
We onderzoeken de banden tussen Shell en de Nederlandse overheid. Help je mee? Lees meer
We onderzoeken de banden tussen Shell en de Nederlandse overheid. Help je mee?
Zo kun jij bijdragen:
Wij willen weten welke documenten belangrijk zijn. Hoe meer mensen naar de documenten kijken, hoe sneller dat gaat. Dit kun jij doen:
- Ga naar de documenten en toets in onze zoekmachine een term in waarvan jij denkt dat het resultaat oplevert.
- Neem zoveel documenten door als je wil.
- Kom je iets tegen waarvan je vindt dat de redactie ernaar moet kijken? Klik dan op het duimpje omhoog bij ‘is dit document belangrijk?’. Laat eventueel ook weten waarom je het document relevant vindt voor het onderzoek.
Bekijk deze video voor meer uitleg:
We verwachten niet dat je alle documenten voor ons doorneemt. Je helpt ons al enorm als je één document leest.
Waarom dit onderzoek?
Sinds zijn oprichting eind 19e eeuw onderhoudt Shell nauwe banden met de Nederlandse overheid. Al eerder dook de naam van de olie- en gasgigant op rond economisch, fiscaal, internationaal, milieu- en zelfs onderwijsbeleid.
Dat roept vragen op. Hoe — en door wie — vindt de afweging van de verschillende belangen plaats? Hoe steekt de relatie tussen Shell en de overheid in elkaar? En wat zijn de gevolgen?
Hoe onderzoeken we dit?
In april 2019 stuurde Platform Authentieke Journalistiek (PAJ) zeventien Wob-verzoeken naar evenzoveel overheidsorganen. In die verzoeken vraagt PAJ om alle documenten – denk aan e-mails, memo’s, beleidsstukken en zelfs WhatsAppjes – sinds 2005 die afkomstig zijn van, gericht zijn aan, of gaan over Shell.
Inmiddels hebben we duizenden documenten binnen. Een team van journalisten is hard aan het werk om de documenten door te nemen. Daarbij kunnen we alle hulp gebruiken.
Als volger van dit dossier blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen rond de Wob-procedure, ontvang je vrijgegeven documenten en kun je daar zelf mee aan de slag. Bovendien draag je bij aan het succes van dit project: hoe meer volgers, hoe zichtbaarder de interesse in de documenten.
Wil je meer weten over de redenen en mensen achter deze Wob? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen.
’Stuitend’ Shell en Exxon verzaakten hun zorgplicht, oordeelt enquêtecommissie Gaswinning
Hoe Shell het draagvlak terugwon in Noord-Nederland
Shell gebruikt de parlementaire enquête om de eigen toekomst in Groningen veilig te stellen
Winstbejag, achterkamertjesgedoe en afleidingsmanoeuvres tekenen de gaswinning in Groningen
Podcast | De grootste schat van Nederland
Groningse waterstoflobby helpt Shell aan nieuw verdienmodel
NAM, Shell en overheid verdoezelden de risico’s van lucratieve gaswinning
Kabinetsplan voor verplichte afname van waterstof verzekert Shell van een afzetmarkt
Verlies van Drentse banen laat opportunistische NAM koud
Shell-topman Van der Veer drukte een Rusland-vriendelijk stempel op het NAVO-beleid
© Guy Verbeek
Amsterdam bepaalt zelf wel wat ze openbaar maakt over Shell
Amsterdam publiceerde enkele honderden documenten over Shell. Dat lijkt goed nieuws, maar dat is het niet. De gemeente zet met een eigen selectie van documenten de burger buitenspel. ‘Een belediging van de Wob en van het Shell Papers-onderzoek.’ En een voorbode van wat we onder de nieuwe Wet open overheid mogelijk vaker zien.
De zwemvereniging ASV Shell huurde in 2010 twintig weken lang op maandagavond tussen 19.30 en 21.30 het Floraparkbad in Amsterdam af. Kosten: ongeveer 11.000 euro, met gebruik van de sauna. Voor de huur van drie gravelbanen betaalde de Amsterdamse Tennis Vereniging Shell in 2009 zelfs bijna 12.000 euro.
Dit blijkt uit door de gemeente Amsterdam vrijgegeven documenten over het gas- en oliebedrijf Shell. Wie denkt ‘klein bier’, heeft gelijk. Over de daadwerkelijke relatie tussen de gemeente en de oliereus komt het publiek niets te weten.
En dat is een bewuste keuze: ‘Het college van de gemeente Amsterdam heeft opdracht gegeven om een selectie van informatie met betrekking tot de relatie met het bedrijf Shell Global Solutions International B.V. actief (uit eigen beweging) openbaar te maken.’
‘Het gaat de gemeente om de regie over welke informatie naar buiten komt, en dat wordt verkocht als transparantie’
Die ‘eigen beweging’ is op zijn minst twijfelachtig. De timing is namelijk opmerkelijk: Op 22 april 2022 gaat Amsterdam over tot openbaarmaking en op precies diezelfde dag verstuurt de gemeente ook de beslissing over het ingediende bezwaar tegen haar eerdere afwijzing van het Shell Papers-Wobverzoek. Dat bezwaar wordt ongegrond verklaard. De afwijzing blijft overeind, luidt het oordeel.
Juridisch adviseur Roger Vleugels, die veel ervaring heeft met Wob-procedures, wijst op de tegenstrijdigheid: ‘Aan de ene kant zegt de gemeente het verzoek niet te kunnen uitvoeren, en aan de andere kant voert ze het verzoek deels uit door middel van de actieve openbaarmaking. Dat eerste klopt dus van geen kant. Het gaat de gemeente om regie te houden over welke informatie naar buiten komt. En dan wordt het ook nog eens verkocht als: kijk ons eens transparant zijn.’
De kans dat dit in de toekomst vaker gebeurt, is groot. Actieve openbaarmaking is namelijk onderdeel van de op 1 mei ingevoerde Wet open overheid (Woo), de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).
Tussenstand van een slepende procedure
Om te begrijpen hoe het zo ver heeft kunnen komen, moeten we terug in de tijd: naar 2019. Het Platform Authentieke Journalistiek dient in april van dat jaar bij zeventien bestuursorganen, waaronder de gemeente Amsterdam, een Wob-verzoek in naar alle documenten die te maken hebben met gas- en oliereus Shell: de Shell Papers.
Ruim een half jaar later wijst Amsterdam, net als twaalf andere bestuursorganen, het verzoek af. De reden: het onderwerp, ‘de relatie tussen Shell en de Nederlandse overheid’, is niet specifiek genoeg en zou zoveel documenten opleveren dat het onuitvoerbaar wordt. De Wob is hier niet voor bedoeld, krijgt het PAJ te horen.
Terwijl de hoeveelheid aan mogelijke documenten voor het Shell Papers team juist reden is om verder te willen graven, geldt voor de meeste bestuursorganen het tegenovergestelde: omdat het om zoveel documenten gaat, wijzen ze het verzoek af. Alleen in Groningen, gemeente en provincie, en in Drenthe en Assen gaat men ermee aan de slag. Waarmee en passant wordt aangetoond dat het verzoek, hoewel omvangrijk, wel degelijk uitvoerbaar is.
Amsterdam biedt – tot nu toe als enige bestuursorgaan – wel een doekje voor het bloeden: de gemeente zal ‘uit eigen beweging’ documenten over Shell openbaar maken.
Fast forward naar 22 april 2022: de gemeente publiceert een schaarse selectie documenten over Shell op haar website. De selectie lijkt willekeurig. Een groot deel gaat over bouw- of sloopvergunningen voor bijvoorbeeld tankstations en testinstallaties. Ook zit er tussen de documenten een kapvergunning voor zes iepen en een berk op het Shell-terrein in Amsterdam-Noord en een overzicht van de uitgaven van de al genoemde sportverenigingen.
Slechts twee van de zeven Amsterdamse stadsdelen hebben documenten aangeleverd. De afdeling Economische Zaken komt welgeteld tot één document over Shell: de planning van een werkbezoek van toenmalig wethouder Kajsa Ollongren aan het Shell Technology Centre Amsterdam (STCA) in 2014.
De lijst van onderwerpen waarover Amsterdam documenten moet hebben is lang
De selectiecriteria voor het vrijgeven van deze documenten zijn onbekend. Niet alleen zullen we nooit weten waarom andere stadsdelen geen documenten hebben over tankstations van Shell in hun gebied, en waarom het papierspoor na 2012 grotendeels opdroogt: het publiek krijgt geen enkele aanwijzing over welke andere documenten er mogelijk nog zijn.
Als de gemeente de gebruikelijke Wob-procedure had gevolgd, was ze erachter gekomen dat het Shell Papers-team niet geïnteresseerd is in een dertien jaar oud document over een sportvereniging, ook al heeft dat het woord Shell in de naam. In de wet is namelijk opgenomen dat een bestuursorgaan verplicht is een Wob-verzoeker te helpen met het verkrijgen van de documenten waar die naar op zoek is. Daartoe was de gemeente Amsterdam, ondanks herhaaldelijk aandringen van het PAJ, niet bereid.
Wat er ontbreekt is gissen
Dat er meer moet zijn, is nagenoeg zeker. Hoewel het hoofdkantoor van Shell in Den Haag gevestigd is, heeft het oliebedrijf een lange geschiedenis in de hoofdstad. En die gaat verder dan een aantal tankstations.
De lijst van onderwerpen waarover Amsterdam documenten zou moeten hebben, is lang. Niet voor niets schrijft Shell zelf op zijn website: ‘Energie staat al meer dan honderd jaar centraal aan de Noordkant van het IJ.’ In dat Amsterdamse stadsdeel staat van oudsher het Shell Technology Centre Amsterdam – een van de drie grootste onderzoekscentra van Shell wereldwijd. Ruim duizend onderzoekers werken hier aan product-innovaties voor het bedrijf.
Het onderzoekscentrum en het gebied eromheen zijn voortdurend in ontwikkeling. In 2002 kocht de gemeente nog voor 141 miljoen euro twintig hectare van het Shell-terrein in Amsterdam-Noord. Toch komt de afdeling Economische Zaken met maar één document over de brug. Alleen over het bezoek van wethouder Ollongren in 2014 mogen we iets weten.
Ook opvallend: stadsdeel Westpoort openbaarde geen enkel document. Terwijl daar de Petroleumhaven ligt, al bijna 150 jaar een op- en omslagplaats voor olie en andere brandstoffen en dus werkterrein van Shell. Amsterdam heeft de grootste benzinehaven ter wereld, waar op dit moment wordt gewerkt aan diverse projecten voor duurzame energie. Shell heeft er bijvoorbeeld een waterstoftankstation en maakt onderdeel uit van ‘Missie H2’, een project ter promotie van waterstof van de Port of Amsterdam.
Maar ook hierover… niets.
Voorbode van groter rookgordijn
De gevolgen zijn ernstig. Deze manier van actieve openbaarmaking zet de burger buitenspel. De verzoeker krijgt niet slechts een selectie van documenten te zien, hij krijgt niet eens te horen op basis van welke criteria die selectie is gemaakt en wat er mogelijk nog meer is. Je moet het doen met wat het bestuursorgaan ‘uit eigen beweging’ wil laten zien. Het is niet mogelijk om hiertegen een bezwaar of beroep in te dienen.
‘De actie van Amsterdam is een aanfluiting,’ oordeelt juridisch adviseur Vleugels. ‘Wat hier gebeurt is een belediging van de Wet openbaarheid van bestuur en van dit onderzoeksproject. De Wob is juist ingevoerd om te voorkomen dat bestuursorganen zelf bepalen welke informatie wel of niet gedeeld wordt met het brede publiek. Want wie denkt nu echt dat een overheidsinstantie uit zichzelf gevoelige informatie naar buiten zal brengen?’
De Amsterdamse beslissing zou zomaar een voorbode kunnen zijn. Wat in bestuursjargon ‘actieve openbaarmaking’ heet, maakt namelijk deel uit van de afgelopen zondag ingevoerde Wet open overheid, de opvolger van de Wob. Het actief openbaar maken van bepaalde soorten documenten wordt daarin gepresenteerd als een stap naar meer transparantie, maar kan juist dienen als afleidingsmanoeuvre.
Actieve openbaarmaking wordt ook ingezet om de pijn te verzachten van een afgewezen Wob-verzoek
Follow the Money voorspelde deze ontwikkeling vorig jaar al: ‘Actieve openbaarmaking als middel om de werklast te verlagen. Dat klinkt praktisch en onschuldig maar heeft een risico dat de ambtenaren niet benoemen: het kan dienen als rookgordijn. Dan krijgt de burger alleen de documenten die de overheid vrij wil geven en weet daardoor niet wat er mogelijk wordt achtergehouden. Overheden houden daarmee de regie over informatie die wettelijk gezien openbaar hoort te zijn.’
Actieve openbaarmaking wordt ook ingezet om de pijn te verzachten van een afgewezen Wob-verzoek, blijkt uit notulen die het Platform Authentieke Journalistiek opvroeg om duidelijkheid te verkrijgen over de afwijzing van ons verzoek naar de Shell Papers.
Al een paar weken na ontvangst van dat verzoek bespreken ambtenaren van verschillende ministeries dat ze het bij voorkeur afwijzen, zo blijkt uit de notulen. Maar ze maken zich zorgen over de mogelijke publieke repercussies: ‘Het beeld moet niet zijn dat de overheid dwarsligt bij een maatschappelijk belangrijk thema als transparantie over de macht van de grote internationale ondernemingen,’ valt in interne communicatie te lezen.
De ambtenaren kiezen daarom voor een tweesporenaanpak: ‘deels gehoor geven aan het verzoek en voor het overige principieel afwijzen. Denkbaar daarbij is dat we zelf de regie nemen en aankondigen dat we eigener beweging een aantal dossiers openbaar maken of bijvoorbeeld een overzicht van contacten met Shell of iets dergelijks. Dat is dan te zien als een vorm van actieve openbaarmaking.’
Dat is precies wat Amsterdam nu heeft gedaan. Documenten over verbouwingen van tankstations als schijn van transparantie. Waarover de gemeente en Shell daadwerkelijk contact hebben gehad, zullen we op deze manier nooit te weten komen.
59 Bijdragen
A.J. van Soelen 2
Nico Janssen 7
A.J. van SoelenJohn Janssen 4
Nico JanssenHank Rearden 1
John JanssenWalter Boer 3
Nico JanssenHank Rearden 1
Nico JanssenHet enige dat NL, PL en HNG overeenkomt is EU lidmaatschap. Daar zit een groot probleem, want door nazi's geleid Europa (miljardairsdochter Von Der Leyen - Albrecht (van Aldi, Google maar), haar voorganger graaf Herman Van Rompuy, Draghi ex-ECB en ex-Goldman Sachs (net als destijds adviseurs Griekenland), Christine Lagarde (ECB) zuigt welvaart/welstand uit landen als NL en DL, met dank aan de door Sigrid Kaag goedgekeurde e(E)robonds (waar Hoekstra tegen was en waardoor hij nu op BuZa zit).
Nederland was ooit een wereldmacht en met de gulden kon nog worden geanticipeerd op waardestijging/-daling van nationale valuta. Nu kan dat dus niet meer en ben je overgeleverd aan de grillen van ECB bazen. Het VK was wel zo slim en heeft zich afgekoppeld van EU/EURO.
Noorwegen en Finland moeten plots bij de NAVO (want Rusland, eng), maar eigenlijk moeten zij zich aansluiten bij de EURO, met uitzicht op defensie vanuit een Europees leger etc.
Nico Janssen 7
Hank Rearden[Verwijderd]
Hank ReardenNee, rechtstreeks per trein van Rusland naar de omringende Europese landen en vice versa.
Zo vangen we twee vliegen in één klap, klaar met de agressieve VS inmenging in Europa, en één groot Europa met een ijzersterke munt. Een groot verenigd Europa zonder Amerikaanse inmenging en bemoeienis.
Nico Janssen 7
[Verwijderd][Verwijderd]
Nico Janssen[Verwijderd]
Nico JanssenOp Europees niveau worden nu regels gemaakt die de vrijheid van meningsuiting verder gaan beperken en her en der worden 'Ministeries van Waarheid' opgericht.
Een zorgwekkende ontwikkeling.
Hank Rearden 1
Nico Janssenhttps://gezondverstand.eu/2022/04/28/karel-van-wolferen-in-gesprek-met-thierry-baudet/
Maakt overigens geen reet uit, WimLex drinkt net zo goed een pilsje met Putin, alsdat Beatrix en Klaus met Ronald en Nancy Reagan doen (1,2).
1. https://www.youtube.com/watch?v=umpurzQVTwk
2. https://www.reaganlibrary.gov/archives/video/visit-queen-beatrix-netherlands-president-reagan-nancy-reagan-queen-beatrix-and
John Janssen 4
[Verwijderd][Verwijderd]
John JanssenHank Rearden 1
John JanssenHank Rearden 1
[Verwijderd][Verwijderd]
Hank Rearden[Verwijderd]
Nico JanssenHank Rearden 1
Nico Janssenhttps://www.youtube.com/watch?v=EdobvC-bgNg
ben wellerdieck 4
Iwan van Wijk
[Verwijderd]
Iwan van WijkKarolijne Bauland 8
In plaats van 'het beeld' had ik toch liever gelezen 'de realiteit'. De echte realiteit is waarschijnlijk dat Transparancy International volgend jaar Nederland hoog in een lijst plaatst. Een lijst van ondoorzichtige landjes. En dat Nederland zich daar dan weer opzichtig een hele maand druk over maakt.
[Verwijderd]
j.a. karman 5
Met iets wat je niet weet en je wilt dat toch kom je de afglijdende schaal van een andere volledige willen controleren. Dat moet je niet willen.
Wim de Rijk
j.a. karmanj.a. karman 5
Wim de Rijk[Verwijderd]
j.a. karmanBedrijfseconoom Paul Buitink legt uit hoe tien Europese gasbedrijven hier ‘creatief’ mee omgaan. Dat en meer, vanavond om 19:00 LIVE in blckbx today!
https://www.blckbx.tv/livestreams/blckbx-today-2022-05-04
j.a. karman 5
[Verwijderd][Verwijderd]
j.a. karmanhttps://www.freepressunlimited.org/nl/actueel/de-media-internationale-dag-van-de-persvrijheid?fbclid=IwAR20ODpGjTPP84cymgVFS97Mj8TFup__qpSmXdqQ2PgZ3VmwtsWOIc8dFqg
j.a. karman 5
[Verwijderd]Met Eric Arthur Blair animal farm 1984 en meer werd er nu bij de opleiding aandacht geschonken aan ho zoets nu werkt. Is Neo nu de held of Smith? Je zit in de hoek van die alternatieve waarheden, helaas.
Wim Stam 1
j.a. karmanHoewel ik de ontwikkeling rond de WOB betreur, zouden met name journalisten eens wat kritischer in de spiegel moeten kijken ( m.i. een notoir zwak punt van Nederlandse journalisten). De WOB is teveel hun bedrijfsmodel geworden; even een WOB’je uit en je hebt weer een artikel. Daarbij wordt de WOB veels te veel als sleepwet ingezet, waar hij nooit voor is bedoeld. Logisch dat er beperkingen gaan komen. Tijdje geleden stond er een interview met de oud SG van Ministerie VWS in De Correspondent. Tijdens de Corona pandemie waren er alleen op zijn Ministerie al 100 mensen alleen met WOB verzoeken rond Corona bezig.
Ik zou een model met onafhankelijke toetsing van dit soort grote WOB verzoeken wel goed vinden: geven de aanvragers een redelijke grond voor hun vermoedens? Staat de inspanning rond openbaarmaking in redelijke proportie tot het maatschappelijk belang van het verzoek? Nu is de WOB een soort Sinterklaas verlanglijstje voor journalisten: je kunt alles vragen, het kost ons toch niets.
Jan Ooms 10
Wim StamEn wie mag dat gaan bepalen dan? De ‘gewobde’ overheid in kwestie?
En hoeveel informatie denkt u dat er dan nog boven water komt? Het artikel zegt wat dat betreft al méér dan genoeg!
Ik denk dat het tapijt in dat geval tot aan het plafond reikt, zoveel er onder gaat worden geveegd en ook zullen de doofpotten niet meer aan te slepen zijn…!!!
Bovendien gaat uw vergelijking met de burelen van FTM volledig mank, want FTM is geen overheidsinstelling waar publiek geld wordt uitgegeven of beleid/wetgeving wordt voorbereid dan wel uitgevoerd (die ons allen aan gaat) en daarom niet gewobd kán worden.
j.a. karman 5
Jan OomsAls je daar aanwijzingen in vindt dat er niets klopt dan heb je een gericht onderzoek met gerichte vragen waarbij evetueel de rechter een rol kan spelen. Niet abnormaals.
Volg het dossier van zorgcowboys eens, dat is geen overheid. Goed onderzoek is wel degelijk mogelijk.
Juist de hele mentaliteit van "het is niet bewezen goed dus er zal gemanipuleerd zijn" is het probleem.
Dat is ongeacht wie het doet. Denk eens na over dat laatste, het is een spiegel.
Jan Ooms 10
j.a. karmanEn houdt daarbij alle schandalen waar we de laatste jaren dankzij de journalistiek kennis van hebben gekregen goed in gedachten.
Ik noem bijv. de toeslagenaffaire (Trouw en RTL) en de mondkapjesdeal (FTM).
Wie had daar naar ‘gekraait’ zonder de journalistiek?
Juist, geen haan!
j.a. karman 5
Jan OomsHet is net als bij schiphol de platform medewerkers slecht betalen geen uitzicht bieden en dan vreemd kijken en schande ropen als het betreffende werk niet meer gedaan wordt. Grote ophef dat men in lange rijen staat. De toeslagen affaire is heel typisch de gegevens waren bekend uit rekenkamerrapporten rechterlijke uitspraken, alles openbaar.
Pas met ophef aandacht begonnen politici wat ander dan eerst te doen. Trouw/RTL verdraaide duidelijk wat informatie uit de wobs, dat heel slecht onderzoek en ophef als verdienmodel.
Heel vreemd geen onderzoeker met beter werk en een kritisch weerwoord. Alsof de afscherming bij journalisten zeer strikt is dat zoiets niet zou mogen. Dat met de mondkapjesdeal ook vrijwel alles bekend en nu waarschijnlijk meer geld naar Deloitte (onnodig) dan naar Sywert enkel om de ophef.
Jan Ooms 10
j.a. karmanU heeft een heel fijne wereld voor ogen, brrr…
j.a. karman 5
Jan OomsWasr ik op tegen ben is een gemakkelijk te mizbruiken sleepnet wat de wob nu is.
Onderzoek kan prima met gangbare notulen van vetgaderingen beslisnota's financiele verslagen.
Met het dossier zorgcowboys zie je dat er genoeg mogelijk is.
Als jij voor een dictatuur en tegen de evrm (universele rechten van de mens https://wetten.overheid.nl/BWBV0001000/2021-08-01 ) bent dan is die houding te begrijpen.
Om het kader met gelijke monnikken gelijke kappen te hanteren:
- vermeld even al je persoonlijke gegevens
- van wie je informatie gekregen hebt
- met wie je informatie uitgewisseld hebt
- wat wanneer waar dat was.
Gaarne zonder wat weg te laten want elk hiaat is verdacht en bevestigd hoe fout je bent.
Let dan even op artikel 6, 7, 8 , 17 evrm
Zo duidelijk?
Jan Ooms 10
j.a. karmanWasr, mizbruiken, vetgaderingen, evrm (??), kadet (??)
'vermeld even al je persoonlijke gegevens en van wie je informatie gekregen hebt met wie je informatie uitgewisseld hebt en wat wanneer waar dat was. Gaarne zonder wat weg te laten want elk hiaat is verdacht en bevestigd hoe fout je bent. Zo duidelijk?'
Raakt echt kant noch wal...! Heeft helemaal niets met WOB of WOO te maken. Enkel discussie plat slaan met non-argumenten. Dus laat maar...
j.a. karman 5
Jan Oomsj.a. karman 5
Jan OomsDe vervolgstap met de polarisatie om eigen rechter te gaan willen spelen is wat de vrijheid bedreigt. Dat start met bedreiging richting ongewenste geluiden.
Wim Stam 1
Jan OomsBelang van de vergelijking met burelen FTM is natuurlijk primair ethisch en daarom wel van toepassing: moet je zonder concrete aanleiding of verdenking het werk van anderen 100% willen controleren? Wat mij betreft: NEE
Jan Ooms 10
Wim StamHet openbaar bestuur in NL bewijst vrijwel dagelijks dat dit bittere noodzaak is!
j.a. karman 5
Jan OomsHet misbruik van de Wob kent op dit moment geen grenzen meer
Wim Stam 1
Jan OomsDit is koren op de molen van Rutte, VVD en de kapitaalkrachtigen. Die blijven lekker buiten schot!
Jan Ooms 10
Wim StamDat denk ik ook, maar dat betreft geen openbaar bestuur en publiek geld en daarvoor hebben we controlerende instanties als ACM, NVWA, IGJ, etc.
Dat de inspanningen en resultaten van deze instanties ernstig te wensen overlaten is dan weer een ander verhaal.
Overigens besteedt FTM heel vaak aandacht aan misstanden bij bedrijven, dus kiezen voor de makkelijke weg kun je FTM niet verwijten. Bovendien een WOB-verzoek ‘de makkelijke weg’ noemen… Het artikel hierboven bewijst het tegendeel.
Wim Stam 1
Jan OomsJan Ooms 10
Wim StamBart Genuit 1
j.a. karman1. De vrees voor 'volledige controle' kan ik ergens wel plaatsen, in de meeste gevallen hebben ambtenaren net als wijzelf immers geen kwaad in de zin? Maar er is een groot verschil, wij hebben aardig wat macht gedelegeerd aan die ambtenaren. Om dat te balanceren verwachten we enige democratische verwantwoording. Die kan alleen plaatsvinden als belangrijke besluiten transparant tot stand komen.
2. Een sleepnet lijkt me niet de juiste vergelijking. Het gaat misschien in beginsel om een enorme hoeveelheid documenten, maar met inventarislijsten is dat goed terug te brengen tot alleen de belangrijke stukken. Dat is in het belang van alle partijen. Ik heb geen weet van een sleepnet dat een dergelijke methode op de visvangst toepast.
3. Helaas is de overheid niet altijd te goeder trouw, daar hoef ik denk ik geen voorbeelden van te geven. Dat 'actieve openbaarmaking' als rookgordijn kan worden gebruikt, lijkt me evident en wordt in het artikel ook voldoende toegelicht. Hoe zie u het actief openbaarmaken van enkel het wel en wee van de sportclub en wat stukken over tankstations als een 'verbetering'? Kunt u aangeven hoe dit volgens u bijdraagt aan een betere machtsbalans?
j.a. karman 5
Bart Genuit1/ Wetgeving komt van politici met de kamers. Ambtenaren zijn uitvoerend, daar zit geen macht.
Helaas lijken politici de speelbal geworden van opheft vanuit politiek.
Democratische verantwoording is heel wat anders dan op de stoel van politici / regering willen zitten.
2/ Een sleepnet is wel degelijk de juiste vergelijking.
De vragen strekken zich met de WOB uit tot 24*7 in het privé leven van ambtenaren en politici.
Beperking tot notulen van bestuursvergadering en beslis nota's zou voldoende moeten zijn, dat kan proactief (WOO).
3/ Als je alleen de overheid als niet ter goeder trouw wil zien dan klopt het niet.
Ook aan de onderzoekskant en journalistiek kan het nodig goed fout zitten.
Er zijn meerde opties waar het mis kan gaan, vooringenomendheid is een foute werkwijze
Met de tankstations sprotclub zie je de vreemde gebruik rond de wob constructie.
Het onderzoek vermoed iets en dan moet ineens alles wat er te vinden via een wob vrij gegeven worden.
Gedegen onderzoek kan het ook zonder een makkelijk sleepnet tot het probleem komen.
Meer werk maar, gebeurt dat goed dan komt dat met betere kwaliteit.
Arthur Venis 3
j.a. karmanj.a. karman 5
Arthur VenisDaarna heb je de hierarchische structuur zoals de organisatie van ambtenaren nu eenmaal werkt.
Dat met hierarchie zeggenschap opdrachtgever (Stakeholder) is eigen aan elke organisatie.
Het meest verwonderlijke is dat vanuit politici het handmatig verwerken (de vloer bepaalt) als oplossing gezien wordt bij IV falen. Maar tevens dat discretionaire op de vloer wegens onvoorspelbaarheid en ontbreken van eenduidigheid niet wil.
Kijk je naar het gebruik van Wob's. moet je echt eens doen, dan valt het selectieve markeren met een
eigen verder niet onderbouwde conclusie op.
https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/wob-verzoekers-minder-vertrouwen-gemeente Voor amsterdam. laat de omvang en de werkbelasting (zonder budget) even bezinken. Het artikel bevat meer informatie dan de gemakkelijke bashing.
Arthur Venis 3
j.a. karmanHarry van der Velde 2
Hebben ze de wet overtreden? Zijn het dus eigenlijk juridisch gezien misdadigers?
Wat winnen ze ermee de democratie en de gemeenschapszin op te offeren?
Het is uiterst pijnlijk om te lezen, want waar houdt dit op?
Of hoe krijgen we dit (weer?) gezond?
j.a. karman 5
Harry van der VeldeWim Stam 1
Harry van der VeldeBart Genuit 1
Wim StamEen paar bestuursorganen zijn vervolgens prima in staat om op die manier aan het verzoek te voldoen, maar een grote groep gaat bij voorbaat dwarsliggen. Waarom?
H.A. Kuhl
Bart GenuitWim Stam 1
Bart GenuitTweede reden is, denk ik, dat dit een principiële zaak is: in hoeverre mag je de werking van de WOB (nu WOO) oprekken tot een sleepwet? Ik vermoed dat de Ministeries dat wat scherper zien dan gemeenten en provincies. Ik denk dan ook dat ze uitspraken van de rechter willen hierover. Als die dit toestaat kunt u bijvoorbeeld alle correspondentie met Philips sinds de oorlog opvragen, of iemand anders alle correspondentie rond de Deltawerken of zo. Dat heeft enorme consequenties voor het werk van de diverse overheden, en dus voor de belastingbetaler. Als je dat niet ziet ben je echt een sukkel.
Kwam van de week in de NRC een mooie oude uitspraak van John Stuart Mill tegen: ‘Wie alleen zijn eigen kant van een kwestie kent, kent de kwestie niet’. Dat gaat helaas veel te vaak op voor FTM.