Wikipedia-manipulatie door Univé

2 Connecties

Relaties

Unive Manipulatie
0 Bijdragen

Verzekeraar Univé overtrad de Wikipedia regels door onwelgevallige informatie te verwijderen en commerciële uitingen toe te voegen.

“Verzekeraar Univé heeft het Wikipedia-lemma omgebouwd tot PR-folder,” schrijft Webwereld vandaag. De verzekeraar betreedt daarmee het schimmige terrein van Mabel Wisse Smit (verwijderde haar link met Klaas Bruinsma) en Arthur Paes.  De manipulatie van laatstgenoemde, kwam vorige week nog ter sprake in een FTM-artikel.

Op de wikipedia-pagina van Univé werden de verwijzingen naar de kritische tv-uitzendingen van Zembla en Tros Radar compleet weggehaald. De reden: in de uitzendingen krijgen Univé en het gelieerde schadebureau Compander stevige kritiek.
De kritische noten werden op 7 mei verwijderd door een stagiair van Univé. Tevens werd de slogan van Univé toegevoegd aan de ‘onafhankelijke’ wikipedia-pagina. Het toevoegen van teksten voortkomend uit persoonlijke of zakelijke belangen druist echter in tegen het wikipedia-regelement.

 

Dooddoener
Een woordvoerder van Univé erkent aan Webwereld dat er een “update” heeft plaatsgevonden. Volgens de woordvoerder was de alinea met de verwijzingen naar Zembla en Tros Radar "achterhaald en onjuist" omdat Compander nu helemaal onderdeel is van Univé (Univé Expertise Services). Daarnaast gebruikt ze de dooddoener: "de beeldvorming in die programma's klopte ook niet." Een rectificatie of civielrechtelijke uitspraak (wiki-linktip) hebben we echter niet kunnen vinden. 

 

Bron: www.webwereld.nl