransitie simpelweg onderschat, en wil die waardeloze investeringsbeslissing nu bij de belastingbetaler parkeren.
Bij de mogelijkheid dat de stroomprijs zoudalenwerd niet stilgestaan, maar dat is precies wat er gebeurde
Neem de aannames rondom de stroomprijs. In 2006 was dat de belangrijkste reden om na te denken over nieuwe elektriciteitscentrales in Nederland. De energiemarkt was net geliberaliseerd en met name de energie-intensieve industrie vond de stroomprijs in Nederland te hoog. Sommige bedrijven liepen zelfs rond met het idee om zelf een elektriciteitscentrale aan te leggen, om daarmee (goedkopere) stroom op te gaan wekken.
Om de prijzen omlaag te krijgen, wilde de Nederlandse overheid, onder leiding van toenmalig minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst (D66), graag dat er nieuwe elektriciteitscentrales gebouwd zouden worden. Dat is het gat waar Electrabel, E.on en RWE in 2008 insprongen.
Uit een doorrekening van de businesscase van een van de centrales uit 2010 blijkt echter dat deze er desondanks vanuit ging dat de stroomprijs ‘gewoon’ zou blijven stijgen. Kostte een MWh in 2010 nog 41,51 euro, anno 2019 zou de stroomprijs naar verwachting op 85,31 liggen. Die stijging zou zich vervolgens doorzetten tot 107,53 euro in 2030 en 144,83 euro in 2050. Bij de mogelijkheid dat de stroomprijs zou dalen werd niet stilgestaan.
Maar dat laatste is precies wat er in werkelijkheid gebeurde, precies zoals de bedoeling was toen Brinkhorst zijn plannen ontvouwde. Momenteel schommelt de spot price tussen de 25 en 45 euro per MWh, terwijl de forward price tussen de 45 en 55 euro per MWh schommelt. Dit is dus 36 tot wel 70 procent minder dan de bedragen waar de elektriciteitsbedrijven destijds rekening mee hielden.
Auteur
Volg Ties en ontvang de klimaatnieuwsbrief
Ties zag hoe klimaatverandering binnen de journalistiek eigenlijk maar twee smaken kent. Het is ofwel 5 voor 12 ofwel het gaat over technologische ontwikkelingen waar we misschien, ooit iets aan gaan kunnen hebben. Daartussenin bestaat weinig.
Daarom houdt hij zich namens Follow The Money bezig met de duurzame opgave. Hoe gaan bedrijven nu om met de noodzaak tot verduurzaming? Welke belangen, structuren en partijen dragen bij aan een snellere verduurzaming - en welke vertragen deze juist? Volg Ties en ontvang zijn wekelijkse nieuwsbrief.
Lobbyfaal
Bovendien gingen de energiebedrijven er vanuit dat ze fors minder geld kwijt zouden zijn aan het recht om CO2 uit te stoten. Dat heeft niet zozeer te maken met een verkeerde inschatting van de prijsontwikkeling, want de elektriciteitsbedrijven schatten in 2010 in dat de prijs voor het recht om een ton CO2 uit te stoten, zou stijgen van 12,91 euro naar 42,11 euro in 2019. Dat is zelfs een overschatting gebleken: de ETS-prijs schommelt momenteel rond de 25 euro per ton.
Op zich zou dit de businesscase van de kolencentrales positief moeten beïnvloeden: het uitstoten van CO2 is immers goedkoper dan gedacht. De elektriciteitsbedrijven maakten echter nóg een inschatting, zo blijkt uit een vertrouwelijke, interne memo van één van de energiebedrijven uit 2006. Daaruit blijkt dat de elektriciteitsbedrijven verwachtten dat ze jarenlang van gratis CO2-rechten zouden worden voorzien. Hierdoor zou voor slechts 15 procent van de uitstoot daadwerkelijk betaald moeten worden.
‘We hebben uitgebreid gelobbyd met politieke partijen in Den Haag om het Duitse systeem te promoten’
Destijds was Duitsland namelijk van plan om nieuwe energie-intensieve industrieën vanaf 2013 voor 10 tot 14 jaar gratis CO2-uitstootrechten te geven. Nederland was daar tegen en pleitte daarom in Brussel voor een veroordeling van het Duitse besluit. De elektriciteitsbedrijven dachten echter dat het zo'n vaart niet zou lopen en dat Nederland uiteindelijk wel zou bijdraaien: ‘We hebben uitgebreid gelobbyd met politieke partijen in Den Haag om het Duitse systeem te promoten’, zo staat te lezen in de memo. ‘Het is waarschijnlijk dat de Nederlandse overheid uiteindelijk een vergelijkbare regeling in zal stellen, om een nadeel voor de lokale industrie te voorkomen. In dat geval zijn gratis rechten voor 10 jaar waarschijnlijk.’
Dit vertrouwen in een succesvolle lobby beïnvloedde het investeringsbesluit behoorlijk: ‘De berekeningen zijn gebaseerd op de relatief pessimistische aanname dat 85 procent van de rechten in de eerste vijf jaar [gratis] gealloceerd worden, waarna ze dalen naar nul.’
Maar het Duitse systeem werd helemaal niet overgenomen. Integendeel: in 2013 besloot de regering juist om te stoppen met het uitdelen van gratis CO2-rechten aan elektriciteitsbedrijven. Kregen kolencentrales voorheen nog 85 procent van hun CO2-rechten gratis, sinds 2013 moeten ze voor de hele mep betalen.
De kolencentrales vertrouwden op hun lobby, maar die lobby faalde. Die verkeerde inschatting heeft een enorme invloed op de winstgevendheid van de centrales. Bij het verbranden van steenkool voor het opwekken van elektriciteit komt gemiddeld 798 gram CO2 per kWh vrij. Bij het verstoken van aardgas is dat minder dan de helft: gemiddeld 396 gram CO2 per kWh.
Nu de elektriciteitssector gewoon moet betalen voor zijn CO2-uitstoot, worden kolencentrales dus veel harder geraakt door een stijging van de ETS-koers dan gascentrales. Als die koers met 1 euro stijgt, dan wordt de gemiddelde kWh kolenstroom 0,08 cent duurder, terwijl de gemiddelde kWh gasstroom maar 0,04 cent duurder wordt. Biomassa, zon en wind worden vanzelfsprekend helemaal niet beïnvloed door een dergelijke koersstijging.
Met andere woorden: de kolencentrales worden flink geraakt door het falen van de gratis-CO2-rechten-lobby. Ook dit had de sector natuurlijk kunnen zien aankomen: wat heb je aan een handelssysteem in CO2-rechten, als deze tot in de lengte der jaren gratis worden weggegeven?
250 miljoen voor vier (!) kolencentrales
De verslechterde businesscase vertaalt zich vanzelfsprekend in een lagere waarde van de steenkoolcentrales. Er is in de hele wereld niemand te vinden die Unipers kolencentrale voor 850 miljoen euro zou willen overnemen.
Uniper zoekt helemaal niet naar een schadeloosstelling
Dat weet Hans Schoenmakers, de directeur van Unipers kolencentrale op de Tweede Maasvlakte, zelf ook. Het geval wil namelijk dat de kolencentrale van Engie, hemelsbreed zo’n vier kilometer verderop, onlangs werd verkocht. Die centrale heeft hetzelfde vermogen als de centrale van Uniper, is tegelijkertijd gebouwd en werd in april 2019 samen met drie andere kolencentrales van Engie in Duitsland verkocht aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Riverstone.
Een verkoopbedrag werd niet officieel naar buiten gebracht, maar Schoenmakers gaf in de podcast Studio Energie van energietransitie-expert Remco de Boer zélf aan dat hij in de wandelgangen een bedrag van 250 miljoen euro had gehoord. Engie maakte bovendien bekend dat het dankzij de overname zijn schuldenpositie met 200 miljoen euro heeft kunnen afbouwen. Voor vier kolencentrales! Ondertussen probeert Uniper de Nederlandse belastingbetaler dus op te zadelen met een kostenpost van 850 miljoen euro voor het per 2030 uit bedrijf nemen van één centrale.
Met andere woorden: Uniper zoekt helemaal niet naar een schadeloosstelling voor een kolenverbod dat per 2030 ingaat. Het zoekt naar een manier om zijn slechte investeringsbesluit uit 2008 op het bord van de belastingbetaler te schuiven. Kamerlid William Moorlag (PvdA) denkt dat het energiebedrijf bij de rechter echter weinig kans maakt: ‘Het was en is algemeen bekend dat overheden de uitstoot van CO2 sterk willen verminderen. Als je dan investeert in centrales die veel CO2 uitstoten, dan kun je redelijkerwijs inschatten dat er een kans is dat de overheid op enig moment met een Kolenverbod komt. Dat is niet zonder precedent. Dat is ook gebeurd met de productie van asbest en het houden van pelsdieren.’
Tom van der Lee (GroenLinks) kan de strategie van Uniper dan ook niet volgen: ‘Het bedrijf staat helemaal alleen. Zelfs de twee andere kolencentrales kiezen voor andere oplossingen: Engie heeft een enorme afschrijving op zijn centrale gedaan en heeft de boel verkocht, RWE zet in op biomassa. Uniper kiest echter voor dit onzinnige juridische traject, waarin ze volgens mij kansloos zijn. Het is echt een achterhoedegevecht.’
Matthijs Sienot van coalitiepartij D66: ‘Het staat iedereen natuurlijk vrij om naar de rechter te gaan, maar ik vraag me af: hoeveel memo’s hebben ze bij Uniper gemist? We laten het steenkolentijdperk nu echt achter ons, de toekomst is aan schone energie uit zon en wind. Die 850 miljoen heeft helemaal niets met de marktprijs te maken, het lijkt er niet eens op!’
Uniper wilde aan dit artikel geen medewerking verlenen.
144 Bijdragen
[Verwijderd]
Marla Singer 7
Je kan je terecht druk maken over honderden miljoenen die aan een paar niet zo handig gekozen kolencentrales worden verstookt. Je kan je ook druk maken over het hele beleid van de overheid op de energie sector en een inschatting maken van alle gelden die daar stromen. Want er gaan vele miljarden subsidie om in die sector en maar weinig mensen hebben een overzicht hiervan.
Dan is de vraag of Ties deze handschoen op wil rapen en een handig overzicht wil geven wat er nou daadwerkelijk allemaal gebeurd op de energiemarkt. Het kan evt ook in boekvorm als het verhaal te lijvig zou zijn.
Jan Smid 8
Marla SingerWillem86 4
Jan SmidFTM heb ik persoonlijk nog redelijk hoog zitten, maar de gemiddelde journalisten van het establishment zijn meestal papegaaien en betweterige zelfgeilers.
Jonah 1
Jan SmidSamenvattend:
-Biomassa stoot marginaal meer CO2 en NOx uit. Dit is echter wel kort-cyclisch in tegenstelling tot fossiel.
-De 11 miljard gaat niet enkel naar bijstook van pallets maar ook naar biovergistingsinstallaties.
-Zonder biomassa halen we korte termijn doelstellingen niet.
Nico Janssen 7
JonahNaar (bio) vergisting en groengas gaat nauwelijks geld in vergelijking tot verbranden van biomassa.
Jonah 1
Nico JanssenHet klopt dat overgrote deel van 11 miljard subsidie naar verbrandingsinstallaties gaat en de omvang is zeker discutabel. Ik wilde alleen aangeven dat het wat genuanceerder is dan in sommige media en commentaren wordt voorgesteld.
Nico Janssen 7
JonahJan Smid 8
JonahPeter Zwitser 9
Jan SmidOverigens dateren deze artikelen al grotendeels uit 2016, dus lang voordat andere kranten e.d. eindelijk wakker werden.
Ties Joosten 5
Marla SingerIk neem dan ook aanstoot aan je insinuatie dat ik geen wederhoor zou hebben toegepast.
Lydia Lembeck 12
Ties JoostenMaartenH 10
Ties JoostenGeheel terecht. Nog los van verdere toon en inhoud van de reactie.
Marla Singer 7
Ties JoostenHet komt wel vaker voor dat bij FTM artikelen zaken worden weggelaten die dit soort onduidelijkheden kunnen wegnemen.
Dat in dit geval Uniper niet wilde meewerken kan ook met de eenzijdige toonzetting van het artikel te maken hebben.
Jan Smid 8
Ties JoostenGerrit Zeilemaker 6
Marla SingerEn kijk hier: https://www.worldeconomicsassociation.org/library/green-capitalism-the-god-that-failed/
Er kan niet genoeg gedramd worden als het om het klimaat gaat!
Pieter de jager 4
Marla SingerDie steenkolencentrales sluiten zijn ook een verademing voor onze longen. Er sterven jaarlijks al duizenden Nederlanders door luchtvervuiling. Een groot deel daarvan komt uit steenkolencentrales. Het dus niet alleen klimaat waar het hier om gaat.
Maar je hebt een goed idee, een overzicht van hoeveel subsidie er naar elke vorm van energie gaat zou wel interessant zijn.
Roland van Laar 3
Jan Smid 8
Roland van LaarPaul Sporken 10
Zie hoe een volgens Maurice de Hond het merendeel van de kiezers daar over denkt:
https://www.noties.nl/v/get.php?a=peil.nl&s=weekpoll&f=2019-11-3+dsf.pdf
Willem86 4
Paul SporkenEen veel krachtdadiger remedie voor het klimaatprobleem is kernenergie, zoals Joshua Goldstein onlangs betoogde in de Volkskrant. Kerncentrales produceren enorme hoeveelheden energie op een minuscuul oppervlak, en stoten geen gram CO2 uit. De energiedichtheid van uranium is drie miljoen keer hoger dan die van steenkool of olie, en nog vele malen hoger dan zon en wind, waardoor kerncentrales ook veel minder afval produceren. Toekomstige reactortypes kunnen die energiedichtheid nog fors verhogen en hun eigen afval recycleren. Bovendien behoort kernenergie tot de veiligste en minst vervuilende energiebronnen ter wereld, en levert ze stroom bij weer en wind, in tegenstelling tot hernieuwbare energie uit bijvoorbeeld wind en water. De enige landen die er al in slaagden om hun economie te 'ontkolen', zoals Frankrijk en Zweden, steunden daarbij zwaar op kernenergie.
Die vrome oproepen tot bescheidenheid en versobering miskennen echter de werkelijke omvang van onze opdracht. Onze doelstelling op de lange termijn, zoals vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs, is niet zomaar om onze uitstoot wat te temperen of terug te dringen, maar om die tot nul te herleiden. En dat met een groeiende wereldbevolking plus sterk toenemende energiebehoeften in ontwikkelingslanden, en dat binnen een tijdspanne van een halve eeuw. De geliefkoosde oplossingen van klimaatactivisten, zoals zonne- en windenergie, zijn helaas volkomen ontoereikend voor deze doelstelling. Ondanks de enorme investeringen en de spectaculair dalende kostprijs, staan zon en wind samen nog steeds slechts in voor ongeveer 1 procent van de wereldwijde energieproductie. De verdere groei van hernieuwbare energie botst op onontkoombare fysische beperkingen, zoals extreem lage energiedichtheid, weersafhankelijkheid en groot oppervlaktegebruik. De gedachte dat de wereldeconomie tegen 2050 kan draaien op wind en zon, is gewoon waanzin.
Bas P 1
Willem86Dat vereist grote investeringen in het elektriciteitsnet, woningen ombouwen, besparingen realiseren, wind en zon aanleggen, kernenergiecentrales bouwen, nieuwe kernenergiereactoren ontwikkelen, etc.
Los daarvan CO2 uit de atmosfeer trekken en opslaan. Heeft nog veel onderzoek en investeringen nodig voordat het überhaupt op grote schaal werkt, laat staan economisch rendabel is, maar dat het keihard nodig is staat buiten kijf (mits we Parijs willen halen).
Dan heb ik uiteraard nog belangrijke posten buiten beschouwing gelaten: industriële warmte en vliegen + scheepvaart. Daar zijn er nog geen duidelijke alternatieven voor fossiel. Mogelijk fossiel + CO2 afvangen of kernenergie in de industrie. Vliegen en scheepvaart moeten misschien gewoon veel duurder worden zodat alternatieven aantrekkelijker worden (trein, lokaal produceren, etc.). Maar dit is vooralsnog erg speculatief.
Jan Smid 8
Bas PDe warmtepomp is voor de het gros van de woningen niet eens geschikt . En ook rep je met geen woord over de kosten. Denk jij dat een grote vervuiler als India zoiets kan en gaat betalen?
Bas P 1
Jan Smid[Verwijderd]
Willem86Elzeviers weekblad heeft er recent een groot artikel aan geweid.
Met antwoord op 64 vragen aangaande kernenergie. En...
Elzevier zou Elzevier niet zijn als ze de crusiale vragen niet ontbeantwoord lieten door ze uberhaubt niet te stellen.
1e vraag die ik beantwoord wilde zien:
Hoeveel warmte wordt er opgewekt voor het kilowatt/uur uit het stopcontact?
2e vraag die ik zo graag beantwoord wilde zien.
Hoe en tegen welke (en door wie betaalde) kosten wordt de kerncentrale aan het eind van de levensduur afgebroken en opgeruimd?
Het klimaat probleem is namelijk warmte. En niets anders dan warmte. En dat is ook de reden dat het gekkenwerk is om nu alles te electrificeren. Want elektra wordt op dit moment met slechts 40% rendement door centrales opgewekt. 60% is over de schutting geflikkerde warmte. Sorry 42/58 om eerlijk te zijn.
Bij kernenergie is dat rendement waarschijnlijk nog veel beroerder. Omdat het hele proces met onvoorstelbaar veel koeling in de hand gehouden moet worden.
Waarom warmte en niets anders dan warmte in mijn proza.
1 Enorme hoeveelheid bebouwd oppervlak tbv van 7 miljard mensen, hetgeen het effect van de zon enorm vergroot. Dat gepaard aan steeds meer ontbossing.
Pieter Jongejan 7
[Verwijderd]Hoeveel warmte komt er vrij bij het massaal gebruiken van de blockchaintechnologie? Weet iemand dat? Is er überhaupt over nagedacht?
Jan Smid 8
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Jan SmidWillem86 4
[Verwijderd][Verwijderd]
Willem86CO2 vermindering gaat het niet oplossen. zeker niet met de heilig verklaarde economie die slechts in groei kan denken. Absurt om te denken dat we de CO2 productie op wereldschaal terug kunnen dringen. De bevolkingen van de hele derde wereld heeft er geen boodschap aan net nu z enig zicht krijgen op wat welvaart. En ze in staat zijn onze afgedankte vervuilende auto's met kunst en vliegwerk nog 20 a 30 jaaar in de vaart te houden.
En bovengenoemde thermostaat.
Zonlicht ongebruikt terug spiegelen terug naar de ruimte.
Onnoemelijke hoeveelheid oppervlak wit maken. Daken en wegoppervlakken van zo licht mogelijke kleur voorzien.
Dat compenseerd de enorme hoeveelheid verdwenen ijsoppervlakten.
Ondertussen blijft de boodschap dezelfde.
Energie Gebruik omlaag dringen.
. Iedereen zijn haar verstand gebruiken. Bereid zijn om enig gemak in te leveren.
Wind en zon enegie waar maar mogelijk toepassen.
Jan Smid 8
[Verwijderd]Willem86 4
[Verwijderd]Jan Smid 8
Willem861, Waar laat je het afval voor de komende 100.000 jaar? Niet bij COVRA want het moet uiteindelijk diep onder de grond. Waar dan in zo'n vol, vuil en duur land?
2. De overheid moet ze bouwen en exploiteren want privaat risicodragend kapitaal is niet te vinden
3. Kerncentrales zijn zelden winstgevend dus er moet geld bij en dan zwijg ik nog maar over de ontmanteling.
4. Hoe voorkomen we dat de overheid nog meer gaat bezuinigen omdat die dingen zo duur zijn en bovendien verliesgevend?
5. De bouw van een kerncentrale duurt gemiddeld 10-15 jaar.
6. Met kerncentrales gaat de energierekening voor de huishoudens nog verder omhoog, men zal de grootverbruikers toch goedkope energie willen aanbieden.
Waaruit blijkt dat kerncentrales steeds goedkoper worden terwijl bij een overschot aan energie. Overigens heeft Turkenburg zeker niet in alles gelijk want je hebt nu eenmaal ook centrales nodig die zorgen voor de permanente last aan stroom en daar is een kern- of kolencentrale veel beter geschikt dan zonnepanelen of windenergie.
https://www.rtlz.nl/algemeen/economie/artikel/4477411/kernenergie-kosten-borsele-duurzaamheid
Willem86 4
Jan SmidKerncentrales produceren stroom zonder het broeikasgas CO2, en zouden dus een flinke bijdrage kunnen leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Maar de huidige centrales produceren ook gevaarlijk radioactief afval, en wanneer het mis gaat, zijn de gevolgen niet te overzien.
Jan Leen Kloosterman pleit daarom voor de introductie van een ander type kerncentrale, de thoriumreactor. Die produceert veel minder radioactief afval, en de reactor kan niet ontploffen.
Ook kunnen hier geen kernwapens mee geproduceerd worden, bekijk het filmpje maar eens.
https://youtu.be/IqccaaNPK-M
Jan Smid 8
Willem86Ik ben absoluut niet tegen een thorium-reactor maar die zijn er nog niet.
Willem86 4
Jan SmidMaar als iedereen op het verkeerde paard blijft wedden....... dan lopen we achter de feiten aan, want al deze spoedingrepen op het laatste moment, wie begrijpt dat nog?
Jan Smid 8
Willem86Willem86 4
Jan SmidDat bedoel ik ook te zeggen.
Willem86 4
Paul SporkenWaarom zou kernenergie een debacle moeten wezen, daar hadden ze veel eerder aan moeten beginnen CO2 neutraler bestaat niet.
Ik lees net dat 61% voorstander is volgens de peiling van Maurice de Hond , is toch een flinke meerderheid.
Dat de groene maffia tegen is dat was te verwachten. Die zijn voorstander van de huidige debacles , wind en zonneparken plus biomassacentrales.
[Verwijderd]
Willem86Met Kernenergie zal stroom voor nog minder geld beschikbaar komen en zal het stroomverbruik , ( lees aub energie gebruik) enorm stijgen. En daar gaan we het heel erg warm van krijgen. Dus gaan we allemaal aan de airco's. En dat is stoken, stoken, stoken om te koelen.
Willem86 4
[Verwijderd]https://wisenederland.nl/kernenergie/thorium
Jan Smid 8
Willem86Willem86 4
Jan SmidJan Smid 8
Willem86Nico Janssen 7
[Verwijderd]Lydia Lembeck 12
Paul SporkenWaarom kernenergie beter niet gekozen kan worden. Al was het alleen maar het moordende tempo van vernieuwingen tegenwoordig en het uiterst TRAGE tempo van de bouw van kerncentrales.
Overigens gaat de docu in feite ook op voor Thorium. Ook dat heeft eeuwen nodig. Korter dan kernafval, maar toch. https://nl.wikipedia.org/wiki/Thoriumreactor
Willem86 4
Lydia LembeckJan Leen Kloosterman pleit daarom voor de introductie van een ander type kerncentrale, de thoriumreactor. Die produceert veel minder radioactief afval, en de reactor kan niet ontploffen.
En niet onbelangrijk er kunnen geen kernwapens mee gemaakt worden.
https://youtu.be/IqccaaNPK-M Nederlands gesproken.
Lydia Lembeck 12
Willem86Willem86 4
Lydia LembeckPaul Sporken 10
Vandaag in het nieuws:
https://www.nu.nl/economie/5868273/omstreden-investeringsrechtbank-ceta-niet-in-strijd-met-europees-recht.html.
Ben ook benieuwd naar de reacties op deze uitspraak. Ben er zelf niet gerust op.
Willem86 4
Paul SporkenUniper is een Duits energiebedrijf en een afsplitsing van E.ON. In oktober 2019 had het Finse nutsbedrijf Fortum de meerderheid van de aandelen Uniper in handen. E.ON heeft in 2016 zijn kolen- en gascentrales bij deze onderneming ondergebracht, ook die in België en Nederland staan.
K. Frnkn 8
Willem86Willem86 4
K. FrnknK. Frnkn 8
Willem86Willem86 4
De biomassacentrales zijn al achterhaald voordat ze bestaan want die schijnen nog meer CO2 uit te stoten dan steenkool en gas., de windmolenparken zijn helemaal gekkenwerk. Ik heb nog nooit zo'n incapabel stelletje schurken o.l.v. van Rutte gezien, de burger krijgt dit allemaal door zijn strot geduwd en zal dit in zijn portemonnee gaan voelen.De gedachte dat de wereldeconomie tegen 2050 kan draaien op wind en zon, is gewoon waanzin.Kijk eens naar die oh-zo duurzame windmolens.
Nederland is een klein land met verhoudingsgewijs het minste bos van Europa, desondanks kapt Nederland meer dan in het Amazone woud wordt gekapt. CO2 neutrale bomenkap voor biomassa is de grootste zwendel in de climate change hoax. Houtsnippers verbranden is anderhalf keer meer vervuilend dan steenkool met 3 keer meer uitstoot dan gas. Dit is niets minder dan ecocide.
https://www.wanttoknow.nl/economie/duurzaam/kijk-eens-naar-die-oh-zo-duurzame-windmolens/
https://youtu.be/bU0fVlFM3jg
Nico Janssen 7
Willem86Je opmerkingen over windmolens en zonne-energie begrijp ik ook niet. Zelfs de IEA heeft allang geconstateerd dat pariteit qua kosten van energie opgewekt met wind en zon in veel geografische zones allang overschreden is.
Willem86 4
Nico JanssenDat staat toch in mijn reactie?Bewerkt vandaag 09:18
Volgens mij zitten we op dezelfde lijn.
Nico Janssen 7
Willem86Willem, ik begrijp niet zo goed wat je op een serieus journalistiek onderzoeksplatfrorm als Follow the Money doet? Volgens mij moet je lekker op Geenstijl of de Post Online o.i.d. gaan rellen. Lezen kan je ook al niet.
Willem86 4
Nico JanssenMet 5 jaar lagere school kan ik nog best aardig lezen, dat van die stikstof was een foutje, dat kan toch, onze regering maakt fout op fout en ze hebben de halve leven op school gezeten.
En ze zien mijn muntjes graag bij FTM.
https://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/extinction-rebellion-volledige-farce/
Willem86 4
Nico JanssenDe bouw van grote windmolenparken op zee levert nu nog nauwelijks milieuwinst op. Dat blijkt uit een studie naar windenergie op zee, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Door Europese afspraken blijft de uitstoot door vuile energiecentrales gelijk, ondanks die extra windmolens. Het gevolg is dat wind op zee de maatschappij nu meer kost dan oplevert, als je de gevolgen voor het milieu en de gezondheid meerekent. Het rapport gaat uit van een schadebedrag van ruim 5 miljard euro. Dichter bij de kust bouwen, zoals het kabinet wil, beperkt de schade tot 4,8 miljard.
https://youtu.be/cawjhEt4bdw
Nico Janssen 7
Willem86Zoals je zelf al aangaf zijn de mainstream media over het algemeen niet erg goed geïnformeerd / deskundig. Overigens dalen de kosten van windenergie nog harder dan de rekenkamer heeft verondersteld / berekend.
Met wind op zee / land is het net als met zonne-energie, tal van voorspellingen voor de daling van de kostprijs zaten er decennia lang naast qua snelheid. En nog steeds gaat het veel sneller dan allerlei zogenaamd deskundige partijen 'denken'.
Je moet je echt beter informeren of naar andere mensen gaan luisteren.
Willem86 4
Nico Janssenhttps://www.volkskrant.nl/columns-opinie/soberheid-gaat-het-klimaat-niet-redden~b55c3f6a/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Nico Janssen 7
Willem86Willem86 4
Nico JanssenNico Janssen 7
Willem86Willem86 4
Nico JanssenOm de doodeenvoudige redenen dat we met windmolens niet genoeg energie kunnen opwekken, er staat niet altijd wind namelijk, In zee hebben windmolens zeer veel te lijden, zout vreet alles op, dus je moet een backup in de vorm van of een kolencentrale, maar dat mag niet van de groene maffia, windmolens op het land zijn nogal horizon vervuilend, je zal maar zo'n park in je achtertuin hebben met molens van 100 m hoog geeft een heerlijk geluid af. Weilanden vol met zonnen panelen is toch zonde van je dure landbouwgrond, we worden verplicht een elektrische auto aan te schaffen, de grondstof kobalt voor de accu's in Congo onder zeer slechte omstandigheden o.a door kinderen wordt gedolven. Maar daar hoor je de groenen weinig over.
Dus lijkt mij een thorium reactor een zeer duurzame oplossing.
We zullen iets moeten want het energieverbruik stijgt nog steeds.
Nico Janssen 7
Willem86Verder wordt de technologie om elektriciteit uit laagwaardige warmte te winnen steeds beter. Ook is er een enorm potentieel aan biogas. In een WKK geeft dat én warmte én elektriciteit. Verder hebben we (blauwe) energie uit water, zonne-energie, UDG, et cetera.
Als het met dit alles niet lukt is het vooral het probleem van slapte en lobbietjes die kernenergie (thorium) promoten als dé (enige) oplossing.
Willem86 4
Nico JanssenEn die koeien moeten allemaal weg? Zonder koeien geen mest, dus minder biogas. Zelf gebruik ik alleen led lampen dat scheelt een hoop energiekosten vroeger 20 x 60 w nu 20 x 4 w bij wijze van spreken. Maar de vrouw heeft wel een wasmachine een droger een oven koelkast vaatwasser vriezer noem maar op etc. Straks allemaal in de elektrische auto de meeste gezinnen hebben er twee, elektrische vliegtuigen komen er, schepen ook, de bevolking blijft groeien, (iedere wip is weer een kip) dus die energiebesparing heb ik een hard hoofd in, vroeger zaten wij bij een olielamp want er was geen stroom, maar daar wil niemand meer terug naar toe.
Nico Janssen 7
Willem86Om nog een andere reden is het niet slim om biogas aan huishoudens / gebouwde omgeving te gaan leveren. Het biogas kan veel beter ingezet worden om de pieken, wanneer er geen / onvoldoende elektriciteit uit wind en zon is, op te vangen / te overbruggen. Dat is namelijk de uitdaging van de energietransitie. Niet om woningen te verwarmen. Daar zijn genoeg andere goede oplossingen voor (eerst altijd flink isoleren om de warmtevraag significant terug te brengen).
Willem86 4
Nico JanssenHier zeggen wij veel beloven weinig geven doet de gek in vreugde leven. En als je niet steelt en niet erft zal je werken tot je sterft.
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
Bedankt voor al je wijsheid vriend.
En ik meen het. Kijk maar naar je comment.
Als je ooit een autootje zoekt !!!!!!!!
MaartenH 10
Nico JanssenWillem86 4
MaartenHMaartenH 10
Willem86Nico Janssen 7
MaartenHAan opslag voor tijdelijke energie wordt van alle kanten keihard gewerkt en gaat er echt wel komen. Al is het maar het oude plan Lievense. Overigens wordt in Limburg hard gewerkt aan een pilot voor een echte pompcentrale op basis van valenergie (water), tot een paar honderd meter diep.
MaartenH 10
Nico JanssenMisschien kun je ook oude watertorens inzetten.
Nico Janssen 7
MaartenHHelaas gebeurt er in Nederland dan weer heel weinig met deze (doorgerekende!) ideeën, omdat er in Nederland een enorme lobby is voor biomassa (bij)stook, windenergie en waterstof.
Ties Joosten 5
Willem86dit rapport is 5 jaar oud en volledig door de werkelijkheid ingehaald. De ETS (de Europese afspraken waarop in het item wordt gedoeld) is in 2015 aangepast, waarna 1,78 _miljard_ rechten uit de markt zijn genomen. Dientengevolge is de CO2-prijs sindsdien enorm gestegen.
Ondertussen zijn de kosten voor windenergie spectaculair gedaald, zozeer dat er inmiddels voor het aanleggen van een windpark op zee geen subsidie mee nodig is. (Jaa, kritische meelezers, voor het aansluiten van een windpark op het stroomnet zijn wel nog overheidsinvesteringen nodig. Maar dat is bij een kolen- of gascentrale niet anders.).
Willem86 4
Ties JoostenNederland is een klein land met verhoudingsgewijs het minste bos van Europa, desondanks kapt Nederland meer dan in het Amazone woud wordt gekapt. CO2 neutrale bomenkap voor biomassa is de grootste zwendel in de climate change hoax. Houtsnippers verbranden is anderhalf keer meer vervuilend dan steenkool met 3 keer meer uitstoot dan gas. Dit is niets minder dan ecocide.
https://youtu.be/bU0fVlFM3jg
Willem86 4
Ties Joostenhttps://vistikhetmaar.nl/artikelen/effecten-van-windparken-op-zee/
https://www.pzc.nl/zeeuws-nieuws/het-is-alarmfase-1-voor-de-noordzee-die-windmolens-maken-alles-kapot~abe395bd/?referrer=https://www.google.nl/
Lydia Lembeck 12
Willem86Willem86 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Willem86Willem86 4
Lydia Lembeckf. van Dam 6
Lydia LembeckJan Smid 8
Ties JoostenDaarnaast is een zogenaamde brown-out met zonne-en windenergie zeer zeker mogelijk want die krijgen voorrang op het net en dat is zeer gevaarlijk want wat doe je dan met de permanente vraag? Kern en kolencentrales zijn daar juist voor gemaakt en die kun je niet zomaar even uitschakelen.
https://www.rtlz.nl/algemeen/economie/artikel/4477411/kernenergie-kosten-borsele-duurzaamheid
Co Pater 7
Ties JoostenIk zag laatst twee tegenlicht uitzendingen.
de eerste over waterstof : https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2018-2019/deltaplan-waterstof.html
De tweede over bouwen met hout: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2019-2020/houtbouwers.html
Vooral de uitzending over houtbouw vond ik zeer hoopgevend, iets waar je zomaar niet op zou komen. En ik zie inmiddels dat het zeer veel heeft los gemaakt.
Ben je bekend met deze mogelijkheden ? en anders misschien iets om eens over te schrijven.
Willem86 4
Ties JoostenK. Frnkn 8
Willem86Werkt dus dubbelop aan de negatieve kant. Zoals eerder gemeld... een vorm van marktfalen wat moet worden gecorrigeerd door de overheid. En svp wel melden hoe dit wordt verhaalt (human or economic)!
Willem86 4
K. Frnknhttps://youtu.be/bU0fVlFM3jg
K. Frnkn 8
Willem86Bedankt voor doorsturen van filmpje. Uiteraard schokkend om de consequenties te horen & zien.
De staat is er in feite voor het welzijn & geluk van de burger te maximaliseren. Echter mag je daar steeds meer aan gaan twijfelen. Alle acties zijn niet meer gericht op welzijn & geluk maar om de economie!
Willem86 4
K. FrnknHelaas leven we in een schurkenstaat gedirigeerd door trekpoppen.
Dat de rechtstaat een farce is heb ik al jaren door.
K. Frnkn 8
Willem86Willem86 4
K. FrnknMarla Singer 7
Willem86Willem86 4
Marla SingerOns kampers worden bij voorbaat als criminelen bestempeld!
Maar de top liegt het hardst.
https://nos.nl/artikel/2309202-oud-minister-hennis-wist-persoonlijk-van-mogelijke-burgerdoden-irak.html
Willem86 4
K. FrnknOf mag een grapje ook niet hier?
K. Frnkn 8
Willem86Lydia Lembeck 12
K. Frnknhttps://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2019-2020/houtbouwers.html
K. Frnkn 8
Lydia LembeckWillem86 4
K. FrnknLydia Lembeck 12
K. FrnknOf je bent negatief aan het denken. Snap ik. Maar helpen doet het niet toch?
f. van Dam 6
Lydia LembeckWillem86 4
f. van Damhttps://youtu.be/fGPfCqhjDb4
Marla Singer 7
Lydia LembeckDan kan je als bouwer de kopers ook de optie geven om een houten variant te kopen (die waarschijnlijk goedkoper is).
Nico Janssen 7
Marla SingerVerder is een houten gebouw minder brandgevaarlijk dan een betonnen / stenen gebouw.
Marla Singer 7
Nico JanssenWillem86 4
Marla Singerhttp://www.bouwservicerose.nl/woonwagens.php
Lydia Lembeck 12
Marla SingerLydia Lembeck 12
Marla SingerWillem86 4
Marla SingerJa maar niet van steen maar van beton en de tussenwandjes van gipsblokken. Lekker gezond.
https://www.esencio.nl/blog/de-donkere-kant-van-beton/
https://www.eigenhuis.nl/actueel/201301141037-201301141040-Onderzoek-naar-straling-in-huis
Willem86 4
Marla Singerhttps://www.cobouw.nl/bouwbreed/nieuws/2019/03/noorse-toren-vestigt-wereldrecord-houten-hoogbouw-101271000?_ga=2.197664239.1950883307.1573017643-1517423853.1573017643
[Verwijderd]
Willem86Bij biomassa, hout neem ik aan? Zijn het CH verbindingen. Resultaat na verbranding, CO2 en H2O
Willem86 4
[Verwijderd]co2+h2o=c6h12o6+o2
[Verwijderd]
Willem86Deze reactie sloeg op je bewering dat biomassa meer CO2 zou opleveren dan steenkool. Wat stomweg niet waar kan zijn.
Willem86 4
[Verwijderd]Frank Straver31 oktober 2019, 16:11
Uitgerekend op de dag dat de Zweedse directeur Magnus Hall van Vattenfall poolshoogte nam in Nederland, afgelopen woensdag, kwam een pijnlijk rapport naar buiten over biomassa, energieproductie door houtstook. Biomassa is nog vuiler, qua CO2, stikstof en fijnstof, dan steenkolen en aardgas, becijferde adviesbureau DNV GL voor het kabinet.
In Diemen ligt het Zweedse bedrijf Vattenfall onder vuur wegens een nieuwe biomassacentrale. Directeur Magnus Hall zag de discussie niet aankomen. Voorlopig zegt hij af te zien van meer houtstook centrales in Nederland.
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/vattenfall-opent-voorlopig-geen-nieuwe-houtstookcentrales-in-nederland~bad9f79d/
Jan Smid 8
Als Uniper een warmtenet zou zijn en verliesgevend zou zijn krijg je toch ook een probleem? En: welk warmtenet maakt geen verlies?
Jan Ooms 10
Jan SmidJan Smid 8
Jan OomsBerend Pijlman 13
Jan SmidJan Smid 8
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
Jan SmidLydia Lembeck 12
Berend PijlmanGerrit Zeilemaker 6
Trouwens wel komisch. Het was toch de overheid die in het neoliberale verhaal zo slecht was in 'pikking winners'.
Overigens kijk hier Nederland met CO2 emissies per persoon als nummer vier (!) . Bron: https://rwer.wordpress.com/2019/11/02/co2-emissions-per-capita-by-country/
Jan Smid 8
Gerrit ZeilemakerAls we investeerders het land willen uitjagen door van de een op de andere dat centrales te sluiten zonder schadevergoeding , moeten we vooral door blijven gaan met dat hollen-vliegen-stilstaan beleid.
Berend Pijlman 13
Jan SmidGerrit Zeilemaker 6
Jan SmidHet faillissement komt dus goed uit. Nogmaals. Nederland met CO2 emissies per persoon als nummer vier (!) . Bron: https://rwer.wordpress.com/2019/11/02/co2-emissions-per-capita-by-country/
Lydia Lembeck 12
Gerrit ZeilemakerDwight 4
Weg met de heide, meer bos. NL draagt bijna niets bij aan global warming. Symboolpolitici gesteund door activistische fakejournalisten geloven in statistieken van het RIVM en de KNMI. Cruciale rapporten kunnen NIET gereproduceerd worden of worden gecorrigeerd met een ruime foutmarge (P-hacking, confirmation bias).
Het is een incestieuze wetenschapsbeoefening die het milieu schaadt als investeringen verloren gaan door rapporten die verkeerde limieten hanteren voor beleidsmakers.
Arne van der Wal 10
DwightMocht je in de toekomst wél een constructieve bijdrage willen leveren aan het debat dat op FTM wordt gevoerd, ben je van harte welkom.
MaartenH 10
Arne van der WalDwight 4
Arne van der WalMijn bronnen:
0) https://groene-rekenkamer.nl/1585/cpb-windenergie-kosten-wegen-baten/
1) RIVM metingen werden voor 2015 'anders' gemeten https://www.youtube.com/watch?v=t40rnXRe4LA&list=PLJ66rmPI-4eRYwng_XComi5JZa_iOs5yQ&index=29&t=214s. Eén van deze stations werden na 2015 verwijderd voor de statistieken. Maar het kwaad was al geschied doordat die metingen gecorrigeerd werden met een P-value die niet lager dan 0.05 was. Intussen zijn nieuwe wetten gemaakt zoals PAS.
2) 'beroepsprovocateurs' en 'stikstof crisis' heb ik van Arno Wellens . https://arnowellens.eu/article/35179/er-is-helemaal-geen-stikstofcrisis
https://www.youtube.com/watch?v=HxLPGr-Iozo
3)CO2 & NOx laten planten in broeikassen sneller groeien. Dit weet iedere wietboer. Bomen groeien ook beter bij bepaalde hogere concentraties van CO2. Ik durf te wedden dat minder CO2 en NOx slechter zijn voor bosrijke gebieden.
4)... andere bronnen laat ik over als huiswerk voor de lezers.
Ik ben geen journalist dus de lezers moeten zeker aan mijn (of jouw) woorden twijfelen en zelf onderzoeken. Bij deze laat ik iedereen weten waar ik mijn mening op gebaseerd heb. Je vakmanschap is uitstekend, maar dan mag je ook wat tegengeluid verwachten, zodat jij en gelijkgestemden kunnen weten dat het niet van een blaffende hond komt. Ik haak af na een paar alinea's van desinformatie.
Mijn 'like' terugkrijgen hoef ik niet, Maar het is wel fijntjes omdat ik nu wel bronnen erbij vermeld van Arno Wellens, die ook voor FTM schrijft.
[Verwijderd]
Dwight