Het Uruguayaanse softdrugsbeleid

2 Connecties

Onderwerpen

Legaliseren Wietpas

Uruguay gaat wietmarkt legaliseren, Nederland blijft achter.

De wereldprimeur hing al een tijd in de lucht, maar de ‘war on drugs’ wordt gestaakt in Uruguay. Na 13 uur overleg heeft het congres vannacht het voorstel met een minieme meerderheid aangenomen om de wietmarkt in het Zuid-Amerikaanse land te legaliseren. Als het voorstel ook door de senaat komt dan zal de productie, distributie en verkoop van marihuana gereguleerd worden. Het gebruik van marihuana was al legaal in Uruguay.

Pragmatisme

De Uruguayaanse regering toont zich pragmatisch door de (kansloze) oorlog tegen drugs te verruilen voor regulering. De overheid verleent licenties aan telers en verkopers, en blowers worden geregistreerd in een database waarin hun aankopen worden bijgehouden. Dit om te voorkomen dat ze meer dan de toegestane 40 gram per maand kopen. Uruguayanen mogen bovendien een vergunning aanvragen om maximaal 6 wietplanten in huis te hebben. Iedereen die zonder vergunning wiet teelt, op zak heeft, of verkoopt, kan een gevangenisstraf verwachten.  

Teeltverenigingen

Binnen de nieuwe wetgeving is het toegestaan om kleine teeltcollectieven op te richten. Zij worden gestimuleerd om voldoende marihuana te produceren en te verkopen om iedereen zónder licentie de pas af te snijden. De overheid wil daarmee voorkomen dat klanten in aanraking komen met malafide dealers die zowel marihuana als harddrugs verkopen. Daarnaast zullen er private partijen aangewezen worden die op grote schaal wiet telen, waarna het groene goud gedistribueerd zal worden via het apothekers-kanaal. Het nieuwe Institute for Regulation and Control of Cannabis wordt verantwoordelijk voor het verlenen van licenties aan kwekers, detaillisten en wietliefhebbers.  

Nederland loopt 850 miljoen euro op jaarbasis mis

Door de nieuwe wetgeving neemt Uruguay de pioniersfunctie over van Nederland. Het pragmatisme is echter nog niet geland in de Lage Landen, ondanks dat regulering de Nederlandse schatkist honderden miljoenen (lees ook dit Follow The Money-artikel) zou kunnen opleveren. Een ambtelijke werkgroep van het Ministerie van Financiën berekende in 2011 dat het legaliseren van cannabis 443 miljoen euro per jaar oplevert, bestaande uit 260 miljoen extra belasting en 183 miljoen aan besparing op politie, justitie en bestuur. Econoom Martijn Boermans van de Universiteit Utrecht kwam zelfs aan 850 miljoen vanwege de mogelijkheid om ook accijnzen te heffen op ieder grammetje Nederwiet.