Update uit Tokio

De Nederlandse ondernemer Marc Wesseling woont al negen jaar in het land van de rijzende zon. 'Er hangt een fluorescerend zwaard van Damocles boven ons hoofd'.

Ondernemer Marc Wesseling stond vrijdagochtend (Nederlandse tijd) kort na de aarbeving FTM te woord. Vandaag een update.

'Ik ben een rasoptimist, maar het is lastig om opgewekt te blijven. Ik zou liever bij jullie in Amsterdam staan'. Wesseling woont en werkt al negen jaar in Japan, 'het is mijn tweede vaderland geworden'. Het land ontvluchten, zoals zo vele westerlingen de afgelopen dagen hebben gedaan, is voor Wesseling voorlopig echter geen optie. (ook de Nederlandse overheid raadt Nederlanders aan Tokio te verlaten) 'Het is wel raar, ik zie geen westerlingen meer, iedereen is weg'.

De oprichter/eigenaar van marketingbureau UltraSuperNew maakt zich intussen wel ernstige zorgen om de effecten van de straling die de brandende kerncentrale in Fukushima als een wolk over delen van Japan uitwaaiert: 'Er hangt een fluorescerend zwaard van Damocles boven ons hoofd'.

 

Respect
Wesseling probeert met humor de moed erin te houden. Hoewel hij al dagen niet behoorlijk heeft kunnen slapen, begint hij inmiddels aan de naschoken te wennen. Wesseling woont tijdelijk bij vrienden in huis. 'Iedereen heeft voedsel ingeslagen,' glimlacht hij, 'maar ik ben een vrijgezel met een lege koelkast'.
Wesseling realiseert zich dat de onzekerheid misschien nog wel maanden aan zal houden. Terwijl we via Skype en Facebook spreken, schudt Tokio heen en weer door een heftige naschok.

 

'Het is een vreselijke situatie en het is moeilijk te bedenken wat ik nou moet doen. Ik heb een bedrijf hier met twintig man personeel waar ik verantwoordelijk voor ben'.
Binnen het bedrijf staat de moraal niettemin recht overeind. 'Er zijn enkele mensen aangeslagen thuis gebleven, de rest beukt hier keihard door. Er is hier nergens iets van paniek te bespeuren. Ook niet op straat. Je ziet wel dat mensen gespannen zijn en naar de grond kijken, maar daar blijft het bij. Ik had al respect voor Japan, maar nu heb ik dat helemaal. Als je ziet hoe ze hier met zo'n noodsituatie omgaan, dat is fenomenaal. De saamhorigheid is groot en er wordt keihard doorgewerkt. Een lid van mijn team moest de moeder van een goede vriend ophalen in de buurt van Fukushima. Hij stapte in de auto, keerde zes uur later weer terug en ging 's nachts weer aan het werk. Geweldig. De drive van die Japanners is gigantisch'.

 

Bolletje roggebrood
Drive of niet, het werk heeft voor Wesseling de laatste dagen een andere lading gekregen. 'Het is moeilijk om je creatief op te laden, daar is de situatie ook niet naar. Je wordt voortdurend met de dreigende situatie geconfronteerd. Een contactpersoon bij onze klant Red Bull vertelde me dat hij zijn kinderen op het vliegtuig had gezet. Brainstormen over de marketingcampagne van Reebok is ook niet zo eenvoudig. Reklame maken voor schoenen of iets anders is nu lastig. We hebben op onze website ook even een pas op de plaats gemaakt. Waar we nu liever over brainstormen zijn manieren om de boel weer op te bouwen. Bijvoorbeeld door het organiseren van een grote fundraiser. Jullie zouden me al kunnen helpen door wat Bolletje roggebrood op te sturen. Ik heb nog maar vier sneetjes'.